Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    3. உப⁴யத்த²ஸுத்தங்

    3. Ubhayatthasuttaṃ

    23. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    23. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘ஏகத⁴ம்மோ , பி⁴க்க²வே, பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ உபோ⁴ அத்தே² ஸமதி⁴க³ய்ஹ திட்ட²தி – தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்சேவ அத்த²ங் ஸம்பராயிகஞ்ச. கதமோ ஏகத⁴ம்மோ? அப்பமாதோ³ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு. அயங் கோ², பி⁴க்க²வே, ஏகத⁴ம்மோ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ உபோ⁴ அத்தே² ஸமதி⁴க³ய்ஹ திட்ட²தி – தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்சேவ அத்த²ங் ஸம்பராயிகஞ்சா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Ekadhammo , bhikkhave, bhāvito bahulīkato ubho atthe samadhigayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañca. Katamo ekadhammo? Appamādo kusalesu dhammesu. Ayaṃ kho, bhikkhave, ekadhammo bhāvito bahulīkato ubho atthe samadhigayha tiṭṭhati – diṭṭhadhammikañceva atthaṃ samparāyikañcā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘அப்பமாத³ங் பஸங்ஸந்தி, புஞ்ஞகிரியாஸு பண்டி³தா;

    ‘‘Appamādaṃ pasaṃsanti, puññakiriyāsu paṇḍitā;

    அப்பமத்தோ உபோ⁴ அத்தே², அதி⁴க³ண்ஹாதி பண்டி³தோ.

    Appamatto ubho atthe, adhigaṇhāti paṇḍito.

    ‘‘தி³ட்டே² த⁴ம்மே ச யோ அத்தோ², யோ சத்தோ² ஸம்பராயிகோ;

    ‘‘Diṭṭhe dhamme ca yo attho, yo cattho samparāyiko;

    அத்தா²பி⁴ஸமயா தீ⁴ரோ, பண்டி³தோதி பவுச்சதீ’’தி.

    Atthābhisamayā dhīro, paṇḍitoti pavuccatī’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ததியங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 3. உப⁴யத்த²ஸுத்தவண்ணனா • 3. Ubhayatthasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact