Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. தோதெ³ய்யத்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Todeyyattheraapadānaṃ

    224.

    224.

    ‘‘ராஜா அஜிதஞ்ஜயோ 1 நாம, கேதுமதீபுருத்தமே;

    ‘‘Rājā ajitañjayo 2 nāma, ketumatīpuruttame;

    ஸூரோ விக்கமஸம்பன்னோ, புரமஜ்ஜா²வஸீ ததா³.

    Sūro vikkamasampanno, puramajjhāvasī tadā.

    225.

    225.

    ‘‘தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ பமத்தஸ்ஸ, அடவியோ ஸமுட்ட²ஹுங்;

    ‘‘Tassa rañño pamattassa, aṭaviyo samuṭṭhahuṃ;

    ஓதாரா 3 துண்டி³கா சேவ, ரட்ட²ங் வித்³த⁴ங்ஸயுங் ததா³.

    Otārā 4 tuṇḍikā ceva, raṭṭhaṃ viddhaṃsayuṃ tadā.

    226.

    226.

    ‘‘பச்சந்தே குபிதே கி²ப்பங், ஸன்னிபாதேஸிரிந்த³மோ;

    ‘‘Paccante kupite khippaṃ, sannipātesirindamo;

    ப⁴டே சேவ ப³லத்தே² ச, அரிங் நிக்³கா³ஹயி ததா³.

    Bhaṭe ceva balatthe ca, ariṃ niggāhayi tadā.

    227.

    227.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹா அனீகட்டா², ஸூரா ச சம்மயோதி⁴னோ;

    ‘‘Hatthārohā anīkaṭṭhā, sūrā ca cammayodhino;

    த⁴னுக்³க³ஹா ச உக்³கா³ ச, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Dhanuggahā ca uggā ca, sabbe sannipatuṃ tadā.

    228.

    228.

    ‘‘ஆளாரிகா ச கப்பகா, ந்ஹாபகா மாலகாரகா;

    ‘‘Āḷārikā ca kappakā, nhāpakā mālakārakā;

    ஸூரா விஜிதஸங்கா³மா, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Sūrā vijitasaṅgāmā, sabbe sannipatuṃ tadā.

    229.

    229.

    ‘‘க²க்³க³ஹத்தா² ச புரிஸா, சாபஹத்தா² ச வம்மினோ;

    ‘‘Khaggahatthā ca purisā, cāpahatthā ca vammino;

    லுத்³தா³ விஜிதஸங்கா³மா, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Luddā vijitasaṅgāmā, sabbe sannipatuṃ tadā.

    230.

    230.

    ‘‘திதா⁴பபி⁴ன்னா மாதங்கா³, குஞ்ஜரா ஸட்டி²ஹாயனா;

    ‘‘Tidhāpabhinnā mātaṅgā, kuñjarā saṭṭhihāyanā;

    ஸுவண்ணகச்சா²லங்காரா, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Suvaṇṇakacchālaṅkārā, sabbe sannipatuṃ tadā.

    231.

    231.

    ‘‘க²மா ஸீதஸ்ஸ உண்ஹஸ்ஸ, உக்காருஹரணஸ்ஸ ச;

    ‘‘Khamā sītassa uṇhassa, ukkāruharaṇassa ca;

    யோதா⁴ஜீவா கதகம்மா, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Yodhājīvā katakammā, sabbe sannipatuṃ tadā.

    232.

    232.

    ‘‘ஸங்க²ஸத்³த³ங் பே⁴ரிஸத்³த³ங், அதோ² உதுஜ 5 ஸத்³த³கங்;

    ‘‘Saṅkhasaddaṃ bherisaddaṃ, atho utuja 6 saddakaṃ;

    ஏதேஹி தே ஹாஸயந்தா, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Etehi te hāsayantā, sabbe sannipatuṃ tadā.

    233.

    233.

    ‘‘திஸூலகொந்திமந்தேஹி 7 ச;

    ‘‘Tisūlakontimantehi 8 ca;

    கொட்டெந்தானங் நிபாதெந்தா 9, ஸப்³பே³ ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Koṭṭentānaṃ nipātentā 10, sabbe sannipatuṃ tadā.

    234.

    234.

    ‘‘கிமேவாதினிஸாமெத்வா 11, ஸராஜா அஜிதஞ்ஜயோ 12;

    ‘‘Kimevātinisāmetvā 13, sarājā ajitañjayo 14;

    ஸட்டி² பாணஸஹஸ்ஸானி, ஸூலே உத்தாஸயிங் ததா³.

    Saṭṭhi pāṇasahassāni, sūle uttāsayiṃ tadā.

    235.

    235.

    ‘‘ஸத்³த³ங் மானுஸகாகங்ஸு, அஹோ ராஜா அத⁴ம்மிகோ;

    ‘‘Saddaṃ mānusakākaṃsu, aho rājā adhammiko;

    நிரயே பச்சமானஸ்ஸ, கதா³ அந்தோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Niraye paccamānassa, kadā anto bhavissati.

    236.

    236.

    ‘‘ஸயனேஹங் துவட்டெந்தோ, பஸ்ஸாமி நிரயே ததா³;

    ‘‘Sayanehaṃ tuvaṭṭento, passāmi niraye tadā;

    ந ஸுபாமி தி³வாரத்திங், ஸூலேன தஜ்ஜயந்தி மங்.

    Na supāmi divārattiṃ, sūlena tajjayanti maṃ.

    237.

    237.

    ‘‘கிங் பமாதே³ன ரஜ்ஜேன, வாஹனேன ப³லேன ச;

    ‘‘Kiṃ pamādena rajjena, vāhanena balena ca;

    ந தே பஹொந்தி தா⁴ரேதுங், தாபயந்தி 15 மமங் ஸதா³.

    Na te pahonti dhāretuṃ, tāpayanti 16 mamaṃ sadā.

    238.

    238.

    ‘‘கிங் மே புத்தேஹி தா³ரேஹி, ரஜ்ஜேன ஸகலேன ச;

    ‘‘Kiṃ me puttehi dārehi, rajjena sakalena ca;

    யங்னூன பப்³ப³ஜெய்யாஹங், க³திமக்³க³ங் விஸோத⁴யே.

    Yaṃnūna pabbajeyyāhaṃ, gatimaggaṃ visodhaye.

    239.

    239.

    ‘‘ஸட்டி² நாக³ஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதே;

    ‘‘Saṭṭhi nāgasahassāni, sabbālaṅkārabhūsite;

    ஸுவண்ணகச்சே² மாதங்கே³, ஹேமகப்பனவாஸஸே.

    Suvaṇṇakacche mātaṅge, hemakappanavāsase.

    240.

    240.

    ‘‘ஆரூள்ஹே கா³மணீயேஹி, தோமரங்குஸபாணிபி⁴;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, tomaraṅkusapāṇibhi;

    ஸங்கா³மாவசரே டா²னே, அனபெக்கோ² விஹாயஹங்;

    Saṅgāmāvacare ṭhāne, anapekkho vihāyahaṃ;

    ஸககம்மேன ஸந்தத்தோ, நிக்க²மிங் அனகா³ரியங்.

    Sakakammena santatto, nikkhamiṃ anagāriyaṃ.

    241.

    241.

    ‘‘ஸட்டி² அஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதே;

    ‘‘Saṭṭhi assasahassāni, sabbālaṅkārabhūsite;

    ஆஜானீயேவ ஜாதியா, ஸிந்த⁴வே ஸீக⁴வாஹனே.

    Ājānīyeva jātiyā, sindhave sīghavāhane.

    242.

    242.

    ‘‘ஆரூள்ஹே கா³மணீயேஹி, சாபஹத்தே²ஹி வம்மிபி⁴;

    ‘‘Ārūḷhe gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    பஹாரெத்வான 17 தே ஸப்³பே³, நிக்க²மிங் அனகா³ரியங்.

    Pahāretvāna 18 te sabbe, nikkhamiṃ anagāriyaṃ.

    243.

    243.

    ‘‘ஸட்டி² ரத²ஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதே;

    ‘‘Saṭṭhi rathasahassāni, sabbālaṅkārabhūsite;

    தீ³பே அதோ²பி வேயக்³கே⁴, ஸன்னத்³தே⁴ உஸ்ஸிதத்³த⁴ஜே;

    Dīpe athopi veyagghe, sannaddhe ussitaddhaje;

    தே ஸப்³பே³ பரிஹாரெத்வா 19, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Te sabbe parihāretvā 20, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    244.

    244.

    ‘‘ஸட்டி² தே⁴னுஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³ கங்ஸூபதா⁴ரணா;

    ‘‘Saṭṭhi dhenusahassāni, sabbā kaṃsūpadhāraṇā;

    தாயோபி 21 ச²ட்³ட³யித்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Tāyopi 22 chaḍḍayitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    245.

    245.

    ‘‘ஸட்டி² இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதா;

    ‘‘Saṭṭhi itthisahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    விசித்தவத்தா²ப⁴ரணா, ஆமுக்கமணிகுண்ட³லா.

    Vicittavatthābharaṇā, āmukkamaṇikuṇḍalā.

    246.

    246.

    ‘‘அளாரபம்ஹா ஹஸுலா, ஸுஸஞ்ஞா தனுமஜ்ஜி²மா;

    ‘‘Aḷārapamhā hasulā, susaññā tanumajjhimā;

    தா ஹித்வா கந்த³மானாயோ, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Tā hitvā kandamānāyo, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    247.

    247.

    ‘‘ஸட்டி² கா³மஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;

    ‘‘Saṭṭhi gāmasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    ச²ட்³ட³யித்வான தங் ரஜ்ஜங், பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Chaḍḍayitvāna taṃ rajjaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    248.

    248.

    ‘‘நக³ரா நிக்க²மித்வான, ஹிமவந்தமுபாக³மிங்;

    ‘‘Nagarā nikkhamitvāna, himavantamupāgamiṃ;

    பா⁴கீ³ரதீ²னதீ³தீரே, அஸ்ஸமங் மாபயிங் அஹங்.

    Bhāgīrathīnadītīre, assamaṃ māpayiṃ ahaṃ.

    249.

    249.

    ‘‘பண்ணஸாலங் கரித்வான, அக்³யாகா³ரங் அகாஸஹங்;

    ‘‘Paṇṇasālaṃ karitvāna, agyāgāraṃ akāsahaṃ;

    ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ, வஸாமி அஸ்ஸமே அஹங்.

    Āraddhavīriyo pahitatto, vasāmi assame ahaṃ.

    250.

    250.

    ‘‘மண்ட³பே ருக்க²மூலே வா, ஸுஞ்ஞாகா³ரே ச ஜா²யதோ;

    ‘‘Maṇḍape rukkhamūle vā, suññāgāre ca jhāyato;

    ந து விஜ்ஜதி தாஸோ மே, ந பஸ்ஸே ப⁴யபே⁴ரவங்.

    Na tu vijjati tāso me, na passe bhayabheravaṃ.

    251.

    251.

    ‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, அக்³கோ³ காருணிகோ முனி;

    ‘‘Sumedho nāma sambuddho, aggo kāruṇiko muni;

    ஞாணாலோகேன ஜோதந்தோ, லோகே உப்பஜ்ஜி தாவதே³.

    Ñāṇālokena jotanto, loke uppajji tāvade.

    252.

    252.

    ‘‘மம அஸ்ஸமஸாமந்தா, யக்கோ² ஆஸி மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Mama assamasāmantā, yakkho āsi mahiddhiko;

    பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ம்ஹி உப்பன்னே, ஆரோசேஸி மமங் ததா³.

    Buddhaseṭṭhamhi uppanne, ārocesi mamaṃ tadā.

    253.

    253.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, ஸுமேதோ⁴ நாம சக்கு²மா;

    ‘‘Buddho loke samuppanno, sumedho nāma cakkhumā;

    தாரேதி ஜனதங் ஸப்³ப³ங், தம்பி ஸோ தாரயிஸ்ஸதி.

    Tāreti janataṃ sabbaṃ, tampi so tārayissati.

    254.

    254.

    ‘‘யக்க²ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, ஸங்விக்³கோ³ ஆஸி தாவதே³;

    ‘‘Yakkhassa vacanaṃ sutvā, saṃviggo āsi tāvade;

    பு³த்³தோ⁴ பு³த்³தோ⁴தி சிந்தெந்தோ, அஸ்ஸமங் படிஸாமயிங்.

    Buddho buddhoti cintento, assamaṃ paṭisāmayiṃ.

    255.

    255.

    ‘‘அக்³கி³தா³ருஞ்ச ச²ட்³டெ³த்வா, ஸங்ஸாமெத்வான ஸந்த²தங்;

    ‘‘Aggidāruñca chaḍḍetvā, saṃsāmetvāna santhataṃ;

    அஸ்ஸமங் அபி⁴வந்தி³த்வா, நிக்க²மிங் விபினா அஹங்.

    Assamaṃ abhivanditvā, nikkhamiṃ vipinā ahaṃ.

    256.

    256.

    ‘‘ததோ சந்த³னமாதா³ய, கா³மா கா³மங் புரா புரங்;

    ‘‘Tato candanamādāya, gāmā gāmaṃ purā puraṃ;

    தே³வதே³வங் க³வேஸந்தோ, உபக³ச்சி²ங் வினாயகங்.

    Devadevaṃ gavesanto, upagacchiṃ vināyakaṃ.

    257.

    257.

    ‘‘ப⁴க³வா தம்ஹி ஸமயே, ஸுமேதோ⁴ லோகனாயகோ;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, sumedho lokanāyako;

    சதுஸச்சங் பகாஸெந்தோ, போ³தே⁴தி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Catusaccaṃ pakāsento, bodheti janataṃ bahuṃ.

    258.

    258.

    ‘‘அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, ஸீஸே கத்வான சந்த³னங்;

    ‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, sīse katvāna candanaṃ;

    ஸம்பு³த்³த⁴ங் அபி⁴வாதெ³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸஹங்.

    Sambuddhaṃ abhivādetvā, imā gāthā abhāsahaṃ.

    259.

    259.

    ‘‘‘வஸ்ஸிகே புப்ப²மானம்ஹி, ஸந்திகே உபவாயதி;

    ‘‘‘Vassike pupphamānamhi, santike upavāyati;

    த்வங் வீர கு³ணக³ந்தே⁴ன, தி³ஸா ஸப்³பா³ பவாயஸி.

    Tvaṃ vīra guṇagandhena, disā sabbā pavāyasi.

    260.

    260.

    ‘‘‘சம்பகே நாக³வனிகே, அதிமுத்தககேதகே;

    ‘‘‘Campake nāgavanike, atimuttakaketake;

    ஸாலேஸு புப்ப²மானேஸு, அனுவாதங் பவாயதி.

    Sālesu pupphamānesu, anuvātaṃ pavāyati.

    261.

    261.

    ‘‘‘தவ க³ந்த⁴ங் ஸுணித்வான, ஹிமவந்தா இதா⁴க³மிங்;

    ‘‘‘Tava gandhaṃ suṇitvāna, himavantā idhāgamiṃ;

    பூஜேமி தங் மஹாவீர, லோகஜெட்ட² மஹாயஸ’.

    Pūjemi taṃ mahāvīra, lokajeṭṭha mahāyasa’.

    262.

    262.

    ‘‘வரசந்த³னேனானுலிம்பிங், ஸுமேத⁴ங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Varacandanenānulimpiṃ, sumedhaṃ lokanāyakaṃ;

    ஸகங் சித்தங் பஸாதெ³த்வா, துண்ஹீ அட்டா²ஸி தாவதே³.

    Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, tuṇhī aṭṭhāsi tāvade.

    263.

    263.

    ‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Sumedho nāma bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    264.

    264.

    ‘‘‘யோ மே கு³ணே பகித்தேஸி, சந்த³னஞ்ச அபூஜயி;

    ‘‘‘Yo me guṇe pakittesi, candanañca apūjayi;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    265.

    265.

    ‘‘‘ஆதெ³ய்யவாக்யவசனோ, ப்³ரஹ்மா உஜு பதாபவா;

    ‘‘‘Ādeyyavākyavacano, brahmā uju patāpavā;

    பஞ்சவீஸதிகப்பானி, ஸப்பபா⁴ஸோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Pañcavīsatikappāni, sappabhāso bhavissati.

    266.

    266.

    ‘‘‘ச²ப்³பீ³ஸதிகப்பஸதே, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Chabbīsatikappasate, devaloke ramissati;

    ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati.

    267.

    267.

    ‘‘‘தெத்திங்ஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tettiṃsakkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissati;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    268.

    268.

    ‘‘‘ததோ சுதோயங் மனுஜோ, மனுஸ்ஸத்தங் க³மிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tato cutoyaṃ manujo, manussattaṃ gamissati;

    புஞ்ஞகம்மேன ஸங்யுத்தோ, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Puññakammena saṃyutto, brahmabandhu bhavissati.

    269.

    269.

    ‘‘‘அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;

    ‘‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    திலக்க²ணேன ஸம்பன்னோ, பா³வரீ நாம ப்³ராஹ்மணோ.

    Tilakkhaṇena sampanno, bāvarī nāma brāhmaṇo.

    270.

    270.

    ‘‘‘தஸ்ஸ ஸிஸ்ஸோ ப⁴வித்வான, ஹெஸ்ஸதி மந்தபாரகூ³;

    ‘‘‘Tassa sisso bhavitvāna, hessati mantapāragū;

    உபக³ந்த்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்.

    Upagantvāna sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ.

    271.

    271.

    ‘‘‘புச்சி²த்வா நிபுணே பஞ்ஹே, பா⁴வயித்வான அஞ்ஜஸங் 23;

    ‘‘‘Pucchitvā nipuṇe pañhe, bhāvayitvāna añjasaṃ 24;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹரிஸ்ஸதினாஸவோ’.

    Sabbāsave pariññāya, viharissatināsavo’.

    272.

    272.

    ‘‘திவித⁴க்³கி³ நிப்³பு³தா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Tividhaggi nibbutā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    273.

    273.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    274.

    274.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    275.

    275.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா தோதெ³ய்யோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā todeyyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    தோதெ³ய்யத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Todeyyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ராஜாஸி விஜயோ (ஸீ॰ அட்ட²॰), ராஜா விஜிதஜயோ (ஸ்யா॰)
    2. rājāsi vijayo (sī. aṭṭha.), rājā vijitajayo (syā.)
    3. உத்தரா (ஸ்யா॰), ஓசரா (பீ॰)
    4. uttarā (syā.), ocarā (pī.)
    5. உத்³த⁴வ (ஸீ॰), உத்³த³ட (ஸ்யா॰)
    6. uddhava (sī.), uddaṭa (syā.)
    7. திஸூலகொந்தமந்தேஹி (ஸீ॰), கவசேஹி தோமரேஹி (ஸீ॰), த⁴னூஹி தோமரேஹி (ஸ்யா॰)
    8. tisūlakontamantehi (sī.), kavacehi tomarehi (sī.), dhanūhi tomarehi (syā.)
    9. கொட்டயந்தா நிவத்தெந்தா (ஸ்யா॰)
    10. koṭṭayantā nivattentā (syā.)
    11. கவசானிவாஸெத்வா (ஸ்யா॰)
    12. அஜினங் ஜினோ (ஸீ॰), அஜிதஞ்ஜினோ (ஸ்யா॰)
    13. kavacānivāsetvā (syā.)
    14. ajinaṃ jino (sī.), ajitañjino (syā.)
    15. தாஸயந்தி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    16. tāsayanti (sī. syā.)
    17. பஹாயித்வான (ஸீ॰ பீ॰), ச²ட்³ட³யித்வான (ஸ்யா॰)
    18. pahāyitvāna (sī. pī.), chaḍḍayitvāna (syā.)
    19. பரிவஜ்ஜெத்வா (ஸ்யா॰), பரிஹாயித்வா (பீ॰)
    20. parivajjetvā (syā.), parihāyitvā (pī.)
    21. கா³வியோ (ஸ்யா॰), தே⁴னுயோ (க॰)
    22. gāviyo (syā.), dhenuyo (ka.)
    23. ஹாஸயித்வான மானஸங் (ஸ்யா॰), பா⁴வயித்வான ஸஞ்சயங் (க॰)
    24. hāsayitvāna mānasaṃ (syā.), bhāvayitvāna sañcayaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. புண்ணகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Puṇṇakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact