Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    14. துவடகஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா

    14. Tuvaṭakasuttaniddesavaṇṇanā

    150. சுத்³த³ஸமே துவடகஸுத்தனித்³தே³ஸே புச்சா²மி தந்தி இத³ம்பி தஸ்மிங்யேவ மஹாஸமயே ‘‘கா நு கோ² அரஹத்தப்பத்தியா படிபத்தீ’’தி உப்பன்னசித்தானங் ஏகச்சானங் தே³வதானங் தமத்த²ங் பகாஸேதுங் புரிமனயேனேவ நிம்மிதபு³த்³தே⁴ன அத்தானங் புச்சா²பெத்வா வுத்தங்.

    150. Cuddasame tuvaṭakasuttaniddese pucchāmi tanti idampi tasmiṃyeva mahāsamaye ‘‘kā nu kho arahattappattiyā paṭipattī’’ti uppannacittānaṃ ekaccānaṃ devatānaṃ tamatthaṃ pakāsetuṃ purimanayeneva nimmitabuddhena attānaṃ pucchāpetvā vuttaṃ.

    தத்த² ஆதி³புச்சா²கா³தா²ய தாவ புச்சா²மீதி எத்த² அதி³ட்ட²ஜோதனாதி³வஸேன புச்சா² விப⁴ஜிதா. ஆதி³ச்சப³ந்தூ⁴தி ஆதி³ச்சஸ்ஸ கொ³த்தப³ந்து⁴. விவேகங் ஸந்திபத³ஞ்சாதி விவேகஞ்ச ஸந்திபத³ஞ்ச. கத²ங் தி³ஸ்வாதி கேன காரணேன தி³ஸ்வா, கத²ங் பவத்தத³ஸ்ஸனோ ஹுத்வாதி வுத்தங் ஹோதி.

    Tattha ādipucchāgāthāya tāva pucchāmīti ettha adiṭṭhajotanādivasena pucchā vibhajitā. Ādiccabandhūti ādiccassa gottabandhu. Vivekaṃsantipadañcāti vivekañca santipadañca. Kathaṃ disvāti kena kāraṇena disvā, kathaṃ pavattadassano hutvāti vuttaṃ hoti.

    திஸ்ஸோ புச்சா²தி க³ணனபரிச்சே²தோ³. அதி³ட்ட²ஜோதனாதி யங் ந தி³ட்ட²ங் ந படிவித்³த⁴ங், தஸ்ஸ பாகடகரணத்தா²ய புச்சா². தி³ட்ட²ஸங்ஸந்த³னாதி யங் ஞாணசக்கு²னா தி³ட்ட²ங், தஸ்ஸ க⁴டனத்தா²ய. விமதிச்சே²த³னாதி யா கங்கா², தஸ்ஸாச்சே²த³னத்த²ங். பகதியா லக்க²ணங் அஞ்ஞாதந்தி த⁴ம்மானங் தத²லக்க²ணங் பகதியா ந ஞாதங். அதி³ட்ட²ந்தி ந தி³ட்ட²ங். ‘‘ந நிட்ட²’’ந்திபி பாடோ². அதுலிதந்தி துலாய துலிதங் விய ந துலிதங். அதீரிதந்தி தீரணாய ந தீரிதங். அவிபூ⁴தந்தி ந பாகடங். அவிபா⁴விதந்தி பஞ்ஞாய ந வட்³டி⁴தங். தஸ்ஸ ஞாணாயாதி தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ லக்க²ணஜானநத்தா²ய. த³ஸ்ஸனாயாதி த³ஸ்ஸனத்தா²ய. துலனாயாதி துலனத்தா²ய. தீரணாயாதி தீரணத்தா²ய. விபா⁴வனாயாதி விபா⁴க³கரணத்தா²ய. அஞ்ஞேஹி பண்டி³தேஹீதி அஞ்ஞேஹி பு³த்³தி⁴ஸம்பன்னேஹி. ஸங்ஸயபக்க²ந்தோ³தி ஸந்தே³ஹங் பவிட்டோ².

    Tisso pucchāti gaṇanaparicchedo. Adiṭṭhajotanāti yaṃ na diṭṭhaṃ na paṭividdhaṃ, tassa pākaṭakaraṇatthāya pucchā. Diṭṭhasaṃsandanāti yaṃ ñāṇacakkhunā diṭṭhaṃ, tassa ghaṭanatthāya. Vimaticchedanāti yā kaṅkhā, tassācchedanatthaṃ. Pakatiyā lakkhaṇaṃ aññātanti dhammānaṃ tathalakkhaṇaṃ pakatiyā na ñātaṃ. Adiṭṭhanti na diṭṭhaṃ. ‘‘Na niṭṭha’’ntipi pāṭho. Atulitanti tulāya tulitaṃ viya na tulitaṃ. Atīritanti tīraṇāya na tīritaṃ. Avibhūtanti na pākaṭaṃ. Avibhāvitanti paññāya na vaḍḍhitaṃ. Tassa ñāṇāyāti tassa dhammassa lakkhaṇajānanatthāya. Dassanāyāti dassanatthāya. Tulanāyāti tulanatthāya. Tīraṇāyāti tīraṇatthāya. Vibhāvanāyāti vibhāgakaraṇatthāya. Aññehi paṇḍitehīti aññehi buddhisampannehi. Saṃsayapakkhandoti sandehaṃ paviṭṭho.

    மனுஸ்ஸபுச்சா²தி மனுஸ்ஸானங் புச்சா². அமனுஸ்ஸபுச்சா²தி நாக³ஸுபண்ணாதீ³னங் புச்சா². க³ஹட்டா²தி அவஸேஸக³ஹட்டா². பப்³ப³ஜிதாதி லிங்க³வஸேன வுத்தா. நாகா³தி ஸுப²ஸ்ஸாத³யோ நாகா³. ஸுபண்ணாதி ஸுபண்ணஸங்யுத்தவஸேன (ஸங்॰ நி॰ 3.392 ஆத³யோ). யக்கா²தி யக்க²ஸங்யுத்தவஸேன (ஸங்॰ நி॰ 10.235 ஆத³யோ) ச வேதி³தப்³பா³ . அஸுராதி பஹாராதா³த³யோ. க³ந்த⁴ப்³பா³தி பஞ்சஸிக²க³ந்த⁴ப்³ப³புத்தாத³யோ . மஹாராஜானோதி சத்தாரோ மஹாராஜானோ. அஹீனிந்த்³ரியந்தி ஸண்டா²னவஸேன அவிகலிந்த்³ரியங். ஸோ நிம்மிதோதி ஸோ ப⁴க³வதா நிம்மிதோ பு³த்³தோ⁴.

    Manussapucchāti manussānaṃ pucchā. Amanussapucchāti nāgasupaṇṇādīnaṃ pucchā. Gahaṭṭhāti avasesagahaṭṭhā. Pabbajitāti liṅgavasena vuttā. Nāgāti suphassādayo nāgā. Supaṇṇāti supaṇṇasaṃyuttavasena (saṃ. ni. 3.392 ādayo). Yakkhāti yakkhasaṃyuttavasena (saṃ. ni. 10.235 ādayo) ca veditabbā . Asurāti pahārādādayo. Gandhabbāti pañcasikhagandhabbaputtādayo . Mahārājānoti cattāro mahārājāno. Ahīnindriyanti saṇṭhānavasena avikalindriyaṃ. So nimmitoti so bhagavatā nimmito buddho.

    வோதா³னத்த²புச்சா²தி விஸேஸத⁴ம்மபுச்சா². அதீதபுச்சா²தி அதீதே த⁴ம்மே ஆரப்³ப⁴ புச்சா². அனாக³தாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. குஸலபுச்சா²தி அனவஜ்ஜத⁴ம்மபுச்சா². அகுஸலபுச்சா²தி ஸாவஜ்ஜத⁴ம்மபுச்சா². அப்³யாகதபுச்சா²தி தது³ப⁴யவிபரீதத⁴ம்மபுச்சா².

    Vodānatthapucchāti visesadhammapucchā. Atītapucchāti atīte dhamme ārabbha pucchā. Anāgatādīsupi eseva nayo. Kusalapucchāti anavajjadhammapucchā. Akusalapucchāti sāvajjadhammapucchā. Abyākatapucchāti tadubhayaviparītadhammapucchā.

    அஜ்ஜே²ஸாமி தந்தி தங் ஆணாபேமி. கத²யஸ்ஸு மேதி மய்ஹங் கதே²ஹி. கொ³த்தஞாதகோதி கொ³த்தேன ஞாதகோ. கொ³த்தப³ந்தூ⁴தி கொ³த்தஜ்ஜ²த்திகோ. ஏகேனாகாரேனாதி ஏகேன கொட்டா²ஸேன.

    Ajjhesāmi tanti taṃ āṇāpemi. Kathayassu meti mayhaṃ kathehi. Gottañātakoti gottena ñātako. Gottabandhūti gottajjhattiko. Ekenākārenāti ekena koṭṭhāsena.

    ஸந்திபத³ந்தி ஸந்திஸங்கா²தங் நிப்³பா³னபத³ங். யே த⁴ம்மா ஸந்தாதி⁴க³மாயாதி யே ஸதிபட்டா²னாத³யோ த⁴ம்மா நிப்³பா³னபடிலாப⁴த்தா²ய. ஸந்திபு²ஸனாயாதி ஞாணப²ஸ்ஸேன நிப்³பா³னபு²ஸனத்தா²ய. ஸச்சி²கிரியாயாதி பச்சக்க²கரணத்தா²ய. மஹந்தங் ஸீலக்க²ந்த⁴ந்தி மஹந்தங் ஸீலராஸிங். ஸமாதி⁴க்க²ந்தா⁴தீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸீலக்க²ந்தா⁴த³யோ லோகியலோகுத்தரா, விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங் லோகியமேவ.

    Santipadanti santisaṅkhātaṃ nibbānapadaṃ. Ye dhammā santādhigamāyāti ye satipaṭṭhānādayo dhammā nibbānapaṭilābhatthāya. Santiphusanāyāti ñāṇaphassena nibbānaphusanatthāya. Sacchikiriyāyāti paccakkhakaraṇatthāya. Mahantaṃ sīlakkhandhanti mahantaṃ sīlarāsiṃ. Samādhikkhandhādīsupi eseva nayo. Sīlakkhandhādayo lokiyalokuttarā, vimuttiñāṇadassanaṃ lokiyameva.

    தமோகாயஸ்ஸ பதா³லனந்தி அவிஜ்ஜாராஸிஸ்ஸ வித்³த⁴ங்ஸனங். விபல்லாஸஸ்ஸ பே⁴த³னந்தி சதுப்³பி³த⁴விபல்லாஸஸ்ஸ பே⁴த³னங். தண்ஹாஸல்லஸ்ஸ அப்³பு³ஹனந்தி தண்ஹாகண்டகஸ்ஸ லுஞ்சனங். அபி⁴ஸங்கா²ரஸ்ஸ வூபஸமந்தி புஞ்ஞாதி³அபி⁴ஸங்கா²ரஸ்ஸ நிப்³பா³பனங். பா⁴ரஸ்ஸ நிக்கே²பனந்தி பஞ்சக்க²ந்த⁴பா⁴ரஸ்ஸ ட²பனங். ஸங்ஸாரவட்டஸ்ஸ உபச்சே²த³னந்தி ஸங்ஸாரபவத்தஸ்ஸ சே²த³னங். ஸந்தாபஸ்ஸ நிப்³பா³பனந்தி கிலேஸஸந்தாபஸ்ஸ நிப்³பு³தி. பரிளாஹஸ்ஸ படிபஸ்ஸத்³தி⁴ந்தி கிலேஸத³ரத²ஸ்ஸ ஸன்னிஸீத³னங். தே³வதே³வோதி தே³வானங் அதிதே³வோ.

    Tamokāyassa padālananti avijjārāsissa viddhaṃsanaṃ. Vipallāsassa bhedananti catubbidhavipallāsassa bhedanaṃ. Taṇhāsallassa abbuhananti taṇhākaṇṭakassa luñcanaṃ. Abhisaṅkhārassa vūpasamanti puññādiabhisaṅkhārassa nibbāpanaṃ. Bhārassa nikkhepananti pañcakkhandhabhārassa ṭhapanaṃ. Saṃsāravaṭṭassa upacchedananti saṃsārapavattassa chedanaṃ. Santāpassa nibbāpananti kilesasantāpassa nibbuti. Pariḷāhassa paṭipassaddhinti kilesadarathassa sannisīdanaṃ. Devadevoti devānaṃ atidevo.

    151. அத² ப⁴க³வா யஸ்மா யதா² பஸ்ஸந்தோ கிலேஸே உபருந்த⁴தி, ததா² தி³ஸ்வா ததா² பவத்தத³ஸ்ஸனோ ஹுத்வா பரினிப்³பா³தி, தஸ்மா தமத்த²ங் ஆவிகரொந்தோ நானப்பகாரேன தங் தே³வபரிஸங் கிலேஸப்பஹானே நியோஜெந்தோ ‘‘மூலங் பபஞ்சஸங்கா²யா’’தி ஆரபி⁴த்வா பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸி.

    151. Atha bhagavā yasmā yathā passanto kilese uparundhati, tathā disvā tathā pavattadassano hutvā parinibbāti, tasmā tamatthaṃ āvikaronto nānappakārena taṃ devaparisaṃ kilesappahāne niyojento ‘‘mūlaṃ papañcasaṅkhāyā’’ti ārabhitvā pañca gāthā abhāsi.

    தத்த² ஆதி³கா³தா²ய தாவ ஸங்கே²பத்தோ² – பபஞ்சஸங்கா²தி பபஞ்சாதி ஸங்கா²தத்தா பபஞ்சா ஏவ பபஞ்சஸங்கா². தஸ்ஸா அவிஜ்ஜாத³யோ கிலேஸா மூலங், தங் பபஞ்சஸங்கா²ய மூலங் அஸ்மீதி பவத்தமானஞ்ச ஸப்³ப³ங் மந்தாய உபருந்தே⁴. யா காசி அஜ்ஜ²த்தங் தண்ஹா உப்பஜ்ஜெய்யுங். தாஸங் வினயாய பஹானாய ஸதா³ ஸதோ ஸிக்கே² உபட்டி²தஸ்ஸதி ஹுத்வா ஸிக்கெ²ய்யாதி.

    Tattha ādigāthāya tāva saṅkhepattho – papañcasaṅkhāti papañcāti saṅkhātattā papañcā eva papañcasaṅkhā. Tassā avijjādayo kilesā mūlaṃ, taṃ papañcasaṅkhāya mūlaṃ asmīti pavattamānañca sabbaṃ mantāya uparundhe. Yā kāci ajjhattaṃ taṇhā uppajjeyyuṃ. Tāsaṃ vinayāya pahānāya sadā sato sikkhe upaṭṭhitassati hutvā sikkheyyāti.

    அஜ்ஜ²த்தஸமுட்டா²னா வாதி சித்தே உப்பன்னா வா. புரேப⁴த்தந்தி தி³வாப⁴த்ததோ புரேகாலங். அச்சந்தஸங்யோக³த்தே² உபயோக³வசனங், அத்த²தோ பன பு⁴ம்மமேவ புரேப⁴த்தேதி, ஏஸ நயோ பச்சா²ப⁴த்தாதீ³ஸு. பச்சா²ப⁴த்தந்தி தி³வாப⁴த்ததோ பச்சா²காலங். புரிமங் யாமந்தி ரத்தியா பட²மகொட்டா²ஸங். மஜ்ஜி²மங் யாமந்தி ரத்தியா து³தியகொட்டா²ஸங். பச்சி²மங் யாமந்தி ரத்தியா ததியகொட்டா²ஸங். காளேதி காளபக்கே². ஜுண்ஹேதி ஸுக்கபக்கே². வஸ்ஸேதி சத்தாரோ வஸ்ஸானமாஸே. ஹேமந்தேதி சத்தாரோ ஹேமந்தமாஸே. கி³ம்ஹேதி சத்தாரோ கி³ம்ஹானமாஸே. புரிமே வயோக²ந்தே⁴தி பட²மே வயோகொட்டா²ஸே, பட²மவயேதி அத்தோ². தீஸு ச வயேஸு வஸ்ஸஸதாயுகஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஏகேகஸ்மிங் வயே சதுமாஸாதி⁴கானி தெத்திங்ஸ வஸ்ஸானி ஹொந்தி.

    Ajjhattasamuṭṭhānā vāti citte uppannā vā. Purebhattanti divābhattato purekālaṃ. Accantasaṃyogatthe upayogavacanaṃ, atthato pana bhummameva purebhatteti, esa nayo pacchābhattādīsu. Pacchābhattanti divābhattato pacchākālaṃ. Purimaṃ yāmanti rattiyā paṭhamakoṭṭhāsaṃ. Majjhimaṃ yāmanti rattiyā dutiyakoṭṭhāsaṃ. Pacchimaṃ yāmanti rattiyā tatiyakoṭṭhāsaṃ. Kāḷeti kāḷapakkhe. Juṇheti sukkapakkhe. Vasseti cattāro vassānamāse. Hemanteti cattāro hemantamāse. Gimheti cattāro gimhānamāse. Purime vayokhandheti paṭhame vayokoṭṭhāse, paṭhamavayeti attho. Tīsu ca vayesu vassasatāyukassa purisassa ekekasmiṃ vaye catumāsādhikāni tettiṃsa vassāni honti.

    152. ஏவங் பட²மகா³தா²ய தாவ தீஹி ஸிக்கா²ஹி யுத்தங் தே³ஸனங் அரஹத்தனிகூடேன தே³ஸெத்வா புன மானப்பஹானவஸேன தே³ஸேதுங் ‘‘யங் கிஞ்சீ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² யங் கிஞ்சி த⁴ம்மமபி⁴ஜஞ்ஞா அஜ்ஜ²த்தந்தி யங் கிஞ்சி உச்சாகுலீனதாதி³கங் அத்தனோ கு³ணங் ஜானெய்ய. அத² வாபி ப³ஹித்³தா⁴தி அத² வா ப³ஹித்³தா⁴பி ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் வா கு³ணங் ஜானெய்ய. ந தேன தா²மங் குப்³பே³தா²தி தேன கு³ணேன மானங் ந கரெய்ய.

    152. Evaṃ paṭhamagāthāya tāva tīhi sikkhāhi yuttaṃ desanaṃ arahattanikūṭena desetvā puna mānappahānavasena desetuṃ ‘‘yaṃ kiñcī’’ti gāthamāha. Tattha yaṃ kiñci dhammamabhijaññā ajjhattanti yaṃ kiñci uccākulīnatādikaṃ attano guṇaṃ jāneyya. Atha vāpi bahiddhāti atha vā bahiddhāpi ācariyupajjhāyānaṃ vā guṇaṃ jāneyya. Na tena thāmaṃ kubbethāti tena guṇena mānaṃ na kareyya.

    ஸதானந்தி ஸந்தகு³ணவந்தானங். ஸந்தானந்தி நிப்³பு³தஸந்தானங். ந வுத்தாதி ந கதி²தா. நப்பவுத்தாதி ந விஸ்ஸஜ்ஜிதா.

    Satānanti santaguṇavantānaṃ. Santānanti nibbutasantānaṃ. Na vuttāti na kathitā. Nappavuttāti na vissajjitā.

    153. இதா³னிஸ்ஸ அகரணவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸெய்யோ ந தேனா’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – தேன ச மானேன ‘‘ஸெய்யோஹ’’ந்தி வா ‘‘நீசோஹ’’ந்தி வா ‘‘ஸரிக்கோ²ஹ’’ந்தி வாபி ந மஞ்ஞெய்ய. தேஹி ச உச்சாகுலீனதாதீ³ஹி கு³ணேஹி பு²ட்டோ² அனேகரூபேஹி ‘‘அஹங் உச்சா குலா பப்³ப³ஜிதோ’’திஆதி³னா நயேன அத்தானங் விகப்பெந்தோ ந திட்டெ²ய்யாதி.

    153. Idānissa akaraṇavidhiṃ dassento ‘‘seyyo na tenā’’ti gāthamāha. Tassattho – tena ca mānena ‘‘seyyoha’’nti vā ‘‘nīcoha’’nti vā ‘‘sarikkhoha’’nti vāpi na maññeyya. Tehi ca uccākulīnatādīhi guṇehi phuṭṭho anekarūpehi ‘‘ahaṃ uccā kulā pabbajito’’tiādinā nayena attānaṃ vikappento na tiṭṭheyyāti.

    154. ஏவங் மானப்பஹானவஸேனபி தே³ஸெத்வா இதா³னி ஸப்³ப³கிலேஸூபஸமவஸேன தே³ஸேதுங் ‘‘அஜ்ஜ²த்தமேவா’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² அஜ்ஜ²த்தமேவுபஸமேதி அத்தனி ஏவ ராகா³தி³ஸப்³ப³கிலேஸே உபஸமெய்ய. ந அஞ்ஞதோ பி⁴க்கு² ஸந்திமேஸெய்யாதி ட²பெத்வா ச ஸதிபட்டா²னாதீ³னி அஞ்ஞேன உபாயேன ஸந்திங் ந பரியேஸெய்ய. குதோ நிரத்தா வாதி நிரத்தா குதோயேவ.

    154. Evaṃ mānappahānavasenapi desetvā idāni sabbakilesūpasamavasena desetuṃ ‘‘ajjhattamevā’’ti gāthamāha. Tattha ajjhattamevupasameti attani eva rāgādisabbakilese upasameyya. Na aññato bhikkhu santimeseyyāti ṭhapetvā ca satipaṭṭhānādīni aññena upāyena santiṃ na pariyeseyya. Kuto nirattā vāti nirattā kutoyeva.

    ஏஸெய்யாதி ஸீலப்³ப³தாதீ³ஹி ந மக்³கெ³ய்ய. ந க³வேஸெய்யாதி ந ஓலோகெய்ய. ந பரியேஸெய்யாதி புனப்புனங் ந இக்கெ²ய்ய.

    Naeseyyāti sīlabbatādīhi na maggeyya. Na gaveseyyāti na olokeyya. Na pariyeseyyāti punappunaṃ na ikkheyya.

    155. இதா³னி அஜ்ஜ²த்தங் உபஸந்தஸ்ஸ கீ²ணாஸவஸ்ஸ தாதி³பா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மஜ்ஜே² யதா²’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யதா² மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ உபரிஹெட்டி²மபா⁴கா³னங் வேமஜ்ஜ²ஸங்கா²தே சதுயோஜனஸஹஸ்ஸப்பமாணே மஜ்ஜே² பப்³ப³தந்தரே டி²தஸ்ஸ வா மஜ்ஜே² ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஊமி நோ ஜாயதி, டி²தோவ ஸோ ஹோதி அவிகம்பமானோ, ஏவங் அனேஜோ கீ²ணாஸவோ லாபா⁴தீ³ஸு டி²தோ அஸ்ஸ அவிகம்பமானோ, ஸோ தாதி³ஸோ ராகா³தி³உஸ்ஸத³ங் பி⁴க்கு² ந கரெய்ய குஹிஞ்சீதி.

    155. Idāni ajjhattaṃ upasantassa khīṇāsavassa tādibhāvaṃ dassento ‘‘majjhe yathā’’ti gāthamāha. Tassattho – yathā mahāsamuddassa upariheṭṭhimabhāgānaṃ vemajjhasaṅkhāte catuyojanasahassappamāṇe majjhe pabbatantare ṭhitassa vā majjhe samuddassa ūmi no jāyati, ṭhitova so hoti avikampamāno, evaṃ anejo khīṇāsavo lābhādīsu ṭhito assa avikampamāno, so tādiso rāgādiussadaṃ bhikkhu na kareyya kuhiñcīti.

    உப்³பே³தே⁴னாதி ஹெட்டா²பா⁴கே³ன. க³ம்பீ⁴ரோதி உத³கபிட்டி²தோ பட்டா²ய சதுராஸீதியோஜனஸஹஸ்ஸானி க³ம்பீ⁴ரோ. ‘‘உப்³பே³தோ⁴’’திபி பாடோ², தங் ந ஸுந்த³ரங். ஹெட்டா²தி அந்தோஉத³கங். உபரீதி உத்³த⁴ங்உத³கங். மஜ்ஜே²தி வேமஜ்ஜே². ந கம்பதீதி டி²தட்டா²னதோ ந சலதி. ந விகம்பதீதி இதோ சிதோ ச ந சலதி. ந சலதீதி நிச்சலங் ஹோதி. ந வேத⁴தீதி ந ப²ந்த³தி. நப்பவேத⁴தீதி ந பரிவத்ததி. ந ஸம்பவேத⁴தீதி ந பரிப்³ப⁴மதி. அனேரிதோதி ந ஏரிதோ. அக⁴ட்டிதோதி அக்கோ²போ⁴. அசலிதோதி ந கம்பிதோ. அலுளிதோதி ந கலலீபூ⁴தோ. தத்ர ஊமி நோ ஜாயதீதி தஸ்மிங் டா²னே வீசி ந உப்பஜ்ஜதி.

    Ubbedhenāti heṭṭhābhāgena. Gambhīroti udakapiṭṭhito paṭṭhāya caturāsītiyojanasahassāni gambhīro. ‘‘Ubbedho’’tipi pāṭho, taṃ na sundaraṃ. Heṭṭhāti antoudakaṃ. Uparīti uddhaṃudakaṃ. Majjheti vemajjhe. Na kampatīti ṭhitaṭṭhānato na calati. Na vikampatīti ito cito ca na calati. Na calatīti niccalaṃ hoti. Na vedhatīti na phandati. Nappavedhatīti na parivattati. Na sampavedhatīti na paribbhamati. Aneritoti na erito. Aghaṭṭitoti akkhobho. Acalitoti na kampito. Aluḷitoti na kalalībhūto. Tatra ūmi no jāyatīti tasmiṃ ṭhāne vīci na uppajjati.

    ஸத்தன்னங் பப்³ப³தானங் அந்தரிகாஸூதி யுக³ந்த⁴ராதீ³னங் ஸத்தன்னங் பப்³ப³தானங் அந்தரந்தரா. ஸீத³ந்தராதி அந்தமஸோ ஸிம்ப³லீதூலம்பி தேஸு பதிதபதிதங் ஸீத³தீதி ஸீதா³, பப்³ப³தந்தரே ஜாதத்தா அந்தரா. ‘‘அந்தரஸீதா³’’திபி பாடோ².

    Sattannaṃ pabbatānaṃ antarikāsūti yugandharādīnaṃ sattannaṃ pabbatānaṃ antarantarā. Sīdantarāti antamaso simbalītūlampi tesu patitapatitaṃ sīdatīti sīdā, pabbatantare jātattā antarā. ‘‘Antarasīdā’’tipi pāṭho.

    156. இதா³னி ஏவங் அரஹத்தனிகூடேன தே³ஸிதங் த⁴ம்மதே³ஸனங் அப்³பா⁴னுமோதெ³ந்தோ தஸ்ஸ ச அரஹத்தஸ்ஸ ஆதி³படிபத³ங் புச்ச²ந்தோ நிம்மிதபு³த்³தோ⁴ ‘‘அகித்தயீ’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² அகித்தயீதி ஆசிக்கி². விவடசக்கூ²தி விவடேஹி அனாவரணேஹி பஞ்சஹி சக்கூ²ஹி ஸமன்னாக³தோ. ஸக்கி²த⁴ம்மந்தி ஸகாயத்தங் ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞாதங் அத்தபச்சக்க²த⁴ம்மங். பரிஸ்ஸயவினயந்தி பரிஸ்ஸயவினயனங். படிபத³ங் வதே³ஹீதி இதா³னி படிபத்திங் வதே³ஹி. ப⁴த்³த³ந்தேதி ப⁴த்³த³ங் தவ அத்தூ²தி ப⁴க³வந்தங் ஆலபந்தோ ஆஹ. அத² வா ப⁴த்³த³ங் ஸுந்த³ரங் தவ படிபத³ங் வதே³ஹீதிபி வுத்தங் ஹோதி. பாதிமொக்க²ங் அத² வாபி ஸமாதி⁴ந்தி தமேவ படிபத³ங் பி⁴ந்தி³த்வா புச்ச²தி. படிபத³ந்தி ஏதேன வா மக்³க³ங் புச்ச²தி. இதரேஹி ஸீலங் ஸமாதி⁴ஞ்ச புச்ச²தி.

    156. Idāni evaṃ arahattanikūṭena desitaṃ dhammadesanaṃ abbhānumodento tassa ca arahattassa ādipaṭipadaṃ pucchanto nimmitabuddho ‘‘akittayī’’ti gāthamāha. Tattha akittayīti ācikkhi. Vivaṭacakkhūti vivaṭehi anāvaraṇehi pañcahi cakkhūhi samannāgato. Sakkhidhammanti sakāyattaṃ sayaṃ abhiññātaṃ attapaccakkhadhammaṃ. Parissayavinayanti parissayavinayanaṃ. Paṭipadaṃ vadehīti idāni paṭipattiṃ vadehi. Bhaddanteti bhaddaṃ tava atthūti bhagavantaṃ ālapanto āha. Atha vā bhaddaṃ sundaraṃ tava paṭipadaṃ vadehītipi vuttaṃ hoti. Pātimokkhaṃ atha vāpi samādhinti tameva paṭipadaṃ bhinditvā pucchati. Paṭipadanti etena vā maggaṃ pucchati. Itarehi sīlaṃ samādhiñca pucchati.

    மங்ஸசக்கு²னாபீதி ஸஸம்பா⁴ரிகமங்ஸசக்கு²னாபி. தி³ப்³ப³சக்கு²னாபீதி தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தா தி³ப்³ப³ங். தே³வானஞ்ஹி ஸுசரிதகம்மனிப்³ப³த்தங் பித்தஸெம்ஹருஹிராதீ³ஹி அபலிபு³த்³த⁴ங் உபக்கிலேஸவினிமுத்ததாய தூ³ரேபி ஆரம்மணஸம்படிச்ச²னஸமத்த²ங் தி³ப்³ப³ங் பஸாத³சக்கு² ஹோதி. இத³ஞ்சாபி வீரியபா⁴வனாப³லனிப்³ப³த்தங் ஞாணசக்கு² தாதி³ஸமேவாதி தி³ப்³ப³ஸதி³ஸத்தா தி³ப்³ப³ங். தி³ப்³ப³விஹாரவஸேன படிலத்³த⁴த்தா, அத்தனா ச தி³ப்³ப³விஹாரஸன்னிஸ்ஸிதத்தாபி தி³ப்³ப³ங். ஆலோகபரிக்³க³ஹேன மஹாஜுதிகத்தாபி தி³ப்³ப³ங். திரோகுட்டாதி³க³தரூபத³ஸ்ஸனேன மஹாக³திகத்தாபி தி³ப்³ப³ங். தங் ஸப்³ப³ங் ஸத்³த³ஸத்தா²னுஸாரேன வேதி³தப்³ப³ங். த³ஸ்ஸனட்டே²ன சக்கு², சக்கு²கிச்சகரணேன சக்கு²மிவாதிபி சக்கு², தி³ப்³ப³ஞ்ச தங் சக்கு² சாதி தி³ப்³ப³சக்கு². தேன தி³ப்³ப³சக்கு²னாபி விவடசக்கு². இதா³னி பஞ்சவித⁴ங் சக்கு²ங் வித்தா²ரேன கதே²துங் ‘‘கத²ங் ப⁴க³வா மங்ஸசக்கு²னாபி விவடசக்கூ²’’திஆதி³மாஹ . மங்ஸசக்கு²ம்ஹி ப⁴க³வதோ பஞ்சவண்ணா ஸங்விஜ்ஜந்தீதி எத்த² ஸஸம்பா⁴ராதி³கசக்கு²ம்ஹி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பஞ்ச கொட்டா²ஸா பச்சேகங் பச்சேகங் உபலப்³ப⁴ந்தி.

    Maṃsacakkhunāpīti sasambhārikamaṃsacakkhunāpi. Dibbacakkhunāpīti dibbasadisattā dibbaṃ. Devānañhi sucaritakammanibbattaṃ pittasemharuhirādīhi apalibuddhaṃ upakkilesavinimuttatāya dūrepi ārammaṇasampaṭicchanasamatthaṃ dibbaṃ pasādacakkhu hoti. Idañcāpi vīriyabhāvanābalanibbattaṃ ñāṇacakkhu tādisamevāti dibbasadisattā dibbaṃ. Dibbavihāravasena paṭiladdhattā, attanā ca dibbavihārasannissitattāpi dibbaṃ. Ālokapariggahena mahājutikattāpi dibbaṃ. Tirokuṭṭādigatarūpadassanena mahāgatikattāpi dibbaṃ. Taṃ sabbaṃ saddasatthānusārena veditabbaṃ. Dassanaṭṭhena cakkhu, cakkhukiccakaraṇena cakkhumivātipi cakkhu, dibbañca taṃ cakkhu cāti dibbacakkhu. Tena dibbacakkhunāpi vivaṭacakkhu. Idāni pañcavidhaṃ cakkhuṃ vitthārena kathetuṃ ‘‘kathaṃ bhagavā maṃsacakkhunāpivivaṭacakkhū’’tiādimāha . Maṃsacakkhumhi bhagavato pañcavaṇṇā saṃvijjantīti ettha sasambhārādikacakkhumhi buddhassa bhagavato pañca koṭṭhāsā paccekaṃ paccekaṃ upalabbhanti.

    நீலோ ச வண்ணோதி உமாபுப்ப²வண்ணோ. பீதகோ ச வண்ணோதி கணிகாரபுப்ப²வண்ணோ. லோஹிதகோ ச வண்ணோதி இந்த³கோ³பகவண்ணோ. கண்ஹோ ச வண்ணோதி அஞ்ஜனவண்ணோ. ஓதா³தோ ச வண்ணோதி ஓஸதி⁴தாரகவண்ணோ. யத்த² ச அக்கி²லோமானி பதிட்டி²தானீதி யஸ்மிங் டா²னே அக்கி²லோமானி பதிட்ட²ஹித்வா உட்டி²தானி. தங் நீலங் ஹோதி ஸுனீலந்தி எத்த² நீலந்தி ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகவஸேன வுத்தங். ஸுனீலந்தி அந்தரவிரஹிதங் ஸுட்டு² நீலங். பாஸாதி³கந்தி பஸாத³ஜனகங். த³ஸ்ஸனெய்யந்தி த³ஸ்ஸனீயங். உமாபுப்ப²ஸமானந்தி த³கஸீதலபுப்ப²ஸதி³ஸங். தஸ்ஸ பரதோதி தஸ்ஸ ஸமந்தா பா³ஹிரபஸ்ஸே. பீதகந்தி ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகங். ஸுபீதகந்தி அந்தரவிரஹிதங் ஸுட்டு² பீதகங். உப⁴யதோ ச அக்கி²கூடானீதி த்³வே ச அக்கி²கோடியோ. லோஹிதகானீதி ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகவஸேன வுத்தங். ஸுலோஹிதகானீதி அபஞ்ஞாயமானவிவரானி ஸுட்டு² லோஹிதகானி. மஜ்ஜே² கண்ஹந்தி அக்கீ²னங் மஜ்ஜி²மட்டா²னங் அஞ்ஜனஸதி³ஸங் கண்ஹங். ஸுகண்ஹந்தி அந்தரவிரஹிதங் ஸுட்டு² கண்ஹங். அலூக²ந்தி பாஸாதி³கங். ஸினித்³த⁴ந்தி பணீதங். ப⁴த்³தா³ரிட்ட²கஸமானந்தி அபனீததசப⁴த்³தா³ரிட்ட²கப²லஸதி³ஸங். ‘‘அத்³தா³ரிட்ட²கஸமான’’ந்திபி பாளி, தஸ்ஸா திந்தகாகஸதி³ஸந்தி அத்தோ². ஓதா³தந்தி ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகவஸேன வுத்தங். ஸுஓதா³தந்தி அந்தரவிரஹிதங் ரஜதமண்ட³லஸதி³ஸங் ஸுட்டு² ஓதா³தங். ஸேதங் பண்ட³ரந்தி த்³வீஹிபி அதிஓதா³ததங் த³ஸ்ஸேதி. பாகதிகேன மங்ஸசக்கு²னாதி பகதிமங்ஸசக்கு²னா. அத்தபா⁴வபரியாபன்னேனாதி அத்தபா⁴வஸன்னிஸ்ஸிதேன. புரிமஸுசரிதகம்மாபி⁴னிப்³ப³த்தேனாதி புரிமேஸு தத்த² தத்து²ப்பன்னேஸு அத்தபா⁴வேஸு காயஸுசரிதாதி³கம்முனா உப்பாதி³தேன. ஸமந்தா யோஜனங் பஸ்ஸதீதி ஸமந்ததோ சதுகா³வுதப்பமாணே யோஜனே திரோகுட்டாதி³க³தங் ரூபங் ஆவரணவிரஹிதங் பகதிமங்ஸசக்கு²னா த³க்க²தி.

    Nīlo ca vaṇṇoti umāpupphavaṇṇo. Pītako ca vaṇṇoti kaṇikārapupphavaṇṇo. Lohitako ca vaṇṇoti indagopakavaṇṇo. Kaṇho ca vaṇṇoti añjanavaṇṇo. Odāto ca vaṇṇoti osadhitārakavaṇṇo. Yattha ca akkhilomāni patiṭṭhitānīti yasmiṃ ṭhāne akkhilomāni patiṭṭhahitvā uṭṭhitāni. Taṃ nīlaṃ hoti sunīlanti ettha nīlanti sabbasaṅgāhakavasena vuttaṃ. Sunīlanti antaravirahitaṃ suṭṭhu nīlaṃ. Pāsādikanti pasādajanakaṃ. Dassaneyyanti dassanīyaṃ. Umāpupphasamānanti dakasītalapupphasadisaṃ. Tassa paratoti tassa samantā bāhirapasse. Pītakanti sabbasaṅgāhakaṃ. Supītakanti antaravirahitaṃ suṭṭhu pītakaṃ. Ubhayato ca akkhikūṭānīti dve ca akkhikoṭiyo. Lohitakānīti sabbasaṅgāhakavasena vuttaṃ. Sulohitakānīti apaññāyamānavivarāni suṭṭhu lohitakāni. Majjhe kaṇhanti akkhīnaṃ majjhimaṭṭhānaṃ añjanasadisaṃ kaṇhaṃ. Sukaṇhanti antaravirahitaṃ suṭṭhu kaṇhaṃ. Alūkhanti pāsādikaṃ. Siniddhanti paṇītaṃ. Bhaddāriṭṭhakasamānanti apanītatacabhaddāriṭṭhakaphalasadisaṃ. ‘‘Addāriṭṭhakasamāna’’ntipi pāḷi, tassā tintakākasadisanti attho. Odātanti sabbasaṅgāhakavasena vuttaṃ. Suodātanti antaravirahitaṃ rajatamaṇḍalasadisaṃ suṭṭhu odātaṃ. Setaṃ paṇḍaranti dvīhipi atiodātataṃ dasseti. Pākatikena maṃsacakkhunāti pakatimaṃsacakkhunā. Attabhāvapariyāpannenāti attabhāvasannissitena. Purimasucaritakammābhinibbattenāti purimesu tattha tatthuppannesu attabhāvesu kāyasucaritādikammunā uppāditena. Samantā yojanaṃ passatīti samantato catugāvutappamāṇe yojane tirokuṭṭādigataṃ rūpaṃ āvaraṇavirahitaṃ pakatimaṃsacakkhunā dakkhati.

    தி³வா சேவ ரத்திஞ்சாதி தி³வஸபா⁴கே³ ச ரத்திபா⁴கே³ ச. சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோதி சதூஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ பரிபுண்ணஅந்த⁴காரோ ஆலோகவிரஹிதோ. ஸூரியோ வா அத்த²ங்க³தோதி ஸூரபா⁴வங் ஜனயந்தோ உட்டி²தோ ஸூரியோ விக³தோ. காளபக்கோ² ச உபோஸதோ²தி காளபக்கே² சாதுத்³த³ஸீஉபோஸத²தி³வஸோ ச. திப்³போ³ ச வனஸண்டோ³தி க³ஹனோ ச ருக்க²ராஸி. மஹா ச காளமேகோ⁴ அப்³பு⁴ட்டி²தோதி மஹந்தோ காளமேகோ⁴ அப்³ப⁴படலோ ச உட்டி²தோ ஹோதி. குட்டோ வாதி இட்ட²காசயோ வா. கவாடங் வாதி த்³வாரவாதபானாதி³கவாடங் வா. பாகாரோ வாதி மத்திகாதி³பாகாரோ வா. பப்³ப³தோ வாதி பங்ஸுபப்³ப³தாதி³பப்³ப³தோ வா. க³ச்ச²ங் வாதி தருணக³ச்சா²தி³க³ச்ச²ங் வா . லதா வாதி கரவிந்தா³தி³ லதா வா. ஆவரணங் ரூபானங் த³ஸ்ஸனாயாதி ரூபாரம்மணானங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய படிஸேத⁴ங் நத்தி². ஏகஞ்சே திலப²லங் நிமித்தங் கத்வாதி ஸசே ஏகங் திலபீ³ஜங் ஸஞ்ஞாணங் கத்வா. திலவாஹே பக்கி²பெய்யாதி த்³வே ஸகடே திலராஸிம்ஹி கி²பெய்ய. கேசி பன ‘‘வாஹோ நாம கும்பா⁴திரேகத்³வேஸகட’’ந்தி வத³ந்தி. தஞ்ஞேவ திலப²லங் உத்³த⁴ரெய்யாதி தங்னிமித்தகதங் திலபீ³ஜங்யேவ உத்³த⁴ரித்வா க³ண்ஹெய்ய.

    Divāceva rattiñcāti divasabhāge ca rattibhāge ca. Caturaṅgasamannāgatoti catūhi aṅgehi samannāgato paripuṇṇaandhakāro ālokavirahito. Sūriyo vā atthaṅgatoti sūrabhāvaṃ janayanto uṭṭhito sūriyo vigato. Kāḷapakkho ca uposathoti kāḷapakkhe cātuddasīuposathadivaso ca. Tibbo ca vanasaṇḍoti gahano ca rukkharāsi. Mahā ca kāḷamegho abbhuṭṭhitoti mahanto kāḷamegho abbhapaṭalo ca uṭṭhito hoti. Kuṭṭo vāti iṭṭhakācayo vā. Kavāṭaṃ vāti dvāravātapānādikavāṭaṃ vā. Pākāro vāti mattikādipākāro vā. Pabbato vāti paṃsupabbatādipabbato vā. Gacchaṃ vāti taruṇagacchādigacchaṃ vā . Latā vāti karavindādi latā vā. Āvaraṇaṃ rūpānaṃ dassanāyāti rūpārammaṇānaṃ dassanatthāya paṭisedhaṃ natthi. Ekañce tilaphalaṃ nimittaṃ katvāti sace ekaṃ tilabījaṃ saññāṇaṃ katvā. Tilavāhe pakkhipeyyāti dve sakaṭe tilarāsimhi khipeyya. Keci pana ‘‘vāho nāma kumbhātirekadvesakaṭa’’nti vadanti. Taññeva tilaphalaṃ uddhareyyāti taṃnimittakataṃ tilabījaṃyeva uddharitvā gaṇheyya.

    தி³ப்³பே³ன சக்கு²னாதி இத³ங் வுத்தத்த²மேவ. விஸுத்³தே⁴னாதி சுதூபபாதத³ஸ்ஸனேன தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேதுத்தா விஸுத்³தே⁴ன. யோ ஹி சுதிமத்தமேவ பஸ்ஸதி ந உபபாதங், ஸோ உச்சே²த³தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. யோ உபபாதமேவ பஸ்ஸதி ந சுதிங், ஸோ நவஸத்தபாதுபா⁴வஸஸ்ஸததி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி. யோ பன தது³ப⁴யங் பஸ்ஸதி, ஸோ யஸ்மா து³வித⁴ம்பி தங் தி³ட்டி²க³தங் அதிவத்ததி, தஸ்மாஸ்ஸ தங் த³ஸ்ஸனங் தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேது ஹோதி, உப⁴யஞ்சேதங் பு³த்³த⁴புத்தா பஸ்ஸந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘சுதூபபாதத³ஸ்ஸனேன தி³ட்டி²விஸுத்³தி⁴ஹேதுத்தா விஸுத்³த⁴’’ந்தி. மனுஸ்ஸூபசாரங் அதிக்கமித்வா ரூபத³ஸ்ஸனேன அதிக்கந்தமானுஸகங், மானுஸகங் வா மங்ஸசக்கு²ங் அதிக்கந்தத்தா அதிக்கந்தமானுஸகந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Dibbena cakkhunāti idaṃ vuttatthameva. Visuddhenāti cutūpapātadassanena diṭṭhivisuddhihetuttā visuddhena. Yo hi cutimattameva passati na upapātaṃ, so ucchedadiṭṭhiṃ gaṇhāti. Yo upapātameva passati na cutiṃ, so navasattapātubhāvasassatadiṭṭhiṃ gaṇhāti. Yo pana tadubhayaṃ passati, so yasmā duvidhampi taṃ diṭṭhigataṃ ativattati, tasmāssa taṃ dassanaṃ diṭṭhivisuddhihetu hoti, ubhayañcetaṃ buddhaputtā passanti. Tena vuttaṃ – ‘‘cutūpapātadassanena diṭṭhivisuddhihetuttā visuddha’’nti. Manussūpacāraṃ atikkamitvā rūpadassanena atikkantamānusakaṃ, mānusakaṃ vā maṃsacakkhuṃ atikkantattā atikkantamānusakanti veditabbaṃ.

    தேன தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴ன அதிக்கந்தமானுஸகேன ஸத்தே பஸ்ஸதீதி மனுஸ்ஸமங்ஸசக்கு²னா விய ஸத்தே ஓலோகேதி. சவமானே உபபஜ்ஜமானேதி எத்த² சுதிக்க²ணே உபபத்திக்க²ணே வா தி³ப்³ப³சக்கு²னா த³ட்டு²ங் ந ஸக்கா. யே பன ஆஸன்னசுதிகா இதா³னி சவிஸ்ஸந்தி, தே சவமானா. யே ச க³ஹிதபடிஸந்தி⁴கா ஸம்பதினிப்³ப³த்தாவ, தே உபபஜ்ஜமானாதி அதி⁴ப்பேதா. தே ஏவரூபே சவமானே உபபஜ்ஜமானே ச பஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஹீனேதி மோஹனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா ஹீனே. தப்³பி³பரீதே பணீதே. ஸுவண்ணேதி அதோ³ஸனிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா இட்ட²கந்தமனாபவண்ணயுத்தே. தப்³பி³பரீதே து³ப்³ப³ண்ணே, அபி⁴ரூபே விரூபேதி அத்தோ². ஸுக³தேதி ஸுக³திக³தே, அலோப⁴னிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா வா அட்³டே⁴ மஹத்³த⁴னே. து³க்³க³தேதி து³க்³க³திக³தே, லோப⁴னிஸ்ஸந்த³யுத்தத்தா வா த³லித்³தே³ அப்பன்னபானே. யதா²கம்மூபகே³தி யங் யங் கம்மங் உபசிதங், தேன தேன உபக³தே . தத்த² புரிமேஹி ‘‘சவமானே’’திஆதீ³ஹி தி³ப்³ப³சக்கு²கிச்சங் வுத்தங் . இமினா பன பதே³ன யதா²கம்மூபக³ஞாணகிச்சங்.

    Tena dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena satte passatīti manussamaṃsacakkhunā viya satte oloketi. Cavamāne upapajjamāneti ettha cutikkhaṇe upapattikkhaṇe vā dibbacakkhunā daṭṭhuṃ na sakkā. Ye pana āsannacutikā idāni cavissanti, te cavamānā. Ye ca gahitapaṭisandhikā sampatinibbattāva, te upapajjamānāti adhippetā. Te evarūpe cavamāne upapajjamāne ca passatīti dasseti. Hīneti mohanissandayuttattā hīne. Tabbiparīte paṇīte. Suvaṇṇeti adosanissandayuttattā iṭṭhakantamanāpavaṇṇayutte. Tabbiparīte dubbaṇṇe, abhirūpe virūpeti attho. Sugateti sugatigate, alobhanissandayuttattā vā aḍḍhe mahaddhane. Duggateti duggatigate, lobhanissandayuttattā vā dalidde appannapāne. Yathākammūpageti yaṃ yaṃ kammaṃ upacitaṃ, tena tena upagate . Tattha purimehi ‘‘cavamāne’’tiādīhi dibbacakkhukiccaṃ vuttaṃ . Iminā pana padena yathākammūpagañāṇakiccaṃ.

    தஸ்ஸ ச ஞாணஸ்ஸ அயமுப்பத்திக்கமோ – இத⁴ பி⁴க்கு² ஹெட்டா²னிரயாபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா நேரயிகே ஸத்தே பஸ்ஸதி மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வமானே, தங் த³ஸ்ஸனங் தி³ப்³ப³சக்கு²கிச்சமேவ. ஸோ ஏவங் மனஸி கரோதி ‘‘கிங் நு கோ² கம்மங் கத்வா இமே ஸத்தா ஏதங் து³க்க²ங் அனுப⁴வந்தீ’’தி, அத²ஸ்ஸ ‘‘இத³ங் நாம கத்வா’’தி தங் கம்மாரம்மணங் ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி. ததா² உபரிதே³வலோகாபி⁴முக²ங் ஆலோகங் வட்³டெ⁴த்வா நந்த³னவன மிஸ்ஸகவன பா²ருஸகவனாதீ³ஸு ஸத்தே பஸ்ஸதி மஹாஸம்பத்திங் அனுப⁴வமானே. தம்பி த³ஸ்ஸனங் தி³ப்³ப³சக்கு²கிச்சமேவ. ஸோ ஏவங் மனஸி கரோதி ‘‘கிங் நு கோ² கம்மங் கத்வா இமே ஸத்தா ஏதங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தீ’’தி. அத²ஸ்ஸ ‘‘இத³ங் நாம கத்வா’’தி தங் கம்மாரம்மணங் ஞாணமுப்பஜ்ஜதி. இத³ங் யதா²கம்மூபக³ஞாணங் நாம. இமஸ்ஸ விஸுங் பரிகம்மங் நாம நத்தி². யதா² ச இமஸ்ஸ, ஏவங் அனாக³தங்ஸஞாணஸ்ஸாபி. தி³ப்³ப³சக்கு²பாத³கானேவ ஹி இமானி தி³ப்³ப³சக்கு²னா ஸஹேவ இஜ்ஜ²ந்தி.

    Tassa ca ñāṇassa ayamuppattikkamo – idha bhikkhu heṭṭhānirayābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā nerayike satte passati mahādukkhaṃ anubhavamāne, taṃ dassanaṃ dibbacakkhukiccameva. So evaṃ manasi karoti ‘‘kiṃ nu kho kammaṃ katvā ime sattā etaṃ dukkhaṃ anubhavantī’’ti, athassa ‘‘idaṃ nāma katvā’’ti taṃ kammārammaṇaṃ ñāṇaṃ uppajjati. Tathā uparidevalokābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā nandanavana missakavana phārusakavanādīsu satte passati mahāsampattiṃ anubhavamāne. Tampi dassanaṃ dibbacakkhukiccameva. So evaṃ manasi karoti ‘‘kiṃ nu kho kammaṃ katvā ime sattā etaṃ sampattiṃ anubhavantī’’ti. Athassa ‘‘idaṃ nāma katvā’’ti taṃ kammārammaṇaṃ ñāṇamuppajjati. Idaṃ yathākammūpagañāṇaṃ nāma. Imassa visuṃ parikammaṃ nāma natthi. Yathā ca imassa, evaṃ anāgataṃsañāṇassāpi. Dibbacakkhupādakāneva hi imāni dibbacakkhunā saheva ijjhanti.

    இமே வத பொ⁴ந்தோதிஆதீ³ஸு இமேதி தி³ப்³ப³சக்கு²னா தி³ட்டா²னங் நித³ஸ்ஸனவசனங். வதாதி அனுஸோசனத்தே² நிபாதோ. பொ⁴ந்தோதி ப⁴வந்தோ. து³ட்டு² சரிதங், து³ட்டு²ங் வா சரிதங் கிலேஸபூதிகத்தாதி து³ச்சரிதங்; காயேன து³ச்சரிதங், காயதோ வா உப்பன்னங் து³ச்சரிதந்தி காயது³ச்சரிதங். இதரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸமன்னாக³தாதி ஸமங்கீ³பூ⁴தா.

    Ime vata bhontotiādīsu imeti dibbacakkhunā diṭṭhānaṃ nidassanavacanaṃ. Vatāti anusocanatthe nipāto. Bhontoti bhavanto. Duṭṭhu caritaṃ, duṭṭhuṃ vā caritaṃ kilesapūtikattāti duccaritaṃ; kāyena duccaritaṃ, kāyato vā uppannaṃ duccaritanti kāyaduccaritaṃ. Itaresupi eseva nayo. Samannāgatāti samaṅgībhūtā.

    அரியானங் உபவாத³காதி பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴பு³த்³த⁴ஸாவகானங் அரியானங் அந்தமஸோ கி³ஹிஸோதாபன்னானம்பி அனத்த²காமா ஹுத்வா அந்திமவத்து²னா வா கு³ணபரித⁴ங்ஸனேன வா உபவாத³கா, அக்கோஸகா க³ரஹகாதி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² ‘‘நத்தி² இமேஸங் ஸமணத⁴ம்மோ, அஸ்ஸமணா ஏதே’’தி வத³ந்தோ அந்திமவத்து²னா உபவத³தி. ‘‘நத்தி² இமேஸங் ஜா²னங் வா விமொக்கோ² வா மக்³கோ³ வா ப²லங் வா’’திஆதீ³னி வத³ந்தோ கு³ணபரித⁴ங்ஸனேன உபவத³தீதி வேதி³தப்³போ³. ஸோ ச ஜா²னங் வா உபவதெ³ய்ய அஜா²னங் வா, உப⁴யதா²பி அரியூபவாதோ³வ ஹோதி; அதிபா⁴ரியங் கம்மங், அனந்தரியகம்மஸதி³ஸங், ஸக்³கா³வரணங் மக்³கா³வரணஞ்ச, ஸதேகிச்ச²ங் பன ஹோதி. தஸ்மா யோ அரியங் உபவத³தி, தேன க³ந்த்வா ஸசே அத்தனா வுட்³ட⁴தரோ ஹோதி , உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா ‘‘அஹங் ஆயஸ்மந்தங் இத³ஞ்சித³ஞ்ச அவசங், தங் மே க²மாஹீ’’தி க²மாபேதப்³போ³. ஸசே பன நவகதரோ ஹோதி, வந்தி³த்வா உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, தும்ஹே இத³ஞ்சித³ஞ்ச அவசங், தங் மே க²மதா²’’தி க²மாபேதப்³போ³. ஸசே ஸோ நக்க²மதி, தி³ஸாபக்கந்தோ வா ஹோதி, ஸயங் வா க³ந்த்வா ஸத்³தி⁴விஹாரிகே வா பேஸெத்வா க²மாபேதப்³போ³. ஸசே நாபி க³ந்துங் ந பேஸேதுங் ஸக்கா ஹோதி, யே தஸ்மிங் விஹாரே பி⁴க்கூ² வஸந்தி, தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸசே நவகதரா ஹொந்தி, உக்குடிகங் நிஸீதி³த்வா ஸசே வுட்³ட⁴தரா, வுட்³டே⁴ வுத்தனயேனேவ படிபஜ்ஜித்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, அஸுகங் நாம ஆயஸ்மந்தங் இத³ஞ்சித³ஞ்ச அவசங், தங் க²மது மே ஸோ ஆயஸ்மா’’தி வத்வா க²மாபேதப்³போ³. ஸம்முகா² அக²மந்தேபி ஏததே³வ காதப்³ப³ங். ஸசே ஏகசாரிகபி⁴க்கு² ஹோதி, நேவ தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் ந க³தட்டா²னங் பஞ்ஞாயதி, ஏகஸ்ஸ பண்டி³தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, அஸுகங் நாம ஆயஸ்மந்தங் இத³ஞ்சித³ஞ்ச அவசங், தங் மே அனுஸ்ஸரதோ அனுஸ்ஸரதோ விப்படிஸாரோ ஹோதி, கிங் கரோமீ’’தி வத்தப்³ப³ங். ஸோ வக்க²தி ‘‘தும்ஹே மா சிந்தயித்த², தே²ரோ தும்ஹாகங் க²மதி, சித்தங் வூபஸமேதா²’’தி. தேனபி அரியஸ்ஸ க³ததி³ஸாபி⁴முகே²ன அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘க²மதா²’’தி வத்தப்³ப³ங். யதி³ ஸோ பரினிப்³பு³தோ ஹோதி, பரினிப்³பு³தமஞ்சட்டா²னங் க³ந்த்வா யாவ ஸிவதி²கங் க³ந்த்வாபி க²மாபேதப்³போ³. ஏவங் கதே நேவ ஸக்³கா³வரணங் ந மக்³கா³வரணங் ஹோதி, பாகதிகமேவ ஹோதீதி.
