Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
9. திஸ்ஸஸுத்தங்
9. Tissasuttaṃ
243. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி. அத² கோ² ஆயஸ்மா திஸ்ஸோ ப⁴க³வதோ பிதுச்சா²புத்தோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி ; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ து³க்கீ² து³ம்மனோ அஸ்ஸூனி பவத்தயமானோ. அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் திஸ்ஸங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு கோ² த்வங், திஸ்ஸ, ஏகமந்தங் நிஸின்னோ து³க்கீ² து³ம்மனோ அஸ்ஸூனி பவத்தயமானோ’’தி? ‘‘ததா² ஹி பன மங், ப⁴ந்தே, பி⁴க்கூ² ஸமந்தா வாசாஸன்னிதோத³கேன 1 ஸஞ்ஜம்ப⁴ரிமகங்ஸூ’’தி 2. ‘‘ததா²ஹி பன த்வங், திஸ்ஸ, வத்தா நோ ச வசனக்க²மோ; ந கோ² தே தங், திஸ்ஸ, பதிரூபங் குலபுத்தஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ, யங் த்வங் வத்தா நோ ச வசனக்க²மோ. ஏதங் கோ² தே, திஸ்ஸ, பதிரூபங் குலபுத்தஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ – ‘யங் த்வங் வத்தா ச அஸ்ஸ வசனக்க²மோ சா’’’தி.
243. Sāvatthiyaṃ viharati. Atha kho āyasmā tisso bhagavato pitucchāputto yena bhagavā tenupasaṅkami ; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi dukkhī dummano assūni pavattayamāno. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ tissaṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu kho tvaṃ, tissa, ekamantaṃ nisinno dukkhī dummano assūni pavattayamāno’’ti? ‘‘Tathā hi pana maṃ, bhante, bhikkhū samantā vācāsannitodakena 3 sañjambharimakaṃsū’’ti 4. ‘‘Tathāhi pana tvaṃ, tissa, vattā no ca vacanakkhamo; na kho te taṃ, tissa, patirūpaṃ kulaputtassa saddhā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitassa, yaṃ tvaṃ vattā no ca vacanakkhamo. Etaṃ kho te, tissa, patirūpaṃ kulaputtassa saddhā agārasmā anagāriyaṃ pabbajitassa – ‘yaṃ tvaṃ vattā ca assa vacanakkhamo cā’’’ti.
இத³மவோச ப⁴க³வா. இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –
Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –
‘‘கிங் நு குஜ்ஜ²ஸி மா குஜ்ஜி², அக்கோதோ⁴ திஸ்ஸ தே வரங்;
‘‘Kiṃ nu kujjhasi mā kujjhi, akkodho tissa te varaṃ;
கோத⁴மானமக்க²வினயத்த²ஞ்ஹி, திஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசரியங் வுஸ்ஸதீ’’தி. நவமங்;
Kodhamānamakkhavinayatthañhi, tissa brahmacariyaṃ vussatī’’ti. navamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. திஸ்ஸஸுத்தவண்ணனா • 9. Tissasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. திஸ்ஸஸுத்தவண்ணனா • 9. Tissasuttavaṇṇanā