Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
75. உத³கேஉச்சாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா
75. Udakeuccārasikkhāpadavaṇṇanā
பகிண்ணகந்தி வோமிஸ்ஸகனயங். ஸசித்தகந்தி (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.576) வத்து²விஜானநசித்தேன, பண்ணத்திவிஜானநசித்தேன ச ஸசித்தகங். ‘‘அனாத³ரியங் படிச்சா’’தி (பாசி॰ 654) வுத்தத்தா யஸ்மா அனாத³ரியவஸேனேவ ஆபஜ்ஜிதப்³ப³தோ இத³ங் ஸப்³ப³ங் கேவலங் அகுஸலமேவ, தஞ்ச பகதியா வஜ்ஜங், ஸஞ்சிச்ச வீதிக்கமனஞ்ச தோ³மனஸ்ஸிகஸ்ஸேவ ஹோதி, தஸ்மா ‘‘லோகவஜ்ஜங் அகுஸலசித்தங் து³க்க²வேத³ன’’ந்தி வுத்தங். ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Pakiṇṇakanti vomissakanayaṃ. Sacittakanti (sārattha. ṭī. pācittiya 3.576) vatthuvijānanacittena, paṇṇattivijānanacittena ca sacittakaṃ. ‘‘Anādariyaṃ paṭiccā’’ti (pāci. 654) vuttattā yasmā anādariyavaseneva āpajjitabbato idaṃ sabbaṃ kevalaṃ akusalameva, tañca pakatiyā vajjaṃ, sañcicca vītikkamanañca domanassikasseva hoti, tasmā ‘‘lokavajjaṃ akusalacittaṃ dukkhavedana’’nti vuttaṃ. Sesesupi eseva nayo.
ஏகூனவீஸதித⁴ம்மதே³ஸனாபடிஸங்யுத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Ekūnavīsatidhammadesanāpaṭisaṃyuttasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
இதி கங்கா²விதரணியா பாதிமொக்க²வண்ணனாய
Iti kaṅkhāvitaraṇiyā pātimokkhavaṇṇanāya
வினயத்த²மஞ்ஜூஸாயங் லீனத்த²ப்பகாஸனியங்
Vinayatthamañjūsāyaṃ līnatthappakāsaniyaṃ
ஸேகி²யவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sekhiyavaṇṇanā niṭṭhitā.