Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
2. உத³யஸுத்தங்
2. Udayasuttaṃ
198. ஸாவத்தி²னிதா³னங். அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன உத³யஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி. அத² கோ² உத³யோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ பத்தங் ஓத³னேன பூரேஸி. து³தியம்பி கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய யேன உத³யஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி…பே॰… ததியம்பி கோ² உத³யோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ பத்தங் ஓத³னேன பூரெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘பகட்ட²கோயங் ஸமணோ கோ³தமோ புனப்புனங் ஆக³ச்ச²தீ’’தி.
198. Sāvatthinidānaṃ. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena udayassa brāhmaṇassa nivesanaṃ tenupasaṅkami. Atha kho udayo brāhmaṇo bhagavato pattaṃ odanena pūresi. Dutiyampi kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena udayassa brāhmaṇassa nivesanaṃ tenupasaṅkami…pe… tatiyampi kho udayo brāhmaṇo bhagavato pattaṃ odanena pūretvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘pakaṭṭhakoyaṃ samaṇo gotamo punappunaṃ āgacchatī’’ti.
‘‘புனப்புனஞ்சேவ வபந்தி பீ³ஜங், புனப்புனங் வஸ்ஸதி தே³வராஜா;
‘‘Punappunañceva vapanti bījaṃ, punappunaṃ vassati devarājā;
புனப்புனங் கெ²த்தங் கஸந்தி கஸ்ஸகா, புனப்புனங் த⁴ஞ்ஞமுபேதி ரட்ட²ங்.
Punappunaṃ khettaṃ kasanti kassakā, punappunaṃ dhaññamupeti raṭṭhaṃ.
‘‘புனப்புனங் யாசகா யாசயந்தி, புனப்புனங் தா³னபதீ த³த³ந்தி;
‘‘Punappunaṃ yācakā yācayanti, punappunaṃ dānapatī dadanti;
புனப்புனங் தா³னபதீ த³தி³த்வா, புனப்புனங் ஸக்³க³முபெந்தி டா²னங்.
Punappunaṃ dānapatī daditvā, punappunaṃ saggamupenti ṭhānaṃ.
‘‘புனப்புனங் கீ²ரனிகா து³ஹந்தி, புனப்புனங் வச்சோ² உபேதி மாதரங்;
‘‘Punappunaṃ khīranikā duhanti, punappunaṃ vaccho upeti mātaraṃ;
புனப்புனங் கிலமதி ப²ந்த³தி ச, புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³.
Punappunaṃ kilamati phandati ca, punappunaṃ gabbhamupeti mando.
‘‘புனப்புனங் ஜாயதி மீயதி ச, புனப்புனங் ஸிவதி²கங் 1 ஹரந்தி;
‘‘Punappunaṃ jāyati mīyati ca, punappunaṃ sivathikaṃ 2 haranti;
மக்³க³ஞ்ச லத்³தா⁴ அபுனப்³ப⁴வாய, ந புனப்புனங் ஜாயதி பூ⁴ரிபஞ்ஞோ’’தி 3.
Maggañca laddhā apunabbhavāya, na punappunaṃ jāyati bhūripañño’’ti 4.
ஏவங் வுத்தே, உத³யோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… உபாஸகங் மங் ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.
Evaṃ vutte, udayo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. உத³யஸுத்தவண்ணனா • 2. Udayasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. உத³யஸுத்தவண்ணனா • 2. Udayasuttavaṇṇanā