Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
5-10. திஸ்ஸாதி³தே²ரீகா³தா²வண்ணனா
5-10. Tissāditherīgāthāvaṇṇanā
திஸ்ஸே யுஞ்ஜஸ்ஸு த⁴ம்மேஹீதி திஸ்ஸாய தே²ரியா கா³தா² . தஸ்ஸா வத்து² திஸ்ஸாஸிக்க²மானாய வத்து²ஸதி³ஸங். அயங் பன தே²ரீ ஹுத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. யதா² ச அயங், ஏவங் இதோ பரங் தீ⁴ரா, வீரா, மித்தா, ப⁴த்³ரா, உபஸமாதி பஞ்சன்னங் தே²ரீனங் வத்து² ஏகஸதி³ஸமேவ. ஸப்³பா³பி இமா கபிலவத்து²வாஸினியோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓரோத⁴பூ⁴தா மஹாபஜாபதிகோ³தமியா ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²ந்தா ஓபா⁴ஸகா³தா²ய ச அரஹத்தங் பத்தா ட²பெத்வா ஸத்தமிங். ஸா பன ஓபா⁴ஸகா³தா²ய வினா பகே³வ ஸத்து² ஸந்திகே லத்³த⁴ங் ஓவாத³ங் நிஸ்ஸாய விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா அரஹத்தங் பாபுணித்வா உதா³னவஸேன ‘‘வீரா வீரேஹீ’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி. இதராபி அரஹத்தங் பத்வா –
Tisseyuñjassu dhammehīti tissāya theriyā gāthā . Tassā vatthu tissāsikkhamānāya vatthusadisaṃ. Ayaṃ pana therī hutvā arahattaṃ pāpuṇi. Yathā ca ayaṃ, evaṃ ito paraṃ dhīrā, vīrā, mittā, bhadrā, upasamāti pañcannaṃ therīnaṃ vatthu ekasadisameva. Sabbāpi imā kapilavatthuvāsiniyo bodhisattassa orodhabhūtā mahāpajāpatigotamiyā saddhiṃ nikkhantā obhāsagāthāya ca arahattaṃ pattā ṭhapetvā sattamiṃ. Sā pana obhāsagāthāya vinā pageva satthu santike laddhaṃ ovādaṃ nissāya vipassanaṃ ussukkāpetvā arahattaṃ pāpuṇitvā udānavasena ‘‘vīrā vīrehī’’ti gāthaṃ abhāsi. Itarāpi arahattaṃ patvā –
5.
5.
‘‘திஸ்ஸே யுஞ்ஜஸ்ஸு த⁴ம்மேஹி, க²ணோ தங் மா உபச்சகா³;
‘‘Tisse yuñjassu dhammehi, khaṇo taṃ mā upaccagā;
க²ணாதீதா ஹி ஸோசந்தி, நிரயம்ஹி ஸமப்பிதா.
Khaṇātītā hi socanti, nirayamhi samappitā.
6.
6.
‘‘தீ⁴ரே நிரோத⁴ங் பு²ஸேஹி, ஸஞ்ஞாவூபஸமங் ஸுக²ங்;
‘‘Dhīre nirodhaṃ phusehi, saññāvūpasamaṃ sukhaṃ;
ஆராத⁴யாஹி நிப்³பா³னங், யோக³க்கே²மமனுத்தரங்.
Ārādhayāhi nibbānaṃ, yogakkhemamanuttaraṃ.
7.
7.
‘‘வீரா வீரேஹி த⁴ம்மேஹி, பி⁴க்கு²னீ பா⁴விதிந்த்³ரியா;
‘‘Vīrā vīrehi dhammehi, bhikkhunī bhāvitindriyā;
தா⁴ரேதி அந்திமங் தே³ஹங், ஜெத்வா மாரங் ஸவாஹனங்.
Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhanaṃ.
8.
8.
‘‘ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜித்வான, மித்தே மித்தரதா ப⁴வ;
‘‘Saddhāya pabbajitvāna, mitte mittaratā bhava;
பா⁴வேஹி குஸலே த⁴ம்மே, யோக³க்கே²மஸ்ஸ பத்தியா.
Bhāvehi kusale dhamme, yogakkhemassa pattiyā.
9.
9.
‘‘ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜித்வான, ப⁴த்³ரே ப⁴த்³ரரதா ப⁴வ;
‘‘Saddhāya pabbajitvāna, bhadre bhadraratā bhava;
பா⁴வேஹி குஸலே த⁴ம்மே, யோக³க்கே²மமனுத்தரங்.
Bhāvehi kusale dhamme, yogakkhemamanuttaraṃ.
10.
10.
‘‘உபஸமே தரே ஓக⁴ங், மச்சுதெ⁴ய்யங் ஸுது³த்தரங்;
‘‘Upasame tare oghaṃ, maccudheyyaṃ suduttaraṃ;
தா⁴ரேஹி அந்திமங் தே³ஹங், ஜெத்வா மாரங் ஸவாஹன’’ந்தி. – கா³தா²யோ அபா⁴ஸிங்ஸு;
Dhārehi antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhana’’nti. – gāthāyo abhāsiṃsu;
தத்த² யுஞ்ஜஸ்ஸு த⁴ம்மேஹீதி ஸமத²விபஸ்ஸனாத⁴ம்மேஹி அரியேஹி போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மேஹி ச யுஞ்ஜ யோக³ங் கரோஹி. க²ணோ தங் மா உபச்சகா³தி யோ ஏவங் யோக³பா⁴வனங் ந கரோதி, தங் புக்³க³லங் பதிரூபதே³ஸே உப்பத்திக்க²ணோ, ச²ன்னங் ஆயதனானங் அவேகல்லக்க²ணோ, பு³த்³து⁴ப்பாத³க்க²ணோ, ஸத்³தா⁴ய படிலத்³த⁴க்க²ணோ, ஸப்³போ³பி அயங் க²ணோ அதிக்கமதி நாம. ஸோ க²ணோ தங் மா அதிக்கமி. க²ணாதீதாதி யே ஹி க²ணங் அதீதா, யே ச புக்³க³லே ஸோ க²ணோ அபீ⁴தோ, தே நிரயம்ஹி ஸமப்பிதா ஹுத்வா ஸோசந்தி, தத்த² நிப்³ப³த்தித்வா மஹாது³க்க²ங் பச்சனுப⁴வந்தீதி அத்தோ².
Tattha yuñjassu dhammehīti samathavipassanādhammehi ariyehi bodhipakkhiyadhammehi ca yuñja yogaṃ karohi. Khaṇo taṃ mā upaccagāti yo evaṃ yogabhāvanaṃ na karoti, taṃ puggalaṃ patirūpadese uppattikkhaṇo, channaṃ āyatanānaṃ avekallakkhaṇo, buddhuppādakkhaṇo, saddhāya paṭiladdhakkhaṇo, sabbopi ayaṃ khaṇo atikkamati nāma. So khaṇo taṃ mā atikkami. Khaṇātītāti ye hi khaṇaṃ atītā, ye ca puggale so khaṇo abhīto, te nirayamhi samappitā hutvā socanti, tattha nibbattitvā mahādukkhaṃ paccanubhavantīti attho.
நிரோத⁴ங் பு²ஸேஹீதி கிலேஸனிரோத⁴ங் பு²ஸ்ஸ படிலப⁴. ஸஞ்ஞாவூபஸமங் ஸுக²ங், ஆராத⁴யாஹி நிப்³பா³னந்தி காமஸஞ்ஞாதீ³னங் பாபஸஞ்ஞானங் உபஸமனிமித்தங் அச்சந்தஸுக²ங் நிப்³பா³னங் ஆராதே⁴ஹி.
Nirodhaṃ phusehīti kilesanirodhaṃ phussa paṭilabha. Saññāvūpasamaṃ sukhaṃ, ārādhayāhi nibbānanti kāmasaññādīnaṃ pāpasaññānaṃ upasamanimittaṃ accantasukhaṃ nibbānaṃ ārādhehi.
வீரா வீரேஹி த⁴ம்மேஹீதி வீரியபதா⁴னதாய வீரேஹி தேஜுஸ்ஸதே³ஹி அரியமக்³க³த⁴ம்மேஹி பா⁴விதிந்த்³ரியா வட்³டி⁴தஸத்³தா⁴தி³இந்த்³ரியா வீரா பி⁴க்கு²னீ வத்து²காமேஹி ஸவாஹனங் கிலேஸமாரங் ஜினித்வா ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபா⁴வதோ அந்திமங் தே³ஹங் தா⁴ரேதீதி தே²ரீ அஞ்ஞங் விய கத்வா அத்தானங் த³ஸ்ஸேதி.
Vīrā vīrehi dhammehīti vīriyapadhānatāya vīrehi tejussadehi ariyamaggadhammehi bhāvitindriyā vaḍḍhitasaddhādiindriyā vīrā bhikkhunī vatthukāmehi savāhanaṃ kilesamāraṃ jinitvā āyatiṃ punabbhavābhāvato antimaṃ dehaṃ dhāretīti therī aññaṃ viya katvā attānaṃ dasseti.
மித்தேதி தங் ஆலபதி. மித்தரதாதி கல்யாணமித்தேஸு அபி⁴ரதா. தத்த² ஸக்காரஸம்மானகரணதா ஹோஹி. பா⁴வேஹி குஸலே த⁴ம்மேதி அரியமக்³க³த⁴ம்மே வட்³டே⁴ஹி. யோக³க்கே²மஸ்ஸாதி அரஹத்தஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ ச பத்தியா அதி⁴க³மாய.
Mitteti taṃ ālapati. Mittaratāti kalyāṇamittesu abhiratā. Tattha sakkārasammānakaraṇatā hohi. Bhāvehi kusale dhammeti ariyamaggadhamme vaḍḍhehi. Yogakkhemassāti arahattassa nibbānassa ca pattiyā adhigamāya.
ப⁴த்³ரேதி தங் ஆலபதி. ப⁴த்³ரரதாதி ப⁴த்³ரேஸு ஸீலாதி³த⁴ம்மேஸு ரதா அபி⁴ரதா ஹோஹி. யோக³க்கே²மமனுத்தரந்தி சதூஹி யோகே³ஹி கே²மங் அனுபத்³த³வங் அனுத்தரங் நிப்³பா³னங், தஸ்ஸ பத்தியா குஸலே போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மே பா⁴வேஹீதி அத்தோ².
Bhadreti taṃ ālapati. Bhadraratāti bhadresu sīlādidhammesu ratā abhiratā hohi. Yogakkhemamanuttaranti catūhi yogehi khemaṃ anupaddavaṃ anuttaraṃ nibbānaṃ, tassa pattiyā kusale bodhipakkhiyadhamme bhāvehīti attho.
உபஸமேதி தங் ஆலபதி. தரே ஓக⁴ங் மச்சுதெ⁴ய்யங் ஸுது³த்தரந்தி மச்சு எத்த² தீ⁴யதீதி மச்சுதெ⁴ய்யங், அனுபசிதகுஸலஸம்பா⁴ரேஹி ஸுட்டு² து³த்தரந்தி ஸுது³த்தரங், ஸங்ஸாரமஹோக⁴ங் தரே அரியமக்³க³னாவாய தரெய்யாஸி. தா⁴ரேஹி அந்திமங் தே³ஹந்தி தஸ்ஸ தரணேனேவ அந்திமதே³ஹத⁴ரா ஹோஹீதி அத்தோ².
Upasameti taṃ ālapati. Tare oghaṃ maccudheyyaṃ suduttaranti maccu ettha dhīyatīti maccudheyyaṃ, anupacitakusalasambhārehi suṭṭhu duttaranti suduttaraṃ, saṃsāramahoghaṃ tare ariyamagganāvāya tareyyāsi. Dhārehi antimaṃ dehanti tassa taraṇeneva antimadehadharā hohīti attho.
திஸ்ஸாதி³தே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Tissāditherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தா பட²மவக்³க³வண்ணனா.
Niṭṭhitā paṭhamavaggavaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi
5. அஞ்ஞதராதிஸ்ஸாதே²ரீகா³தா² • 5. Aññatarātissātherīgāthā
6. தீ⁴ராதே²ரீகா³தா² • 6. Dhīrātherīgāthā
7. வீராதே²ரீகா³தா² • 7. Vīrātherīgāthā
8. மித்தாதே²ரீகா³தா² • 8. Mittātherīgāthā
9. ப⁴த்³ராதே²ரீகா³தா² • 9. Bhadrātherīgāthā
10. உபஸமாதே²ரீகா³தா² • 10. Upasamātherīgāthā