Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[106] 6. உத³ஞ்சனீஜாதகவண்ணனா
[106] 6. Udañcanījātakavaṇṇanā
ஸுக²ங் வத மங் ஜீவந்தந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ து²ல்லகுமாரிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² தேரஸகனிபாதே சூளனாரத³கஸ்ஸபஜாதகே (ஜா॰ 1.13.40 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. தங் பன பி⁴க்கு²ங் ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி வுத்தே ‘‘கத்த² தே சித்தங் படிப³த்³த⁴’’ந்தி புச்சி². ஸோ ‘‘ஏகிஸ்ஸா து²ல்லகுமாரிகாயா’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘அயங் தே பி⁴க்கு² அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் ஏதங் நிஸ்ஸாய ஸீலப்³யஸனங் பத்வா கம்பந்தோ விசரமானோ பண்டி³தே நிஸ்ஸாய ஸுக²ங் லபீ⁴’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Sukhaṃ vata maṃ jīvantanti idaṃ satthā jetavane viharanto thullakumārikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu terasakanipāte cūḷanāradakassapajātake (jā. 1.13.40 ādayo) āvi bhavissati. Taṃ pana bhikkhuṃ satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhagavā’’ti vutte ‘‘kattha te cittaṃ paṭibaddha’’nti pucchi. So ‘‘ekissā thullakumārikāyā’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘ayaṃ te bhikkhu anatthakārikā, pubbepi tvaṃ etaṃ nissāya sīlabyasanaṃ patvā kampanto vicaramāno paṇḍite nissāya sukhaṃ labhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தேதி அதீதவத்து²பி சூளனாரத³கஸ்ஸபஜாதகேயேவ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ பன போ³தி⁴ஸத்தோ ஸாயங் ப²லாப²லே ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா பண்ணஸாலாத்³வாரங் விவரித்வா பவிஸித்வா புத்தங் சூளதாபஸங் ஏதத³வோச ‘‘தாத, த்வங் அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு தா³ரூனி ஆஹரஸி, பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் ஆஹரஸி, அக்³கி³ங் கரோஸி, அஜ்ஜ பன ஏகம்பி அகத்வா கஸ்மா து³ம்முகோ² பஜ்ஜா²யந்தோ நிபன்னோஸீ’’தி? ‘‘தாத, தும்ஹேஸு ப²லாப²லத்தா²ய க³தேஸு ஏகா இத்தீ² ஆக³ந்த்வா மங் பலோபெ⁴த்வா ஆதா³ய க³ந்துங் ஆரபி⁴, அஹங் பன ‘தும்ஹேஹி விஸ்ஸஜ்ஜிதோ க³மிஸ்ஸாமீ’தி ந க³ச்சி²ங், அஸுகட்டா²னே பன நங் நிஸீதா³பெத்வா ஆக³தொம்ஹி, இதா³னி க³ச்சா²மஹங் தாதா’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ந ஸக்கா ஏதங் நிவத்தேது’’ந்தி ஞத்வா ‘‘தேன ஹி, தாத, க³ச்ச², ஏஸா பன தங் நெத்வா யதா³ மச்ச²மங்ஸாதீ³னி வா கா²தி³துகாமா ப⁴விஸ்ஸதி, ஸப்பிலோணதண்டு³லாதீ³ஹி வா பனஸ்ஸா அத்தோ² ப⁴விஸ்ஸதி, ததா³ ‘இத³ஞ்சித³ஞ்சாஹரா’தி தங் கிலமெஸ்ஸதி. ததா³ மய்ஹங் கு³ணங் ஸரித்வா பலாயித்வா இதே⁴வ ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் மனுஸ்ஸபத²ங் அக³மாஸி. அத² நங் ஸா அத்தனோ வஸங் க³மெத்வா ‘‘மங்ஸங் ஆஹர, மச்ச²ங் ஆஹரா’’தி யேன யேன அத்தி²கா ஹோதி, தங் தங் ஆஹராபேதி. ததா³ ஸோ ‘‘அயங் மங் அத்தனோ தா³ஸங் விய கம்மகாரங் விய ச கத்வா பீளேதீ’’தி பலாயித்வா பிது ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா பிதரங் வந்தி³த்வா டி²தகோவ இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārenteti atītavatthupi cūḷanāradakassapajātakeyeva āvi bhavissati. Tadā pana bodhisatto sāyaṃ phalāphale ādāya āgantvā paṇṇasālādvāraṃ vivaritvā pavisitvā puttaṃ cūḷatāpasaṃ etadavoca ‘‘tāta, tvaṃ aññesu divasesu dārūni āharasi, pānīyaṃ paribhojanīyaṃ āharasi, aggiṃ karosi, ajja pana ekampi akatvā kasmā dummukho pajjhāyanto nipannosī’’ti? ‘‘Tāta, tumhesu phalāphalatthāya gatesu ekā itthī āgantvā maṃ palobhetvā ādāya gantuṃ ārabhi, ahaṃ pana ‘tumhehi vissajjito gamissāmī’ti na gacchiṃ, asukaṭṭhāne pana naṃ nisīdāpetvā āgatomhi, idāni gacchāmahaṃ tātā’’ti. Bodhisatto ‘‘na sakkā etaṃ nivattetu’’nti ñatvā ‘‘tena hi, tāta, gaccha, esā pana taṃ netvā yadā macchamaṃsādīni vā khāditukāmā bhavissati, sappiloṇataṇḍulādīhi vā panassā attho bhavissati, tadā ‘idañcidañcāharā’ti taṃ kilamessati. Tadā mayhaṃ guṇaṃ saritvā palāyitvā idheva āgaccheyyāsī’’ti vissajjesi. So tāya saddhiṃ manussapathaṃ agamāsi. Atha naṃ sā attano vasaṃ gametvā ‘‘maṃsaṃ āhara, macchaṃ āharā’’ti yena yena atthikā hoti, taṃ taṃ āharāpeti. Tadā so ‘‘ayaṃ maṃ attano dāsaṃ viya kammakāraṃ viya ca katvā pīḷetī’’ti palāyitvā pitu santikaṃ āgantvā pitaraṃ vanditvā ṭhitakova imaṃ gāthamāha –
106.
106.
‘‘ஸுக²ங் வத மங் ஜீவந்தங், பசமானா உத³ஞ்சனீ;
‘‘Sukhaṃ vata maṃ jīvantaṃ, pacamānā udañcanī;
சோரீ ஜாயப்பவாதே³ன, தேலங் லோணஞ்ச யாசதீ’’தி.
Corī jāyappavādena, telaṃ loṇañca yācatī’’ti.
தத்த² ஸுக²ங் வத மங் ஜீவந்தந்தி தாத, தும்ஹாகங் ஸந்திகே மங் ஸுக²ங் ஜீவந்தங். பசமானாதி தாபயமானா பீளயமானா, யங் யங் வா கா²தி³துகாமா ஹோதி, தங் தங் பசமானா. உத³கங் அஞ்சந்தி ஏதாயாதி உத³ஞ்சனீ, சாடிதோ வா கூபதோ வா உத³கஉஸ்ஸிஞ்சனக⁴டிகாயேதங் நாமங். ஸா பன உத³ஞ்சனீ விய, உத³கங் விய க⁴டிகா, யேன யேனத்தி²கா ஹோதி, தங் தங் ஆகட்³ட⁴தியேவாதி அத்தோ² . சோரீ ஜாயப்பவாதே³னாதி ‘‘ப⁴ரியா’’தி நாமேன ஏகா சோரீ மங் மது⁴ரவசனேன உபலாபெத்வா தத்த² நெத்வா தேலங் லோணஞ்ச யஞ்ச அஞ்ஞங் இச்ச²தி, தங் ஸப்³ப³ங் யாசதி, தா³ஸங் விய கம்மகாரங் விய ச கத்வா ஆஹராபேதீதி தஸ்ஸா அகு³ணங் கதே²ஸி.
Tattha sukhaṃ vata maṃ jīvantanti tāta, tumhākaṃ santike maṃ sukhaṃ jīvantaṃ. Pacamānāti tāpayamānā pīḷayamānā, yaṃ yaṃ vā khāditukāmā hoti, taṃ taṃ pacamānā. Udakaṃ añcanti etāyāti udañcanī, cāṭito vā kūpato vā udakaussiñcanaghaṭikāyetaṃ nāmaṃ. Sā pana udañcanī viya, udakaṃ viya ghaṭikā, yena yenatthikā hoti, taṃ taṃ ākaḍḍhatiyevāti attho . Corī jāyappavādenāti ‘‘bhariyā’’ti nāmena ekā corī maṃ madhuravacanena upalāpetvā tattha netvā telaṃ loṇañca yañca aññaṃ icchati, taṃ sabbaṃ yācati, dāsaṃ viya kammakāraṃ viya ca katvā āharāpetīti tassā aguṇaṃ kathesi.
அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ அஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘ஹோது, தாத, ஏஹி த்வங் மெத்தங் பா⁴வேஹி, கருணங் பா⁴வேஹீ’’தி சத்தாரோ ப்³ரஹ்மவிஹாரே ஆசிக்கி², ஆசிக்கி²த்வா கஸிணபரிகம்மங் ஆசிக்கி². ஸோ ந சிரஸ்ஸேவ அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச உப்பாதெ³த்வா ப்³ரஹ்மவிஹாரே பா⁴வெத்வா ஸத்³தி⁴ங் பிதரா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தி.
Atha naṃ bodhisatto assāsetvā ‘‘hotu, tāta, ehi tvaṃ mettaṃ bhāvehi, karuṇaṃ bhāvehī’’ti cattāro brahmavihāre ācikkhi, ācikkhitvā kasiṇaparikammaṃ ācikkhi. So na cirasseva abhiññā ca samāpattiyo ca uppādetvā brahmavihāre bhāvetvā saddhiṃ pitarā brahmaloke nibbatti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi.
‘‘ததா³ து²ல்லகுமாரிகாவ ஏதரஹி து²ல்லகுமாரிகா. சூளதாபஸோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அஹோஸி, பிதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
‘‘Tadā thullakumārikāva etarahi thullakumārikā. Cūḷatāpaso ukkaṇṭhitabhikkhu ahosi, pitā pana ahameva ahosi’’nti.
உத³ஞ்சனீஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Udañcanījātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 106. உத³ஞ்சனீஜாதகங் • 106. Udañcanījātakaṃ