Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    4. துலாகூடஸுத்தவண்ணனா

    4. Tulākūṭasuttavaṇṇanā

    1164. துலாகூடாதீ³ஸு கூடந்தி வஞ்சனங். தத்த² துலாகூடங் தாவ ரூபகூடங், அங்க³கூடங், க³ஹணகூடங், படிச்ச²ன்னகூடந்தி சதுப்³பி³த⁴ங் ஹோதி. தத்த² ரூபகூடங் நாம த்³வே துலா ஸமரூபா கத்வா க³ண்ஹந்தோ மஹதியா க³ண்ஹாதி, த³த³ந்தோ கு²த்³தி³காய தே³தி. அங்க³கூடங் நாம க³ண்ஹந்தோ பச்சா²பா⁴கே³ ஹத்தே²ன துலங் அக்கமதி, த³த³ந்தோ புப்³ப³பா⁴கே³. க³ஹணகூடங் நாம க³ண்ஹந்தோ மூலே ரஜ்ஜுங் க³ண்ஹாதி, த³த³ந்தோ அக்³கே³. படிச்ச²ன்னகூடங் நாம துலங் ஸுஸிரங் கத்வா அந்தோ அயசுண்ணங் பக்கி²பித்வா க³ண்ஹந்தோ தங் பச்சா²பா⁴கே³ கரோதி, த³த³ந்தோ அக்³க³பா⁴கே³.

    1164. Tulākūṭādīsu kūṭanti vañcanaṃ. Tattha tulākūṭaṃ tāva rūpakūṭaṃ, aṅgakūṭaṃ, gahaṇakūṭaṃ, paṭicchannakūṭanti catubbidhaṃ hoti. Tattha rūpakūṭaṃ nāma dve tulā samarūpā katvā gaṇhanto mahatiyā gaṇhāti, dadanto khuddikāya deti. Aṅgakūṭaṃ nāma gaṇhanto pacchābhāge hatthena tulaṃ akkamati, dadanto pubbabhāge. Gahaṇakūṭaṃ nāma gaṇhanto mūle rajjuṃ gaṇhāti, dadanto agge. Paṭicchannakūṭaṃ nāma tulaṃ susiraṃ katvā anto ayacuṇṇaṃ pakkhipitvā gaṇhanto taṃ pacchābhāge karoti, dadanto aggabhāge.

    கங்ஸோ வுச்சதி ஸுவண்ணபாதி, தாய வஞ்சனங் கங்ஸகூடங். கத²ங்? ஏகங் ஸுவண்ணபாதிங் கத்வா அஞ்ஞா த்³வே திஸ்ஸோ லோஹபாதியோ ஸுவண்ணவண்ணா கரொந்தி. ததோ ஜனபத³ங் க³ந்த்வா, கிஞ்சிதே³வ அட்³ட⁴குலங் பவிஸித்வா, ‘‘ஸுவண்ணபா⁴ஜனானி கிணதா²’’தி வத்வா, அக்³கே⁴ புச்சி²தே ஸமக்³க⁴தரங் தா³துகாமா ஹொந்தி, ததோ தேஹி ‘‘கத²ங் இமேஸங் ஸுவண்ணபா⁴வோ ஜானிதப்³போ³’’தி வுத்தே ‘‘வீமங்ஸித்வா க³ண்ஹதா²’’தி ஸுவண்ணபாதிங் பாஸாணே க⁴ங்ஸித்வா ஸப்³ப³பாதியோ த³த்வா க³ச்ச²ந்தி.

    Kaṃso vuccati suvaṇṇapāti, tāya vañcanaṃ kaṃsakūṭaṃ. Kathaṃ? Ekaṃ suvaṇṇapātiṃ katvā aññā dve tisso lohapātiyo suvaṇṇavaṇṇā karonti. Tato janapadaṃ gantvā, kiñcideva aḍḍhakulaṃ pavisitvā, ‘‘suvaṇṇabhājanāni kiṇathā’’ti vatvā, agghe pucchite samagghataraṃ dātukāmā honti, tato tehi ‘‘kathaṃ imesaṃ suvaṇṇabhāvo jānitabbo’’ti vutte ‘‘vīmaṃsitvā gaṇhathā’’ti suvaṇṇapātiṃ pāsāṇe ghaṃsitvā sabbapātiyo datvā gacchanti.

    மானகூடங் ஹத³யபே⁴த³-ஸிகா²பே⁴த³-ரஜ்ஜுபே⁴த³வஸேன திவித⁴ங் ஹோதி. தத்த² ஹத³யபே⁴தோ³ ஸப்பிதேலாதி³மினநகாலே லப்³ப⁴தி . தானி ஹி க³ண்ஹந்தோ ஹெட்டா²சி²த்³தே³ன மானேன ‘‘ஸணிகங் ஆஸிஞ்சா’’தி வத்வா அந்தோபா⁴ஜனே ப³ஹுங் பக்³க⁴ராபெத்வா க³ண்ஹாதி, த³த³ந்தோ சி²த்³த³ங் பிதா⁴ய ஸீக⁴ங் பூரெத்வா தே³தி. ஸிகா²பே⁴தோ³ திலதண்டு³லாதி³மினநகாலே லப்³ப⁴தி. தானி ஹி க³ண்ஹந்தோ ஸணிகங் ஸிக²ங் உஸ்ஸாபெத்வா க³ண்ஹாதி, த³த³ந்தோ வேகே³ன ஸிக²ங் பி⁴ந்த³ந்தோ தே³தி. ரஜ்ஜுபே⁴தோ³ கெ²த்தவத்து²மினநகாலே லப்³ப⁴தி. லஞ்ஜங் அலப⁴ந்தா ஹி கெ²த்தங் அமஹந்தங் மஹந்தங் கத்வா மினந்தி.

    Mānakūṭaṃ hadayabheda-sikhābheda-rajjubhedavasena tividhaṃ hoti. Tattha hadayabhedo sappitelādiminanakāle labbhati . Tāni hi gaṇhanto heṭṭhāchiddena mānena ‘‘saṇikaṃ āsiñcā’’ti vatvā antobhājane bahuṃ paggharāpetvā gaṇhāti, dadanto chiddaṃ pidhāya sīghaṃ pūretvā deti. Sikhābhedo tilataṇḍulādiminanakāle labbhati. Tāni hi gaṇhanto saṇikaṃ sikhaṃ ussāpetvā gaṇhāti, dadanto vegena sikhaṃ bhindanto deti. Rajjubhedo khettavatthuminanakāle labbhati. Lañjaṃ alabhantā hi khettaṃ amahantaṃ mahantaṃ katvā minanti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 4. துலாகூடஸுத்தங் • 4. Tulākūṭasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. துலாகூடஸுத்தவண்ணனா • 4. Tulākūṭasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact