Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
(7) 2. மஹாவக்³கோ³
(7) 2. Mahāvaggo
1. தித்தா²யதனஸுத்தவண்ணனா
1. Titthāyatanasuttavaṇṇanā
62. து³தியஸ்ஸ பட²மே தித்த²ங் நாம த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²யோ தப்³பி³னிமுத்தஸ்ஸ கஸ்ஸசி தி³ட்டி²விப்ப²ந்தி³தஸ்ஸ அபா⁴வதோ. எத்த² ஹி ஸத்தா தரந்தி உப்பிலவந்தி உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரொந்தி, தஸ்மா ‘‘தித்த²’’ந்தி வுச்சதி. பாரக³மனஸங்கா²தஞ்ஹி தரணங் தி³ட்டி²க³திகானங் நத்தி², தத்தே²வ அபராபரங் நிமுஜ்ஜனும்முஜ்ஜனவஸேன பிலவனமேவ தேஸங் தரணங் நாம. உப்பாத³காதி பூரணகஸ்ஸபாத³யோ. தித்தே² ஜாதா தித்தி²யா, யதா²வுத்தங் வா தி³ட்டி²க³தஸங்கா²தங் தித்த²ங் ஏதேஸங் அத்தீ²தி தித்தி²கா, தித்தி²கா ஏவ தித்தி²யா. மனோரமேதி ஸாது³ப²லப⁴ரிததாய அப⁴யதி³ஸதாய ச மனோரமே. இமேஸுயேவ தீஸு டா²னேஸூதி யதா²வுத்தேஸு தித்தா²யதனேஸு.
62. Dutiyassa paṭhame titthaṃ nāma dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo tabbinimuttassa kassaci diṭṭhivipphanditassa abhāvato. Ettha hi sattā taranti uppilavanti ummujjanimujjaṃ karonti, tasmā ‘‘tittha’’nti vuccati. Pāragamanasaṅkhātañhi taraṇaṃ diṭṭhigatikānaṃ natthi, tattheva aparāparaṃ nimujjanummujjanavasena pilavanameva tesaṃ taraṇaṃ nāma. Uppādakāti pūraṇakassapādayo. Titthe jātā titthiyā, yathāvuttaṃ vā diṭṭhigatasaṅkhātaṃ titthaṃ etesaṃ atthīti titthikā, titthikā eva titthiyā. Manorameti sāduphalabharitatāya abhayadisatāya ca manorame. Imesuyeva tīsu ṭhānesūti yathāvuttesu titthāyatanesu.
யோ யதா² ஜானாதி, தஸ்ஸ ததா² வுச்சதீதி இமினா புக்³க³லஜ்ஜா²ஸயவஸேன ததா² வுத்தந்தி த³ஸ்ஸேதி. புக்³க³ல-ஸத்³தோ³ ச திஸ்ஸன்னம்பி பகதீனங் ஸாதா⁴ரணோ, தஸ்மா புரிஸக்³க³ஹணேன ததோ விஸேஸனங் யதா² ‘‘அட்ட² புரிஸபுக்³க³லா’’தி. படிஸங்விதி³தங் கரோதீதி கேவலங் ஜானநவஸேன விதி³தங் கரோதி. அனுப⁴வதி வாதி விபாகலக்க²ணப்பத்தங் அனுப⁴வதி. புப்³பே³கதஹேதூதி அந்தோக³தா⁴வதா⁴ரணங் பத³ந்தி ஆஹ ‘‘புப்³பே³கதகம்மபச்சயேனேவா’’தி. இமினாதி ‘‘ஸப்³ப³ங் தங் புப்³பே³கதஹேதூ’’தி இமினா வசனேன. கம்மவேத³னந்தி குஸலாகுஸலகம்மஸஹஜங் வேத³னங். கிரியவேத³னந்தி ‘‘நேவ குஸலாகுஸலா ந ச கம்மவிபாகா’’தி ஏவங் வுத்தங் கிரியசித்தஸஹஜங் வேத³னங். ந கேவலஞ்ச தே கம்மகிரியவேத³னா ஏவ படிக்கி²பந்தி, அத² கோ² ஸாஸனே லோகே ச பாகடே வாதாபா³தா⁴தி³ரோகே³ ச படிக்கி²பந்தி ஏவாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யே வா இமே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பித்தஸமுட்டா²னாதி பித்தவிகாராதி⁴கஸம்பூ⁴தா . அனந்தரத்³வயேபி ஏஸேவ நயோ. ஸன்னிபாதிகாதி பித்தாதீ³னங் திண்ணம்பி விகாரானங் ஸன்னிபாததோ ஜாதா. உதுபரிணாமஜாதி ஸீதாதி³உதுனோ விபரிணாமதோ விஸமபரிவுத்திதோ ஜாதா. விஸமபரிஹாரஜாதி அஸப்பாயாஹாரயோக³படிஸேவனவஸேன காயஸ்ஸ விஸமங் பரிஹரணதோ ஜாதா. ஓபக்கமிகாதி உபக்கமதோ நிப்³ப³த்தா. கம்மவிபாகஜாதி கம்மஸ்ஸ விபாகபூ⁴தக்க²ந்த⁴தோ ஜாதா. விரோதி⁴பச்சயஸமுட்டா²னா தா⁴தூனங் விகாராவத்தா², தப்பச்சயா வா து³க்கா² வேத³னா ஆபா³த⁴னட்டே²ன ஆபா³தோ⁴, ஸோ ஏவ ருஜ்ஜனட்டே²ன ரோகோ³. தத்த² ‘‘யோ யாப்யலக்க²ணோ, ஸோ ரோகோ³, இதரோ ஆபா³தோ⁴’’தி வத³ந்தி. ஸப்³பே³ஸஞ்ச நேஸங் தங்தங்தா⁴தூனங் விஸமங் ஆஸன்னகாரணங், ந ததா² இதரானி. தத்தா²பி ச பகோபாவத்தா² தா⁴துயோ ஆஸன்னகாரணங், ந ததா² பரபச்சயாவத்தா²தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அட்ட²மங்யேவ கம்மவிபாகஜங் ஆபா³த⁴ங் ஸம்படிச்ச²ந்தி ‘‘ஸப்³ப³ங் தங் புப்³பே³கதஹேதூ’’தி விபல்லாஸக்³கா³ஹேன. ‘‘புப்³பே³’’தி புராதனஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ க³ஹிதத்தா உபபஜ்ஜவேத³னீயம்பி தே படிக்கி²பந்தீதி வுத்தங் ‘‘த்³வே படிபா³ஹித்வா’’தி. ஸம்படிச்ச²ந்தீதி அனுஜானந்தி.
Yo yathā jānāti, tassa tathā vuccatīti iminā puggalajjhāsayavasena tathā vuttanti dasseti. Puggala-saddo ca tissannampi pakatīnaṃ sādhāraṇo, tasmā purisaggahaṇena tato visesanaṃ yathā ‘‘aṭṭha purisapuggalā’’ti. Paṭisaṃviditaṃ karotīti kevalaṃ jānanavasena viditaṃ karoti. Anubhavati vāti vipākalakkhaṇappattaṃ anubhavati. Pubbekatahetūti antogadhāvadhāraṇaṃ padanti āha ‘‘pubbekatakammapaccayenevā’’ti. Imināti ‘‘sabbaṃ taṃ pubbekatahetū’’ti iminā vacanena. Kammavedananti kusalākusalakammasahajaṃ vedanaṃ. Kiriyavedananti ‘‘neva kusalākusalā na ca kammavipākā’’ti evaṃ vuttaṃ kiriyacittasahajaṃ vedanaṃ. Na kevalañca te kammakiriyavedanā eva paṭikkhipanti, atha kho sāsane loke ca pākaṭe vātābādhādiroge ca paṭikkhipanti evāti dassetuṃ ‘‘ye vā ime’’tiādimāha. Tattha pittasamuṭṭhānāti pittavikārādhikasambhūtā . Anantaradvayepi eseva nayo. Sannipātikāti pittādīnaṃ tiṇṇampi vikārānaṃ sannipātato jātā. Utupariṇāmajāti sītādiutuno vipariṇāmato visamaparivuttito jātā. Visamaparihārajāti asappāyāhārayogapaṭisevanavasena kāyassa visamaṃ pariharaṇato jātā. Opakkamikāti upakkamato nibbattā. Kammavipākajāti kammassa vipākabhūtakkhandhato jātā. Virodhipaccayasamuṭṭhānā dhātūnaṃ vikārāvatthā, tappaccayā vā dukkhā vedanā ābādhanaṭṭhena ābādho, so eva rujjanaṭṭhena rogo. Tattha ‘‘yo yāpyalakkhaṇo, so rogo, itaro ābādho’’ti vadanti. Sabbesañca nesaṃ taṃtaṃdhātūnaṃ visamaṃ āsannakāraṇaṃ, na tathā itarāni. Tatthāpi ca pakopāvatthā dhātuyo āsannakāraṇaṃ, na tathā parapaccayāvatthāti daṭṭhabbaṃ. Aṭṭhamaṃyeva kammavipākajaṃ ābādhaṃ sampaṭicchanti ‘‘sabbaṃ taṃ pubbekatahetū’’ti vipallāsaggāhena. ‘‘Pubbe’’ti purātanasseva kammassa gahitattā upapajjavedanīyampi te paṭikkhipantīti vuttaṃ ‘‘dve paṭibāhitvā’’ti. Sampaṭicchantīti anujānanti.
அத்தனா கதமூலகேனாதி ஸாஹத்தி²ககம்மஹேது. ஆணத்திமூலகேனாதி பரஸ்ஸ ஆணாபனவஸேன கதகம்மஹேது. இமாதி திஸ்ஸோ வேத³னா. ஸப்³பே³ படிபா³ஹந்தீதி ஸப்³பே³ ரோகே³ படிஸேதெ⁴ந்தி ஸப்³பே³ஸம்பி தேஸங் ஏகேன இஸ்ஸரேனேவ நிம்மிதத்தா தப்³பா⁴வீபா⁴வாஸம்ப⁴வதோ. ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. ஸப்³ப³ங் படிபா³ஹந்தீதி ஹேதுபச்சயபடிஸேத⁴னதோ ஸப்³ப³ங் நிஸேதெ⁴ந்தி.
Attanā katamūlakenāti sāhatthikakammahetu. Āṇattimūlakenāti parassa āṇāpanavasena katakammahetu. Imāti tisso vedanā. Sabbe paṭibāhantīti sabbe roge paṭisedhenti sabbesampi tesaṃ ekena issareneva nimmitattā tabbhāvībhāvāsambhavato. Esa nayo sesesupi. Sabbaṃ paṭibāhantīti hetupaccayapaṭisedhanato sabbaṃ nisedhenti.
மாதிகங் நிக்கி²பித்வாதி திண்ணம்பி வேதா³னங் அஸாரபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் உத்³தே³ஸங் கத்வா. தந்தி தங் மாதிகங். விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுந்தி தோ³ஸத³ஸ்ஸனவஸேனேவ விபா⁴க³தோ த³ஸ்ஸேதுங். லத்³தி⁴பதிட்டா²பனத்த²ந்தி அத்தனோ லத்³தி⁴யா படிஜானாபனத்த²ங். லத்³தி⁴தோ லத்³தி⁴ங் ஸங்கமந்தீதி மூலலத்³தி⁴தோ அஞ்ஞலத்³தி⁴ங் உபக³ச்ச²ந்தி படிஜானந்தி. புப்³பே³கதஹேதுயேவ படிஸங்வேதே³தீதி கம்மவேத³னம்பி விபாகவேத³னங் கத்வா வத³ந்தி. தி³ட்டி²க³திகா ஹி ப்³யாமூள்ஹசித்தா கம்மந்தரவிபாகந்தராதீ³னி ஆலோளெந்தி, அஸங்கரதோ ஸஞ்ஞாபேதுங் ந ஸக்கொந்தி. யதா² ச அகுஸலகம்மே, ஏவங் குஸலகம்மேபீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏவங் பாணாதிபாதா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஏவந்தி யதா² புப்³பே³கதஹேது ஏவ பாணாதிபாதினோ நாம ஹொந்தி, ந இதா³னி ஸயங்கதகாரணா, ஏவங் பாணாதிபாதா விரமணம்பி புப்³பே³கதஹேது ஏவாதி விசாரியமானோ புப்³பே³கதவாதோ³ அகிரியவாதோ³ ஏவ ஸம்பஜ்ஜதி.
Mātikaṃ nikkhipitvāti tiṇṇampi vedānaṃ asārabhāvadassanatthaṃ uddesaṃ katvā. Tanti taṃ mātikaṃ. Vibhajitvā dassetunti dosadassanavaseneva vibhāgato dassetuṃ. Laddhipatiṭṭhāpanatthanti attano laddhiyā paṭijānāpanatthaṃ. Laddhito laddhiṃ saṅkamantīti mūlaladdhito aññaladdhiṃ upagacchanti paṭijānanti. Pubbekatahetuyeva paṭisaṃvedetīti kammavedanampi vipākavedanaṃ katvā vadanti. Diṭṭhigatikā hi byāmūḷhacittā kammantaravipākantarādīni āloḷenti, asaṅkarato saññāpetuṃ na sakkonti. Yathā ca akusalakamme, evaṃ kusalakammepīti dassetuṃ ‘‘evaṃ pāṇātipātā’’tiādi vuttaṃ. Tattha evanti yathā pubbekatahetu eva pāṇātipātino nāma honti, na idāni sayaṃkatakāraṇā, evaṃ pāṇātipātā viramaṇampi pubbekatahetu evāti vicāriyamāno pubbekatavādo akiriyavādo eva sampajjati.
கத்துகம்யதாச²ந்தோ³ ந தண்ஹாச²ந்தோ³. கத்துகம்யதாதி காதுமிச்சா². பச்சத்தபுரிஸகாரோதி தேன தேன புரிஸேன கத்தப்³ப³கிச்சங் ந ஹோதி புப்³பே³கதஹேது ஏவ ஸிஜ்ஜ²னதோ. உப⁴யம்பி தங் ஏஸ ந லப்³ப⁴தீதி கத்தப்³ப³கரணங் ஸுசரிதபூரணங், அகத்தப்³ப³அகரணங் து³ச்சரிதவிரதீதி இத³ங் உப⁴யம்பி ஏஸ ந லப⁴தி. ஸமணாபி ஹி புப்³பே³கதகாரணாயேவ ஹொந்தீதி புப்³பே³கதகாரணாயேவ ஸமணாபி ஹொந்தி, ந இதா³னி ஸங்வரஸமாதா³னாதி³னா. அஸ்ஸமணாபி புப்³பே³கதகாரணாயேவாதி புப்³பே³கதகாரணாயேவ அஸ்ஸமணாபி ஹொந்தி, ந ஸங்வரபே⁴தே³ன.
Kattukamyatāchando na taṇhāchando. Kattukamyatāti kātumicchā. Paccattapurisakāroti tena tena purisena kattabbakiccaṃ na hoti pubbekatahetu eva sijjhanato. Ubhayampi taṃ esa na labbhatīti kattabbakaraṇaṃ sucaritapūraṇaṃ, akattabbaakaraṇaṃ duccaritaviratīti idaṃ ubhayampi esa na labhati. Samaṇāpi hi pubbekatakāraṇāyeva hontīti pubbekatakāraṇāyeva samaṇāpi honti, na idāni saṃvarasamādānādinā. Assamaṇāpi pubbekatakāraṇāyevāti pubbekatakāraṇāyeva assamaṇāpi honti, na saṃvarabhedena.
யதா² புப்³பே³கதவாதே³ ச²ந்த³வாயாமானங் அஸம்ப⁴வதோ பச்சத்தபுரிஸகாரானங் அபா⁴வோ, ஏவங் இஸ்ஸரனிம்மானவாதே³பி இஸ்ஸரேனேவ ஸப்³ப³ஸ்ஸ நிம்மிதபா⁴வானுஜானநதோதி வுத்தங் ‘‘புப்³பே³கதவாதே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³’’தி. ஏஸ நயோ அஹேதுகவாதே³பீதி ஆஹ ‘‘ததா² அஹேதுகவாதே³பீ’’தி.
Yathā pubbekatavāde chandavāyāmānaṃ asambhavato paccattapurisakārānaṃ abhāvo, evaṃ issaranimmānavādepi issareneva sabbassa nimmitabhāvānujānanatoti vuttaṃ ‘‘pubbekatavāde vuttanayeneva veditabbo’’ti. Esa nayo ahetukavādepīti āha ‘‘tathā ahetukavādepī’’ti.
இமேஸந்திஆதி³னா இமேஸங் தித்தா²யதனானங் துச்சா²ஸாரதாய து²ஸகொட்டனேன குண்ட³கமத்தஸ்ஸபி அலாபோ⁴ விய பரமத்த²லேஸஸ்ஸபி அபா⁴வோ, ததா² க²ஜ்ஜோபனகோபா⁴ஸதோ தேஜஸோ பு²லிங்க³மத்தஸ்ஸபி அபா⁴வோ விய அந்த⁴வேணிகஸ்ஸபி மக்³க³ஸ்ஸ அப்படிலாபோ⁴ விய ஸத்³த³மத்தங் நிஸ்ஸாய மிச்சா²பா⁴கே³ன விபல்லத்த²தாய த³த்³த³ரஜாதகே (ஜா॰ 1.2.43-43) ஸஸகஸதி³ஸதா ச விபா⁴விதா ஹோதி. ஸாரபா⁴வந்தி ஸீலஸாராதி³ஸம்பத்தியா ஸாரஸப்³பா⁴வங். நிய்யானிகபா⁴வந்தி ஏகந்தேனேவ வட்டதோ நிய்யானாவஹபா⁴வங். அனிக்³க³ஹிதோதி ந நிக்³க³ஹேதப்³போ³. தேனாஹ ‘‘நிக்³க³ஹேதுங் அஸக்குணெய்யோ’’தி. அஸங்கிலிட்டோ²தி ஸங்கிலேஸவிரஹிதோ. தேனாஹ ‘‘நிக்கிலேஸோ’’திஆதி³. அனுபவஜ்ஜோதி த⁴ம்மதோ ந உபவதி³தப்³போ³. அப்படிகுட்டோ² நாம அப்படிஸேத⁴னங் வா ஸியா அனக்கோஸனங் வாதி தது³ப⁴யங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அப்படிபா³ஹிதோ அனுபக்குட்டோ²’’தி ஆஹ.
Imesantiādinā imesaṃ titthāyatanānaṃ tucchāsāratāya thusakoṭṭanena kuṇḍakamattassapi alābho viya paramatthalesassapi abhāvo, tathā khajjopanakobhāsato tejaso phuliṅgamattassapi abhāvo viya andhaveṇikassapi maggassa appaṭilābho viya saddamattaṃ nissāya micchābhāgena vipallatthatāya daddarajātake (jā. 1.2.43-43) sasakasadisatā ca vibhāvitā hoti. Sārabhāvanti sīlasārādisampattiyā sārasabbhāvaṃ. Niyyānikabhāvanti ekanteneva vaṭṭato niyyānāvahabhāvaṃ. Aniggahitoti na niggahetabbo. Tenāha ‘‘niggahetuṃ asakkuṇeyyo’’ti. Asaṃkiliṭṭhoti saṃkilesavirahito. Tenāha ‘‘nikkileso’’tiādi. Anupavajjoti dhammato na upavaditabbo. Appaṭikuṭṭho nāma appaṭisedhanaṃ vā siyā anakkosanaṃ vāti tadubhayaṃ dassento ‘‘appaṭibāhito anupakkuṭṭho’’ti āha.
தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸாதி ‘‘அயங் கோ² பன, பி⁴க்க²வே’’திஆதி³னா உத்³த⁴டஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ. பஞ்ஹங் புச்சி²த்வாதி கதே²துகம்யதாவஸேன பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா. யதா²படிபாடியாதி மாதிகாய யதா²னிக்கி²த்தப்படிபாடியா. தா⁴துயோதி ஸபா⁴வதா⁴ரணட்டே²ன தா⁴துயோ. தா பன யஸ்மா தண்ஹாதி³ட்டி²கப்பனாபரிகப்பிதஅத்தஸுப⁴ஸுக²ஸஸ்ஸதாதி³பகதிஆதி³து⁴வாதி³ஜீவாதி³காயாதி³கா விய ந இச்சா²ஸபா⁴வா தி³ட்டி²ஆதி³ரஹிதேஹி விமுச்சமானஉது³ம்ப³ரபுப்பா²தி³லோகவோஹாரவத்தூ²னி விய ச வாசாவத்து²மத்தா, அத² கோ² ஸச்சபரமத்த²பூ⁴தாதி ஆஹ ‘‘ஸபா⁴வா’’தி, ஸச்சஸபா⁴வாதி அத்தோ². அத்தனோ ஸபா⁴வங் தா⁴ரெந்தீதி ஹி தா⁴துயோ. நிஜ்ஜீவனிஸ்ஸத்தபா⁴வப்பகாஸகோதி பா³ஹிரபரிகப்பிதஜீவாபா⁴வப்பகாஸகோ லோகியமஹாஜனஸங்கப்பிதஸத்தாபா⁴வப்பகாஸகோ ச. ஆகரட்டே²னாதி உப்பஜ்ஜனட்டா²னபா⁴வேன. உப்பத்திட்டா²னம்பி ஹி ஆகரோ ஆயதனந்தி வுச்சதி யதா² ‘‘கம்போ³ஜோ அஸ்ஸானங் ஆயதன’’ந்தி. மனோபவிசாராதி தங் தங் ஆரம்மணங் உபேச்ச மனஸோ விவித⁴சரணாகாரோ. கேஹி கத்தா²தி ஆஹ ‘‘விதக்கவிசாரபாதே³ஹீ’’திஆதி³. அட்டா²ரஸஸு டா²னேஸூதி ச² ஸோமனஸ்ஸட்டா²னியானி , ச² தோ³மனஸ்ஸட்டா²னியானி, ச² உபெக்கா²ட்டா²னியானீதி ஏவங் அட்டா²ரஸஸு டா²னேஸு.
Tassa dhammassāti ‘‘ayaṃ kho pana, bhikkhave’’tiādinā uddhaṭassa dhammassa. Pañhaṃ pucchitvāti kathetukamyatāvasena pañhaṃ pucchitvā. Yathāpaṭipāṭiyāti mātikāya yathānikkhittappaṭipāṭiyā. Dhātuyoti sabhāvadhāraṇaṭṭhena dhātuyo. Tā pana yasmā taṇhādiṭṭhikappanāparikappitaattasubhasukhasassatādipakatiādidhuvādijīvādikāyādikā viya na icchāsabhāvā diṭṭhiādirahitehi vimuccamānaudumbarapupphādilokavohāravatthūni viya ca vācāvatthumattā, atha kho saccaparamatthabhūtāti āha ‘‘sabhāvā’’ti, saccasabhāvāti attho. Attano sabhāvaṃ dhārentīti hi dhātuyo. Nijjīvanissattabhāvappakāsakoti bāhiraparikappitajīvābhāvappakāsako lokiyamahājanasaṃkappitasattābhāvappakāsako ca. Ākaraṭṭhenāti uppajjanaṭṭhānabhāvena. Uppattiṭṭhānampi hi ākaro āyatananti vuccati yathā ‘‘kambojo assānaṃ āyatana’’nti. Manopavicārāti taṃ taṃ ārammaṇaṃ upecca manaso vividhacaraṇākāro. Kehi katthāti āha ‘‘vitakkavicārapādehī’’tiādi. Aṭṭhārasasu ṭhānesūti cha somanassaṭṭhāniyāni , cha domanassaṭṭhāniyāni, cha upekkhāṭṭhāniyānīti evaṃ aṭṭhārasasu ṭhānesu.
பதிட்டா²தா⁴தூதி ஸேஸபூ⁴தத்தயஸ்ஸ சேவ ஸப்³பூ³பாதா³ரூபானஞ்ச பதிட்டா²ஸபா⁴வா தா⁴து. இமினா நயேன ஆப³ந்த⁴னதா⁴தூதிஆதீ³ஸுபி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அபிச கக்க²ளபா⁴வஸித்³தோ⁴ ஸஹஜாதத⁴ம்மானங் ஆதா⁴ரபா⁴வோ பதிட்டா²பா⁴வோ. த்³ரவபா⁴வஸித்³த⁴ங் ஸம்பிண்ட³னங் ஆப³ந்த⁴னங். உண்ஹபா⁴வஸித்³த⁴ங் முது³தாபக்கதாவஹங் பரிபாசனங். த²த்³த⁴பா⁴வாவஹங் உத்³து⁴மாதனங் வித்த²ம்ப⁴னங். ரூபவிவித்தோ ரூபபரியந்தோ ஆகாஸோதி யேஸங் ஸோ பரிச்சே²தோ³, தேஹி ஸோ அஸம்பு²ட்டோ²வாதி வுத்தங் ‘‘ஆகாஸதா⁴தூதி அஸம்பு²ட்ட²தா⁴தூ’’தி. ஸஞ்ஜானநவிது⁴ரா ஆரம்மணூபலத்³தி⁴ விஜானநதா⁴து. வித்தா²ரதோபி கதே²துங் வட்டதி ஸங்கே²பந்தோக³த⁴த்தா வித்தா²ரஸ்ஸ. ஸங்கே²பதோ கதே²துங் ந வட்டதி கதே²தப்³ப³ஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ அனவஸேஸபரியாதா³னாபா⁴வதோ. தேனாஹ ‘‘வித்தா²ரதோவ வட்டதீ’’தி. உப⁴யதா²தி ஸங்கே²பதோ வித்தா²ரதோ ச.
Patiṭṭhādhātūti sesabhūtattayassa ceva sabbūpādārūpānañca patiṭṭhāsabhāvā dhātu. Iminā nayena ābandhanadhātūtiādīsupi attho veditabbo. Apica kakkhaḷabhāvasiddho sahajātadhammānaṃ ādhārabhāvo patiṭṭhābhāvo. Dravabhāvasiddhaṃ sampiṇḍanaṃ ābandhanaṃ. Uṇhabhāvasiddhaṃ mudutāpakkatāvahaṃ paripācanaṃ. Thaddhabhāvāvahaṃ uddhumātanaṃ vitthambhanaṃ. Rūpavivitto rūpapariyanto ākāsoti yesaṃ so paricchedo, tehi so asamphuṭṭhovāti vuttaṃ ‘‘ākāsadhātūti asamphuṭṭhadhātū’’ti. Sañjānanavidhurā ārammaṇūpaladdhi vijānanadhātu. Vitthāratopi kathetuṃ vaṭṭati saṅkhepantogadhattā vitthārassa. Saṅkhepato kathetuṃ na vaṭṭati kathetabbassa atthassa anavasesapariyādānābhāvato. Tenāha ‘‘vitthāratova vaṭṭatī’’ti. Ubhayathāti saṅkhepato vitthārato ca.
அனிப்ப²ன்னாபி ஆகாஸதா⁴து பூ⁴தானி உபாதா³ய க³ஹேதப்³ப³தாமத்தேன ‘‘உபாதா³ரூப’’ந்தேவ வுச்சதி. தி³ட்டா²னேவாதி ஸல்லக்கே²தப்³பா³னி உபாதா³ரூபபா⁴வஸாமஞ்ஞதோ. தேன ஸஹஜாதா வேத³னா வேத³னாக்க²ந்தோ⁴ ஸமுதா³யே பவத்தவோஹாரஸ்ஸ அவயவேபி தி³ஸ்ஸனதோ யதா² ‘‘வத்தே²கதே³ஸே த³ட்³டே⁴ வத்த²ங் த³ட்³ட⁴’’ந்தி. ‘‘ப²ஸ்ஸோ ச சேதனா ச ஸங்கா²ரக்க²ந்தோ⁴’’தி வுத்தங் மஹாபூ⁴மகத்தா தேஸங் தப்பதா⁴னத்தா ச ஸங்கா²ரக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ. அரூபக்க²ந்தா⁴ நாமங் ஆரம்மணாபி⁴முக²ங் நமனதோ நாமாதீ⁴னக்³க³ஹணதோ ச. ரூபக்க²ந்தோ⁴ ரூபங் பரிப்³யத்தங் ருப்பனட்டே²ன. பச்சயந்தி நிஸ்ஸயபூ⁴தங் பச்சயங். விபா⁴கே³ன த்³வாசத்தாலீஸ. ஏகாஸீதி சித்தானி ‘‘ஸம்மஸனசாரோய’’ந்தி கத்வா. அனுக்கமேன படிபஜ்ஜமானோதி ஏவங் கங்கா²விதரணவிஸுத்³தி⁴யங் டி²தோ உபரிமேன திஸ்ஸன்னங் விஸுத்³தீ⁴னங் ஸம்பாத³னவஸேன விஸுத்³தி⁴பா⁴வனங் உஸ்ஸுக்காபெந்தோ.
Anipphannāpi ākāsadhātu bhūtāni upādāya gahetabbatāmattena ‘‘upādārūpa’’nteva vuccati. Diṭṭhānevāti sallakkhetabbāni upādārūpabhāvasāmaññato. Tena sahajātā vedanā vedanākkhandho samudāye pavattavohārassa avayavepi dissanato yathā ‘‘vatthekadese daḍḍhe vatthaṃ daḍḍha’’nti. ‘‘Phasso ca cetanā ca saṅkhārakkhandho’’ti vuttaṃ mahābhūmakattā tesaṃ tappadhānattā ca saṅkhārakkhandhassa. Arūpakkhandhā nāmaṃ ārammaṇābhimukhaṃ namanato nāmādhīnaggahaṇato ca. Rūpakkhandho rūpaṃ paribyattaṃ ruppanaṭṭhena. Paccayanti nissayabhūtaṃ paccayaṃ. Vibhāgena dvācattālīsa. Ekāsīticittāni ‘‘sammasanacāroya’’nti katvā. Anukkamena paṭipajjamānoti evaṃ kaṅkhāvitaraṇavisuddhiyaṃ ṭhito uparimena tissannaṃ visuddhīnaṃ sampādanavasena visuddhibhāvanaṃ ussukkāpento.
ப²ஸ்ஸாயதனந்தி ப²ஸ்ஸஸ்ஸ உப்பத்திட்டா²னங். ஸுவண்ணாதீ³னந்தி ஸுவண்ணமணிவஜிராதீ³னங். ஆகிண்ணங் விய ஹுத்வா உப்பஜ்ஜந்தி எத்தா²தி ஆகரோ. யதா² சக்கு² விபாகப²ஸ்ஸஸ்ஸ விஸேஸபச்சயோ, ந ததா² இதரேஸந்தி கத்வா வுத்தங் ‘‘த்³வே சக்கு²விஞ்ஞாணானீ’’திஆதி³. ஏஸ நயோ ஸேஸவாரேஸுபி. த்³வத்திங்ஸாய விபாகப²ஸ்ஸேஸு த்³விபஞ்சவிஞ்ஞாணஸஹக³தப²ஸ்ஸே ட²பெத்வா ஸேஸா த்³வாவீஸதி விபாகப²ஸ்ஸா வேதி³தப்³பா³. தி³ட்ட²மேவ ஹோதி தேன ஸமானயோக³க்க²மத்தா. ‘‘ஸங்கே²பதோ தாவா’’தி ஸங்கே²பகத²ங் ஆரபி⁴த்வாபி வித்தா²ரகதா²பெத்த² வுத்தனயத்தா ஸுவிஞ்ஞெய்யாவாதி வுத்தங் ‘‘ஹெட்டா²…பே॰… வேதி³தப்³ப³’’ந்தி.
Phassāyatananti phassassa uppattiṭṭhānaṃ. Suvaṇṇādīnanti suvaṇṇamaṇivajirādīnaṃ. Ākiṇṇaṃ viya hutvā uppajjanti etthāti ākaro. Yathā cakkhu vipākaphassassa visesapaccayo, na tathā itaresanti katvā vuttaṃ ‘‘dve cakkhuviññāṇānī’’tiādi. Esa nayo sesavāresupi. Dvattiṃsāya vipākaphassesu dvipañcaviññāṇasahagataphasse ṭhapetvā sesā dvāvīsati vipākaphassā veditabbā. Diṭṭhameva hoti tena samānayogakkhamattā. ‘‘Saṅkhepato tāvā’’ti saṅkhepakathaṃ ārabhitvāpi vitthārakathāpettha vuttanayattā suviññeyyāvāti vuttaṃ ‘‘heṭṭhā…pe… veditabba’’nti.
ஸோமனஸ்ஸஸ்ஸ உப்பத்திட்டா²னபூ⁴தங் ஸோமனஸ்ஸட்டா²னியங். தேனாஹ ‘‘ஸோமனஸ்ஸஸ்ஸ காரணபூ⁴த’’ந்தி. உபவிசரதீதி உபேச்ச பவத்ததி. ஸபா⁴வதோ ஸங்கப்பதோ ச ஸோமனஸ்ஸாதி³உப்பத்திஹேதுகா ஸோமனஸ்ஸட்டா²னியாதி³தாதி ஆஹ ‘‘இட்ட²ங் வா ஹோதூ’’திஆதி³. சதுத்த²ங் தி³ட்ட²மேவ ஹோதி தத³வினாபா⁴வதோ.
Somanassassa uppattiṭṭhānabhūtaṃ somanassaṭṭhāniyaṃ. Tenāha ‘‘somanassassa kāraṇabhūta’’nti. Upavicaratīti upecca pavattati. Sabhāvato saṅkappato ca somanassādiuppattihetukā somanassaṭṭhāniyāditāti āha ‘‘iṭṭhaṃ vā hotū’’tiādi. Catutthaṃ diṭṭhameva hoti tadavinābhāvato.
அரியஸச்சானீதி புரிமபதே³ உத்தரபத³லோபேனாயங் நித்³தே³ஸோதி ஆஹ ‘‘அரியபா⁴வகரானீ’’திஆதி³. விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 2.531) பகாஸிதங், தஸ்மா ந இத⁴ பகாஸேதப்³ப³ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஸுகா²வபோ³த⁴னத்த²ந்தி தே³ஸியமானாய வட்டகதா²ய ஸுகே²ன அவபோ³த⁴னத்த²ங். தேனாஹ ‘‘யஸ்ஸ ஹீ’’திஆதி³. த்³வாத³ஸபத³ந்தி அவிஜ்ஜாதீ³ஹி பதே³ஹி த்³வாத³ஸபத³ங். பச்சயவட்டந்தி பச்சயப்பப³ந்த⁴ங். கதே²துகாமோ ஹோதி பச்சயாகாரமுகே²ன ஸச்சானி த³ஸ்ஸேதுகாமதாய. க³ப்³பா⁴வக்கந்திவட்டந்தி க³ப்³போ⁴க்கந்திமுகே²ன விபாகவட்டங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘க³ப்³ப⁴ஸ்ஸாவக்கந்தி ஹோதீ’’திஆதி³னா. தஸ்மா பனெத்த² க³ப்³பா⁴வக்கந்திவஸேனேவ வட்டங் த³ஸ்ஸிதந்தி ஆஹ ‘‘க³ப்³பா⁴வக்கந்திவட்டஸ்மிங் ஹீ’’திஆதி³. க³ப்³பா⁴வக்கந்திவட்டஸ்மிந்தி மாதுகுச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தனவஸேன பவத்தத⁴ம்மப்பப³ந்தே⁴. த³ஸ்ஸிதேதி தே³ஸனாவஸேன த³ஸ்ஸிதே. புரிமா த்³வே யோனியோ இதராஹி ஓளாரிகதாய பரிப்³யத்ததராதி வுத்தங் ‘‘க³ப்³பா⁴வக்கந்தி…பே॰… அவபோ³தே⁴தும்பீ’’தி.
Ariyasaccānīti purimapade uttarapadalopenāyaṃ niddesoti āha ‘‘ariyabhāvakarānī’’tiādi. Visuddhimagge (visuddhi. 2.531) pakāsitaṃ, tasmā na idha pakāsetabbanti adhippāyo. Sukhāvabodhanatthanti desiyamānāya vaṭṭakathāya sukhena avabodhanatthaṃ. Tenāha ‘‘yassa hī’’tiādi. Dvādasapadanti avijjādīhi padehi dvādasapadaṃ. Paccayavaṭṭanti paccayappabandhaṃ. Kathetukāmo hoti paccayākāramukhena saccāni dassetukāmatāya. Gabbhāvakkantivaṭṭanti gabbhokkantimukhena vipākavaṭṭaṃ dasseti ‘‘gabbhassāvakkanti hotī’’tiādinā. Tasmā panettha gabbhāvakkantivaseneva vaṭṭaṃ dassitanti āha ‘‘gabbhāvakkantivaṭṭasmiṃ hī’’tiādi. Gabbhāvakkantivaṭṭasminti mātukucchimhi nibbattanavasena pavattadhammappabandhe. Dassiteti desanāvasena dassite. Purimā dve yoniyo itarāhi oḷārikatāya paribyattatarāti vuttaṃ ‘‘gabbhāvakkanti…pe… avabodhetumpī’’ti.
பச்சயமத்தந்தி ச²ன்னங் தா⁴தூனங் ஸாதா⁴ரணங் பச்சயபா⁴வமத்தங், ந தேஹி பா⁴க³ஸோ நிப்பா²தி³யமானங் பச்சயவிஸேஸங் ‘‘குதோ பனேதங் ச²ன்னங் தா⁴தூன’’ந்தி அவிபா⁴கே³ன வுத்தத்தா. தேனாஹ ‘‘இத³ங் வுத்தங் ஹோதீ’’திஆதி³. ந மாது ந பிது தாஸங் தா⁴தூனங் இமஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ பா³ஹிரபா⁴வதோ. க³ப்³ப⁴ஸ்ஸாதி எத்த² க³ப்³ப⁴தி அத்தபா⁴வபா⁴வேன வத்ததீதி க³ப்³போ⁴, கலலாதி³அவத்தோ² த⁴ம்மப்பப³ந்தோ⁴. தன்னிஸ்ஸிதத்தா பன ஸத்தஸந்தானோ க³ப்³போ⁴தி வுத்தோ யதா² மஞ்சனிஸ்ஸிதா ‘‘மஞ்சா உக்குட்டி²ங் கரொந்தீ’’தி. தன்னிஸ்ஸயபா⁴வதோ மாதுகுச்சி² க³ப்³போ⁴தி வுச்சதி ‘‘க³ப்³பே⁴ வஸதி மாணவோ’’திஆதீ³ஸு (ஜா॰ 1.15.363). க³ப்³போ⁴ வியாதி வா க³ப்³போ⁴. யதா² ஹி நிவாஸட்டா²னதாய ஸத்தானங் ஓவரகோ ‘‘க³ப்³போ⁴’’தி வுச்சதி, ஏவங் க³ப்³ப⁴ஸெய்யகானங் ஸத்தானங் யாவ அபி⁴ஜாதி நிவாஸட்டா²னதாய மாதுகுச்சி² ‘‘க³ப்³போ⁴’’தி வுச்சதி. இத⁴ பன பட²மங் வுத்தஅத்தே²னேவ க³ப்³போ⁴தி வேதி³தப்³போ³. தேனாஹ ‘‘க³ப்³போ⁴ ச நாமா’’திஆதி³.
Paccayamattanti channaṃ dhātūnaṃ sādhāraṇaṃ paccayabhāvamattaṃ, na tehi bhāgaso nipphādiyamānaṃ paccayavisesaṃ ‘‘kuto panetaṃ channaṃ dhātūna’’nti avibhāgena vuttattā. Tenāha ‘‘idaṃ vuttaṃ hotī’’tiādi. Na mātu na pitu tāsaṃ dhātūnaṃ imassa sattassa bāhirabhāvato. Gabbhassāti ettha gabbhati attabhāvabhāvena vattatīti gabbho, kalalādiavattho dhammappabandho. Tannissitattā pana sattasantāno gabbhoti vutto yathā mañcanissitā ‘‘mañcā ukkuṭṭhiṃ karontī’’ti. Tannissayabhāvato mātukucchi gabbhoti vuccati ‘‘gabbhe vasati māṇavo’’tiādīsu (jā. 1.15.363). Gabbho viyāti vā gabbho. Yathā hi nivāsaṭṭhānatāya sattānaṃ ovarako ‘‘gabbho’’ti vuccati, evaṃ gabbhaseyyakānaṃ sattānaṃ yāva abhijāti nivāsaṭṭhānatāya mātukucchi ‘‘gabbho’’ti vuccati. Idha pana paṭhamaṃ vuttaattheneva gabbhoti veditabbo. Tenāha ‘‘gabbho ca nāmā’’tiādi.
நிரதிஅத்தே²ன நிரயோ ச ஸோ யதா²வுத்தேன அத்தே²ன க³ப்³போ⁴ சாதி நிரயக³ப்³போ⁴. ஏஸ நயோ ஸேஸபதே³ஸுபி. அயங் பன விஸேஸோ – தே³வமனுஜாத³யோ விய உத்³த⁴ங் தீ³கா⁴ அஹுத்வா திரியங் அஞ்சிதா தீ³கா⁴தி திரச்சா²னா. தே ஏவ க²ந்த⁴கொட்டா²ஸபா⁴வேன யோனி ச ஸோ வுத்தனயேன க³ப்³போ⁴ சாதி திரச்சா²னயோனிக³ப்³போ⁴. பகட்ட²தோ ஸுக²தோ அபேதங் அபக³மோ பேதபா⁴வோ, தங் பத்தானங் விஸயோதி பெத்திவிஸயோ, பேதயோனி. மனஸ்ஸ உஸ்ஸன்னதாய ஸூரபா⁴வாதி³கு³ணேஹி உபசிதமானஸதாய உக்கட்ட²கு³ணசித்ததாய மனுஸ்ஸா. தி³ப்³ப³ந்தி காமகு³ணாதீ³ஹி கீளந்தி லளந்தி ஜோதந்தீதி தே³வா. க³ப்³ப⁴ஸத்³தோ³ வுத்தனயோ ஏவ. நானப்பகாரோதி யதா²வுத்தேன தத³னந்தரபே⁴தே³ன ச நானப்பகாரகோ. மனுஸ்ஸக³ப்³போ⁴ அதி⁴ப்பேதோ ஸுபாகடதாய பச்சக்க²பா⁴வதோ. ஓக்கந்தி மாதுகுச்சி²ங் ஓக்கமித்வா விய உப்பதித்வாதி கத்வா. நிப்³ப³த்தனங் நிப்³ப³த்தி. பாதுபா⁴வோ உப்பத்திப்பகாஸகோ ச.
Niratiatthena nirayo ca so yathāvuttena atthena gabbho cāti nirayagabbho. Esa nayo sesapadesupi. Ayaṃ pana viseso – devamanujādayo viya uddhaṃ dīghā ahutvā tiriyaṃ añcitā dīghāti tiracchānā. Te eva khandhakoṭṭhāsabhāvena yoni ca so vuttanayena gabbho cāti tiracchānayonigabbho. Pakaṭṭhato sukhato apetaṃ apagamo petabhāvo, taṃ pattānaṃ visayoti pettivisayo, petayoni. Manassa ussannatāya sūrabhāvādiguṇehi upacitamānasatāya ukkaṭṭhaguṇacittatāya manussā. Dibbanti kāmaguṇādīhi kīḷanti laḷanti jotantīti devā. Gabbhasaddo vuttanayo eva. Nānappakāroti yathāvuttena tadanantarabhedena ca nānappakārako. Manussagabbho adhippeto supākaṭatāya paccakkhabhāvato. Okkanti mātukucchiṃ okkamitvā viya uppatitvāti katvā. Nibbattanaṃ nibbatti. Pātubhāvo uppattippakāsako ca.
ஸன்னிபாதோ நாம அவேகல்லஜாதிஹீனவேகல்லேதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘இத⁴ மாதாபிதரோ’’திஆதி³ வுத்தங். இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸத்தலோகே. ஸன்னிபதிதாதி ஸமோதா⁴னபா⁴வதோ ஸன்னிபதிதா ஸமாக³தா ஸங்ஸிலிட்டா². உதுனீதி உதுமதீ ஸஞ்ஜாதபுப்பா². இத³ஞ்ச உதுஸமயங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந லோகஸமஞ்ஞாகரஜஸ்ஸ லக்³க³னதி³வஸமத்தங். மாதுகா³மஸ்ஸ ஹி யஸ்மிங் க³ப்³பா⁴ஸஹஸஞ்ஞிதே ஓகாஸே தா³ரகோ நிப்³ப³த்ததி, தத்த² மஹதீ லோஹிதபீளகா ஸண்ட²ஹித்வா அக்³க³ஹிதபுப்³பா³ ஏவ பி⁴ஜ்ஜித்வா பக்³க⁴ரதி, வத்து² ஸுத்³த⁴ங் ஹோதி பக்³க⁴ரிதலோஹிதத்தா அனாமயத்தா ச. விஸுத்³தே⁴ வத்து²ம்ஹி மாதாபிதூஸு ஏகவாரங் ஸன்னிபதிதேஸு யாவ ஸத்த தி³வஸானி கெ²த்தமேவ ஹோதி. ஸுத்³த⁴ங் வத்து² நஹானதோ பரம்பி கதிபயானி தி³வஸானி க³ப்³ப⁴ஸண்ட²ஹனதாய கெ²த்தமேவ ஹோதி பரித்தஸ்ஸ லோஹிதலேஸஸ்ஸ விஜ்ஜமானத்தா. தஸ்மிங் ஸமயே ஹத்த²க்³கா³ஹவேணிக்³கா³ஹாதி³னா அங்க³பராமஸனேனபி தா³ரகோ நிப்³ப³த்ததியேவ. இத்தி²ஸந்தானேபி ஹி ஸத்தபி தா⁴தூ லப்³ப⁴ந்தேவ. ததா² ஹி பாரிகாய நாபி⁴பராமஸனேன ஸாமஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ, தி³ட்ட²மங்க³லிகாய நாபி⁴பராமஸனேன (ஜா॰ அட்ட²॰ 4.15.மாதங்க³ஜாதகவண்ணனா; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.65) மண்ட³ப்³யஸ்ஸ நிப்³ப³த்தி அஹோஸி. க³ந்த⁴னதோ உப்பன்னக³தியா நிமித்தூபட்டா²னேன ஸூசனதோ தீ³பனதோ க³ந்தோ⁴தி லத்³த⁴னாமேன ப⁴வகா³மிகம்முனா அப்³ப³தி பவத்ததீதி க³ந்த⁴ப்³போ³, தத்த² உப்பஜ்ஜமானகஸத்தோ. பச்சுபட்டி²தோ ஹோதீதி ந மாதாபிதூனங் ஸன்னிபாதங் ஓலோகயமானோ ஸமீபே டி²தோ பச்சுபட்டி²தோ நாம ஹோதி, கம்மயந்தயந்திதோ பன ஏகோ ஸத்தோ தஸ்மிங் ஓகாஸே நிப்³ப³த்தனகோ ஹோதீதி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ. ததா³ ஹி தத்ரூபக³ஸத்தோ தத்ரூபபத்திஆவஹந்தகம்மஸங்கா²தேன பேல்லகயந்தேன தத²த்தா²ய பேல்லிதோ உபனீதோ விய ஹோதி.
Sannipāto nāma avekallajātihīnavekalleti dassetuṃ ‘‘idha mātāpitaro’’tiādi vuttaṃ. Idhāti imasmiṃ sattaloke. Sannipatitāti samodhānabhāvato sannipatitā samāgatā saṃsiliṭṭhā. Utunīti utumatī sañjātapupphā. Idañca utusamayaṃ sandhāya vuttaṃ, na lokasamaññākarajassa lagganadivasamattaṃ. Mātugāmassa hi yasmiṃ gabbhāsahasaññite okāse dārako nibbattati, tattha mahatī lohitapīḷakā saṇṭhahitvā aggahitapubbā eva bhijjitvā paggharati, vatthu suddhaṃ hoti paggharitalohitattā anāmayattā ca. Visuddhe vatthumhi mātāpitūsu ekavāraṃ sannipatitesu yāva satta divasāni khettameva hoti. Suddhaṃ vatthu nahānato parampi katipayāni divasāni gabbhasaṇṭhahanatāya khettameva hoti parittassa lohitalesassa vijjamānattā. Tasmiṃ samaye hatthaggāhaveṇiggāhādinā aṅgaparāmasanenapi dārako nibbattatiyeva. Itthisantānepi hi sattapi dhātū labbhanteva. Tathā hi pārikāya nābhiparāmasanena sāmassa bodhisattassa, diṭṭhamaṅgalikāya nābhiparāmasanena (jā. aṭṭha. 4.15.mātaṅgajātakavaṇṇanā; ma. ni. aṭṭha. 2.65) maṇḍabyassa nibbatti ahosi. Gandhanato uppannagatiyā nimittūpaṭṭhānena sūcanato dīpanato gandhoti laddhanāmena bhavagāmikammunā abbati pavattatīti gandhabbo, tattha uppajjamānakasatto. Paccupaṭṭhito hotīti na mātāpitūnaṃ sannipātaṃ olokayamāno samīpe ṭhito paccupaṭṭhito nāma hoti, kammayantayantito pana eko satto tasmiṃ okāse nibbattanako hotīti ayamettha adhippāyo. Tadā hi tatrūpagasatto tatrūpapattiāvahantakammasaṅkhātena pellakayantena tathatthāya pellito upanīto viya hoti.
விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூபந்தி எத்த² விஞ்ஞாணஸ்ஸ பச்சயபா⁴வேன க³ஹிதத்தா ‘‘தயோ அரூபினோ க²ந்தா⁴’’தி வுத்தங். இத⁴ பன விஞ்ஞாணங் பச்சயபா⁴வேன அக்³க³ஹெத்வா க³ப்³போ⁴க்கந்தியா ஏவ பச்சயபா⁴வேன க³ஹிதத்தா ‘‘விஞ்ஞாணக்க²ந்த⁴ம்பி பக்கி²பித்வா’’தி வுத்தங். இத⁴ பன மனுஸ்ஸக³ப்³ப⁴ஸ்ஸ ஓக்கந்தியா அதி⁴ப்பேதத்தா ‘‘க³ப்³ப⁴ஸெய்யகானங் படிஸந்தி⁴க்க²ணே’’தி வுத்தங்.
Viññāṇapaccayā nāmarūpanti ettha viññāṇassa paccayabhāvena gahitattā ‘‘tayo arūpino khandhā’’ti vuttaṃ. Idha pana viññāṇaṃ paccayabhāvena aggahetvā gabbhokkantiyā eva paccayabhāvena gahitattā ‘‘viññāṇakkhandhampi pakkhipitvā’’ti vuttaṃ. Idha pana manussagabbhassa okkantiyā adhippetattā ‘‘gabbhaseyyakānaṃ paṭisandhikkhaṇe’’ti vuttaṃ.
தண்ஹாய ஸமுத³யஸச்சபா⁴வேன க³ஹிதத்தா ‘‘ட²பெத்வா தண்ஹ’’ந்தி வுத்தங். தஸ்ஸேவ பபா⁴விகாதி தஸ்ஸேவ யதா²வுத்தஸ்ஸ து³க்க²ஸச்சஸ்ஸ உப்பாதி³கா. து³க்க²னிரோதோ⁴தி எத்த² து³க்க²க்³க³ஹணேன தண்ஹாபி க³ஹிதாதி ஆஹ ‘‘தேஸங் த்³வின்னம்பி…பே॰… து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி. அவிஸேஸேன ஹி தேபூ⁴மகவட்டங் இத⁴ து³க்க²ந்தி அதி⁴ப்பேதங். அத² வா து³க்க²ஸ்ஸ அனுப்பத்தினிரோதோ⁴ தப்³பா⁴விகாய தண்ஹாய அனுப்பத்தினிரோதே⁴ன வினா ந ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘தேஸங் த்³வின்னம்பி…பே॰… து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி. அனுப்பத்தினிரோதோ⁴தி ச அனுப்பத்தினிரோத⁴னிமித்தங் நிப்³பா³னங் த³ஸ்ஸேதி.
Taṇhāya samudayasaccabhāvena gahitattā ‘‘ṭhapetvā taṇha’’nti vuttaṃ. Tasseva pabhāvikāti tasseva yathāvuttassa dukkhasaccassa uppādikā. Dukkhanirodhoti ettha dukkhaggahaṇena taṇhāpi gahitāti āha ‘‘tesaṃ dvinnampi…pe… dukkhanirodho’’ti. Avisesena hi tebhūmakavaṭṭaṃ idha dukkhanti adhippetaṃ. Atha vā dukkhassa anuppattinirodho tabbhāvikāya taṇhāya anuppattinirodhena vinā na hotīti vuttaṃ ‘‘tesaṃ dvinnampi…pe… dukkhanirodho’’ti. Anuppattinirodhoti ca anuppattinirodhanimittaṃ nibbānaṃ dasseti.
‘‘தத்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³’’ந்தி வத்வா உப⁴யத்த² பாளியா பவத்திஆகாரபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அயங் பன விஸேஸோ’’தி ஆஹ. தத்தா²தி விஸத்³தி⁴மக்³கே³. இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஸுத்தே. அவிஜ்ஜாய த்வேவாதி அவிஜ்ஜாய து ஏவ. அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴தி எத்த² அச்சந்தமேவ ஸங்கா²ரே விரஜ்ஜதி ஏதேனாதி விராகோ³, மக்³கோ³, தஸ்மா விராக³ஸங்கா²தேன மக்³கே³ன அஸேஸனிரோதா⁴ அஸேஸெத்வா நிரோதா⁴ ஸமுச்சி²ந்த³னாதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
‘‘Tattha vuttanayeneva veditabba’’nti vatvā ubhayattha pāḷiyā pavattiākārabhedaṃ dassetuṃ ‘‘ayaṃ pana viseso’’ti āha. Tatthāti visaddhimagge. Idhāti imasmiṃ sutte. Avijjāya tvevāti avijjāya tu eva. Asesavirāganirodhāti ettha accantameva saṅkhāre virajjati etenāti virāgo, maggo, tasmā virāgasaṅkhātena maggena asesanirodhā asesetvā nirodhā samucchindanāti evamettha attho daṭṭhabbo.
ஸகலஸ்ஸாதி அனவஸேஸஸ்ஸ. கேவலஸ்ஸாதி வா ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ, பரபரிகப்பிதஸத்தஜீவாதி³விரஹிதஸ்ஸாதி அத்தோ². கீ²ணாகாரோபி வுச்சதி ‘‘நிருஜ்ஜ²னங் நிரோதோ⁴’’தி இமினா அத்தே²ன. அரஹத்தம்பி நிரோதோ⁴தி வுச்சதி நிரோத⁴ந்தே உப்பன்னத்தா. நிப்³பா³னம்பி நிரோதோ⁴தி வுச்சதி அவிஜ்ஜாதீ³னங் நிரோத⁴ஸ்ஸ நிமித்தபா⁴வதோ அவிஜ்ஜாத³யோ நிருஜ்ஜ²ந்தி எத்தா²தி நிரோதோ⁴தி கத்வா. கீ²ணாகாரத³ஸ்ஸனவஸேனாதி அவிஜ்ஜாதீ³னங் அனுப்பத்தினிரோதே⁴ன நிருஜ்ஜ²னாகாரத³ஸ்ஸனவஸேன. நிப்³பா³னமேவ ஸந்தா⁴ய, ந பன அரஹத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஸபா⁴வத⁴ம்மானங் நிக்³க³ஹோ நாம யதா²வுத்தத⁴ம்மபரிச்சே²த³தோ ஊனாதி⁴கபா⁴வப்பகாஸனேன அத்தஸபா⁴வவிபா⁴வனேனேவ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘நிக்³க³ண்ஹந்தோ ஹீ’’திஆதி³.
Sakalassāti anavasesassa. Kevalassāti vā suddhassa, paraparikappitasattajīvādivirahitassāti attho. Khīṇākāropi vuccati ‘‘nirujjhanaṃ nirodho’’ti iminā atthena. Arahattampi nirodhoti vuccati nirodhante uppannattā. Nibbānampi nirodhoti vuccati avijjādīnaṃ nirodhassa nimittabhāvato avijjādayo nirujjhanti etthāti nirodhoti katvā. Khīṇākāradassanavasenāti avijjādīnaṃ anuppattinirodhena nirujjhanākāradassanavasena. Nibbānameva sandhāya, na pana arahattanti adhippāyo. Sabhāvadhammānaṃ niggaho nāma yathāvuttadhammaparicchedato ūnādhikabhāvappakāsanena attasabhāvavibhāvaneneva hotīti āha ‘‘niggaṇhanto hī’’tiādi.
தித்தா²யதனஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Titthāyatanasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 1. தித்தா²யதனாதி³ஸுத்தங் • 1. Titthāyatanādisuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. தித்தா²யதனஸுத்தவண்ணனா • 1. Titthāyatanasuttavaṇṇanā