Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    9. துரூப்³ரஹ்மஸுத்தங்

    9. Turūbrahmasuttaṃ

    180. ஸாவத்தி²னிதா³னங். தேன கோ² பன ஸமயேன கோகாலிகோ பி⁴க்கு² ஆபா³தி⁴கோ ஹோதி து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. அத² கோ² துரூ 1 பச்சேகப்³ரஹ்மா அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியா அபி⁴க்கந்தவண்ணோ கேவலகப்பங் ஜேதவனங் ஓபா⁴ஸெத்வா யேன கோகாலிகோ பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா வேஹாஸங் டி²தோ கோகாலிகங் பி⁴க்கு²ங் ஏதத³வோச – ‘‘பஸாதே³ஹி, கோகாலிக, ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானேஸு சித்தங். பேஸலா ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானா’’தி. ‘‘கோஸி த்வங், ஆவுஸோ’’தி? ‘‘அஹங் துரூ பச்சேகப்³ரஹ்மா’’தி. ‘‘நனு த்வங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வதா அனாகா³மீ ப்³யாகதோ, அத² கிஞ்சரஹி இதா⁴க³தோ? பஸ்ஸ, யாவஞ்ச தே இத³ங் அபரத்³த⁴’’ந்தி.

    180. Sāvatthinidānaṃ. Tena kho pana samayena kokāliko bhikkhu ābādhiko hoti dukkhito bāḷhagilāno. Atha kho turū 2 paccekabrahmā abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇo kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena kokāliko bhikkhu tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā vehāsaṃ ṭhito kokālikaṃ bhikkhuṃ etadavoca – ‘‘pasādehi, kokālika, sāriputtamoggallānesu cittaṃ. Pesalā sāriputtamoggallānā’’ti. ‘‘Kosi tvaṃ, āvuso’’ti? ‘‘Ahaṃ turū paccekabrahmā’’ti. ‘‘Nanu tvaṃ, āvuso, bhagavatā anāgāmī byākato, atha kiñcarahi idhāgato? Passa, yāvañca te idaṃ aparaddha’’nti.

    ‘‘புரிஸஸ்ஸ ஹி ஜாதஸ்ஸ, குடா²ரீ 3 ஜாயதே முகே²;

    ‘‘Purisassa hi jātassa, kuṭhārī 4 jāyate mukhe;

    யாய சி²ந்த³தி அத்தானங், பா³லோ து³ப்³பா⁴ஸிதங் ப⁴ணங்.

    Yāya chindati attānaṃ, bālo dubbhāsitaṃ bhaṇaṃ.

    ‘‘யோ நிந்தி³யங் பஸங்ஸதி,

    ‘‘Yo nindiyaṃ pasaṃsati,

    தங் வா நிந்த³தி யோ பஸங்ஸியோ;

    Taṃ vā nindati yo pasaṃsiyo;

    விசினாதி முகே²ன ஸோ கலிங்,

    Vicināti mukhena so kaliṃ,

    கலினா தேன ஸுக²ங் ந விந்த³தி.

    Kalinā tena sukhaṃ na vindati.

    ‘‘அப்பமத்தகோ அயங் கலி,

    ‘‘Appamattako ayaṃ kali,

    யோ அக்கே²ஸு த⁴னபராஜயோ;

    Yo akkhesu dhanaparājayo;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸாபி ஸஹாபி அத்தனா,

    Sabbassāpi sahāpi attanā,

    அயமேவ மஹந்ததரோ கலி;

    Ayameva mahantataro kali;

    யோ ஸுக³தேஸு மனங் பதோ³ஸயே.

    Yo sugatesu manaṃ padosaye.

    ‘‘ஸதங் ஸஹஸ்ஸானங் நிரப்³பு³தா³னங்,

    ‘‘Sataṃ sahassānaṃ nirabbudānaṃ,

    ச²த்திங்ஸதி பஞ்ச ச அப்³பு³தா³னி;

    Chattiṃsati pañca ca abbudāni;

    யமரியக³ரஹீ 5 நிரயங் உபேதி,

    Yamariyagarahī 6 nirayaṃ upeti,

    வாசங் மனஞ்ச பணிதா⁴ய பாபக’’ந்தி.

    Vācaṃ manañca paṇidhāya pāpaka’’nti.







    Footnotes:
    1. துது³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. tudu (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. து³தா⁴ரீ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    4. dudhārī (syā. kaṃ. ka.)
    5. யமரியே க³ரஹீ (ஸ்யா॰ கங்॰), யமரியங் க³ரஹங் (க॰)
    6. yamariye garahī (syā. kaṃ.), yamariyaṃ garahaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 9. துரூப்³ரஹ்மஸுத்தவண்ணனா • 9. Turūbrahmasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 9. துரூப்³ரஹ்மஸுத்தவண்ணனா • 9. Turūbrahmasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact