Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [25] 5. தித்த²ஜாதகவண்ணனா

    [25] 5. Titthajātakavaṇṇanā

    அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி தித்தே²ஹீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ த⁴ம்மஸேனாபதிஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் ஏகங் ஸுவண்ணகாரபுப்³ப³கங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஆஸயானுஸயஞாணஞ்ஹி பு³த்³தா⁴னங்யேவ ஹோதி, ந அஞ்ஞேஸங். தஸ்மா த⁴ம்மஸேனாபதி அத்தனோ ஆஸயானுஸயஞாணஸ்ஸ நத்தி²தாய ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸ்ஸ ஆஸயானுஸயங் அஜானந்தோ அஸுப⁴கம்மட்டா²னமேவ கதே²ஸி, தஸ்ஸ தங் ந ஸப்பாயமஹோஸி. கஸ்மா? ஸோ கிர படிபாடியா பஞ்ச ஜாதிஸதானி ஸுவண்ணகாரகே³ஹேயேவ படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி, அத²ஸ்ஸ தீ³க⁴ரத்தங் பரிஸுத்³த⁴ஸுவண்ணத³ஸ்ஸனவஸேன பரிசிதத்தா அஸுப⁴ங் ந ஸப்பாயமஹோஸி. ஸோ தத்த² நிமித்தமத்தம்பி உப்பாதே³துங் அஸக்கொந்தோ சத்தாரோ மாஸே கே²பேஸி.

    Aññamaññehititthehīti idaṃ satthā jetavane viharanto dhammasenāpatissa saddhivihārikaṃ ekaṃ suvaṇṇakārapubbakaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Āsayānusayañāṇañhi buddhānaṃyeva hoti, na aññesaṃ. Tasmā dhammasenāpati attano āsayānusayañāṇassa natthitāya saddhivihārikassa āsayānusayaṃ ajānanto asubhakammaṭṭhānameva kathesi, tassa taṃ na sappāyamahosi. Kasmā? So kira paṭipāṭiyā pañca jātisatāni suvaṇṇakārageheyeva paṭisandhiṃ gaṇhi, athassa dīgharattaṃ parisuddhasuvaṇṇadassanavasena paricitattā asubhaṃ na sappāyamahosi. So tattha nimittamattampi uppādetuṃ asakkonto cattāro māse khepesi.

    த⁴ம்மஸேனாபதி அத்தனோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸ்ஸ அரஹத்தங் தா³துங் அஸக்கொந்தோ ‘‘அத்³தா⁴ அயங் பு³த்³த⁴வேனெய்யோ ப⁴விஸ்ஸதி, ததா²க³தஸ்ஸ ஸந்திகங் நெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா பாதோவ தங் ஆதா³ய ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸத்தா² ‘‘கிங் நு கோ², ஸாரிபுத்த, ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ஆதா³ய ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, இமஸ்ஸ கம்மட்டா²னங் அதா³ஸிங், அயங் பன சதூஹி மாஸேஹி நிமித்தமத்தம்பி ந உப்பாதே³ஸி, ஸ்வாஹங் ‘பு³த்³த⁴வேனெய்யோ ஏஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’தி சிந்தெத்வா தும்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆதா³ய ஆக³தோ’’தி. ‘‘ஸாரிபுத்த, கதரங் பன தே கம்மட்டா²னங் ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸ்ஸ தி³ன்ன’’ந்தி? ‘‘அஸுப⁴கம்மட்டா²னங் ப⁴க³வா’’தி. ‘‘ஸாரிபுத்த, நத்தி² தவ ஸந்தானே ஆஸயானுஸயஞாணங், க³ச்ச², த்வங் ஸாயன்ஹஸமயே ஆக³ந்த்வா தவ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் ஆதா³ய க³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி. ஏவங் ஸத்தா² தே²ரங் உய்யோஜெத்வா தஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ மனாபங் சீவரஞ்ச நிவாஸனஞ்ச தா³பெத்வா தங் ஆதா³ய கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா பணீதங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் தா³பெத்வா மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரோ புன விஹாரங் ஆக³ந்த்வா க³ந்த⁴குடியங் தி³வஸபா⁴க³ங் கே²பெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே தங் பி⁴க்கு²ங் க³ஹெத்வா விஹாரசாரிகங் சரமானோ அம்ப³வனே ஏகங் பொக்க²ரணிங் மாபெத்வா தத்த² மஹந்தங் பது³மினிக³ச்ச²ங், தத்ராபி ச மஹந்தங் ஏகங் பது³மபுப்ப²ங் மாபெத்வா ‘‘பி⁴க்கு² இமங் புப்ப²ங் ஓலோகெந்தோ நிஸீதா³’’தி நிஸீதா³பெத்வா க³ந்த⁴குடிங் பாவிஸி.

    Dhammasenāpati attano saddhivihārikassa arahattaṃ dātuṃ asakkonto ‘‘addhā ayaṃ buddhaveneyyo bhavissati, tathāgatassa santikaṃ nessāmī’’ti cintetvā pātova taṃ ādāya satthu santikaṃ agamāsi. Satthā ‘‘kiṃ nu kho, sāriputta, ekaṃ bhikkhuṃ ādāya āgatosī’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ, bhante, imassa kammaṭṭhānaṃ adāsiṃ, ayaṃ pana catūhi māsehi nimittamattampi na uppādesi, svāhaṃ ‘buddhaveneyyo eso bhavissatī’ti cintetvā tumhākaṃ santikaṃ ādāya āgato’’ti. ‘‘Sāriputta, kataraṃ pana te kammaṭṭhānaṃ saddhivihārikassa dinna’’nti? ‘‘Asubhakammaṭṭhānaṃ bhagavā’’ti. ‘‘Sāriputta, natthi tava santāne āsayānusayañāṇaṃ, gaccha, tvaṃ sāyanhasamaye āgantvā tava saddhivihārikaṃ ādāya gaccheyyāsī’’ti. Evaṃ satthā theraṃ uyyojetvā tassa bhikkhussa manāpaṃ cīvarañca nivāsanañca dāpetvā taṃ ādāya gāmaṃ piṇḍāya pavisitvā paṇītaṃ khādanīyabhojanīyaṃ dāpetvā mahābhikkhusaṅghaparivāro puna vihāraṃ āgantvā gandhakuṭiyaṃ divasabhāgaṃ khepetvā sāyanhasamaye taṃ bhikkhuṃ gahetvā vihāracārikaṃ caramāno ambavane ekaṃ pokkharaṇiṃ māpetvā tattha mahantaṃ paduminigacchaṃ, tatrāpi ca mahantaṃ ekaṃ padumapupphaṃ māpetvā ‘‘bhikkhu imaṃ pupphaṃ olokento nisīdā’’ti nisīdāpetvā gandhakuṭiṃ pāvisi.

    ஸோ பி⁴க்கு² தங் புப்ப²ங் புனப்புனங் ஓலோகேதி. ப⁴க³வா தங் புப்ப²ங் ஜரங் பாபேஸி, தங் தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ஜரங் பத்வா விவண்ணங் அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ பரியந்ததோ பட்டா²ய பத்தானி பதந்தானி முஹுத்தேன ஸப்³பா³னி பதிங்ஸு. ததோ கிஞ்ஜக்க²ங் பதி, கண்ணிகாவ அவஸிஸ்ஸி. ஸோ பி⁴க்கு² தங் பஸ்ஸந்தோ சிந்தேஸி ‘‘இத³ங் பது³மபுப்ப²ங் இதா³னேவ அபி⁴ரூபங் அஹோஸி த³ஸ்ஸனீயங், அத²ஸ்ஸ வண்ணோ பரிணதோ, பத்தானி ச கிஞ்சக்க²ஞ்ச பதிதங், கண்ணிகாமத்தமேவ அவஸிட்ட²ங், ஏவரூபஸ்ஸ நாம பது³மஸ்ஸ ஜரா பத்தா, மய்ஹங் ஸரீரஸ்ஸ கிங் ந பாபுணிஸ்ஸதி, ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி விபஸ்ஸனங் பட்ட²பேஸி. ஸத்தா² ‘‘தஸ்ஸ சித்தங் விபஸ்ஸனங் ஆருள்ஹ’’ந்தி ஞத்வா க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோவ ஓபா⁴ஸங் ப²ரித்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    So bhikkhu taṃ pupphaṃ punappunaṃ oloketi. Bhagavā taṃ pupphaṃ jaraṃ pāpesi, taṃ tassa passantasseva jaraṃ patvā vivaṇṇaṃ ahosi. Athassa pariyantato paṭṭhāya pattāni patantāni muhuttena sabbāni patiṃsu. Tato kiñjakkhaṃ pati, kaṇṇikāva avasissi. So bhikkhu taṃ passanto cintesi ‘‘idaṃ padumapupphaṃ idāneva abhirūpaṃ ahosi dassanīyaṃ, athassa vaṇṇo pariṇato, pattāni ca kiñcakkhañca patitaṃ, kaṇṇikāmattameva avasiṭṭhaṃ, evarūpassa nāma padumassa jarā pattā, mayhaṃ sarīrassa kiṃ na pāpuṇissati, sabbe saṅkhārā aniccā’’ti vipassanaṃ paṭṭhapesi. Satthā ‘‘tassa cittaṃ vipassanaṃ āruḷha’’nti ñatvā gandhakuṭiyaṃ nisinnova obhāsaṃ pharitvā imaṃ gāthamāha –

    ‘‘உச்சி²ந்த³ ஸினேஹமத்தனோ, குமுத³ங் ஸாரதி³கங்வ பாணினா;

    ‘‘Ucchinda sinehamattano, kumudaṃ sāradikaṃva pāṇinā;

    ஸந்திமக்³க³மேவ ப்³ரூஹய, நிப்³பா³னங் ஸுக³தேன தே³ஸித’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 285);

    Santimaggameva brūhaya, nibbānaṃ sugatena desita’’nti. (dha. pa. 285);

    ஸோ பி⁴க்கு² கா³தா²பரியோஸானே அரஹத்தங் பத்வா ‘‘முத்தோ வதம்ஹி ஸப்³ப³ப⁴வேஹீ’’தி சிந்தெத்வா –

    So bhikkhu gāthāpariyosāne arahattaṃ patvā ‘‘mutto vatamhi sabbabhavehī’’ti cintetvā –

    ‘‘ஸோ வுத்த²வாஸோ பரிபுண்ணமானஸோ, கீ²ணாஸவோ அந்திமதே³ஹதா⁴ரீ;

    ‘‘So vutthavāso paripuṇṇamānaso, khīṇāsavo antimadehadhārī;

    விஸுத்³த⁴ஸீலோ ஸுஸமாஹிதிந்த்³ரியோ, சந்தோ³ யதா² ராஹுமுகா² பமுத்தோ.

    Visuddhasīlo susamāhitindriyo, cando yathā rāhumukhā pamutto.

    ‘‘ஸமோததங் மோஹமஹந்த⁴காரங், வினோத³யிங் ஸப்³ப³மலங் அஸேஸங்;

    ‘‘Samotataṃ mohamahandhakāraṃ, vinodayiṃ sabbamalaṃ asesaṃ;

    ஆலோகபஜ்ஜோதகரோ பப⁴ங்கரோ, ஸஹஸ்ஸரங்ஸீ விய பா⁴ணுமா நபே⁴’’தி. –

    Ālokapajjotakaro pabhaṅkaro, sahassaraṃsī viya bhāṇumā nabhe’’ti. –

    ஆதீ³ஹி கா³தா²ஹி உதா³னங் உதா³னேஸி. உதா³னெத்வா ச பன க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³. தே²ரோபி ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா அத்தனோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகங் க³ஹெத்வா அக³மாஸி. அயங் பவத்தி பி⁴க்கூ²னங் அந்தரே பாகடா ஜாதா. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் த³ஸப³லஸ்ஸ கு³ணே வண்ணயமானா நிஸீதி³ங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ, ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ ஆஸயானுஸயஞாணஸ்ஸ அபா⁴வேன அத்தனோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸ்ஸ ஆஸயங் ந ஜானாதி, ஸத்தா² பன ஞத்வா ஏகதி³வஸேனேவ தஸ்ஸ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் அதா³ஸி, அஹோ பு³த்³தா⁴ நாம மஹானுபா⁴வா’’தி.

    Ādīhi gāthāhi udānaṃ udānesi. Udānetvā ca pana gantvā bhagavantaṃ vandi. Theropi āgantvā satthāraṃ vanditvā attano saddhivihārikaṃ gahetvā agamāsi. Ayaṃ pavatti bhikkhūnaṃ antare pākaṭā jātā. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ dasabalassa guṇe vaṇṇayamānā nisīdiṃsu – ‘‘āvuso, sāriputtatthero āsayānusayañāṇassa abhāvena attano saddhivihārikassa āsayaṃ na jānāti, satthā pana ñatvā ekadivaseneva tassa saha paṭisambhidāhi arahattaṃ adāsi, aho buddhā nāma mahānubhāvā’’ti.

    ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி². ‘‘ந ப⁴க³வா அஞ்ஞாய கதா²ய, தும்ஹாகஞ்ஞேவ பன த⁴ம்மஸேனாபதினோ ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸ்ஸ ஆஸயானுஸயஞாணகதா²யா’’தி. ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஏதங் அச்ச²ரியங், ஸ்வாஹங் ஏதரஹி பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா தஸ்ஸ ஆஸயங் ஜானாமி, புப்³பே³பாஹங் தஸ்ஸ ஆஸயங் ஜானாமியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Satthā āgantvā paññattāsane nisīditvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi. ‘‘Na bhagavā aññāya kathāya, tumhākaññeva pana dhammasenāpatino saddhivihārikassa āsayānusayañāṇakathāyā’’ti. Satthā ‘‘na, bhikkhave, etaṃ acchariyaṃ, svāhaṃ etarahi buddho hutvā tassa āsayaṃ jānāmi, pubbepāhaṃ tassa āsayaṃ jānāmiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தோ ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தங் ராஜானங் அத்தே² ச த⁴ம்மே ச அனுஸாஸதி. ததா³ ரஞ்ஞோ மங்க³லஅஸ்ஸன்ஹானதித்தே² அஞ்ஞதரங் வளவங் க²ளுங்கஸ்ஸங் ந்ஹாபேஸுங். மங்க³லஸ்ஸோ வளவேன ந்ஹானதித்த²ங் ஓதாரியமானோ ஜிகு³ச்சி²த்வா ஓதரிதுங் ந இச்சி². அஸ்ஸகோ³பகோ க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி ‘‘தே³வ, மங்க³லஸ்ஸோ தித்த²ங் ஓதரிதுங் ந இச்ச²தீ’’தி. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் பேஸேஸி – ‘‘க³ச்ச², பண்டி³த, ஜானாஹி கேன காரணேன அஸ்ஸோ தித்த²ங் ஓதாரியமானோ ந ஓதரதீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி நதீ³தீரங் க³ந்த்வா அஸ்ஸங் ஓலோகெத்வா நிரோக³பா⁴வமஸ்ஸ ஞத்வா ‘‘கேன நு கோ² காரணேன அயங் இமங் தித்த²ங் ந ஓதரதீ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘பட²மதரங் எத்த² அஞ்ஞோ ந்ஹாபிதோ ப⁴விஸ்ஸதி, தேனேஸ ஜிகு³ச்ச²மானோ தித்த²ங் ந ஓதரதி மஞ்ஞே’’தி சிந்தெத்வா அஸ்ஸகோ³பகே புச்சி² ‘‘அம்போ⁴, இமஸ்மிங் தித்தே² கங் பட²மங் ந்ஹாபயித்தா²’’தி? ‘‘அஞ்ஞதரங் வளவஸ்ஸங், ஸாமீ’’தி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatto rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto taṃ rājānaṃ atthe ca dhamme ca anusāsati. Tadā rañño maṅgalaassanhānatitthe aññataraṃ vaḷavaṃ khaḷuṅkassaṃ nhāpesuṃ. Maṅgalasso vaḷavena nhānatitthaṃ otāriyamāno jigucchitvā otarituṃ na icchi. Assagopako gantvā rañño ārocesi ‘‘deva, maṅgalasso titthaṃ otarituṃ na icchatī’’ti. Rājā bodhisattaṃ pesesi – ‘‘gaccha, paṇḍita, jānāhi kena kāraṇena asso titthaṃ otāriyamāno na otaratī’’ti. Bodhisatto ‘‘sādhu, devā’’ti nadītīraṃ gantvā assaṃ oloketvā nirogabhāvamassa ñatvā ‘‘kena nu kho kāraṇena ayaṃ imaṃ titthaṃ na otaratī’’ti upadhārento ‘‘paṭhamataraṃ ettha añño nhāpito bhavissati, tenesa jigucchamāno titthaṃ na otarati maññe’’ti cintetvā assagopake pucchi ‘‘ambho, imasmiṃ titthe kaṃ paṭhamaṃ nhāpayitthā’’ti? ‘‘Aññataraṃ vaḷavassaṃ, sāmī’’ti.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஏஸ அத்தனோ ஸிந்த⁴வதாய ஜிகு³ச்ச²ந்தோ எத்த² ந்ஹாயிதுங் ந இச்ச²தி, இமங் அஞ்ஞதித்தே² ந்ஹாபேதுங் வட்டதீ’’தி தஸ்ஸ ஆஸயங் ஞத்வா ‘‘போ⁴ அஸ்ஸகோ³பக, ஸப்பிமது⁴பா²ணிதாதி³பி⁴ஸங்க²தபாயாஸம்பி தாவ புனப்புனங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ தித்தி ஹோதி. அயங் அஸ்ஸோ ப³ஹூ வாரே இத⁴ தித்தே² ந்ஹாதோ, அஞ்ஞம்பி தாவ நங் தித்த²ங் ஓதாரெத்வா ந்ஹாபேத² ச பாயேத² சா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto ‘‘esa attano sindhavatāya jigucchanto ettha nhāyituṃ na icchati, imaṃ aññatitthe nhāpetuṃ vaṭṭatī’’ti tassa āsayaṃ ñatvā ‘‘bho assagopaka, sappimadhuphāṇitādibhisaṅkhatapāyāsampi tāva punappunaṃ bhuñjantassa titti hoti. Ayaṃ asso bahū vāre idha titthe nhāto, aññampi tāva naṃ titthaṃ otāretvā nhāpetha ca pāyetha cā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    25.

    25.

    ‘‘அஞ்ஞமஞ்ஞேஹி தித்தே²ஹி, அஸ்ஸங் பாயேஹி ஸாரதி²;

    ‘‘Aññamaññehi titthehi, assaṃ pāyehi sārathi;

    அச்சாஸனஸ்ஸ புரிஸோ, பாயாஸஸ்ஸபி தப்பதீ’’தி.

    Accāsanassa puriso, pāyāsassapi tappatī’’ti.

    தத்த² அஞ்ஞமஞ்ஞேஹீதி அஞ்ஞேஹி அஞ்ஞேஹி. பாயேஹீதி தே³ஸனாஸீஸமேதங், ந்ஹாபேஹி ச பாயேஹி சாதி அத்தோ². அச்சாஸனஸ்ஸாதி கரணத்தே² ஸாமிவசனங் , அதிஅஸனேன அதிபு⁴த்தேனாதி அத்தோ². பாயாஸஸ்ஸபி தப்பதீதி ஸப்பிஆதீ³ஹி அபி⁴ஸங்க²தேன மது⁴ரபாயாஸேன தப்பதி தித்தோ ஹோதி, தா⁴தோ ஸுஹிதோ ந புன பு⁴ஞ்ஜிதுகாமதங் ஆபஜ்ஜதி. தஸ்மா அயம்பி அஸ்ஸோ இமஸ்மிங் தித்தே² நிப³த்³த⁴ங் ந்ஹானேன பரியத்திங் ஆபன்னோ ப⁴விஸ்ஸதி, அஞ்ஞத்த² நங் ந்ஹாபேதா²தி.

    Tattha aññamaññehīti aññehi aññehi. Pāyehīti desanāsīsametaṃ, nhāpehi ca pāyehi cāti attho. Accāsanassāti karaṇatthe sāmivacanaṃ , atiasanena atibhuttenāti attho. Pāyāsassapi tappatīti sappiādīhi abhisaṅkhatena madhurapāyāsena tappati titto hoti, dhāto suhito na puna bhuñjitukāmataṃ āpajjati. Tasmā ayampi asso imasmiṃ titthe nibaddhaṃ nhānena pariyattiṃ āpanno bhavissati, aññattha naṃ nhāpethāti.

    தே தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா அஸ்ஸங் அஞ்ஞதித்த²ங் ஓதாரெத்வா பாயிங்ஸு சேவ ந்ஹாபயிங்ஸு ச. போ³தி⁴ஸத்தோ அஸ்ஸஸ்ஸ பானீயங் பிவித்வா ந்ஹானகாலே ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ராஜா ‘‘கிங், தாத, அஸ்ஸோ ந்ஹாதோ ச பீதோ சா’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘பட²மங் கிங் காரணா ந இச்ச²தீ’’தி? ‘‘இமினா நாம காரணேனா’’தி ஸப்³ப³ங் ஆசிக்கி². ராஜா ‘‘ஏவரூபஸ்ஸ திரச்சா²னஸ்ஸாபி நாம ஆஸயங் ஜானாதி, அஹோ பண்டி³தோ’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் த³த்வா ஜீவிதபரியோஸானே யதா²கம்மங் க³தோ. போ³தி⁴ஸத்தோபி யதா²கம்மமேவ க³தோ.

    Te tassa vacanaṃ sutvā assaṃ aññatitthaṃ otāretvā pāyiṃsu ceva nhāpayiṃsu ca. Bodhisatto assassa pānīyaṃ pivitvā nhānakāle rañño santikaṃ agamāsi. Rājā ‘‘kiṃ, tāta, asso nhāto ca pīto cā’’ti pucchi. ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Paṭhamaṃ kiṃ kāraṇā na icchatī’’ti? ‘‘Iminā nāma kāraṇenā’’ti sabbaṃ ācikkhi. Rājā ‘‘evarūpassa tiracchānassāpi nāma āsayaṃ jānāti, aho paṇḍito’’ti bodhisattassa mahantaṃ yasaṃ datvā jīvitapariyosāne yathākammaṃ gato. Bodhisattopi yathākammameva gato.

    ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அஹங் ஏதஸ்ஸ இதா³னேவ ஆஸயங் ஜானாமி, புப்³பே³பி ஜானாமியேவா’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மங்க³லஅஸ்ஸோ அயங் பி⁴க்கு² அஹோஸி, ராஜா ஆனந்தோ³, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘na, bhikkhave, ahaṃ etassa idāneva āsayaṃ jānāmi, pubbepi jānāmiyevā’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā maṅgalaasso ayaṃ bhikkhu ahosi, rājā ānando, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.

    தித்த²ஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Titthajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 25. தித்த²ஜாதகங் • 25. Titthajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact