Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
48. தித்தி²யபக்கந்தககதா²
48. Titthiyapakkantakakathā
110. பக்கமதீதி பக்கந்தோ, ‘‘பவிட்டோ²’’தி இமினா கமுதா⁴துயா பத³விக்கே²பத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி, இச்சா²கந்திஅத்தே² நிவத்தேதி. ஸோதி தித்தி²யபக்கந்தகோ. தத்ராதி தித்தி²யபக்கந்தகே. உபஸம்பன்னோ பி⁴க்கு² க³ச்ச²தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேஸந்தி தித்தி²யானங். ‘‘தித்தி²யோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி புப்³பே³வ லத்³தி⁴க³ஹிதத்தா வுத்தங் ‘‘லிங்கே³ ஆதி³ன்னமத்தே’’தி. குஸசீராதீ³னீதி எத்த² குஸோ வுச்சதி ஸலாகா. சீரோதி பந்தி, ஆவலீதி அத்தோ². குஸே ரஜ்ஜுனா ஆவுனித்வா கதோ சீரோ குஸசீரோ, ஸோ ஆதி³ யேஸங் தானீதி குஸசீராதீ³னி. ஆதி³ஸத்³தே³ன ப²லகசீராத³யோ ஸங்க³ண்ஹாதி. குஸதிணேஹி கதோ சீரோ குஸசீரோதிபி வத³ந்தி. நக்³கோ³தி அசேலகோ. ஆஜீவகோதி அசேலகவதமாதா³ய ஜீவதீதி ஆஜீவகோ. தேஸந்தி ஆஜீவகானங். ஓவதி³தோ ஹுத்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
110. Pakkamatīti pakkanto, ‘‘paviṭṭho’’ti iminā kamudhātuyā padavikkhepatthaṃ dasseti, icchākantiatthe nivatteti. Soti titthiyapakkantako. Tatrāti titthiyapakkantake. Upasampanno bhikkhu gacchatīti sambandho. Tesanti titthiyānaṃ. ‘‘Titthiyo bhavissāmī’’ti pubbeva laddhigahitattā vuttaṃ ‘‘liṅge ādinnamatte’’ti. Kusacīrādīnīti ettha kuso vuccati salākā. Cīroti panti, āvalīti attho. Kuse rajjunā āvunitvā kato cīro kusacīro, so ādi yesaṃ tānīti kusacīrādīni. Ādisaddena phalakacīrādayo saṅgaṇhāti. Kusatiṇehi kato cīro kusacīrotipi vadanti. Naggoti acelako. Ājīvakoti acelakavatamādāya jīvatīti ājīvako. Tesanti ājīvakānaṃ. Ovadito hutvāti sambandho.
கிந்தி கிங் வதங். லுஞ்சாபேதீதி அபனயாபேதி. மோரபிஞ்சா²தீ³னீதி எத்த² பிஞ்ச²ங் வுச்சதி பக்கோ². ஸோ ஹி பிஞ்ச²தி ஆகாஸே க³ச்ச²தி அனேனாதி பிஞ்ச²ந்தி வுச்சதி. பிசி² க³தியந்தி தா⁴துபாடோ². மோரஸ்ஸ பிஞ்ச²ங் மோரபிஞ்ச²ங், தங் ஆதி³ யேஸங் தானீதி மோரபிஞ்சா²தீ³னி. ஆதி³ஸத்³தே³ன உலூகபிஞ்சா²த³யோ ஸங்க³ண்ஹாதி. யாவ ந ஸம்படிச்ச²தீதி யாவ லத்³தி⁴ங் ந ஸம்படிச்ச²தி. நந்தி வீமங்ஸமானங் பி⁴க்கு²ங். லத்³தீ⁴தி தித்தி²யலத்³தி⁴. ரக்க²தீதி தித்தி²யபக்கந்தகதோ ரக்க²தி. லத்³தி⁴யா அபா⁴வேன தித்தி²யபக்கந்தகோ ந ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. அச்சி²த்³த³சீவரோதி எத்த² ஆகாரோ கோத⁴த்தோ², அட்³ட³த்தோ² வா ஹோதி, சி²த்³த³ஸத்³தோ³ தூ³ஸனத்தோ² ஹோதி. தஸ்மா ஆகோதே⁴ன அட்³டே³ன வா சி²த்³தோ³ தூ³ஸிதோதி அச்சி²த்³தோ³தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ‘‘அச்சி²ன்னோ’’திபி பாடோ². அச்சி²த்³த³ங் சீவரமேதஸ்ஸாதி அச்சி²த்³த³சீவரோ. தித்தா²யதனந்தி தித்தீ²னங் நிவாஸட்டா²னங், தித்தி²யானங் உபஸ்ஸயந்தி அத்தோ².
Kinti kiṃ vataṃ. Luñcāpetīti apanayāpeti. Morapiñchādīnīti ettha piñchaṃ vuccati pakkho. So hi piñchati ākāse gacchati anenāti piñchanti vuccati. Pichi gatiyanti dhātupāṭho. Morassa piñchaṃ morapiñchaṃ, taṃ ādi yesaṃ tānīti morapiñchādīni. Ādisaddena ulūkapiñchādayo saṅgaṇhāti. Yāva na sampaṭicchatīti yāva laddhiṃ na sampaṭicchati. Nanti vīmaṃsamānaṃ bhikkhuṃ. Laddhīti titthiyaladdhi. Rakkhatīti titthiyapakkantakato rakkhati. Laddhiyā abhāvena titthiyapakkantako na hotīti adhippāyo. Acchiddacīvaroti ettha ākāro kodhattho, aḍḍattho vā hoti, chiddasaddo dūsanattho hoti. Tasmā ākodhena aḍḍena vā chiddo dūsitoti acchiddoti attho daṭṭhabbo. ‘‘Acchinno’’tipi pāṭho. Acchiddaṃ cīvarametassāti acchiddacīvaro. Titthāyatananti titthīnaṃ nivāsaṭṭhānaṃ, titthiyānaṃ upassayanti attho.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 48. தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து² • 48. Theyyasaṃvāsakavatthu
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா² • Theyyasaṃvāsakavatthukathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா²வண்ணனா • Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா²வண்ணனா • Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / தெ²ய்யஸங்வாஸகவத்து²கதா²வண்ணனா • Theyyasaṃvāsakavatthukathāvaṇṇanā