Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    9. தோதெ³ய்யமாணவபுச்சா²

    9. Todeyyamāṇavapucchā

    113.

    113.

    ‘‘யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி, [இச்சாயஸ்மா தோதெ³ய்யோ]

    ‘‘Yasmiṃ kāmā na vasanti, [iccāyasmā todeyyo]

    தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ, விமொக்கோ² தஸ்ஸ கீதி³ஸோ’’.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa kīdiso’’.

    114.

    114.

    ‘‘யஸ்மிங் காமா ந வஸந்தி, [தோதெ³ய்யாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Yasmiṃ kāmā na vasanti, [todeyyāti bhagavā]

    தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி;

    Taṇhā yassa na vijjati;

    கத²ங்கதா² ச யோ திண்ணோ, விமொக்கோ² தஸ்ஸ நாபரோ’’.

    Kathaṃkathā ca yo tiṇṇo, vimokkho tassa nāparo’’.

    115.

    115.

    ‘‘நிராஸஸோ ஸோ உத³ ஆஸஸானோ 1, பஞ்ஞாணவா ஸோ உத³ பஞ்ஞகப்பீ;

    ‘‘Nirāsaso so uda āsasāno 2, paññāṇavā so uda paññakappī;

    முனிங் அஹங் ஸக்க யதா² விஜஞ்ஞங், தங் மே வியாசிக்க² ஸமந்தசக்கு²’’.

    Muniṃ ahaṃ sakka yathā vijaññaṃ, taṃ me viyācikkha samantacakkhu’’.

    116.

    116.

    ‘‘நிராஸஸோ ஸோ ந ச ஆஸஸானோ, பஞ்ஞாணவா ஸோ ந ச பஞ்ஞகப்பீ;

    ‘‘Nirāsaso so na ca āsasāno, paññāṇavā so na ca paññakappī;

    ஏவம்பி தோதெ³ய்ய முனிங் விஜான, அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்த’’ந்தி.

    Evampi todeyya muniṃ vijāna, akiñcanaṃ kāmabhave asatta’’nti.

    தோதெ³ய்யமாணவபுச்சா² நவமா.

    Todeyyamāṇavapucchā navamā.







    Footnotes:
    1. ஆஸயானோ (க॰)
    2. āsayāno (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 9. தோதெ³ய்யமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 9. Todeyyamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact