Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    (7) 2. மஹாவக்³கோ³

    (7) 2. Mahāvaggo

    1. தித்தா²யதனஸுத்தவண்ணனா

    1. Titthāyatanasuttavaṇṇanā

    62. து³தியஸ்ஸ பட²மே தித்தா²யதனானீதி தித்த²பூ⁴தானி ஆயதனானி, தித்தி²யானங் வா ஆயதனானி. தத்த² தித்த²ங் ஜானிதப்³ப³ங், தித்த²கரா ஜானிதப்³பா³, தித்தி²யா ஜானிதப்³பா³, தித்தி²யஸாவகா ஜானிதப்³பா³. தித்த²ங் நாம த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²யோ. தித்தி²கரா நாம தாஸங் தி³ட்டீ²னங் உப்பாத³கா. தித்தி²யா நாம யேஸங் தா தி³ட்டி²யோ ருச்சந்தி க²மந்தி. தித்தி²யஸாவகா நாம தேஸங் பச்சயதா³யகா. ஆயதனந்தி ‘‘கம்போ³ஜோ அஸ்ஸானங் ஆயதனங், கு³ன்னங் த³க்கி²ணாபதோ² ஆயதன’’ந்தி எத்த² ஸஞ்ஜாதிட்டா²னங் ஆயதனங் நாம.

    62. Dutiyassa paṭhame titthāyatanānīti titthabhūtāni āyatanāni, titthiyānaṃ vā āyatanāni. Tattha titthaṃ jānitabbaṃ, titthakarā jānitabbā, titthiyā jānitabbā, titthiyasāvakā jānitabbā. Titthaṃ nāma dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo. Titthikarā nāma tāsaṃ diṭṭhīnaṃ uppādakā. Titthiyā nāma yesaṃ tā diṭṭhiyo ruccanti khamanti. Titthiyasāvakā nāma tesaṃ paccayadāyakā. Āyatananti ‘‘kambojo assānaṃ āyatanaṃ, gunnaṃ dakkhiṇāpatho āyatana’’nti ettha sañjātiṭṭhānaṃ āyatanaṃ nāma.

    ‘‘மனோரமே ஆயதனே, ஸேவந்தி நங் விஹங்க³மா;

    ‘‘Manorame āyatane, sevanti naṃ vihaṅgamā;

    சா²யங் சா²யத்தி²னோ யந்தி, ப²லத்த²ங் ப²லபோ⁴ஜினோ’’தி. (அ॰ நி॰ 5.38) –

    Chāyaṃ chāyatthino yanti, phalatthaṃ phalabhojino’’ti. (a. ni. 5.38) –

    எத்த² ஸமோஸரணட்டா²னங். ‘‘பஞ்சிமானி, பி⁴க்க²வே, விமுத்தாயதனானீ’’தி (அ॰ நி॰ 5.26) எத்த² காரணங். தங் இத⁴ ஸப்³ப³ம்பி லப்³ப⁴தி. ஸப்³பே³பி ஹி தி³ட்டி²க³திகா ஸஞ்ஜாயமானா இமேஸுயேவ தீஸு டா²னேஸு ஸஞ்ஜாயந்தி, ஸமோஸரணமானாபி ஏதேஸுயேவ தீஸு டா²னேஸு ஸமோஸரந்தி ஸன்னிபதந்தி, தி³ட்டி²க³திகபா⁴வே ச நேஸங் ஏதானேவ தீணி காரணானீதி தித்த²பூ⁴தானி ஸஞ்ஜாதிஆதி³னா அத்தே²ன ஆயதனானீதிபி தித்தா²யதனானி. தேனேவத்தே²ன தித்தி²யானங் ஆயதனானீதிபி தித்தா²யதனானி. ஸமனுயுஞ்ஜியமானானீதி கா நாமேதா தி³ட்டி²யோதி ஏவங் புச்சி²யமானானி. ஸமனுகா³ஹியமானானீதி கிங்காரணா ஏதா தி³ட்டி²யோ உப்பன்னாதி ஏவங் ஸம்மா அனுக்³கா³ஹியமானானி. ஸமனுபா⁴ஸியமானானீதி படினிஸ்ஸஜ்ஜேத² ஏதானி பாபகானி தி³ட்டி²க³தானீதி ஏவங் ஸம்மா அனுஸாஸியமானானி. அபிச தீணிபி ஏதானி அனுயோக³புச்சா²வேவசனானேவ. தேன வுத்தங் அட்ட²கதா²யங் – ‘‘ஸமனுயுஞ்ஜதீதி வா ஸமனுக்³கா³ஹதீதி வா ஸமனுபா⁴ஸதீதி வா ஏஸேஸே ஏகட்டே² ஸமே ஸமபா⁴கே³ தஜ்ஜாதே தஞ்ஞேவா’’தி.

    Ettha samosaraṇaṭṭhānaṃ. ‘‘Pañcimāni, bhikkhave, vimuttāyatanānī’’ti (a. ni. 5.26) ettha kāraṇaṃ. Taṃ idha sabbampi labbhati. Sabbepi hi diṭṭhigatikā sañjāyamānā imesuyeva tīsu ṭhānesu sañjāyanti, samosaraṇamānāpi etesuyeva tīsu ṭhānesu samosaranti sannipatanti, diṭṭhigatikabhāve ca nesaṃ etāneva tīṇi kāraṇānīti titthabhūtāni sañjātiādinā atthena āyatanānītipi titthāyatanāni. Tenevatthena titthiyānaṃ āyatanānītipi titthāyatanāni. Samanuyuñjiyamānānīti kā nāmetā diṭṭhiyoti evaṃ pucchiyamānāni. Samanugāhiyamānānīti kiṃkāraṇā etā diṭṭhiyo uppannāti evaṃ sammā anuggāhiyamānāni. Samanubhāsiyamānānīti paṭinissajjetha etāni pāpakāni diṭṭhigatānīti evaṃ sammā anusāsiyamānāni. Apica tīṇipi etāni anuyogapucchāvevacanāneva. Tena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ – ‘‘samanuyuñjatīti vā samanuggāhatīti vā samanubhāsatīti vā esese ekaṭṭhe same samabhāge tajjāte taññevā’’ti.

    பரம்பி க³ந்த்வாதி ஆசரியபரம்பரா லத்³தி⁴பரம்பரா அத்தபா⁴வபரம்பராதி ஏதேஸு யங்கிஞ்சி பரம்பரங் க³ந்த்வாபி. அகிரியாய ஸண்ட²ஹந்தீதி அகிரியமத்தே ஸங்திட்ட²ந்தி. ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியோ புப்³பே³கதவாதீ³, அம்ஹாகங் பாசரியோ புப்³பே³கதவாதீ³, அம்ஹாகங் ஆசரியபாசரியோ புப்³பே³கதவாதீ³. அம்ஹாகங் ஆசரியோ இஸ்ஸரனிம்மானவாதீ³ , அம்ஹாகங் பாசரியோ இஸ்ஸரனிம்மானவாதீ³, அம்ஹாகங் ஆசரியபாசரியோ இஸ்ஸரனிம்மானவாதீ³. அம்ஹாகங் ஆசரியோ அஹேதுஅபச்சயவாதீ³, அம்ஹாகங் பாசரியோ அஹேதுஅபச்சயவாதீ³, அம்ஹாகங் ஆசரியபாசரியோ அஹேதுஅபச்சயவாதீ³’’தி ஏவங் க³ச்ச²ந்தானி ஹி ஏதானி ஆசரியபரம்பரங் க³ச்ச²ந்தி நாம. ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியோ புப்³பே³கதலத்³தி⁴கோ, அம்ஹாகங் பாசரியோ…பே॰… அம்ஹாகங் ஆசரியபாசரியோ அஹேதுஅபச்சயலத்³தி⁴கோ’’தி ஏவங் க³ச்ச²ந்தானி லத்³தி⁴பரம்பரங் க³ச்ச²ந்தி நாம. ‘‘அம்ஹாகங் ஆசரியஸ்ஸ அத்தபா⁴வோ புப்³பே³கதஹேது, அம்ஹாகங் பாசரியஸ்ஸ…பே॰… அம்ஹாகங் ஆசரியபாசரியஸ்ஸ அத்தபா⁴வோ அஹேது அபச்சயோ’’தி ஏவங் க³ச்ச²ந்தானி அத்தபா⁴வபரம்பரங் க³ச்ச²ந்தி நாம. ஏவங் பன ஸுவிதூ³ரம்பி க³ச்ச²ந்தானி அகிரியமத்தேயேவ ஸண்ட²ஹந்தி, ஏகோபி ஏதேஸங் தி³ட்டி²க³திகானங் கத்தா வா காரேதா வா ந பஞ்ஞாயதி.

    Parampigantvāti ācariyaparamparā laddhiparamparā attabhāvaparamparāti etesu yaṃkiñci paramparaṃ gantvāpi. Akiriyāya saṇṭhahantīti akiriyamatte saṃtiṭṭhanti. ‘‘Amhākaṃ ācariyo pubbekatavādī, amhākaṃ pācariyo pubbekatavādī, amhākaṃ ācariyapācariyo pubbekatavādī. Amhākaṃ ācariyo issaranimmānavādī , amhākaṃ pācariyo issaranimmānavādī, amhākaṃ ācariyapācariyo issaranimmānavādī. Amhākaṃ ācariyo ahetuapaccayavādī, amhākaṃ pācariyo ahetuapaccayavādī, amhākaṃ ācariyapācariyo ahetuapaccayavādī’’ti evaṃ gacchantāni hi etāni ācariyaparamparaṃ gacchanti nāma. ‘‘Amhākaṃ ācariyo pubbekataladdhiko, amhākaṃ pācariyo…pe… amhākaṃ ācariyapācariyo ahetuapaccayaladdhiko’’ti evaṃ gacchantāni laddhiparamparaṃ gacchanti nāma. ‘‘Amhākaṃ ācariyassa attabhāvo pubbekatahetu, amhākaṃ pācariyassa…pe… amhākaṃ ācariyapācariyassa attabhāvo ahetu apaccayo’’ti evaṃ gacchantāni attabhāvaparamparaṃ gacchanti nāma. Evaṃ pana suvidūrampi gacchantāni akiriyamatteyeva saṇṭhahanti, ekopi etesaṃ diṭṭhigatikānaṃ kattā vā kāretā vā na paññāyati.

    புரிஸபுக்³க³லோதி ஸத்தோ. காமஞ்ச புரிஸோதிபி வுத்தே புக்³க³லோதிபி வுத்தே ஸத்தோயேவ வுத்தோ ஹோதி, அயங் பன ஸம்முதிகதா² நாம யோ யதா² ஜானாதி, தஸ்ஸ ததா² வுச்சதி. படிஸங்வேதே³தீதி அத்தனோ ஸந்தானே உப்பன்னங் ஜானாதி படிஸங்விதி³தங் கரோதி, அனுப⁴வதி வா. புப்³பே³கதஹேதூதி புப்³பே³கதகாரணா, புப்³பே³கதகம்மபச்சயேனேவ படிஸங்வேதே³தீதி அத்தோ². இமினா கம்மவேத³னஞ்ச கிரியவேத³னஞ்ச படிக்கி²பித்வா ஏகங் விபாகவேத³னமேவ ஸம்படிச்ச²ந்தி. யே வா இமே பித்தஸமுட்டா²னா ஆபா³தா⁴ ஸெம்ஹஸமுட்டா²னா வாதஸமுட்டா²னா ஸன்னிபாதிகா உதுபரிணாமஜா விஸமபரிஹாரஜா ஓபக்கமிகா ஆபா³தா⁴ கம்மவிபாகஜா ஆபா³தா⁴தி அட்ட² ரோகா³ வுத்தா, தேஸு ஸத்த படிக்கி²பித்வா ஏகங் விபாகவேத³னங்யேவ ஸம்படிச்ச²ந்தி. யேபிமே தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயங் உபபஜ்ஜவேத³னீயங் அபரபரியாயவேத³னீயந்தி தயோ கம்மராஸயோ வுத்தா, தேஸுபி த்³வே படிபா³ஹித்வா ஏகங் அபரபரியாயகம்மங்யேவ ஸம்படிச்ச²ந்தி. யேபிமே தி³ட்ட²த⁴ம்மவேத³னீயோ விபாகோ உபபஜ்ஜவேத³னீயோ அபரபரியாயவேத³னீயோதி தயோ விபாகராஸயோ வுத்தா, தேஸுபி த்³வே படிபா³ஹித்வா ஏகங் அபரபரியாயவிபாகமேவ ஸம்படிச்ச²ந்தி. யேபிமே குஸலசேதனா அகுஸலசேதனா விபாகசேதனா கிரியசேதனாதி சத்தாரோ சேதனாராஸயோ வுத்தா, தேஸுபி தயோ படிபா³ஹித்வா ஏகங் விபாகசேதனங்யேவ ஸம்படிச்ச²ந்தி.

    Purisapuggaloti satto. Kāmañca purisotipi vutte puggalotipi vutte sattoyeva vutto hoti, ayaṃ pana sammutikathā nāma yo yathā jānāti, tassa tathā vuccati. Paṭisaṃvedetīti attano santāne uppannaṃ jānāti paṭisaṃviditaṃ karoti, anubhavati vā. Pubbekatahetūti pubbekatakāraṇā, pubbekatakammapaccayeneva paṭisaṃvedetīti attho. Iminā kammavedanañca kiriyavedanañca paṭikkhipitvā ekaṃ vipākavedanameva sampaṭicchanti. Ye vā ime pittasamuṭṭhānā ābādhā semhasamuṭṭhānā vātasamuṭṭhānā sannipātikā utupariṇāmajā visamaparihārajā opakkamikā ābādhā kammavipākajā ābādhāti aṭṭha rogā vuttā, tesu satta paṭikkhipitvā ekaṃ vipākavedanaṃyeva sampaṭicchanti. Yepime diṭṭhadhammavedanīyaṃ upapajjavedanīyaṃ aparapariyāyavedanīyanti tayo kammarāsayo vuttā, tesupi dve paṭibāhitvā ekaṃ aparapariyāyakammaṃyeva sampaṭicchanti. Yepime diṭṭhadhammavedanīyo vipāko upapajjavedanīyo aparapariyāyavedanīyoti tayo vipākarāsayo vuttā, tesupi dve paṭibāhitvā ekaṃ aparapariyāyavipākameva sampaṭicchanti. Yepime kusalacetanā akusalacetanā vipākacetanā kiriyacetanāti cattāro cetanārāsayo vuttā, tesupi tayo paṭibāhitvā ekaṃ vipākacetanaṃyeva sampaṭicchanti.

    இஸ்ஸரனிம்மானஹேதூதி இஸ்ஸரனிம்மானகாரணா, இஸ்ஸரேன நிம்மிதத்தா படிஸங்வேதே³தீதி அத்தோ². அயங் ஹி தேஸங் அதி⁴ப்பாயோ – இமா திஸ்ஸோ வேத³னா பச்சுப்பன்னே அத்தனா கதமூலகேன வா ஆணத்திமூலகேன வா புப்³பே³கதேன வா அஹேதுஅபச்சயா வா படிஸங்வேதி³துங் நாம ந ஸக்கா, இஸ்ஸரனிம்மானகாரணாயேவ பன இமா படிஸங்வேதே³தீதி. ஏவங்வாதி³னோ பனேதே ஹெட்டா² வுத்தேஸு அட்ட²ஸு ரோகே³ஸு ஏகம்பி அஸம்படிச்சி²த்வா ஸப்³பே³ படிபா³ஹந்தி, ஹெட்டா² வுத்தேஸு ச தீஸு கம்மராஸீஸு தீஸு விபாகராஸீஸு சதூஸு சேதனாராஸீஸு ஏகம்பி அஸம்படிச்சி²த்வா ஸப்³பே³பி படிபா³ஹந்தி.

    Issaranimmānahetūti issaranimmānakāraṇā, issarena nimmitattā paṭisaṃvedetīti attho. Ayaṃ hi tesaṃ adhippāyo – imā tisso vedanā paccuppanne attanā katamūlakena vā āṇattimūlakena vā pubbekatena vā ahetuapaccayā vā paṭisaṃvedituṃ nāma na sakkā, issaranimmānakāraṇāyeva pana imā paṭisaṃvedetīti. Evaṃvādino panete heṭṭhā vuttesu aṭṭhasu rogesu ekampi asampaṭicchitvā sabbe paṭibāhanti, heṭṭhā vuttesu ca tīsu kammarāsīsu tīsu vipākarāsīsu catūsu cetanārāsīsu ekampi asampaṭicchitvā sabbepi paṭibāhanti.

    அஹேதுஅபச்சயாதி ஹேதுஞ்ச பச்சயஞ்ச வினா, அகாரணேனேவ படிஸங்வேதே³தீதி அத்தோ². அயஞ்ஹி நேஸங் அதி⁴ப்பாயோ – இமா திஸ்ஸோ வேத³னா பச்சுப்பன்னே அத்தனா கதமூலகேன வா ஆணத்திமூலகேன வா புப்³பே³கதேன வா இஸ்ஸரனிம்மானஹேதுனா வா படிஸங்வேதி³துங் நாம ந ஸக்கா, அஹேதுஅபச்சயாயேவ பன இமா படிஸங்வேதே³தீதி. ஏவங்வாதி³னோ பனேதே ஹெட்டா² வுத்தேஸு ரோகா³தீ³ஸு ஏகம்பி அஸம்படிச்சி²த்வா ஸப்³ப³ங் படிபா³ஹந்தி.

    Ahetuapaccayāti hetuñca paccayañca vinā, akāraṇeneva paṭisaṃvedetīti attho. Ayañhi nesaṃ adhippāyo – imā tisso vedanā paccuppanne attanā katamūlakena vā āṇattimūlakena vā pubbekatena vā issaranimmānahetunā vā paṭisaṃvedituṃ nāma na sakkā, ahetuapaccayāyeva pana imā paṭisaṃvedetīti. Evaṃvādino panete heṭṭhā vuttesu rogādīsu ekampi asampaṭicchitvā sabbaṃ paṭibāhanti.

    ஏவங் ஸத்தா² மாதிகங் நிக்கி²பித்வா இதா³னி தங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் தத்ர, பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஏவங் வதா³மீதி லத்³தி⁴பதிட்டா²பனத்த²ங் ஏவங் வதா³மீதி த³ஸ்ஸேதி. லத்³தி⁴ஞ்ஹி அப்பதிட்டா²பெத்வா நிக்³க³ய்ஹமானா லத்³தி⁴தோ லத்³தி⁴ங் ஸங்கமந்தி, போ⁴ கோ³தம, ந மயங் புப்³பே³கதவாத³ங் வதா³மாதிஆதீ³னி வத³ந்தி. லத்³தி⁴யா பன பதிட்டா²பிதாய ஸங்கமிதுங் அலப⁴ந்தா ஸுனிக்³க³ஹிதா ஹொந்தி, இதி நேஸங் லத்³தி⁴பதிட்டா²பனத்த²ங் ஏவங் வதா³மீதி ஆஹ. தேனஹாயஸ்மந்தோதி தேன ஹி ஆயஸ்மந்தோ. கிங் வுத்தங் ஹோதி – யதி³ ஏதங் ஸச்சங், ஏவங் ஸந்தே தேன தும்ஹாகங் வாதே³ன. பாணாதிபாதினோ ப⁴விஸ்ஸந்தி புப்³பே³கதஹேதூதி யே கேசி லோகே பாணங் அதிபாதெந்தி, ஸப்³பே³ தே புப்³பே³கதஹேது பாணாதிபாதினோ ப⁴விஸ்ஸந்தி. கிங்காரணா? ந ஹி பாணாதிபாதகம்மங் அத்தனா கதமூலகேன ந ஆணத்திமூலகேன ந இஸ்ஸரனிம்மானஹேதுனா ந அஹேதுஅபச்சயா ஸக்கா படிஸங்வேதே³துங், புப்³பே³கதஹேதுயேவ படிஸங்வேதே³தீதி அயங் வோ லத்³தி⁴. யதா² ச பாணாதிபாதினோ, ஏவங் பாணாதிபாதா விரமந்தாபி புப்³பே³கதஹேதுயேவ விரமிஸ்ஸந்தீதி. இதி ப⁴க³வா தேஸங்யேவ லத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா தேஸங் நிக்³க³ஹங் ஆரோபேதி. இமினா நயேன அதி³ன்னாதா³யினோதிஆதீ³ஸுபி யோஜனா வேதி³தப்³பா³.

    Evaṃ satthā mātikaṃ nikkhipitvā idāni taṃ vibhajitvā dassetuṃ tatra, bhikkhavetiādimāha. Tattha evaṃ vadāmīti laddhipatiṭṭhāpanatthaṃ evaṃ vadāmīti dasseti. Laddhiñhi appatiṭṭhāpetvā niggayhamānā laddhito laddhiṃ saṅkamanti, bho gotama, na mayaṃ pubbekatavādaṃ vadāmātiādīni vadanti. Laddhiyā pana patiṭṭhāpitāya saṅkamituṃ alabhantā suniggahitā honti, iti nesaṃ laddhipatiṭṭhāpanatthaṃ evaṃ vadāmīti āha. Tenahāyasmantoti tena hi āyasmanto. Kiṃ vuttaṃ hoti – yadi etaṃ saccaṃ, evaṃ sante tena tumhākaṃ vādena. Pāṇātipātino bhavissanti pubbekatahetūti ye keci loke pāṇaṃ atipātenti, sabbe te pubbekatahetu pāṇātipātino bhavissanti. Kiṃkāraṇā? Na hi pāṇātipātakammaṃ attanā katamūlakena na āṇattimūlakena na issaranimmānahetunā na ahetuapaccayā sakkā paṭisaṃvedetuṃ, pubbekatahetuyeva paṭisaṃvedetīti ayaṃ vo laddhi. Yathā ca pāṇātipātino, evaṃ pāṇātipātā viramantāpi pubbekatahetuyeva viramissantīti. Iti bhagavā tesaṃyeva laddhiṃ gahetvā tesaṃ niggahaṃ āropeti. Iminā nayena adinnādāyinotiādīsupi yojanā veditabbā.

    ஸாரதோ பச்சாக³ச்ச²தந்தி ஸாரபா⁴வேன க³ண்ஹந்தானங். ச²ந்தோ³தி கத்துகம்யதாச²ந்தோ³. இத³ங் வா கரணீயங் இத³ங் வா அகரணீயந்தி எத்த² அயங் அதி⁴ப்பாயோ – இத³ங் வா கரணீயந்தி கத்தப்³ப³ஸ்ஸ கரணத்தா²ய, இத³ங் வா அகரணீயந்தி அகத்தப்³ப³ஸ்ஸ அகரணத்தா²ய கத்துகம்யதா வா பச்சத்தபுரிஸகாரோ வா ந ஹோதி. ச²ந்த³வாயாமேஸு வா அஸந்தேஸு ‘‘இத³ங் கத்தப்³ப³’’ந்திபி ‘‘இத³ங் ந கத்தப்³ப³’’ந்திபி ந ஹோதி. இதி கரணீயாகரணீயே கோ² பன ஸச்சதோ தே²ததோ அனுபலப்³பி⁴யமானேதி ஏவங் கத்தப்³பே³ ச அகத்தப்³பே³ ச பூ⁴ததோ தி²ரதோ அபஞ்ஞாயமானே அலப்³ப⁴மானே. யதி³ ஹி கத்தப்³ப³ங் காதுங் அகத்தப்³ப³தோ ச விரமிதுங் லபெ⁴ய்ய, கரணீயாகரணீயங் ஸச்சதோ தே²ததோ உபலப்³பெ⁴ய்ய. யஸ்மா பன உப⁴யம்பி தங் ஏஸ நுபலப்³ப⁴தி, தஸ்மா தங் ஸச்சதோ தே²ததோ ந உபலப்³ப⁴தி, ஏவங் தஸ்மிங் ச அனுபலப்³பி⁴யமானேதி அத்தோ². முட்ட²ஸ்ஸதீனந்தி நட்ட²ஸ்ஸதீனங் விஸ்ஸட்ட²ஸ்ஸதீனங். அனாரக்கா²னங் விஹரதந்தி ச²ஸு த்³வாரேஸு நிராரக்கா²னங் விஹரந்தானங். ந ஹோதி பச்சத்தங் ஸஹத⁴ம்மிகோ ஸமணவாதோ³தி ஏவங் பூ⁴தானங் தும்ஹாகங் வா அஞ்ஞேஸங் வா மயங் ஸமணாதி பச்சத்தங் ஸகாரணோ ஸமணவாதோ³ ந ஹோதி ந இஜ்ஜ²தி. ஸமணாபி ஹி புப்³பே³கதகாரணாயேவ ஹொந்தி, அஸ்ஸமணாபி புப்³பே³கதகாரணாயேவாதி. ஸஹத⁴ம்மிகோதி ஸகாரணோ. நிக்³க³ஹோ ஹோதீதி மம நிக்³க³ஹோ ஹோதி, தே பன நிக்³க³ஹிதா ஹொந்தீதி.

    Sāratopaccāgacchatanti sārabhāvena gaṇhantānaṃ. Chandoti kattukamyatāchando. Idaṃ vā karaṇīyaṃidaṃ vā akaraṇīyanti ettha ayaṃ adhippāyo – idaṃ vā karaṇīyanti kattabbassa karaṇatthāya, idaṃ vā akaraṇīyanti akattabbassa akaraṇatthāya kattukamyatā vā paccattapurisakāro vā na hoti. Chandavāyāmesu vā asantesu ‘‘idaṃ kattabba’’ntipi ‘‘idaṃ na kattabba’’ntipi na hoti. Iti karaṇīyākaraṇīye kho pana saccato thetato anupalabbhiyamāneti evaṃ kattabbe ca akattabbe ca bhūtato thirato apaññāyamāne alabbhamāne. Yadi hi kattabbaṃ kātuṃ akattabbato ca viramituṃ labheyya, karaṇīyākaraṇīyaṃ saccato thetato upalabbheyya. Yasmā pana ubhayampi taṃ esa nupalabbhati, tasmā taṃ saccato thetato na upalabbhati, evaṃ tasmiṃ ca anupalabbhiyamāneti attho. Muṭṭhassatīnanti naṭṭhassatīnaṃ vissaṭṭhassatīnaṃ. Anārakkhānaṃ viharatanti chasu dvāresu nirārakkhānaṃ viharantānaṃ. Na hoti paccattaṃ sahadhammiko samaṇavādoti evaṃ bhūtānaṃ tumhākaṃ vā aññesaṃ vā mayaṃ samaṇāti paccattaṃ sakāraṇo samaṇavādo na hoti na ijjhati. Samaṇāpi hi pubbekatakāraṇāyeva honti, assamaṇāpi pubbekatakāraṇāyevāti. Sahadhammikoti sakāraṇo. Niggahohotīti mama niggaho hoti, te pana niggahitā hontīti.

    ஏவங் புப்³பே³கதவாதி³னோ நிக்³க³ஹெத்வா இதா³னி இஸ்ஸரனிம்மானவாதி³னோ நிக்³க³ஹேதுங் தத்ர, பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² புப்³பே³கதவாதே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³, ததா² அஹேதுகவாதே³பி.

    Evaṃ pubbekatavādino niggahetvā idāni issaranimmānavādino niggahetuṃ tatra, bhikkhavetiādimāha. Tassattho pubbekatavāde vuttanayeneva veditabbo, tathā ahetukavādepi.

    ஏவங் இமேஸங் தித்தா²யதனானங் பரம்பி க³ந்த்வா அகிரியாய ஸண்ட²ஹனபா⁴வேன துச்ச²பா⁴வங் அனிய்யானிகபா⁴வங், அஸாரபா⁴வேன து²ஸகொட்டனஸதி³ஸதங் ஆபஜ்ஜனபா⁴வேன அக்³கி³ஸஞ்ஞாய த⁴மமானக²ஜ்ஜுபனகஸரிக்க²தங் தங்தி³ட்டி²கானங் புரிமஸ்ஸபி மஜ்ஜி²மஸ்ஸபி பச்சி²மஸ்ஸபி அத்த²த³ஸ்ஸனதாய அபா⁴வேன அந்த⁴வேணூபமதங் ஸத்³த³மத்தேனேவ தானி க³ஹெத்வா ஸாரதி³ட்டி²கானங் பத²வியங் பதிதஸ்ஸ பே³லுவபக்கஸ்ஸ த³த்³த³பா⁴யிதஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘பத²வீ ஸங்வட்டமானா ஆக³ச்ச²தீ’’தி ஸஞ்ஞாய பலாயந்தேன ஸஸகேன ஸரிக்க²பா⁴வஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அத்தனா தே³ஸிதஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ ஸாரபா⁴வஞ்சேவ நிய்யானிகபா⁴வஞ்ச த³ஸ்ஸேதுங் அயங் கோ² பன, பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தத்த² அனிக்³க³ஹிதோதி அஞ்ஞேஹி அனிக்³க³ஹிதோ நிக்³க³ஹேதுங் அஸக்குணெய்யோ. அஸங்கிலிட்டோ²தி நிக்கிலேஸோ பரிஸுத்³தோ⁴, ‘‘ஸங்கிலிட்ட²ங் நங் கரிஸ்ஸாமா’’தி பவத்தேஹிபி ததா² காதுங் அஸக்குணெய்யோ. அனுபவஜ்ஜோதி உபவாத³வினிமுத்தோ. அப்படிகுட்டோ²தி ‘‘கிங் இமினா ஹரத² ந’’ந்தி ஏவங் அப்படிபா³ஹிதோ , அனுபக்குட்டோ² வா. விஞ்ஞூஹீதி பண்டி³தேஹி. அபண்டி³தானஞ்ஹி அஜானித்வா கதெ²ந்தானங் வசனங் அப்பமாணங். தஸ்மா விஞ்ஞூஹீதி ஆஹ.

    Evaṃ imesaṃ titthāyatanānaṃ parampi gantvā akiriyāya saṇṭhahanabhāvena tucchabhāvaṃ aniyyānikabhāvaṃ, asārabhāvena thusakoṭṭanasadisataṃ āpajjanabhāvena aggisaññāya dhamamānakhajjupanakasarikkhataṃ taṃdiṭṭhikānaṃ purimassapi majjhimassapi pacchimassapi atthadassanatāya abhāvena andhaveṇūpamataṃ saddamatteneva tāni gahetvā sāradiṭṭhikānaṃ pathaviyaṃ patitassa beluvapakkassa daddabhāyitasaddaṃ sutvā ‘‘pathavī saṃvaṭṭamānā āgacchatī’’ti saññāya palāyantena sasakena sarikkhabhāvañca dassetvā idāni attanā desitassa dhammassa sārabhāvañceva niyyānikabhāvañca dassetuṃ ayaṃkho pana, bhikkhavetiādimāha. Tattha aniggahitoti aññehi aniggahito niggahetuṃ asakkuṇeyyo. Asaṃkiliṭṭhoti nikkileso parisuddho, ‘‘saṃkiliṭṭhaṃ naṃ karissāmā’’ti pavattehipi tathā kātuṃ asakkuṇeyyo. Anupavajjoti upavādavinimutto. Appaṭikuṭṭhoti ‘‘kiṃ iminā haratha na’’nti evaṃ appaṭibāhito , anupakkuṭṭho vā. Viññūhīti paṇḍitehi. Apaṇḍitānañhi ajānitvā kathentānaṃ vacanaṃ appamāṇaṃ. Tasmā viññūhīti āha.

    இதா³னி தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘கதமோ ச, பி⁴க்க²வே’’தி பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா ‘‘இமா ச² தா⁴துயோ’’திஆதி³னா நயேன மாதிகங் நிக்கி²பித்வா யதா²படிபாடியா விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ புன இமா ச² தா⁴துயோதிஆதி³மாஹ. தத்த² தா⁴துயோதி ஸபா⁴வா. நிஜ்ஜீவனிஸ்ஸத்தபா⁴வப்பகாஸகோ ஹி ஸபா⁴வட்டோ² தா⁴த்வட்டோ² நாம. ப²ஸ்ஸாயதனானீதி விபாகப²ஸ்ஸானங் ஆகரட்டே²ன ஆயதனானி. மனோபவிசாராதி விதக்கவிசாரபாதே³ஹி அட்டா²ரஸஸு டா²னேஸு மனஸ்ஸ உபவிசாரா.

    Idāni tassa dhammassa dassanatthaṃ ‘‘katamo ca, bhikkhave’’ti pañhaṃ pucchitvā ‘‘imā cha dhātuyo’’tiādinā nayena mātikaṃ nikkhipitvā yathāpaṭipāṭiyā vibhajitvā dassento puna imā cha dhātuyotiādimāha. Tattha dhātuyoti sabhāvā. Nijjīvanissattabhāvappakāsako hi sabhāvaṭṭho dhātvaṭṭho nāma. Phassāyatanānīti vipākaphassānaṃ ākaraṭṭhena āyatanāni. Manopavicārāti vitakkavicārapādehi aṭṭhārasasu ṭhānesu manassa upavicārā.

    பத²வீதா⁴தூதி பதிட்டா²தா⁴து. ஆபோதா⁴தூதி ஆப³ந்த⁴னதா⁴து. தேஜோதா⁴தூதி பரிபாசனதா⁴து. வாயோதா⁴தூதி வித்த²ம்ப⁴னதா⁴து. ஆகாஸதா⁴தூதி அஸம்பு²ட்ட²தா⁴து. விஞ்ஞாணதா⁴தூதி விஜானநதா⁴து. ஏவமித³ங் தா⁴துகம்மட்டா²னங் ஆக³தங். தங் கோ² பனேதங் ஸங்கே²பதோ ஆக³தட்டா²னே ஸங்கே²பதோபி வித்தா²ரதோபி கதே²துங் வட்டதி. வித்தா²ரதோ ஆக³தட்டா²னே ஸங்கே²பதோ கதே²துங் ந வட்டதி, வித்தா²ரதோவ வட்டதி. இமஸ்மிங் பன தித்தா²யதனஸுத்தே இத³ங் ஸங்கே²பதோ ச²தா⁴துவஸேன கம்மட்டா²னங் ஆக³தங். தங் உப⁴யதா²பி கதே²துங் வட்டதி.

    Pathavīdhātūti patiṭṭhādhātu. Āpodhātūti ābandhanadhātu. Tejodhātūti paripācanadhātu. Vāyodhātūti vitthambhanadhātu. Ākāsadhātūti asamphuṭṭhadhātu. Viññāṇadhātūti vijānanadhātu. Evamidaṃ dhātukammaṭṭhānaṃ āgataṃ. Taṃ kho panetaṃ saṅkhepato āgataṭṭhāne saṅkhepatopi vitthāratopi kathetuṃ vaṭṭati. Vitthārato āgataṭṭhāne saṅkhepato kathetuṃ na vaṭṭati, vitthāratova vaṭṭati. Imasmiṃ pana titthāyatanasutte idaṃ saṅkhepato chadhātuvasena kammaṭṭhānaṃ āgataṃ. Taṃ ubhayathāpi kathetuṃ vaṭṭati.

    ஸங்கே²பதோ ச²தா⁴துவஸேன கம்மட்டா²னங் பரிக்³க³ண்ஹந்தோபி ஏவங் பரிக்³க³ண்ஹாதி – பத²வீதா⁴து ஆபோதா⁴து தேஜோதா⁴து வாயோதா⁴தூதி இமானி சத்தாரி மஹாபூ⁴தானி, ஆகாஸதா⁴து உபாதா³ரூபங். ஏகஸ்மிங் ச உபாதா³ரூபே தி³ட்டே² ஸேஸானி தேவீஸதி தி³ட்டா²னேவாதி ஸல்லக்கே²தப்³பா³னி. விஞ்ஞாணதா⁴தூதி சித்தங் விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴ ஹோதி, தேன ஸஹஜாதா வேத³னா வேத³னாக்க²ந்தோ⁴, ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴, ப²ஸ்ஸோ ச சேதனா ச ஸங்கா²ரக்க²ந்தோ⁴தி இமே சத்தாரோ அரூபக்க²ந்தா⁴ நாம. சத்தாரி பன மஹாபூ⁴தானி சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ரூபங் ரூபக்க²ந்தோ⁴ நாம. தத்த² சத்தாரோ அரூபக்க²ந்தா⁴ நாமங், ரூபக்க²ந்தோ⁴ ரூபந்தி நாமஞ்ச ரூபஞ்சாதி த்³வேயேவ த⁴ம்மா ஹொந்தி, ததோ உத்³த⁴ங் ஸத்தோ வா ஜீவோ வா நத்தீ²தி ஏவங் ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸங்கே²பதோ ச²தா⁴துவஸேன அரஹத்தஸம்பாபகங் கம்மட்டா²னங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Saṅkhepato chadhātuvasena kammaṭṭhānaṃ pariggaṇhantopi evaṃ pariggaṇhāti – pathavīdhātu āpodhātu tejodhātu vāyodhātūti imāni cattāri mahābhūtāni, ākāsadhātu upādārūpaṃ. Ekasmiṃ ca upādārūpe diṭṭhe sesāni tevīsati diṭṭhānevāti sallakkhetabbāni. Viññāṇadhātūti cittaṃ viññāṇakkhandho hoti, tena sahajātā vedanā vedanākkhandho, saññā saññākkhandho, phasso ca cetanā ca saṅkhārakkhandhoti ime cattāro arūpakkhandhā nāma. Cattāri pana mahābhūtāni catunnañca mahābhūtānaṃ upādārūpaṃ rūpakkhandho nāma. Tattha cattāro arūpakkhandhā nāmaṃ, rūpakkhandho rūpanti nāmañca rūpañcāti dveyeva dhammā honti, tato uddhaṃ satto vā jīvo vā natthīti evaṃ ekassa bhikkhuno saṅkhepato chadhātuvasena arahattasampāpakaṃ kammaṭṭhānaṃ veditabbaṃ.

    வித்தா²ரதோ பரிக்³க³ண்ஹந்தோ பன சத்தாரி மஹாபூ⁴தானி பரிக்³க³ண்ஹித்வா ஆகாஸதா⁴துபரிக்³க³ஹானுஸாரேன தேவீஸதி உபாதா³ரூபானி பரிக்³க³ண்ஹாதி. அத² நேஸங் பச்சயங் உபபரிக்க²ந்தோ புன சத்தாரேவ மஹாபூ⁴தானி தி³ஸ்வா தேஸு பத²வீதா⁴து வீஸதிகொட்டா²ஸா, ஆபோதா⁴து த்³வாத³ஸ, தேஜோதா⁴து சத்தாரோ, வாயோதா⁴து ச²கொட்டா²ஸாதி கொட்டா²ஸவஸேன ஸமோதா⁴னெத்வா த்³வாசத்தாலீஸ மஹாபூ⁴தானி ச வவத்த²பெத்வா தேஸு தேவீஸதி உபாதா³ரூபானி பக்கி²பித்வா பஞ்சஸட்டி² ரூபானி வவத்த²பேதி. தானி ச வத்து²ரூபேன ஸத்³தி⁴ங் ச²ஸட்டி² ஹொந்தீதி ச²ஸட்டி² ரூபானி பஸ்ஸதி. விஞ்ஞாணதா⁴து பன லோகியசித்தவஸேன ஏகாஸீதி சித்தானி. தானி ஸப்³பா³னிபி விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴ நாம ஹோதி. தேஹி ஸஹஜாதா வேத³னாத³யோபி தத்தகாயேவாதி ஏகாஸீதி வேத³னா வேத³னாக்க²ந்தோ⁴, ஏகாஸீதி ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴, ஏகாஸீதி சேதனா ஸங்கா²ரக்க²ந்தோ⁴தி இமே சத்தாரோ அரூபக்க²ந்தா⁴ தேபூ⁴மகவஸேன க³ய்ஹமானா சதுவீஸாதி⁴கானி தீணி த⁴ம்மஸதானி ஹொந்தீதி இதி இமே ச அரூபத⁴ம்மா ச²ஸட்டி² ச ரூபத⁴ம்மாதி ஸப்³பே³பி ஸமோதா⁴னெத்வா நாமஞ்ச ரூபஞ்சாதி த்³வேவ த⁴ம்மா ஹொந்தி, ததோ உத்³த⁴ங் ஸத்தோ வா ஜீவோ வா நத்தீ²தி நாமரூபவஸேன பஞ்சக்க²ந்தே⁴ வவத்த²பெத்வா தேஸங் பச்சயங் பரியேஸந்தோ அவிஜ்ஜாபச்சயா தண்ஹாபச்சயா கம்மபச்சயா ஆஹாரபச்சயாதி ஏவங் பச்சயங் தி³ஸ்வா ‘‘அதீதேபி இமேஹி பச்சயேஹி இத³ங் வட்டங் பவத்தித்த², அனாக³தேபி ஏதேஹி பச்சயேஹி பவத்திஸ்ஸதி, ஏதரஹிபி ஏதேஹியேவ பவத்ததீ’’தி தீஸு காலேஸு கங்க²ங் விதரித்வா அனுக்கமேன படிபஜ்ஜமானோ அரஹத்தங் பாபுணாதி. ஏவங் வித்தா²ரதோபி ச²தா⁴துவஸேன அரஹத்தஸம்பாபகங் கம்மட்டா²னங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Vitthārato pariggaṇhanto pana cattāri mahābhūtāni pariggaṇhitvā ākāsadhātupariggahānusārena tevīsati upādārūpāni pariggaṇhāti. Atha nesaṃ paccayaṃ upaparikkhanto puna cattāreva mahābhūtāni disvā tesu pathavīdhātu vīsatikoṭṭhāsā, āpodhātu dvādasa, tejodhātu cattāro, vāyodhātu chakoṭṭhāsāti koṭṭhāsavasena samodhānetvā dvācattālīsa mahābhūtāni ca vavatthapetvā tesu tevīsati upādārūpāni pakkhipitvā pañcasaṭṭhi rūpāni vavatthapeti. Tāni ca vatthurūpena saddhiṃ chasaṭṭhi hontīti chasaṭṭhi rūpāni passati. Viññāṇadhātu pana lokiyacittavasena ekāsīti cittāni. Tāni sabbānipi viññāṇakkhandho nāma hoti. Tehi sahajātā vedanādayopi tattakāyevāti ekāsīti vedanā vedanākkhandho, ekāsīti saññā saññākkhandho, ekāsīti cetanā saṅkhārakkhandhoti ime cattāro arūpakkhandhā tebhūmakavasena gayhamānā catuvīsādhikāni tīṇi dhammasatāni hontīti iti ime ca arūpadhammā chasaṭṭhi ca rūpadhammāti sabbepi samodhānetvā nāmañca rūpañcāti dveva dhammā honti, tato uddhaṃ satto vā jīvo vā natthīti nāmarūpavasena pañcakkhandhe vavatthapetvā tesaṃ paccayaṃ pariyesanto avijjāpaccayā taṇhāpaccayā kammapaccayā āhārapaccayāti evaṃ paccayaṃ disvā ‘‘atītepi imehi paccayehi idaṃ vaṭṭaṃ pavattittha, anāgatepi etehi paccayehi pavattissati, etarahipi etehiyeva pavattatī’’ti tīsu kālesu kaṅkhaṃ vitaritvā anukkamena paṭipajjamāno arahattaṃ pāpuṇāti. Evaṃ vitthāratopi chadhātuvasena arahattasampāpakaṃ kammaṭṭhānaṃ veditabbaṃ.

    சக்கு² ப²ஸ்ஸாயதனந்தி ஸுவண்ணாதீ³னங் ஸுவண்ணாதி³ஆகரோ விய த்³வே சக்கு²விஞ்ஞாணானி த்³வே ஸம்படிச்ச²னானி தீணி ஸந்தீரணானீதி இமேஹி ஸத்தஹி விஞ்ஞாணேஹி ஸஹஜாதானங் ஸத்தன்னங் ப²ஸ்ஸானங் ஸமுட்டா²னட்டே²ன ஆகரோதி ஆயதனங். ஸோதங் ப²ஸ்ஸாயதனந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. மனோ ப²ஸ்ஸாயதனந்தி எத்த² பன த்³வாவீஸதி விபாகப²ஸ்ஸா யோஜேதப்³பா³. இதி ஹித³ங் ச²ப²ஸ்ஸாயதனானங் வஸேன கம்மட்டா²னங் ஆக³தங். தங் ஸங்கே²பதோபி வித்தா²ரதோபி கதே²தப்³ப³ங். ஸங்கே²பதோ தாவ – எத்த² ஹி புரிமானி பஞ்ச ஆயதனானி உபாதா³ரூபங், தேஸு தி³ட்டே²ஸு அவஸேஸங் உபாதா³ரூபங் தி³ட்ட²மேவ ஹோதி. ச²ட்ட²ங் ஆயதனங் சித்தங், தங் விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴ ஹோதி, தேன ஸஹஜாதா வேத³னாத³யோ ஸேஸா தயோ அரூபக்க²ந்தா⁴தி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ ஸங்கே²பதோ ச வித்தா²ரதோ ச அரஹத்தஸம்பாபகங் கம்மட்டா²னங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Cakkhu phassāyatananti suvaṇṇādīnaṃ suvaṇṇādiākaro viya dve cakkhuviññāṇāni dve sampaṭicchanāni tīṇi santīraṇānīti imehi sattahi viññāṇehi sahajātānaṃ sattannaṃ phassānaṃ samuṭṭhānaṭṭhena ākaroti āyatanaṃ. Sotaṃ phassāyatanantiādīsupi eseva nayo. Mano phassāyatananti ettha pana dvāvīsati vipākaphassā yojetabbā. Iti hidaṃ chaphassāyatanānaṃ vasena kammaṭṭhānaṃ āgataṃ. Taṃ saṅkhepatopi vitthāratopi kathetabbaṃ. Saṅkhepato tāva – ettha hi purimāni pañca āyatanāni upādārūpaṃ, tesu diṭṭhesu avasesaṃ upādārūpaṃ diṭṭhameva hoti. Chaṭṭhaṃ āyatanaṃ cittaṃ, taṃ viññāṇakkhandho hoti, tena sahajātā vedanādayo sesā tayo arūpakkhandhāti heṭṭhā vuttanayeneva saṅkhepato ca vitthārato ca arahattasampāpakaṃ kammaṭṭhānaṃ veditabbaṃ.

    சக்கு²னா ரூபங் தி³ஸ்வாதி சக்கு²விஞ்ஞாணேன ரூபங் பஸ்ஸித்வா. ஸோமனஸ்ஸட்டா²னியந்தி ஸோமனஸ்ஸஸ்ஸ காரணபூ⁴தங். உபவிசரதீதி தத்த² மனங் சாரெந்தோ உபவிசரதி. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ . எத்த² ச இட்ட²ங் வா ஹோது அனிட்ட²ங் வா, யங் ரூபங் தி³ஸ்வா ஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, தங் ஸோமனஸ்ஸட்டா²னியங் நாம. யங் தி³ஸ்வா தோ³மனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜதி, தங் தோ³மனஸ்ஸட்டா²னியங் நாம. யங் தி³ஸ்வா உபெக்கா² உப்பஜ்ஜதி, தங் உபெக்கா²ட்டா²னியங் நாமாதி வேதி³தப்³ப³ங். ஸத்³தா³தீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. இதி இத³ங் ஸங்கே²பதோ கம்மட்டா²னங் ஆக³தங். தங் கோ² பனேதங் ஸங்கே²பதோ ஆக³தட்டா²னே ஸங்கே²பதோபி வித்தா²ரதோபி கதே²துங் வட்டதி. வித்தா²ரதோ ஆக³தட்டா²னே ஸங்கே²பதோ கதே²துங் ந வட்டதி. இமஸ்மிங் பன தித்தா²யதனஸுத்தே இத³ங் ஸங்கே²பதோ அட்டா²ரஸமனோபவிசாரவஸேன கம்மட்டா²னங் ஆக³தங். தங் ஸங்கே²பதோபி வித்தா²ரதோபி கதே²துங் வட்டதி.

    Cakkhunā rūpaṃ disvāti cakkhuviññāṇena rūpaṃ passitvā. Somanassaṭṭhāniyanti somanassassa kāraṇabhūtaṃ. Upavicaratīti tattha manaṃ cārento upavicarati. Sesapadesupi eseva nayo . Ettha ca iṭṭhaṃ vā hotu aniṭṭhaṃ vā, yaṃ rūpaṃ disvā somanassaṃ uppajjati, taṃ somanassaṭṭhāniyaṃ nāma. Yaṃ disvā domanassaṃ uppajjati, taṃ domanassaṭṭhāniyaṃ nāma. Yaṃ disvā upekkhā uppajjati, taṃ upekkhāṭṭhāniyaṃ nāmāti veditabbaṃ. Saddādīsupi eseva nayo. Iti idaṃ saṅkhepato kammaṭṭhānaṃ āgataṃ. Taṃ kho panetaṃ saṅkhepato āgataṭṭhāne saṅkhepatopi vitthāratopi kathetuṃ vaṭṭati. Vitthārato āgataṭṭhāne saṅkhepato kathetuṃ na vaṭṭati. Imasmiṃ pana titthāyatanasutte idaṃ saṅkhepato aṭṭhārasamanopavicāravasena kammaṭṭhānaṃ āgataṃ. Taṃ saṅkhepatopi vitthāratopi kathetuṃ vaṭṭati.

    தத்த² ஸங்கே²பதோ தாவ – சக்கு² ஸோதங் கா⁴னங் ஜிவ்ஹா காயோ, ரூபங் ஸத்³தோ³ க³ந்தோ⁴ ரஸோதி இமானி நவ உபாதா³ரூபானி, தேஸு தி³ட்டே²ஸு ஸேஸங் உபாதா³ரூபங் தி³ட்ட²மேவ ஹோதி. பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் தீணி மஹாபூ⁴தானி, தேஹி தி³ட்டே²ஹி சதுத்த²ங் தி³ட்ட²மேவ ஹோதி. மனோ விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴, தேன ஸஹஜாதா வேத³னாத³யோ தயோ அரூபக்க²ந்தா⁴தி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ ஸங்கே²பதோ ச வித்தா²ரதோ ச அரஹத்தஸம்பாபகங் கம்மட்டா²னங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Tattha saṅkhepato tāva – cakkhu sotaṃ ghānaṃ jivhā kāyo, rūpaṃ saddo gandho rasoti imāni nava upādārūpāni, tesu diṭṭhesu sesaṃ upādārūpaṃ diṭṭhameva hoti. Phoṭṭhabbaṃ tīṇi mahābhūtāni, tehi diṭṭhehi catutthaṃ diṭṭhameva hoti. Mano viññāṇakkhandho, tena sahajātā vedanādayo tayo arūpakkhandhāti heṭṭhā vuttanayeneva saṅkhepato ca vitthārato ca arahattasampāpakaṃ kammaṭṭhānaṃ veditabbaṃ.

    அரியஸச்சானீதி அரியபா⁴வகரானி, அரியபடிவித்³தா⁴னி வா ஸச்சானி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரதோ பனேதங் பத³ங் விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 2.529) பகாஸிதங். ச²ன்னங், பி⁴க்க²வே, தா⁴தூனந்தி இத³ங் கிமத்த²ங் ஆரத்³த⁴ங்? ஸுகா²வபோ³த⁴னத்த²ங். யஸ்ஸ ஹி ததா²க³தோ த்³வாத³ஸபத³ங் பச்சயாவட்டங் கதே²துகாமோ ஹோதி, தஸ்ஸ க³ப்³பா⁴வக்கந்தி வட்டங் த³ஸ்ஸேதி. க³ப்³பா⁴வக்கந்தி வட்டஸ்மிங் ஹி த³ஸ்ஸிதே கதே²தும்பி ஸுக²ங் ஹோதி பரங் அவபோ³தே⁴ உதும்பீதி ஸுகா²வபோ³த⁴னத்த²ங் இத³மாரத்³த⁴ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தத்த² ச²ன்னங் தா⁴தூனந்தி ஹெட்டா² வுத்தானங்யேவ பத²வீதா⁴துஆதீ³னங். உபாதா³யாதி படிச்ச. ஏதேன பச்சயமத்தங் த³ஸ்ஸேதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி ‘‘ச²தா⁴துபச்சயா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸாவக்கந்தி ஹோதீ’’தி. கஸ்ஸ ச²ன்னங் தா⁴தூனங் பச்சயேன, கிங் மாது, உதா³ஹு பிதூதி? ந மாது ந பிது, படிஸந்தி⁴க்³க³ண்ஹனகஸத்தஸ்ஸேவ பன ச²ன்னங் தா⁴தூனங் பச்சயேன க³ப்³ப⁴ஸ்ஸாவக்கந்தி நாம ஹோதி. க³ப்³போ⁴ ச நாமேஸ நிரயக³ப்³போ⁴ திரச்சா²னயோனிக³ப்³போ⁴ பெத்திவிஸயக³ப்³போ⁴ மனுஸ்ஸக³ப்³போ⁴ தே³வக³ப்³போ⁴தி நானப்பகாரோ ஹோதி. இமஸ்மிங் பன டா²னே மனுஸ்ஸக³ப்³போ⁴ அதி⁴ப்பேதோ. அவக்கந்தி ஹோதீதி ஓக்கந்தி நிப்³ப³த்தி பாதுபா⁴வோ ஹோதி, கத²ங் ஹோதீதி? திண்ணங் ஸன்னிபாதேன. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Ariyasaccānīti ariyabhāvakarāni, ariyapaṭividdhāni vā saccāni. Ayamettha saṅkhepo, vitthārato panetaṃ padaṃ visuddhimagge (visuddhi. 2.529) pakāsitaṃ. Channaṃ, bhikkhave, dhātūnanti idaṃ kimatthaṃ āraddhaṃ? Sukhāvabodhanatthaṃ. Yassa hi tathāgato dvādasapadaṃ paccayāvaṭṭaṃ kathetukāmo hoti, tassa gabbhāvakkanti vaṭṭaṃ dasseti. Gabbhāvakkanti vaṭṭasmiṃ hi dassite kathetumpi sukhaṃ hoti paraṃ avabodhe utumpīti sukhāvabodhanatthaṃ idamāraddhanti veditabbaṃ. Tattha channaṃ dhātūnanti heṭṭhā vuttānaṃyeva pathavīdhātuādīnaṃ. Upādāyāti paṭicca. Etena paccayamattaṃ dasseti. Idaṃ vuttaṃ hoti ‘‘chadhātupaccayā gabbhassāvakkanti hotī’’ti. Kassa channaṃ dhātūnaṃ paccayena, kiṃ mātu, udāhu pitūti? Na mātu na pitu, paṭisandhiggaṇhanakasattasseva pana channaṃ dhātūnaṃ paccayena gabbhassāvakkanti nāma hoti. Gabbho ca nāmesa nirayagabbho tiracchānayonigabbho pettivisayagabbho manussagabbho devagabbhoti nānappakāro hoti. Imasmiṃ pana ṭhāne manussagabbho adhippeto. Avakkanti hotīti okkanti nibbatti pātubhāvo hoti, kathaṃ hotīti? Tiṇṇaṃ sannipātena. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘திண்ணங் கோ² பன, பி⁴க்க²வே, ஸன்னிபாதா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸாவக்கந்தி ஹோதி. கதமேஸங் திண்ணங் ? இத⁴ மாதாபிதரோ ச ஸன்னிபதிதா ஹொந்தி, மாதா ச ந உதுனீ ஹோதி, க³ந்த⁴ப்³போ³ ச ந பச்சுபட்டி²தோ ஹோதி. நேவ தாவ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸாவக்கந்தி ஹோதி. இத⁴ மாதாபிதரோ ச ஸன்னிபதிதா ஹொந்தி, மாதா ச உதுனீ ஹோதி, க³ந்த⁴ப்³போ³ ச ந பச்சுபட்டி²தோ ஹோதி, நேவ தாவ க³ப்³ப⁴ஸ்ஸாவக்கந்தி ஹோதி. யதோ ச கோ², பி⁴க்க²வே, மாதாபிதரோ ச ஸன்னிபதிதா ஹொந்தி, மாதா ச உதுனீ ஹோதி, க³ந்த⁴ப்³போ³ ச பச்சுபட்டி²தோ ஹோதி. ஏவங் திண்ணங் ஸன்னிபாதா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸாவக்கந்தி ஹோதீ’’தி (ம॰ நி॰ 1.408).

    ‘‘Tiṇṇaṃ kho pana, bhikkhave, sannipātā gabbhassāvakkanti hoti. Katamesaṃ tiṇṇaṃ ? Idha mātāpitaro ca sannipatitā honti, mātā ca na utunī hoti, gandhabbo ca na paccupaṭṭhito hoti. Neva tāva gabbhassāvakkanti hoti. Idha mātāpitaro ca sannipatitā honti, mātā ca utunī hoti, gandhabbo ca na paccupaṭṭhito hoti, neva tāva gabbhassāvakkanti hoti. Yato ca kho, bhikkhave, mātāpitaro ca sannipatitā honti, mātā ca utunī hoti, gandhabbo ca paccupaṭṭhito hoti. Evaṃ tiṇṇaṃ sannipātā gabbhassāvakkanti hotī’’ti (ma. ni. 1.408).

    ஓக்கந்தியா ஸதி நாமரூபந்தி ‘‘விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூப’’ந்தி வுத்தட்டா²னே வத்து²த³ஸகங் காயத³ஸகங் பா⁴வத³ஸகங் தயோ அரூபினோ க²ந்தா⁴தி தெத்திங்ஸ த⁴ம்மா க³ஹிதா, இமஸ்மிங் பன ‘‘ஓக்கந்தியா ஸதி நாமரூப’’ந்தி வுத்தட்டா²னே விஞ்ஞாணக்க²ந்த⁴ம்பி பக்கி²பித்வா க³ப்³ப⁴ஸெய்யகானங் படிஸந்தி⁴க்க²ணே சதுத்திங்ஸ த⁴ம்மா க³ஹிதாதி வேதி³தப்³பா³. நாமரூபபச்சயா ஸளாயதனந்திஆதீ³ஹி யதே²வ ஓக்கந்தியா ஸதி நாமரூபபாதுபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ, ஏவங் நாமரூபே ஸதி ஸளாயதனபாதுபா⁴வோ, ஸளாயதனே ஸதி ப²ஸ்ஸபாதுபா⁴வோ, ப²ஸ்ஸே ஸதி வேத³னாபாதுபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ.

    Okkantiyāsati nāmarūpanti ‘‘viññāṇapaccayā nāmarūpa’’nti vuttaṭṭhāne vatthudasakaṃ kāyadasakaṃ bhāvadasakaṃ tayo arūpino khandhāti tettiṃsa dhammā gahitā, imasmiṃ pana ‘‘okkantiyā sati nāmarūpa’’nti vuttaṭṭhāne viññāṇakkhandhampi pakkhipitvā gabbhaseyyakānaṃ paṭisandhikkhaṇe catuttiṃsa dhammā gahitāti veditabbā. Nāmarūpapaccayā saḷāyatanantiādīhi yatheva okkantiyā sati nāmarūpapātubhāvo dassito, evaṃ nāmarūpe sati saḷāyatanapātubhāvo, saḷāyatane sati phassapātubhāvo, phasse sati vedanāpātubhāvo dassito.
