Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    13. உப்³ப³ரிபேதவத்து²

    13. Ubbaripetavatthu

    368.

    368.

    அஹு ராஜா ப்³ரஹ்மத³த்தோ, பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபோ⁴;

    Ahu rājā brahmadatto, pañcālānaṃ rathesabho;

    அஹோரத்தானமச்சயா, ராஜா காலமக்ருப்³ப³த² 1.

    Ahorattānamaccayā, rājā kālamakrubbatha 2.

    369.

    369.

    தஸ்ஸ ஆளாஹனங் க³ந்த்வா, ப⁴ரியா கந்த³தி உப்³ப³ரீ 3;

    Tassa āḷāhanaṃ gantvā, bhariyā kandati ubbarī 4;

    ப்³ரஹ்மத³த்தங் அபஸ்ஸந்தீ, ப்³ரஹ்மத³த்தாதி கந்த³தி.

    Brahmadattaṃ apassantī, brahmadattāti kandati.

    370.

    370.

    இஸி ச தத்த² ஆக³ச்சி², ஸம்பன்னசரணோ முனி;

    Isi ca tattha āgacchi, sampannacaraṇo muni;

    ஸோ ச தத்த² அபுச்சி²த்த², யே தத்த² ஸுஸமாக³தா.

    So ca tattha apucchittha, ye tattha susamāgatā.

    371.

    371.

    ‘‘கஸ்ஸ இத³ங் ஆளாஹனங், நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதங்;

    ‘‘Kassa idaṃ āḷāhanaṃ, nānāgandhasameritaṃ;

    கஸ்ஸாயங் கந்த³தி ப⁴ரியா, இதோ தூ³ரக³தங் பதிங்;

    Kassāyaṃ kandati bhariyā, ito dūragataṃ patiṃ;

    ப்³ரஹ்மத³த்தங் அபஸ்ஸந்தீ, ‘ப்³ரஹ்மத³த்தா’தி கந்த³தி’’.

    Brahmadattaṃ apassantī, ‘brahmadattā’ti kandati’’.

    372.

    372.

    தே ச தத்த² வியாகங்ஸு, யே தத்த² ஸுஸமாக³தா;

    Te ca tattha viyākaṃsu, ye tattha susamāgatā;

    ‘‘ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ப⁴த³ந்தே 5, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ மாரிஸ.

    ‘‘Brahmadattassa bhadante 6, brahmadattassa mārisa.

    373.

    373.

    ‘‘தஸ்ஸ இத³ங் ஆளாஹனங், நானாக³ந்த⁴ஸமேரிதங்;

    ‘‘Tassa idaṃ āḷāhanaṃ, nānāgandhasameritaṃ;

    தஸ்ஸாயங் கந்த³தி ப⁴ரியா, இதோ தூ³ரக³தங் பதிங்;

    Tassāyaṃ kandati bhariyā, ito dūragataṃ patiṃ;

    ப்³ரஹ்மத³த்தங் அபஸ்ஸந்தீ, ‘ப்³ரஹ்மத³த்தா’தி கந்த³தி’’.

    Brahmadattaṃ apassantī, ‘brahmadattā’ti kandati’’.

    374.

    374.

    ‘‘ச²ளாஸீதிஸஹஸ்ஸானி, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸனாமகா;

    ‘‘Chaḷāsītisahassāni, brahmadattassanāmakā;

    இமஸ்மிங் ஆளாஹனே த³ட்³டா⁴, தேஸங் கமனுஸோசஸீ’’தி.

    Imasmiṃ āḷāhane daḍḍhā, tesaṃ kamanusocasī’’ti.

    375.

    375.

    ‘‘யோ ராஜா சூளனீபுத்தோ, பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபோ⁴;

    ‘‘Yo rājā cūḷanīputto, pañcālānaṃ rathesabho;

    தங் ப⁴ந்தே அனுஸோசாமி, ப⁴த்தாரங் ஸப்³ப³காமத³’’ந்தி.

    Taṃ bhante anusocāmi, bhattāraṃ sabbakāmada’’nti.

    376.

    376.

    ‘‘ஸப்³பே³ வாஹேஸுங் ராஜானோ, ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸனாமகா;

    ‘‘Sabbe vāhesuṃ rājāno, brahmadattassanāmakā;

    ஸப்³பே³வசூளனீபுத்தா, பஞ்சாலானங் ரதே²ஸபா⁴.

    Sabbevacūḷanīputtā, pañcālānaṃ rathesabhā.

    377.

    377.

    ‘‘ஸப்³பே³ஸங் அனுபுப்³பே³ன, மஹேஸித்தமகாரயி;

    ‘‘Sabbesaṃ anupubbena, mahesittamakārayi;

    கஸ்மா புரிமகே ஹித்வா, பச்சி²மங் அனுஸோசஸீ’’தி.

    Kasmā purimake hitvā, pacchimaṃ anusocasī’’ti.

    378.

    378.

    ‘‘ஆதுமே இத்தி²பூ⁴தாய, தீ³க⁴ரத்தாய மாரிஸ;

    ‘‘Ātume itthibhūtāya, dīgharattāya mārisa;

    யஸ்ஸா மே இத்தி²பூ⁴தாய, ஸங்ஸாரே ப³ஹுபா⁴ஸஸீ’’தி.

    Yassā me itthibhūtāya, saṃsāre bahubhāsasī’’ti.

    379.

    379.

    ‘‘அஹு இத்தீ² அஹு புரிஸோ, பஸுயோனிம்பி ஆக³மா;

    ‘‘Ahu itthī ahu puriso, pasuyonimpi āgamā;

    ஏவமேதங் அதீதானங், பரியந்தோ ந தி³ஸ்ஸதீ’’தி.

    Evametaṃ atītānaṃ, pariyanto na dissatī’’ti.

    380.

    380.

    ‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    381.

    381.

    ‘‘அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், ஸோகங் ஹத³யனிஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Abbahī vata me sallaṃ, sokaṃ hadayanissitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதாய, பதிஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetāya, patisokaṃ apānudi.

    382.

    382.

    ‘‘ஸாஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லாஸ்மி, ஸீதிபூ⁴தாஸ்மி நிப்³பு³தா;

    ‘‘Sāhaṃ abbūḷhasallāsmi, sītibhūtāsmi nibbutā;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வா மஹாமுனீ’’தி.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvā mahāmunī’’ti.

    383.

    383.

    தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ஸமணஸ்ஸ ஸுபா⁴ஸிதங்;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, samaṇassa subhāsitaṃ;

    பத்தசீவரமாதா³ய, பப்³ப³ஜி அனகா³ரியங்.

    Pattacīvaramādāya, pabbaji anagāriyaṃ.

    384.

    384.

    ஸா ச பப்³ப³ஜிதா ஸந்தா, அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங்;

    Sā ca pabbajitā santā, agārasmā anagāriyaṃ;

    மெத்தாசித்தங் அபா⁴வேஸி, ப்³ரஹ்மலோகூபபத்தியா.

    Mettācittaṃ abhāvesi, brahmalokūpapattiyā.

    385.

    385.

    கா³மா கா³மங் விசரந்தீ, நிக³மே ராஜதா⁴னியோ;

    Gāmā gāmaṃ vicarantī, nigame rājadhāniyo;

    உருவேலா நாம ஸோ கா³மோ, யத்த² காலமக்ருப்³ப³த².

    Uruvelā nāma so gāmo, yattha kālamakrubbatha.

    386.

    386.

    மெத்தாசித்தங் ஆபா⁴வெத்வா, ப்³ரஹ்மலோகூபபத்தியா;

    Mettācittaṃ ābhāvetvā, brahmalokūpapattiyā;

    இத்தி²சித்தங் விராஜெத்வா, ப்³ரஹ்மலோகூபகா³ அஹூதி.

    Itthicittaṃ virājetvā, brahmalokūpagā ahūti.

    உப்³ப³ரிபேதவத்து² தேரஸமங்.

    Ubbaripetavatthu terasamaṃ.

    உப்³ப³ரிவக்³கோ³ து³தியோ நிட்டி²தோ.

    Ubbarivaggo dutiyo niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    மோசகங் 7 மாதா மத்தா 8 ச, நந்தா³ குண்ட³லீனா க⁴டோ;

    Mocakaṃ 9 mātā mattā 10 ca, nandā kuṇḍalīnā ghaṭo;

    த்³வே ஸெட்டீ² துன்னவாயோ ச, உத்தர 11 ஸுத்தகண்ண 12 உப்³ப³ரீதி.

    Dve seṭṭhī tunnavāyo ca, uttara 13 suttakaṇṇa 14 ubbarīti.







    Footnotes:
    1. ராஜா காலங்கரீ ததா³ (ஸீ॰)
    2. rājā kālaṅkarī tadā (sī.)
    3. உப்பரி (க॰)
    4. uppari (ka.)
    5. ப⁴த்³த³ந்தே (க॰)
    6. bhaddante (ka.)
    7. பண்டு³ (ஸப்³ப³த்த²)
    8. பிதா (ஸீ॰ க॰), பதியா (ஸ்யா॰)
    9. paṇḍu (sabbattha)
    10. pitā (sī. ka.), patiyā (syā.)
    11. விஹார (ஸப்³ப³த்த²)
    12. ஸோபான (ஸப்³ப³த்த²)
    13. vihāra (sabbattha)
    14. sopāna (sabbattha)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 13. டு⁴ப்³ப³ரிபேதவத்து²வண்ணனா • 13. Ḍhubbaripetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact