Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    10. உச்சு²விமானவண்ணனா

    10. Ucchuvimānavaṇṇanā

    ஓபா⁴ஸயித்வா பத²விங் ஸதே³வகந்தி உச்சு²விமானங். தங் ஹெட்டா² உச்சு²விமானேன பாளிதோ ச அட்டு²ப்பத்திதோ ச ஸதி³ஸமேவ. கேவலங் தத்த² ஸஸ்ஸு ஸுணிஸங் பீட²கேன பஹரித்வா மாரேஸி, இத⁴ பன லெட்³டு³னாதி அயமேவ விஸேஸோ. வத்து²னோ பன பி⁴ன்னத்தா உப⁴யம்பி விஸுங்யேவ ஸங்க³ஹங் ஆருள்ஹந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Obhāsayitvā pathaviṃ sadevakanti ucchuvimānaṃ. Taṃ heṭṭhā ucchuvimānena pāḷito ca aṭṭhuppattito ca sadisameva. Kevalaṃ tattha sassu suṇisaṃ pīṭhakena paharitvā māresi, idha pana leḍḍunāti ayameva viseso. Vatthuno pana bhinnattā ubhayampi visuṃyeva saṅgahaṃ āruḷhanti veditabbaṃ.

    808.

    808.

    ‘‘ஓபா⁴ஸயித்வா பத²விங் ஸதே³வகங், அதிரோசஸி சந்தி³மஸூரியா விய;

    ‘‘Obhāsayitvā pathaviṃ sadevakaṃ, atirocasi candimasūriyā viya;

    ஸிரியா ச வண்ணேன யஸேன தேஜஸா, ப்³ரஹ்மாவ தே³வே தித³ஸே ஸஹிந்த³கே.

    Siriyā ca vaṇṇena yasena tejasā, brahmāva deve tidase sahindake.

    809.

    809.

    ‘‘புச்சா²மி தங் உப்பலமாலதா⁴ரினீ, ஆவேளினீ கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசே;

    ‘‘Pucchāmi taṃ uppalamāladhārinī, āveḷinī kañcanasannibhattace;

    அலங்கதே உத்தமவத்த²தா⁴ரினீ, கா த்வங் ஸுபே⁴ தே³வதே வந்த³ஸே மமங்.

    Alaṅkate uttamavatthadhārinī, kā tvaṃ subhe devate vandase mamaṃ.

    810.

    810.

    ‘‘கிங் த்வங் புரே கம்மமகாஸி அத்தனா, மனுஸ்ஸபூ⁴தா புரிமாய ஜாதியா;

    ‘‘Kiṃ tvaṃ pure kammamakāsi attanā, manussabhūtā purimāya jātiyā;

    தா³னங் ஸுசிண்ணங் அத² ஸீலஸஞ்ஞமங், கேனுபபன்னா ஸுக³திங் யஸஸ்ஸினீ;

    Dānaṃ suciṇṇaṃ atha sīlasaññamaṃ, kenupapannā sugatiṃ yasassinī;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. –

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti. –

    ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோ புச்சி². ததோ தே³வதா இமாஹி கா³தா²ஹி ப்³யாகாஸி –

    Āyasmā mahāmoggallānatthero pucchi. Tato devatā imāhi gāthāhi byākāsi –

    811.

    811.

    ‘‘இதா³னி ப⁴ந்தே இமமேவ கா³மங், பிண்டா³ய அம்ஹாகங் க⁴ரங் உபாக³மி;

    ‘‘Idāni bhante imameva gāmaṃ, piṇḍāya amhākaṃ gharaṃ upāgami;

    ததோ தே உச்சு²ஸ்ஸ அதா³ஸிங் க²ண்டி³கங், பஸன்னசித்தா அதுலாய பீதியா.

    Tato te ucchussa adāsiṃ khaṇḍikaṃ, pasannacittā atulāya pītiyā.

    812.

    812.

    ‘‘ஸஸ்ஸு ச பச்சா² அனுயுஞ்ஜதே மமங், கஹங் நு உச்சு²ங் வது⁴கே அவாகிரி;

    ‘‘Sassu ca pacchā anuyuñjate mamaṃ, kahaṃ nu ucchuṃ vadhuke avākiri;

    ந ச²ட்³டி³தங் நோ பன கா²தி³தங் மயா, ஸந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸயங் அதா³ஸஹங்.

    Na chaḍḍitaṃ no pana khāditaṃ mayā, santassa bhikkhussa sayaṃ adāsahaṃ.

    813.

    813.

    ‘‘‘துய்ஹங் ந்வித³ங் இஸ்ஸரியங் அதோ² மம’, இதிஸ்ஸா ஸஸ்ஸு பரிபா⁴ஸதே மமங்;

    ‘‘‘Tuyhaṃ nvidaṃ issariyaṃ atho mama’, itissā sassu paribhāsate mamaṃ;

    லெட்³டு³ங் க³ஹெத்வா பஹாரங் அதா³ஸி மே, ததோ சுதா காலகதாம்ஹி தே³வதா.

    Leḍḍuṃ gahetvā pahāraṃ adāsi me, tato cutā kālakatāmhi devatā.

    814.

    814.

    ‘‘ததே³வ கம்மங் குஸலங் கதங் மயா, ஸுக²ஞ்ச கம்மங் அனுபோ⁴மி அத்தனா;

    ‘‘Tadeva kammaṃ kusalaṃ kataṃ mayā, sukhañca kammaṃ anubhomi attanā;

    தே³வேஹி ஸத்³தி⁴ங் பரிசாரயாமஹங், மோதா³மஹங் காமகு³ணேஹி பஞ்சஹி.

    Devehi saddhiṃ paricārayāmahaṃ, modāmahaṃ kāmaguṇehi pañcahi.

    815.

    815.

    ‘‘ததே³வ கம்மங் குஸலங் கதங் மயா, ஸுக²ஞ்ச கம்மங் அனுபோ⁴மி அத்தனா;

    ‘‘Tadeva kammaṃ kusalaṃ kataṃ mayā, sukhañca kammaṃ anubhomi attanā;

    தே³விந்த³கு³த்தா தித³ஸேஹி ரக்கி²தா, ஸமப்பிதா காமகு³ணேஹி பஞ்சஹி.

    Devindaguttā tidasehi rakkhitā, samappitā kāmaguṇehi pañcahi.

    816.

    816.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் புஞ்ஞப²லங் அனப்பகங், மஹாவிபாகா மம உச்சு²த³க்கி²ணா;

    ‘‘Etādisaṃ puññaphalaṃ anappakaṃ, mahāvipākā mama ucchudakkhiṇā;

    தே³வேஹி ஸத்³தி⁴ங் பரிசாரயாமஹங், மோதா³மஹங் காமகு³ணேஹி பஞ்சஹி.

    Devehi saddhiṃ paricārayāmahaṃ, modāmahaṃ kāmaguṇehi pañcahi.

    817.

    817.

    ‘‘ஏதாதி³ஸங் புஞ்ஞப²லங் அனப்பகங், மஹாஜுதிகா மம உச்சு²த³க்கி²ணா;

    ‘‘Etādisaṃ puññaphalaṃ anappakaṃ, mahājutikā mama ucchudakkhiṇā;

    தே³விந்த³கு³த்தா தித³ஸேஹி ரக்கி²தா, ஸஹஸ்ஸனெத்தோரிவ நந்த³னே வனே.

    Devindaguttā tidasehi rakkhitā, sahassanettoriva nandane vane.

    818.

    818.

    ‘‘துவஞ்ச ப⁴ந்தே அனுகம்பகங் விது³ங், உபேச்ச வந்தி³ங் குஸலஞ்ச புச்சி²ஸங்;

    ‘‘Tuvañca bhante anukampakaṃ viduṃ, upecca vandiṃ kusalañca pucchisaṃ;

    ததோ தே உச்சு²ஸ்ஸ அதா³ஸிங் க²ண்டி³கங், பஸன்னசித்தா அதுலாய பீதியா’’தி.

    Tato te ucchussa adāsiṃ khaṇḍikaṃ, pasannacittā atulāya pītiyā’’ti.

    ஸேஸங் வுத்தஸதி³ஸமேவாதி.

    Sesaṃ vuttasadisamevāti.

    உச்சு²விமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ucchuvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 10. உச்சு²விமானவத்து² • 10. Ucchuvimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact