Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. திஸரணக³மனியத்தே²ரஅபதா³னங்

    3. Tisaraṇagamaniyattheraapadānaṃ

    106.

    106.

    ‘‘நக³ரே சந்த³வதியா 1, மாதுஉபட்டா²கோ 2 அஹுங்;

    ‘‘Nagare candavatiyā 3, mātuupaṭṭhāko 4 ahuṃ;

    அந்தா⁴ மாதா பிதா மய்ஹங், தே போஸேமி அஹங் ததா³.

    Andhā mātā pitā mayhaṃ, te posemi ahaṃ tadā.

    107.

    107.

    ‘‘ரஹோக³தோ நிஸீதி³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;

    ‘‘Rahogato nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    போஸெந்தோ மாதாபிதரோ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ந லபா⁴மஹங்.

    Posento mātāpitaro, pabbajjaṃ na labhāmahaṃ.

    108.

    108.

    ‘‘மஹந்த⁴காரபிஹிதா 5, திவித⁴க்³கீ³ஹி ட³ய்ஹரே;

    ‘‘Mahandhakārapihitā 6, tividhaggīhi ḍayhare;

    ஏதாதி³ஸே ப⁴வே 7 ஜாதே, நத்தி² கோசி வினாயகோ.

    Etādise bhave 8 jāte, natthi koci vināyako.

    109.

    109.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, தி³ப்பதி 9 10 தா³னி ஸாஸனங்;

    ‘‘Buddho loke samuppanno, dippati 1112 dāni sāsanaṃ;

    ஸக்கா உத்³த⁴ரிதுங் அத்தா, புஞ்ஞகாமேன ஜந்துனா.

    Sakkā uddharituṃ attā, puññakāmena jantunā.

    110.

    110.

    ‘‘உக்³க³ய்ஹ தீணி ஸரணே, பரிபுண்ணானி கோ³பயிங்;

    ‘‘Uggayha tīṇi saraṇe, paripuṇṇāni gopayiṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, படிமொக்கா²மி து³க்³க³திங்.

    Tena kammena sukatena, paṭimokkhāmi duggatiṃ.

    111.

    111.

    ‘‘நிஸபோ⁴ நாம ஸமணோ, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அக்³க³ஸாவகோ;

    ‘‘Nisabho nāma samaṇo, buddhassa aggasāvako;

    தமஹங் உபக³ந்த்வான, ஸரணக³மனங் க³ஹிங்.

    Tamahaṃ upagantvāna, saraṇagamanaṃ gahiṃ.

    112.

    112.

    ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    ‘‘Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா ஸரணக³மனங், பரிபுண்ணங் அகோ³பயிங்.

    Tāvatā saraṇagamanaṃ, paripuṇṇaṃ agopayiṃ.

    113.

    113.

    ‘‘சரிமே வத்தமானம்ஹி, ஸரணங் தங் அனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Carime vattamānamhi, saraṇaṃ taṃ anussariṃ;

    தேன கம்மேன ஸுகதேன, தாவதிங்ஸங் அக³ச்ச²ஹங்.

    Tena kammena sukatena, tāvatiṃsaṃ agacchahaṃ.

    114.

    114.

    ‘‘தே³வலோகக³தோ ஸந்தோ, புஞ்ஞகம்மஸமாஹிதோ;

    ‘‘Devalokagato santo, puññakammasamāhito;

    யங் தே³ஸங் 13 உபபஜ்ஜாமி 14, அட்ட² ஹேதூ லபா⁴மஹங்.

    Yaṃ desaṃ 15 upapajjāmi 16, aṭṭha hetū labhāmahaṃ.

    115.

    115.

    ‘‘தி³ஸாஸு பூஜிதோ ஹோமி, திக்க²பஞ்ஞோ ப⁴வாமஹங்;

    ‘‘Disāsu pūjito homi, tikkhapañño bhavāmahaṃ;

    ஸப்³பே³ தே³வானுவத்தந்தி, அமிதபோ⁴க³ங் லபா⁴மஹங்.

    Sabbe devānuvattanti, amitabhogaṃ labhāmahaṃ.

    116.

    116.

    ‘‘ஸுவண்ணவண்ணோ ஸப்³ப³த்த², படிகந்தோ ப⁴வாமஹங்;

    ‘‘Suvaṇṇavaṇṇo sabbattha, paṭikanto bhavāmahaṃ;

    மித்தானங் அசலோ ஹோமி, யஸோ அப்³பு⁴க்³க³தோ மமங்.

    Mittānaṃ acalo homi, yaso abbhuggato mamaṃ.

    117.

    117.

    ‘‘அஸீதிக்க²த்து தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Asītikkhattu devindo, devarajjamakārayiṃ;

    தி³ப்³ப³ஸுக²ங் அனுப⁴விங், அச்ச²ராஹி புரக்க²தோ.

    Dibbasukhaṃ anubhaviṃ, accharāhi purakkhato.

    118.

    118.

    ‘‘பஞ்சஸத்ததிக்க²த்துஞ்ச , சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Pañcasattatikkhattuñca , cakkavattī ahosahaṃ;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    119.

    119.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, புஞ்ஞகம்மஸமாஹிதோ;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, puññakammasamāhito;

    புரே ஸாவத்தி²யங் ஜாதோ, மஹாஸாலே ஸுஅட்³ட⁴கே.

    Pure sāvatthiyaṃ jāto, mahāsāle suaḍḍhake.

    120.

    120.

    ‘‘நக³ரா நிக்க²மித்வான, தா³ரகேஹி புரக்க²தோ;

    ‘‘Nagarā nikkhamitvāna, dārakehi purakkhato;

    ஹஸகி²ட்³ட³ஸமங்கீ³ஹங் 17, ஸங்கா⁴ராமங் உபாக³மிங்.

    Hasakhiḍḍasamaṅgīhaṃ 18, saṅghārāmaṃ upāgamiṃ.

    121.

    121.

    ‘‘தத்த²த்³த³ஸாஸிங் 19 ஸமணங், விப்பமுத்தங் நிரூபதி⁴ங்;

    ‘‘Tatthaddasāsiṃ 20 samaṇaṃ, vippamuttaṃ nirūpadhiṃ;

    ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, ஸரணஞ்ச அதா³ஸி மே.

    So me dhammamadesesi, saraṇañca adāsi me.

    122.

    122.

    ‘‘ஸோஹங் ஸுத்வான ஸரணங், ஸரணங் மே அனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Sohaṃ sutvāna saraṇaṃ, saraṇaṃ me anussariṃ;

    ஏகாஸனே நிஸீதி³த்வா, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    123.

    123.

    ‘‘ஜாதியா ஸத்தமே வஸ்ஸே, அரஹத்தமபாபுணிங்;

    ‘‘Jātiyā sattame vasse, arahattamapāpuṇiṃ;

    உபஸம்பாத³யி பு³த்³தோ⁴, கு³ணமஞ்ஞாய சக்கு²மா.

    Upasampādayi buddho, guṇamaññāya cakkhumā.

    124.

    124.

    ‘‘அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, ஸரணானி அக³ச்ச²ஹங்;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, saraṇāni agacchahaṃ;

    ததோ மே ஸுகதங் கம்மங், ப²லங் த³ஸ்ஸேஸி மே இத⁴.

    Tato me sukataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha.

    125.

    125.

    ‘‘ஸுகோ³பிதங் மே ஸரணங், மானஸங் ஸுப்பணீஹிதங்;

    ‘‘Sugopitaṃ me saraṇaṃ, mānasaṃ suppaṇīhitaṃ;

    அனுபொ⁴த்வா யஸங் ஸப்³ப³ங், பத்தொம்ஹி அசலங் பத³ங்.

    Anubhotvā yasaṃ sabbaṃ, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    126.

    126.

    ‘‘யேஸங் ஸோதாவதா⁴னத்தி², ஸுணோத² மம பா⁴ஸதோ;

    ‘‘Yesaṃ sotāvadhānatthi, suṇotha mama bhāsato;

    அஹங் 21 வோ கத²யிஸ்ஸாமி, ஸாமங் தி³ட்ட²ங் பத³ங் மம.

    Ahaṃ 22 vo kathayissāmi, sāmaṃ diṭṭhaṃ padaṃ mama.

    127.

    127.

    ‘‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, வத்ததே ஜினஸாஸனங்;

    ‘‘‘Buddho loke samuppanno, vattate jinasāsanaṃ;

    அமதா வாதி³தா பே⁴ரீ, ஸோகஸல்லவினோத³னா.

    Amatā vāditā bherī, sokasallavinodanā.

    128.

    128.

    ‘‘‘யதா²ஸகேன தா²மேன, புஞ்ஞக்கெ²த்தே அனுத்தரே;

    ‘‘‘Yathāsakena thāmena, puññakkhette anuttare;

    அதி⁴காரங் கரெய்யாத², பஸ்ஸயிஸ்ஸத² நிப்³பு³திங்.

    Adhikāraṃ kareyyātha, passayissatha nibbutiṃ.

    129.

    129.

    ‘‘‘பக்³க³ய்ஹ தீணி ஸரணே, பஞ்சஸீலானி கோ³பிய;

    ‘‘‘Paggayha tīṇi saraṇe, pañcasīlāni gopiya;

    பு³த்³தே⁴ சித்தங் பஸாதெ³த்வா, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸத².

    Buddhe cittaṃ pasādetvā, dukkhassantaṃ karissatha.

    130.

    130.

    ‘‘‘ஸம்மா த⁴ம்மங் பா⁴வெத்வான 23, ஸீலானி பரிகோ³பிய;

    ‘‘‘Sammā dhammaṃ bhāvetvāna 24, sīlāni parigopiya;

    அசிரங் அரஹத்தங் வோ, ஸப்³பே³பி பாபுணிஸ்ஸத².

    Aciraṃ arahattaṃ vo, sabbepi pāpuṇissatha.

    131.

    131.

    ‘‘‘தேவிஜ்ஜோ இத்³தி⁴பத்தொம்ஹி, சேதோபரியகோவிதோ³;

    ‘‘‘Tevijjo iddhipattomhi, cetopariyakovido;

    ஸாவகோ தே மஹாவீர, ஸரணோ 25 வந்த³தி ஸத்து²னோ’.

    Sāvako te mahāvīra, saraṇo 26 vandati satthuno’.

    132.

    132.

    ‘‘அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, ஸரணங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ க³ச்ச²ஹங்;

    ‘‘Aparimeyye ito kappe, saraṇaṃ buddhassa gacchahaṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஸரணங் க³மனே ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, saraṇaṃ gamane phalaṃ.

    133.

    133.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா திஸரணக³மனியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā tisaraṇagamaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    திஸரணக³மனியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ததியங்.

    Tisaraṇagamaniyattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ப³ந்து⁴மதியா (அட்ட²॰)
    2. மாதுபட்டா²யகோ (ஸீ॰), மாதுபட்டா²னகோ (ஸ்யா॰)
    3. bandhumatiyā (aṭṭha.)
    4. mātupaṭṭhāyako (sī.), mātupaṭṭhānako (syā.)
    5. தமந்த⁴காரபிஹிதா (ஸ்யா॰)
    6. tamandhakārapihitā (syā.)
    7. ப⁴யே (ஸீ॰)
    8. bhaye (sī.)
    9. தி³ப்³ப³தி (க॰)
    10. ஜினஸாஸனங் (ஸீ॰)
    11. dibbati (ka.)
    12. jinasāsanaṃ (sī.)
    13. யங் யங் தே³ஸங் (ஸ்யா॰)
    14. உபக³ச்சா²மி (ஸீ॰)
    15. yaṃ yaṃ desaṃ (syā.)
    16. upagacchāmi (sī.)
    17. ஸாஹங் கி²ட்³ட³ஸமங்கீ³ (ஸ்யா॰)
    18. sāhaṃ khiḍḍasamaṅgī (syā.)
    19. தத்த²த்³த³ஸாஹங் (க॰)
    20. tatthaddasāhaṃ (ka.)
    21. அத்த²ங் (ஸ்யா॰)
    22. atthaṃ (syā.)
    23. மமோபமங் கரித்வான (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    24. mamopamaṃ karitvāna (sī. syā.)
    25. சரணே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    26. caraṇe (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 3. திஸரணக³மனியத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 3. Tisaraṇagamaniyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact