Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
5. உச்சு²பேதவத்து²வண்ணனா
5. Ucchupetavatthuvaṇṇanā
இத³ங் மம உச்சு²வனங் மஹந்தந்தி இத³ங் உச்சு²பேதவத்து². தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வதி வேளுவனே விஹரந்தே அஞ்ஞதரோ புரிஸோ உச்சு²கலாபங் க²ந்தே⁴ கத்வா ஏகங் உச்சு²ங் கா²த³ந்தோ க³ச்ச²தி. அத² அஞ்ஞதரோ உபாஸகோ ஸீலவா கல்யாணத⁴ம்மோ பா³லதா³ரகேன ஸத்³தி⁴ங் தஸ்ஸ பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ க³ச்ச²தி. தா³ரகோ உச்சு²ங் பஸ்ஸித்வா ‘‘தே³ஹீ’’தி பரோத³தி. உபாஸகோ தா³ரகங் பரோத³ந்தங் தி³ஸ்வா தங் புரிஸங் ஸங்க³ண்ஹந்தோ தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லாபமகாஸி. ஸோ பன புரிஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் ந கிஞ்சி ஆலபி, தா³ரகஸ்ஸ உச்சு²க²ண்ட³ம்பி நாதா³ஸி. உபாஸகோ தங் தா³ரகங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘அயங் தா³ரகோ அதிவிய ரோத³தி, இமஸ்ஸ ஏகங் உச்சு²க²ண்ட³ங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா ஸோ புரிஸோ அஸஹந்தோ படிஹதசித்தங் உபட்ட²பெத்வா அனாத³ரவஸேன ஏகங் உச்சு²லட்டி²ங் பிட்டி²தோ கி²பி.
Idaṃ mama ucchuvanaṃ mahantanti idaṃ ucchupetavatthu. Tassa kā uppatti? Bhagavati veḷuvane viharante aññataro puriso ucchukalāpaṃ khandhe katvā ekaṃ ucchuṃ khādanto gacchati. Atha aññataro upāsako sīlavā kalyāṇadhammo bāladārakena saddhiṃ tassa piṭṭhito piṭṭhito gacchati. Dārako ucchuṃ passitvā ‘‘dehī’’ti parodati. Upāsako dārakaṃ parodantaṃ disvā taṃ purisaṃ saṅgaṇhanto tena saddhiṃ sallāpamakāsi. So pana puriso tena saddhiṃ na kiñci ālapi, dārakassa ucchukhaṇḍampi nādāsi. Upāsako taṃ dārakaṃ dassetvā ‘‘ayaṃ dārako ativiya rodati, imassa ekaṃ ucchukhaṇḍaṃ dehī’’ti āha. Taṃ sutvā so puriso asahanto paṭihatacittaṃ upaṭṭhapetvā anādaravasena ekaṃ ucchulaṭṭhiṃ piṭṭhito khipi.
ஸோ அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா சிரங் பரிபா⁴விதஸ்ஸ லோப⁴ஸ்ஸ வஸேன பேதேஸு நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ ப²லங் நாம ஸககம்மஸரிக்க²கங் ஹோதீதி அட்ட²கரீஸமத்தங் டா²னங் அவத்த²ரந்தங் அஞ்ஜனவண்ணங் முஸலத³ண்ட³பரிமாணேஹி உச்சூ²ஹி க⁴னஸஞ்ச²ன்னங் மஹந்தங் உச்சு²வனங் நிப்³ப³த்தி. தஸ்மிங் கா²தி³துகாமதாய ‘‘உச்சு²ங் க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி உபக³தமத்தே தங் உச்சூ² அபி⁴ஹனந்தி, ஸோ தேன புச்சி²தோ பததி.
So aparena samayena kālaṃ katvā ciraṃ paribhāvitassa lobhassa vasena petesu nibbatti, tassa phalaṃ nāma sakakammasarikkhakaṃ hotīti aṭṭhakarīsamattaṃ ṭhānaṃ avattharantaṃ añjanavaṇṇaṃ musaladaṇḍaparimāṇehi ucchūhi ghanasañchannaṃ mahantaṃ ucchuvanaṃ nibbatti. Tasmiṃ khāditukāmatāya ‘‘ucchuṃ gahessāmī’’ti upagatamatte taṃ ucchū abhihananti, so tena pucchito patati.
அதே²கதி³வஸங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ தங் பேதங் அத்³த³ஸ. ஸோ தே²ரங் தி³ஸ்வா அத்தனா கதகம்மங் புச்சி² –
Athekadivasaṃ āyasmā mahāmoggallāno rājagahaṃ piṇḍāya gacchanto antarāmagge taṃ petaṃ addasa. So theraṃ disvā attanā katakammaṃ pucchi –
737.
737.
‘‘இத³ங் மம உச்சு²வனங் மஹந்தங், நிப்³ப³த்ததி புஞ்ஞப²லங் அனப்பகங்;
‘‘Idaṃ mama ucchuvanaṃ mahantaṃ, nibbattati puññaphalaṃ anappakaṃ;
தங் தா³னி மே ந பரிபோ⁴க³மேதி, ஆசிக்க² ப⁴ந்தே கிஸ்ஸ அயங் விபாகோ.
Taṃ dāni me na paribhogameti, ācikkha bhante kissa ayaṃ vipāko.
738.
738.
‘‘ஹஞ்ஞாமி க²ஜ்ஜாமி ச வாயமாமி, பரிஸக்காமி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் கிஞ்சி;
‘‘Haññāmi khajjāmi ca vāyamāmi, parisakkāmi paribhuñjituṃ kiñci;
ஸ்வாஹங் சி²ன்னதா²மோ கபணோ லாலபாமி, கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ.
Svāhaṃ chinnathāmo kapaṇo lālapāmi, kissa kammassa ayaṃ vipāko.
739.
739.
‘‘விகா⁴தோ சாஹங் பரிபதாமி ச²மாயங்,
‘‘Vighāto cāhaṃ paripatāmi chamāyaṃ,
பரிவத்தாமி வாரிசரோவ க⁴ம்மே;
Parivattāmi vāricarova ghamme;
ருத³தோ ச மே அஸ்ஸுகா நிக்³க³லந்தி,
Rudato ca me assukā niggalanti,
ஆசிக்க² ப⁴ந்தே கிஸ்ஸ அயங் விபாகோ.
Ācikkha bhante kissa ayaṃ vipāko.
740.
740.
‘‘சா²தோ கிலந்தோ ச பிபாஸிதோ ச, ஸந்தஸ்ஸிதோ ஸாதஸுக²ங் ந விந்தே³;
‘‘Chāto kilanto ca pipāsito ca, santassito sātasukhaṃ na vinde;
புச்சா²மி தங் ஏதமத்த²ங் ப⁴த³ந்தே, கத²ங் நு உச்சு²பரிபோ⁴க³ங் லபெ⁴ய்ய’’ந்தி.
Pucchāmi taṃ etamatthaṃ bhadante, kathaṃ nu ucchuparibhogaṃ labheyya’’nti.
741.
741.
‘‘புரே துவங் கம்மமகாஸி அத்தனா, மனுஸ்ஸபூ⁴தோ புரிமாய ஜாதியா;
‘‘Pure tuvaṃ kammamakāsi attanā, manussabhūto purimāya jātiyā;
அஹஞ்ச தங் ஏதமத்த²ங் வதா³மி, ஸுத்வான த்வங் ஏதமத்த²ங் விஜான.
Ahañca taṃ etamatthaṃ vadāmi, sutvāna tvaṃ etamatthaṃ vijāna.
742.
742.
‘‘உச்சு²ங் துவங் கா²த³மானோ பயாதோ, புரிஸோ ச தே பிட்டி²தோ அன்வக³ச்சி²;
‘‘Ucchuṃ tuvaṃ khādamāno payāto, puriso ca te piṭṭhito anvagacchi;
ஸோ ச தங் பச்சாஸந்தோ கதே²ஸி, தஸ்ஸ துவங் ந கிஞ்சி ஆலபித்த².
So ca taṃ paccāsanto kathesi, tassa tuvaṃ na kiñci ālapittha.
743.
743.
‘‘ஸோ ச தங் அப⁴ணந்தங் அயாசி, தே³ஹய்ய உச்சு²ந்தி ச தங் அவோச;
‘‘So ca taṃ abhaṇantaṃ ayāci, dehayya ucchunti ca taṃ avoca;
தஸ்ஸ துவங் பிட்டி²தோ உச்சு²ங் அதா³ஸி, தஸ்ஸேதங் கம்மஸ்ஸ அயங் விபாகோ.
Tassa tuvaṃ piṭṭhito ucchuṃ adāsi, tassetaṃ kammassa ayaṃ vipāko.
744.
744.
‘‘இங்க⁴ த்வங் க³ந்த்வான பிட்டி²தோ க³ண்ஹெய்யாஸி, க³ஹெத்வான தங் கா²த³ஸ்ஸு யாவத³த்த²ங்;
‘‘Iṅgha tvaṃ gantvāna piṭṭhito gaṇheyyāsi, gahetvāna taṃ khādassu yāvadatthaṃ;
தேனேவ த்வங் அத்தமனோ ப⁴விஸ்ஸஸி, ஹட்டோ² சுத³க்³கோ³ ச பமோதி³தோ சாதி.
Teneva tvaṃ attamano bhavissasi, haṭṭho cudaggo ca pamodito cāti.
745.
745.
‘‘க³ந்த்வான ஸோ பிட்டி²தோ அக்³க³ஹேஸி, க³ஹெத்வான தங் கா²தி³ யாவத³த்த²ங்;
‘‘Gantvāna so piṭṭhito aggahesi, gahetvāna taṃ khādi yāvadatthaṃ;
தேனேவ ஸோ அத்தமனோ அஹோஸி, ஹட்டோ² சுத³க்³கோ³ ச பமோதி³தோ சா’’தி. –
Teneva so attamano ahosi, haṭṭho cudaggo ca pamodito cā’’ti. –
வசனபடிவசனகா³தா² பேதேன தே²ரேன ச வுத்தா.
Vacanapaṭivacanagāthā petena therena ca vuttā.
737-8. தத்த² கிஸ்ஸாதி கீதி³ஸஸ்ஸ, கம்மஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஹஞ்ஞாமீதி விஹஞ்ஞாமி விகா⁴தங் ஆபஜ்ஜாமி. விஹஞ்ஞாமீதி வா விபா³தி⁴யாமி, விஸேஸதோ பீளியாமீதி அத்தோ². க²ஜ்ஜாமீதி கா²தி³யாமி, அஸிபத்தஸதி³ஸேஹி நிஸிதேஹி கா²த³ந்தேஹி விய உச்சு²பத்தேஹி கந்தியாமீதி அத்தோ². வாயமாமீதி உச்சு²ங் கா²தி³துங் வாயாமங் கரோமி. பரிஸக்காமீதி பயோக³ங் கரோமி. பரிபு⁴ஞ்ஜிதுந்தி உச்சு²ரஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங், உச்சு²ங் கா²தி³துந்தி அத்தோ². சி²ன்னதா²மோதி சி²ன்னஸஹோ உபச்சி²ன்னதா²மோ, பரிக்கீ²ணப³லோதி அத்தோ². கபணோதி தீ³னோ. லாலபாமீதி து³க்கே²ன அட்டிதோ அதிவிய விலபாமி.
737-8. Tattha kissāti kīdisassa, kammassāti adhippāyo. Haññāmīti vihaññāmi vighātaṃ āpajjāmi. Vihaññāmīti vā vibādhiyāmi, visesato pīḷiyāmīti attho. Khajjāmīti khādiyāmi, asipattasadisehi nisitehi khādantehi viya ucchupattehi kantiyāmīti attho. Vāyamāmīti ucchuṃ khādituṃ vāyāmaṃ karomi. Parisakkāmīti payogaṃ karomi. Paribhuñjitunti ucchurasaṃ paribhuñjituṃ, ucchuṃ khāditunti attho. Chinnathāmoti chinnasaho upacchinnathāmo, parikkhīṇabaloti attho. Kapaṇoti dīno. Lālapāmīti dukkhena aṭṭito ativiya vilapāmi.
739. விகா⁴தோதி விகா⁴தவா, விஹதப³லோ வா. பரிபதாமி ச²மாயந்தி டா²துங் அஸக்கொந்தோ பூ⁴மியங் பபதாமி. பரிவத்தாமீதி பரிப்³ப⁴மாமி. வாரிசரோவாதி மச்சோ² விய. க⁴ம்மேதி க⁴ம்மஸந்தத்தே த²லே.
739.Vighātoti vighātavā, vihatabalo vā. Paripatāmi chamāyanti ṭhātuṃ asakkonto bhūmiyaṃ papatāmi. Parivattāmīti paribbhamāmi. Vāricarovāti maccho viya. Ghammeti ghammasantatte thale.
740-4. ஸந்தஸ்ஸிதோதி ஒட்ட²கண்ட²தாலூனங் ஸோஸப்பத்தியா ஸுட்டு² தஸிதோ. ஸாதஸுக²ந்தி ஸாதபூ⁴தங் ஸுக²ங். ந விந்தே³தி ந லபா⁴மி. தந்தி துவங். விஜானாதி விஜானாஹி. பயாதோதி க³ந்துங் ஆரத்³தோ⁴. அன்வக³ச்சீ²தி அனுப³ந்தி⁴. பச்சாஸந்தோதி பச்சாஸீஸமானோ. தஸ்ஸேதங் கம்மஸ்ஸாதி எத்த² ஏதந்தி நிபாதமத்தங், தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸாதி அத்தோ². பிட்டி²தோ க³ண்ஹெய்யாஸீதி அத்தனோ பிட்டி²பஸ்ஸேனேவ உச்சு²ங் க³ண்ஹெய்யாஸி. பமோதி³தோதி பமுதி³தோ.
740-4.Santassitoti oṭṭhakaṇṭhatālūnaṃ sosappattiyā suṭṭhu tasito. Sātasukhanti sātabhūtaṃ sukhaṃ. Na vindeti na labhāmi. Tanti tuvaṃ. Vijānāti vijānāhi. Payātoti gantuṃ āraddho. Anvagacchīti anubandhi. Paccāsantoti paccāsīsamāno. Tassetaṃ kammassāti ettha etanti nipātamattaṃ, tassa kammassāti attho. Piṭṭhito gaṇheyyāsīti attano piṭṭhipasseneva ucchuṃ gaṇheyyāsi. Pamoditoti pamudito.
745. க³ஹெத்வான தங் கா²தி³ யாவத³த்த²ந்தி தே²ரேன ஆணத்தினியாமேன உச்சு²ங் க³ஹெத்வா யதா²ருசி கா²தி³த்வா மஹந்தங் உச்சு²கலாபங் க³ஹெத்வா தே²ரஸ்ஸ உபனேஸி, தே²ரோ தங் அனுக்³க³ண்ஹந்தோ தேனேவ தங் உச்சு²கலாபங் கா³ஹாபெத்வா வேளுவனங் க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ அதா³ஸி, ப⁴க³வா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் தங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா அனுமோத³னங் அகாஸி, பேதோ பஸன்னசித்தோ வந்தி³த்வா க³தோ, ததோ பட்டா²ய யதா²ஸுக²ங் உச்சு²ங் பரிபு⁴ஞ்ஜி.
745.Gahetvāna taṃ khādi yāvadatthanti therena āṇattiniyāmena ucchuṃ gahetvā yathāruci khāditvā mahantaṃ ucchukalāpaṃ gahetvā therassa upanesi, thero taṃ anuggaṇhanto teneva taṃ ucchukalāpaṃ gāhāpetvā veḷuvanaṃ gantvā bhagavato adāsi, bhagavā bhikkhusaṅghena saddhiṃ taṃ paribhuñjitvā anumodanaṃ akāsi, peto pasannacitto vanditvā gato, tato paṭṭhāya yathāsukhaṃ ucchuṃ paribhuñji.
ஸோ அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு உப்பஜ்ஜி. ஸா பனேஸா பேதஸ்ஸ பவத்தி மனுஸ்ஸலோகே பாகடா அஹோஸி. அத² மனுஸ்ஸா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா தங் பவத்திங் புச்சி²ங்ஸு. ஸத்தா² தேஸங் தமத்த²ங் வித்தா²ரதோ கதெ²த்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, தங் ஸுத்வா மனுஸ்ஸா மச்சே²ரமலதோ படிவிரதா அஹேஸுந்தி.
So aparena samayena kālaṃ katvā tāvatiṃsesu uppajji. Sā panesā petassa pavatti manussaloke pākaṭā ahosi. Atha manussā satthāraṃ upasaṅkamitvā taṃ pavattiṃ pucchiṃsu. Satthā tesaṃ tamatthaṃ vitthārato kathetvā dhammaṃ desesi, taṃ sutvā manussā maccheramalato paṭiviratā ahesunti.
உச்சு²பேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Ucchupetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 5. உச்சு²பேதவத்து² • 5. Ucchupetavatthu