Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [388] 3. துண்டி³லஜாதகவண்ணனா

    [388] 3. Tuṇḍilajātakavaṇṇanā

    நவச²ன்னகேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் மரணபீ⁴ருகங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²வாஸீ குலபுத்தோ பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா மரணபீ⁴ருகோ அஹோஸி, அப்பமத்தகம்பி ஸாகா²சலனங் த³ண்ட³கபதனங் ஸகுணசதுப்பத³ஸத்³த³ங் வா அஞ்ஞங் வா ததா²ரூபங் ஸுத்வா மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ஹுத்வா குச்சி²யங் வித்³த⁴ஸஸோ விய கம்பந்தோ விசரி. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ கிர பி⁴க்கு² மரணபீ⁴ருகோ அப்பமத்தகம்பி ஸத்³த³ங் ஸுத்வா விகம்பமானோ பலாயதி, இமேஸஞ்ச ஸத்தானங் மரணமேவ து⁴வங், ஜீவிதங் அத்³து⁴வங், நனு ததே³வ யோனிஸோ மனஸி காதப்³ப³’’ந்தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே தங் பி⁴க்கு²ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² மரணபீ⁴ருகோ’’தி வத்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி தேன படிஞ்ஞாதோ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ மரணபீ⁴ருகோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Navachannaketi idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ maraṇabhīrukaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthivāsī kulaputto buddhasāsane pabbajitvā maraṇabhīruko ahosi, appamattakampi sākhācalanaṃ daṇḍakapatanaṃ sakuṇacatuppadasaddaṃ vā aññaṃ vā tathārūpaṃ sutvā maraṇabhayatajjito hutvā kucchiyaṃ viddhasaso viya kampanto vicari. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asuko kira bhikkhu maraṇabhīruko appamattakampi saddaṃ sutvā vikampamāno palāyati, imesañca sattānaṃ maraṇameva dhuvaṃ, jīvitaṃ addhuvaṃ, nanu tadeva yoniso manasi kātabba’’nti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu maraṇabhīruko’’ti vatvā ‘‘āma, bhante’’ti tena paṭiññāto ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa maraṇabhīrukoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸூகரியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ஸூகரீ பரிணதக³ப்³பா⁴ த்³வே புத்தே விஜாயி. ஸா ஏகதி³வஸங் தே க³ஹெத்வா ஏகஸ்மிங் ஆவாடே நிபஜ்ஜி. அதே²கா பா³ராணஸித்³வாரகா³மவாஸினீ மஹல்லிகா கப்பாஸகெ²த்ததோ பச்சி²புண்ணங் கப்பாஸங் ஆதா³ய யட்டி²யா பூ⁴மிங் ஆகோடெந்தீ ஆக³ச்சி². ஸூகரீ தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா மரணப⁴யேன புத்தகே ச²ட்³டெ³த்வா பலாயி. மஹல்லிகா ஸூகரபோதகே தி³ஸ்வா புத்தஸஞ்ஞங் படிலபி⁴த்வா பச்சி²யங் பக்கி²பித்வா க⁴ரங் நெத்வா ஜெட்ட²கஸ்ஸ மஹாதுண்டி³லோ, கனிட்ட²ஸ்ஸ சூளதுண்டி³லோதி நாமங் கரித்வா தே புத்தகே விய போஸேஸி. தே அபரபா⁴கே³ வட்³டி⁴த்வா தூ²லஸரீரா அஹேஸுங். மஹல்லிகா ‘‘இமே நோ மூலேன தே³ஹீ’’தி வுச்சமானாபி ‘‘புத்தா மே’’தி வத்வா கஸ்ஸசி ந தே³தி. அதே²கஸ்மிங் ச²ணகாலே து⁴த்தா ஸுரங் பிவந்தா மங்ஸே கீ²ணே ‘‘குதோ நு கோ² மங்ஸங் லபி⁴ஸ்ஸாமா’’தி வீமங்ஸந்தா மஹல்லிகாய கே³ஹே ஸூகரானங் அத்தி²பா⁴வங் ஞத்வா மூலங் க³ஹெத்வா தத்த² க³ந்த்வா ‘‘அம்ம, மூலங் க³ஹெத்வா ஏகங் நோ ஸூகரங் தே³ஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸா ‘‘அலங், தாதா, புத்தா மே ஏதே, புத்தங் நாம மங்ஸங் கா²த³னத்தா²ய கிணந்தானங் த³த³ந்தா நாம நத்தீ²’’தி படிக்கி²பி. து⁴த்தா ‘‘அம்ம, மனுஸ்ஸானங் ஸூகரா நாம புத்தா ந ஹொந்தி, தே³ஹி நோ’’தி புனப்புனங் யாசந்தாபி அலபி⁴த்வா மஹல்லிகங் ஸுரங் பாயெத்வா மத்தகாலே ‘‘அம்ம, ஸூகரேஹி கிங் கரிஸ்ஸஸி, மூலங் க³ஹெத்வா பரிப்³ப³யங் கரோஹீ’’தி தஸ்ஸா ஹத்தே² கஹாபணே ட²பயிங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sūkariyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Sūkarī pariṇatagabbhā dve putte vijāyi. Sā ekadivasaṃ te gahetvā ekasmiṃ āvāṭe nipajji. Athekā bārāṇasidvāragāmavāsinī mahallikā kappāsakhettato pacchipuṇṇaṃ kappāsaṃ ādāya yaṭṭhiyā bhūmiṃ ākoṭentī āgacchi. Sūkarī taṃ saddaṃ sutvā maraṇabhayena puttake chaḍḍetvā palāyi. Mahallikā sūkarapotake disvā puttasaññaṃ paṭilabhitvā pacchiyaṃ pakkhipitvā gharaṃ netvā jeṭṭhakassa mahātuṇḍilo, kaniṭṭhassa cūḷatuṇḍiloti nāmaṃ karitvā te puttake viya posesi. Te aparabhāge vaḍḍhitvā thūlasarīrā ahesuṃ. Mahallikā ‘‘ime no mūlena dehī’’ti vuccamānāpi ‘‘puttā me’’ti vatvā kassaci na deti. Athekasmiṃ chaṇakāle dhuttā suraṃ pivantā maṃse khīṇe ‘‘kuto nu kho maṃsaṃ labhissāmā’’ti vīmaṃsantā mahallikāya gehe sūkarānaṃ atthibhāvaṃ ñatvā mūlaṃ gahetvā tattha gantvā ‘‘amma, mūlaṃ gahetvā ekaṃ no sūkaraṃ dehī’’ti āhaṃsu. Sā ‘‘alaṃ, tātā, puttā me ete, puttaṃ nāma maṃsaṃ khādanatthāya kiṇantānaṃ dadantā nāma natthī’’ti paṭikkhipi. Dhuttā ‘‘amma, manussānaṃ sūkarā nāma puttā na honti, dehi no’’ti punappunaṃ yācantāpi alabhitvā mahallikaṃ suraṃ pāyetvā mattakāle ‘‘amma, sūkarehi kiṃ karissasi, mūlaṃ gahetvā paribbayaṃ karohī’’ti tassā hatthe kahāpaṇe ṭhapayiṃsu.

    ஸா கஹாபணே க³ஹெத்வா ‘‘தாதா, மஹாதுண்டி³லங் தா³துங் ந ஸக்கோமி. சூளதுண்டி³லங் பன க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹ. ‘‘கஹங் ஸோ’’தி? ‘‘அயங் ஏதஸ்மிங் க³ச்சே²தி, ஸத்³த³மஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி. ‘‘ஆஹாரங் ந பஸ்ஸாமீ’’தி. து⁴த்தா மூலேன ஏகங் ப⁴த்தபாதிங் ஆஹராபேஸுங். மஹல்லிகா தங் க³ஹெத்வா த்³வாரே ட²பிதங் ஸூகரதோ³ணிங் பூரெத்வா தோ³ணிஸமீபே அட்டா²ஸி. திங்ஸமத்தாபி து⁴த்தா பாஸஹத்தா² தத்தே²வ அட்ட²ங்ஸு. மஹல்லிகா ‘‘தாத, சூளதுண்டி³ல, ஏஹீ’’தி தஸ்ஸ ஸத்³த³மகாஸி. தங் ஸுத்வா மஹாதுண்டி³லோ ‘‘எத்தகங் காலங் மம மாதரா சூளதுண்டி³லஸ்ஸ ஸத்³தோ³ ந தி³ன்னபுப்³போ³, மங்யேவ பட²மங் ஸத்³தா³யதி, அவஸ்ஸங் அஜ்ஜ அம்ஹாகங் ப⁴யங் உப்பன்னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அஞ்ஞாஸி. ஸோ கனிட்ட²ங் ஆமந்தேஸி ‘‘தாத, மம மாதா தங் பக்கோஸதி, க³ச்ச² தாவ ஜானாஹீ’’தி. ஸோ க³ச்சா² நிக்க²மித்வா ப⁴த்ததோ³ணிஸமீபே தேஸங் டி²தபா⁴வங் தி³ஸ்வா ‘‘அஜ்ஜ மே மரணங் உப்பன்ன’’ந்தி மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ நிவத்தித்வா கம்பமானோ பா⁴து ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா த²ம்பி⁴துங் நாஸக்கி², கம்பமானோ பரிப்³ப⁴மி. மஹாதுண்டி³லோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘தாத, த்வங் அஜ்ஜ பன பவேத⁴ஸி பரிப்³ப⁴மஸி, பவிஸனட்டா²னங் ஓலோகேஸி, கிங் நாமேதங் கரோஸீ’’தி புச்சி². ஸோ அத்தனா தி³ட்ட²காரணங் கதெ²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Sā kahāpaṇe gahetvā ‘‘tātā, mahātuṇḍilaṃ dātuṃ na sakkomi. Cūḷatuṇḍilaṃ pana gaṇhathā’’ti āha. ‘‘Kahaṃ so’’ti? ‘‘Ayaṃ etasmiṃ gaccheti, saddamassa dehī’’ti. ‘‘Āhāraṃ na passāmī’’ti. Dhuttā mūlena ekaṃ bhattapātiṃ āharāpesuṃ. Mahallikā taṃ gahetvā dvāre ṭhapitaṃ sūkaradoṇiṃ pūretvā doṇisamīpe aṭṭhāsi. Tiṃsamattāpi dhuttā pāsahatthā tattheva aṭṭhaṃsu. Mahallikā ‘‘tāta, cūḷatuṇḍila, ehī’’ti tassa saddamakāsi. Taṃ sutvā mahātuṇḍilo ‘‘ettakaṃ kālaṃ mama mātarā cūḷatuṇḍilassa saddo na dinnapubbo, maṃyeva paṭhamaṃ saddāyati, avassaṃ ajja amhākaṃ bhayaṃ uppannaṃ bhavissatī’’ti aññāsi. So kaniṭṭhaṃ āmantesi ‘‘tāta, mama mātā taṃ pakkosati, gaccha tāva jānāhī’’ti. So gacchā nikkhamitvā bhattadoṇisamīpe tesaṃ ṭhitabhāvaṃ disvā ‘‘ajja me maraṇaṃ uppanna’’nti maraṇabhayatajjito nivattitvā kampamāno bhātu santikaṃ āgantvā thambhituṃ nāsakkhi, kampamāno paribbhami. Mahātuṇḍilo taṃ disvā ‘‘tāta, tvaṃ ajja pana pavedhasi paribbhamasi, pavisanaṭṭhānaṃ olokesi, kiṃ nāmetaṃ karosī’’ti pucchi. So attanā diṭṭhakāraṇaṃ kathento paṭhamaṃ gāthamāha –

    88.

    88.

    ‘‘நவச²ன்னகேதா³னி தி³ய்யதி, புண்ணாயங் தோ³ணி ஸுவாமினீ டி²தா;

    ‘‘Navachannakedāni diyyati, puṇṇāyaṃ doṇi suvāminī ṭhitā;

    ப³ஹுகே ஜனே பாஸபாணிகே, நோ ச கோ² மே படிபா⁴தி பு⁴ஞ்ஜிது’’ந்தி.

    Bahuke jane pāsapāṇike, no ca kho me paṭibhāti bhuñjitu’’nti.

    தத்த² நவச²ன்னகேதா³னி தி³ய்யதீதி பா⁴திக, புப்³பே³ அம்ஹாகங் குண்ட³கயாகு³ வா ஜா²மப⁴த்தங் வா தி³ய்யதி, அஜ்ஜ பன நவச²ன்னகங் நவாகாரங் தா³னங் தி³ய்யதி. புண்ணாயங் தோ³ணீதி அயங் அம்ஹாகங் ப⁴த்ததோ³ணி ஸுத்³த⁴ப⁴த்தஸ்ஸ புண்ணா. ஸுவாமினீ டி²தாதி அய்யாபி நோ தஸ்ஸா ஸந்திகே டி²தா. ப³ஹுகே ஜனேதி ந கேவலஞ்ச அய்யாவ, அஞ்ஞோபி ப³ஹுகோ ஜனோ பாஸபாணிகோ டி²தோ. நோ ச கோ² மே படிபா⁴தீதி அயங் ஏவங் ஏதேஸங் டி²தபா⁴வோபி இத³ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜிதும்பி மய்ஹங் ந படிபா⁴தி, ந ருச்சதீதி அத்தோ².

    Tattha navachannakedāni diyyatīti bhātika, pubbe amhākaṃ kuṇḍakayāgu vā jhāmabhattaṃ vā diyyati, ajja pana navachannakaṃ navākāraṃ dānaṃ diyyati. Puṇṇāyaṃ doṇīti ayaṃ amhākaṃ bhattadoṇi suddhabhattassa puṇṇā. Suvāminī ṭhitāti ayyāpi no tassā santike ṭhitā. Bahuke janeti na kevalañca ayyāva, aññopi bahuko jano pāsapāṇiko ṭhito. No ca kho me paṭibhātīti ayaṃ evaṃ etesaṃ ṭhitabhāvopi idaṃ bhattaṃ bhuñjitumpi mayhaṃ na paṭibhāti, na ruccatīti attho.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘தாத சூளதுண்டி³ல, மம கிர மாதா எத்தே²வ ஸூகரே போஸெந்தீ நாம யத³த்த²ங் போஸேதி, ஸ்வாஸ்ஸா அத்தோ² அஜ்ஜ மத்த²கங் பத்தோ, த்வங் மா சிந்தயீ’’தி வத்வா மது⁴ரேன ஸரேன பு³த்³த⁴லீளாய த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘tāta cūḷatuṇḍila, mama kira mātā ettheva sūkare posentī nāma yadatthaṃ poseti, svāssā attho ajja matthakaṃ patto, tvaṃ mā cintayī’’ti vatvā madhurena sarena buddhalīḷāya dhammaṃ desento dve gāthā abhāsi –

    89.

    89.

    ‘‘தஸஸி ப⁴மஸி லேணமிச்ச²ஸி, அத்தாணோஸி குஹிங் க³மிஸ்ஸஸி;

    ‘‘Tasasi bhamasi leṇamicchasi, attāṇosi kuhiṃ gamissasi;

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ பு⁴ஞ்ஜ துண்டி³ல, மங்ஸத்தா²ய ஹி போஸிதாம்ஹஸே.

    Appossukko bhuñja tuṇḍila, maṃsatthāya hi positāmhase.

    90.

    90.

    ‘‘ஓக³ஹ ரஹத³ங் அகத்³த³மங், ஸப்³ப³ங் ஸேத³மலங் பவாஹய;

    ‘‘Ogaha rahadaṃ akaddamaṃ, sabbaṃ sedamalaṃ pavāhaya;

    க³ண்ஹாஹி நவங் விலேபனங், யஸ்ஸ க³ந்தோ⁴ ந கதா³சி சி²ஜ்ஜதீ’’தி.

    Gaṇhāhi navaṃ vilepanaṃ, yassa gandho na kadāci chijjatī’’ti.

    தத்த² தஸஸி ப⁴மஸீதி மரணப⁴யேன உத்தஸஸி, தேனேவ கிலமந்தோ ப⁴மஸி. லேணமிச்ச²ஸீதி பதிட்ட²ங் ஓலோகேஸி. அத்தாணோஸீதி தாத, புப்³பே³ அம்ஹாகங் மாதா படிஸரணங் அஹோஸி, ஸா அஜ்ஜ பன நிரபெக்கா² அம்ஹே ச²ட்³டே³ஸி, இதா³னி குஹிங் க³மிஸ்ஸஸி. ஓக³ஹாதி ஓகா³ஹ, அயமேவ வா பாடோ². பவாஹயாதி பவாஹேஹி, ஹாரேஹீதி அத்தோ². ந சி²ஜ்ஜதீதி ந நஸ்ஸதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – தாத, ஸசே மரணதோ தஸஸி, அகத்³த³மங் பொக்க²ரணிங் ஓதரித்வா தவ ஸரீரே ஸப்³ப³ங் ஸேத³ஞ்ச மலஞ்ச பவாஹெத்வா ஸுரபி⁴க³ந்த⁴விலேபனங் விலிம்பாதி.

    Tattha tasasi bhamasīti maraṇabhayena uttasasi, teneva kilamanto bhamasi. Leṇamicchasīti patiṭṭhaṃ olokesi. Attāṇosīti tāta, pubbe amhākaṃ mātā paṭisaraṇaṃ ahosi, sā ajja pana nirapekkhā amhe chaḍḍesi, idāni kuhiṃ gamissasi. Ogahāti ogāha, ayameva vā pāṭho. Pavāhayāti pavāhehi, hārehīti attho. Na chijjatīti na nassati. Idaṃ vuttaṃ hoti – tāta, sace maraṇato tasasi, akaddamaṃ pokkharaṇiṃ otaritvā tava sarīre sabbaṃ sedañca malañca pavāhetvā surabhigandhavilepanaṃ vilimpāti.

    தஸ்ஸ த³ஸ பாரமியோ ஆவஜ்ஜெத்வா மெத்தாபாரமிங் புரேசாரிகங் கத்வா பட²மங் பத³ங் உதா³ஹரந்தஸ்ஸேவ ஸத்³தோ³ ஸகலங் த்³வாத³ஸயோஜனிகங் பா³ராணஸிங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா க³தோ. ஸுதஸுதக்க²ணேயேவ ராஜஉபராஜாத³யோ ஆதி³ங் கத்வா பா³ராணஸிவாஸினோ ஆக³மங்ஸு. அனாக³தாபி கே³ஹே டி²தாவ ஸுணிங்ஸு. ராஜபுரிஸா க³ச்சே² சி²ந்தி³த்வா பூ⁴மிங் ஸமங் கத்வா வாலுகங் ஓகிரிங்ஸு. து⁴த்தானங் ஸுராமதோ³ சி²ஜ்ஜி. பாஸே ச²ட்³டெ³த்வா த⁴ம்மங் ஸுணமானா அட்ட²ங்ஸு. மஹல்லிகாயபி ஸுராமதோ³ சி²ஜ்ஜி. மஹாஸத்தோ மஹாஜனமஜ்ஜே² சூளதுண்டி³லஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆரபி⁴. தங் ஸுத்வா சூளதுண்டி³லோ ‘‘மய்ஹங் பா⁴தா ஏவங் வதே³தி, அம்ஹாகஞ்ச வங்ஸே பொக்க²ரணிங் ஓதரித்வா நஹானங், ஸரீரதோ ஸேத³மலபவாஹனங், புராணவிலேபனங் ஹாரெத்வா நவவிலேபனக³ஹணஞ்ச கிஸ்மிஞ்சி காலே நத்தி², கிங் நு கோ² ஸந்தா⁴ய பா⁴தா மங் ஏவ மாஹா’’தி புச்ச²ந்தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Tassa dasa pāramiyo āvajjetvā mettāpāramiṃ purecārikaṃ katvā paṭhamaṃ padaṃ udāharantasseva saddo sakalaṃ dvādasayojanikaṃ bārāṇasiṃ ajjhottharitvā gato. Sutasutakkhaṇeyeva rājauparājādayo ādiṃ katvā bārāṇasivāsino āgamaṃsu. Anāgatāpi gehe ṭhitāva suṇiṃsu. Rājapurisā gacche chinditvā bhūmiṃ samaṃ katvā vālukaṃ okiriṃsu. Dhuttānaṃ surāmado chijji. Pāse chaḍḍetvā dhammaṃ suṇamānā aṭṭhaṃsu. Mahallikāyapi surāmado chijji. Mahāsatto mahājanamajjhe cūḷatuṇḍilassa dhammadesanaṃ ārabhi. Taṃ sutvā cūḷatuṇḍilo ‘‘mayhaṃ bhātā evaṃ vadeti, amhākañca vaṃse pokkharaṇiṃ otaritvā nahānaṃ, sarīrato sedamalapavāhanaṃ, purāṇavilepanaṃ hāretvā navavilepanagahaṇañca kismiñci kāle natthi, kiṃ nu kho sandhāya bhātā maṃ eva māhā’’ti pucchanto catutthaṃ gāthamāha –

    91.

    91.

    ‘‘கதமோ ரஹதோ³ அகத்³த³மோ, கிங்ஸு ஸேத³மலந்தி வுச்சதி;

    ‘‘Katamo rahado akaddamo, kiṃsu sedamalanti vuccati;

    கதமஞ்ச நவங் விலேபனங், யஸ்ஸ க³ந்தோ⁴ ந கதா³சி சி²ஜ்ஜதீ’’தி.

    Katamañca navaṃ vilepanaṃ, yassa gandho na kadāci chijjatī’’ti.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘தேன ஹி கனிட்ட² ஓஹிதஸோதோ ஸுணாஹீ’’தி பு³த்³த⁴லீளாய த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘tena hi kaniṭṭha ohitasoto suṇāhī’’ti buddhalīḷāya dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –

    92.

    92.

    ‘‘த⁴ம்மோ ரஹதோ³ அகத்³த³மோ, பாபங் ஸேத³மலந்தி வுச்சதி;

    ‘‘Dhammo rahado akaddamo, pāpaṃ sedamalanti vuccati;

    ஸீலஞ்ச நவங் விலேபனங், தஸ்ஸ க³ந்தோ⁴ ந கதா³சி சி²ஜ்ஜதி.

    Sīlañca navaṃ vilepanaṃ, tassa gandho na kadāci chijjati.

    93.

    93.

    ‘‘நந்த³ந்தி ஸரீரகா⁴தினோ, ந ச நந்த³ந்தி ஸரீரதா⁴ரினோ;

    ‘‘Nandanti sarīraghātino, na ca nandanti sarīradhārino;

    புண்ணாய ச புண்ணமாஸியா, ரமமானாவ ஜஹந்தி ஜீவித’’ந்தி.

    Puṇṇāya ca puṇṇamāsiyā, ramamānāva jahanti jīvita’’nti.

    தத்த² த⁴ம்மோதி பஞ்சஸீலஅட்ட²ஸீலத³ஸஸீலானி தீணி ஸுசரிதானி ஸத்ததிங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா அமதமஹானிப்³பா³னந்தி ஸப்³போ³பேஸ த⁴ம்மோ நாம. அகத்³த³மோதி ராக³தோ³ஸமோஹமானதி³ட்டி²கிலேஸகத்³த³மானங் அபா⁴வேன அகத்³த³மோ. இமினா ஸேஸத⁴ம்மதோ வினிவத்தெத்வா நிப்³பா³னமேவ த³ஸ்ஸேதி. ‘‘யாவதா, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸங்க²தா வா அஸங்க²தா வா, விராகோ³ தேஸங் த⁴ம்மானங் அக்³க³மக்கா²யதி, யதி³த³ங் மத³னிம்மத³னோ பிபாஸவினயோ ஆலயஸமுக்³கா⁴தோ வட்டுபச்சே²தோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³ன’’ந்தி (அ॰ நி॰ 4.34; இதிவு॰ 90) ஹி வுத்தங், ததே³வ த³ஸ்ஸெந்தோ, தாத சூளதுண்டி³ல, அஹங் நிப்³பா³னதளாகங் ‘‘ரஹதோ³’’தி கதே²மி. ஜாதிஜராப்³யாதி⁴மரணாதீ³னி ஹி தத்த² நத்தி², ஸசே மரணதோ முஞ்சிதுகாமோ, நிப்³பா³னகா³மினிங் படிபத³ங் க³ண்ஹாதி. உபனிஸ்ஸயபச்சயவஸேன கிர போ³தி⁴ஸத்தோ ஏவங் கதே²ஸி.

    Tattha dhammoti pañcasīlaaṭṭhasīladasasīlāni tīṇi sucaritāni sattatiṃsabodhipakkhiyadhammā amatamahānibbānanti sabbopesa dhammo nāma. Akaddamoti rāgadosamohamānadiṭṭhikilesakaddamānaṃ abhāvena akaddamo. Iminā sesadhammato vinivattetvā nibbānameva dasseti. ‘‘Yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ dhammānaṃ aggamakkhāyati, yadidaṃ madanimmadano pipāsavinayo ālayasamugghāto vaṭṭupacchedo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbāna’’nti (a. ni. 4.34; itivu. 90) hi vuttaṃ, tadeva dassento, tāta cūḷatuṇḍila, ahaṃ nibbānataḷākaṃ ‘‘rahado’’ti kathemi. Jātijarābyādhimaraṇādīni hi tattha natthi, sace maraṇato muñcitukāmo, nibbānagāminiṃ paṭipadaṃ gaṇhāti. Upanissayapaccayavasena kira bodhisatto evaṃ kathesi.

    பாபங் ஸேத³மலந்தி தாத சூளதுண்டி³ல, பாபங் ஸேத³மலஸதி³ஸத்தா ‘‘ஸேத³மல’’ந்தி போராணகபண்டி³தேஹி கதி²தங். தங் பனேதங் ஏகவிதே⁴ன பாபங் யதி³த³ங் மனோபதோ³ஸோ, து³விதே⁴ன பாபங் பாபகஞ்ச ஸீலங், பாபிகா ச தி³ட்டி², திவிதே⁴ன பாபங் தீணி து³ச்சரிதானி, சதுப்³பி³தே⁴ன பாபங் சத்தாரி அக³திக³மனானி, பஞ்சவிதே⁴ன பாபங் பஞ்ச சேதோகி²லா, ச²ப்³பி³தே⁴ன பாபங் ச² அகா³ரவா, ஸத்தவிதே⁴ன பாபங் ஸத்த அஸத்³த⁴ம்மா, அட்ட²விதே⁴ன பாபங் அட்ட² மிச்ச²த்தா, நவவிதே⁴ன பாபங் நவ ஆகா⁴தவத்தூ²னி, த³ஸவிதே⁴ன பாபங் த³ஸ அகுஸலகம்மபதா², ப³ஹுவிதே⁴ன பாபங் ராகோ³ தோ³ஸோ மோஹோதி ஏககது³கதிகாதி³வஸேன விப⁴த்தா அகுஸலா த⁴ம்மா, இதி ஸப்³ப³ம்பேதங் பாபங் ‘‘ஸரீரனிஸ்ஸிதஸேத³மலஸதி³ஸ’’ந்தி பண்டி³தேஹி கதி²தங்.

    Pāpaṃsedamalanti tāta cūḷatuṇḍila, pāpaṃ sedamalasadisattā ‘‘sedamala’’nti porāṇakapaṇḍitehi kathitaṃ. Taṃ panetaṃ ekavidhena pāpaṃ yadidaṃ manopadoso, duvidhena pāpaṃ pāpakañca sīlaṃ, pāpikā ca diṭṭhi, tividhena pāpaṃ tīṇi duccaritāni, catubbidhena pāpaṃ cattāri agatigamanāni, pañcavidhena pāpaṃ pañca cetokhilā, chabbidhena pāpaṃ cha agāravā, sattavidhena pāpaṃ satta asaddhammā, aṭṭhavidhena pāpaṃ aṭṭha micchattā, navavidhena pāpaṃ nava āghātavatthūni, dasavidhena pāpaṃ dasa akusalakammapathā, bahuvidhena pāpaṃ rāgo doso mohoti ekakadukatikādivasena vibhattā akusalā dhammā, iti sabbampetaṃ pāpaṃ ‘‘sarīranissitasedamalasadisa’’nti paṇḍitehi kathitaṃ.

    ஸீலந்தி பஞ்சஸீலங் த³ஸஸீலங் சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங். ‘‘இத³ங், தாத, ஸீலங் சதுஜ்ஜாதிக³ந்த⁴விலேபனஸதி³ஸ’’ந்தி வத³தி. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ ஸிலஸ்ஸ க³ந்தோ⁴ தீஸு வயேஸு கதா³சி ந சி²ஜ்ஜதி, ஸகலலோகங் பத்த²ரித்வா க³ச்ச²தி.

    Sīlanti pañcasīlaṃ dasasīlaṃ catupārisuddhisīlaṃ. ‘‘Idaṃ, tāta, sīlaṃ catujjātigandhavilepanasadisa’’nti vadati. Tassāti tassa silassa gandho tīsu vayesu kadāci na chijjati, sakalalokaṃ pattharitvā gacchati.

    ‘‘ந புப்ப²க³ந்தோ⁴ படிவாதமேதி, ந சந்த³னங் தக்³க³ரமல்லிகா வா;

    ‘‘Na pupphagandho paṭivātameti, na candanaṃ taggaramallikā vā;

    ஸதஞ்ச க³ந்தோ⁴ படிவாதமேதி, ஸப்³பா³ தி³ஸா ஸப்புரிஸோ பவாயதி.

    Satañca gandho paṭivātameti, sabbā disā sappuriso pavāyati.

    ‘‘சந்த³னங் தக³ரங் வாபி, உப்பலங் அத² வஸ்ஸிகீ;

    ‘‘Candanaṃ tagaraṃ vāpi, uppalaṃ atha vassikī;

    ஏதேஸங் க³ந்த⁴ஜாதானங், ஸீலக³ந்தோ⁴ அனுத்தரோ.

    Etesaṃ gandhajātānaṃ, sīlagandho anuttaro.

    ‘‘அப்பமத்தோ அயங் க³ந்தோ⁴, ய்வாயங் தக³ரசந்த³னங்;

    ‘‘Appamatto ayaṃ gandho, yvāyaṃ tagaracandanaṃ;

    யோ ச ஸீலவதங் க³ந்தோ⁴, வாதி தே³வேஸு உத்தமோ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 54-56);

    Yo ca sīlavataṃ gandho, vāti devesu uttamo’’ti. (dha. pa. 54-56);

    நந்த³ந்தி ஸரீரகா⁴தினோதி தாத சூளதுண்டி³ல, இமே அஞ்ஞாணமனுஸ்ஸா ‘‘மது⁴ரமங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாம, புத்ததா³ரம்பி கா²தா³பெஸ்ஸாமா’’தி பாணாதிபாதங் கரொந்தா நந்த³ந்தி துஸ்ஸந்தி, பாணாதிபாதோ ஆஸேவிதோ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ நிரயஸங்வத்தனிகோ ஹோதி, திரச்சா²னயோனி…பே॰… பெத்திவிஸயஸங்வத்தனிகோ ஹோதி, யோ ஸப்³ப³லஹுகோ பாணாதிபாதஸ்ஸ விபாகோ, ஸோ மனுஸ்ஸபூ⁴தஸ்ஸ அப்பாயுகஸங்வத்தனிகோ ஹோதீதி இமங் பாணாதிபாதே ஆதீ³னவங் ந ஜானந்தி. அஜானந்தா –

    Nandanti sarīraghātinoti tāta cūḷatuṇḍila, ime aññāṇamanussā ‘‘madhuramaṃsaṃ khādissāma, puttadārampi khādāpessāmā’’ti pāṇātipātaṃ karontā nandanti tussanti, pāṇātipāto āsevito bhāvito bahulīkato nirayasaṃvattaniko hoti, tiracchānayoni…pe… pettivisayasaṃvattaniko hoti, yo sabbalahuko pāṇātipātassa vipāko, so manussabhūtassa appāyukasaṃvattaniko hotīti imaṃ pāṇātipāte ādīnavaṃ na jānanti. Ajānantā –

    ‘‘மது⁴வா மஞ்ஞதி பா³லோ, யாவ பாபங் ந பச்சதி;

    ‘‘Madhuvā maññati bālo, yāva pāpaṃ na paccati;

    யதா³ ச பச்சதி பாபங், பா³லோ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²தீ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 69) –

    Yadā ca paccati pāpaṃ, bālo dukkhaṃ nigacchatī’’ti. (dha. pa. 69) –

    மது⁴ரஸஞ்ஞினோ ஹுத்வா –

    Madhurasaññino hutvā –

    ‘‘சரந்தி பா³லா து³ம்மேதா⁴, அமித்தேனேவ அத்தனா;

    ‘‘Caranti bālā dummedhā, amitteneva attanā;

    கரொந்தா பாபகங் கம்மங், யங் ஹோதி கடுகப்ப²ல’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 66) –

    Karontā pāpakaṃ kammaṃ, yaṃ hoti kaṭukapphala’’nti. (dha. pa. 66) –

    எத்தகம்பி ந ஜானந்தி.

    Ettakampi na jānanti.

    ‘‘ந தங் கம்மங் கதங் ஸாது⁴, யங் கத்வா அனுதப்பதி;

    ‘‘Na taṃ kammaṃ kataṃ sādhu, yaṃ katvā anutappati;

    யஸ்ஸ அஸ்ஸுமுகோ² ரோத³ங், விபாகங் படிஸேவதீ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 67);

    Yassa assumukho rodaṃ, vipākaṃ paṭisevatī’’ti. (dha. pa. 67);

    ந ச நந்த³ந்தி ஸரீரதா⁴ரினோதி தாத சூளதுண்டி³ல, யே பனேதே ஸரீரதா⁴ரினோ ஸத்தா, தே அத்தனோ மரணே ஆக³ச்ச²ந்தே ட²பெத்வா ஸீஹமிக³ராஜஹத்தா²ஜானீயஅஸ்ஸாஜானீயகீ²ணாஸவே அவஸேஸா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆதி³ங் கத்வா அபா⁴யந்தா நாம நத்தி².

    Na ca nandanti sarīradhārinoti tāta cūḷatuṇḍila, ye panete sarīradhārino sattā, te attano maraṇe āgacchante ṭhapetvā sīhamigarājahatthājānīyaassājānīyakhīṇāsave avasesā bodhisattaṃ ādiṃ katvā abhāyantā nāma natthi.

    ‘‘ஸப்³பே³ தஸந்தி த³ண்ட³ஸ்ஸ, ஸப்³பே³ பா⁴யந்தி மச்சுனோ;

    ‘‘Sabbe tasanti daṇḍassa, sabbe bhāyanti maccuno;

    அத்தானங் உபமங் கத்வா, ந ஹனெய்ய ந கா⁴தயே’’தி. (த⁴॰ ப॰ 129);

    Attānaṃ upamaṃ katvā, na haneyya na ghātaye’’ti. (dha. pa. 129);

    புண்ணாயாதி கு³ணபுண்ணாய. புண்ணமாஸியாதி புண்ணசந்த³யுத்தாய, மாஸங் வா பூரெத்வா டி²தாய. ததா³ கிர புண்ணமாஸீ உபோஸத²தி³வஸோ ஹோதி. ரமமானாவ ஜஹந்தி ஜீவிதந்தி தாத சூளதுண்டி³ல, மா ஸோசி மா பரிதே³வி, மரணஸ்ஸ நாம தே பா⁴யந்தி, யேஸங் அப்³ப⁴ந்தரே ஸீலாதி³கு³ணா நத்தி². மயங் பன ஸீலாசாரஸம்பன்னா புஞ்ஞவந்தோ, தஸ்மா அம்ஹாதி³ஸா ஸத்தா ரமமானாவ ஜஹந்தி ஜீவிதந்தி.

    Puṇṇāyāti guṇapuṇṇāya. Puṇṇamāsiyāti puṇṇacandayuttāya, māsaṃ vā pūretvā ṭhitāya. Tadā kira puṇṇamāsī uposathadivaso hoti. Ramamānāva jahanti jīvitanti tāta cūḷatuṇḍila, mā soci mā paridevi, maraṇassa nāma te bhāyanti, yesaṃ abbhantare sīlādiguṇā natthi. Mayaṃ pana sīlācārasampannā puññavanto, tasmā amhādisā sattā ramamānāva jahanti jīvitanti.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ மது⁴ரேன ஸரேன பு³த்³த⁴லீளாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. மஹாஜனகாயா அங்கு³லியோ போ²டேஸுங், சேலுக்கே²பா ச பவத்திங்ஸு, ஸாது⁴காரஸத்³த³புண்ணங் அந்தலிக்க²ங் அஹோஸி. பா³ராணஸிராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் ரஜ்ஜேன பூஜெத்வா மஹல்லிகாய யஸங் த³த்வா உபோ⁴பி தே க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹாபெத்வா க³ந்தா⁴தீ³ஹி விலிம்பாபெத்வா கீ³வாஸு மணிரதனானி பிளந்தா⁴பெத்வா க⁴ரங் நெத்வா புத்தட்டா²னே ட²பெத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன படிஜக்³கி³. போ³தி⁴ஸத்தோ ரஞ்ஞோ பஞ்ச ஸீலானி அதா³ஸி. ஸப்³பே³ பா³ராணஸிவாஸினோ ச காஸிரட்ட²வாஸினோ ச பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி²ங்ஸு. மஹாஸத்தோ நேஸங் பக்க²தி³வஸேஸு த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, வினிச்ச²யே நிஸீதி³த்வா அட்³டே³ தீரேஸி. தஸ்மிங் த⁴ரமானே கூடட்³ட³காரகா நாம நாஹேஸுங். அபரபா⁴கே³ ராஜா காலமகாஸி. மஹாஸத்தோ தஸ்ஸ ஸரீரபரிஹாரங் காரெத்வா வினிச்ச²யே பொத்த²கே லிகா²பெத்வா ‘‘இமங் பொத்த²கங் ஓலோகெத்வா அட்³ட³ங் தீரெய்யாதா²’’தி வத்வா மஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா அப்பமாதே³ன ஓவாத³ங் த³த்வா ஸப்³பே³ஸங் ரோத³ந்தானங் பரிதே³வந்தானஞ்ஞேவ ஸத்³தி⁴ங் சூளதுண்டி³லேன அரஞ்ஞங் பாவிஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாதோ³ ஸட்டி² வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி பவத்தி.

    Evaṃ mahāsatto madhurena sarena buddhalīḷāya dhammaṃ desesi. Mahājanakāyā aṅguliyo phoṭesuṃ, celukkhepā ca pavattiṃsu, sādhukārasaddapuṇṇaṃ antalikkhaṃ ahosi. Bārāṇasirājā bodhisattaṃ rajjena pūjetvā mahallikāya yasaṃ datvā ubhopi te gandhodakena nhāpetvā gandhādīhi vilimpāpetvā gīvāsu maṇiratanāni piḷandhāpetvā gharaṃ netvā puttaṭṭhāne ṭhapetvā mahantena parivārena paṭijaggi. Bodhisatto rañño pañca sīlāni adāsi. Sabbe bārāṇasivāsino ca kāsiraṭṭhavāsino ca pañca sīlāni rakkhiṃsu. Mahāsatto nesaṃ pakkhadivasesu dhammaṃ desesi, vinicchaye nisīditvā aḍḍe tīresi. Tasmiṃ dharamāne kūṭaḍḍakārakā nāma nāhesuṃ. Aparabhāge rājā kālamakāsi. Mahāsatto tassa sarīraparihāraṃ kāretvā vinicchaye potthake likhāpetvā ‘‘imaṃ potthakaṃ oloketvā aḍḍaṃ tīreyyāthā’’ti vatvā mahājanassa dhammaṃ desetvā appamādena ovādaṃ datvā sabbesaṃ rodantānaṃ paridevantānaññeva saddhiṃ cūḷatuṇḍilena araññaṃ pāvisi. Tadā bodhisattassa ovādo saṭṭhi vassasahassāni pavatti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ மரணபீ⁴ருகோ பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so maraṇabhīruko bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi.

    ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, சூளதுண்டி³லோ மரணபீ⁴ருகோ பி⁴க்கு², பரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, மஹாதுண்டி³லோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā rājā ānando ahosi, cūḷatuṇḍilo maraṇabhīruko bhikkhu, parisā buddhaparisā, mahātuṇḍilo pana ahameva ahosinti.

    துண்டி³லஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Tuṇḍilajātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 388. துண்டி³லஜாதகங் • 388. Tuṇḍilajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact