Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. உதா³யீஸுத்தங்
7. Udāyīsuttaṃ
234. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா ச ஆனந்தோ³ ஆயஸ்மா ச உதா³யீ கோஸம்பி³யங் விஹரந்தி கோ⁴ஸிதாராமே. அத² கோ² ஆயஸ்மா உதா³யீ ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா உதா³யீ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோச –
234. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ca ānando āyasmā ca udāyī kosambiyaṃ viharanti ghositārāme. Atha kho āyasmā udāyī sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā ānando tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā ānandena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā udāyī āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca –
‘‘யதே²வ நு கோ², ஆவுஸோ ஆனந்த³, அயங் காயோ ப⁴க³வதா அனேகபரியாயேன அக்கா²தோ விவடோ பகாஸிதோ – ‘இதிபாயங் காயோ அனத்தா’தி, ஸக்கா ஏவமேவ விஞ்ஞாணங் பித³ங் ஆசிக்கி²துங் தே³ஸேதுங் பஞ்ஞபேதுங் பட்ட²பேதுங் விவரிதுங் விப⁴ஜிதுங் உத்தானீகாதுங் – ‘இதிபித³ங் விஞ்ஞாணங் அனத்தா’’’தி?
‘‘Yatheva nu kho, āvuso ānanda, ayaṃ kāyo bhagavatā anekapariyāyena akkhāto vivaṭo pakāsito – ‘itipāyaṃ kāyo anattā’ti, sakkā evameva viññāṇaṃ pidaṃ ācikkhituṃ desetuṃ paññapetuṃ paṭṭhapetuṃ vivarituṃ vibhajituṃ uttānīkātuṃ – ‘itipidaṃ viññāṇaṃ anattā’’’ti?
‘‘யதே²வ கோ², ஆவுஸோ உதா³யீ, அயங் காயோ ப⁴க³வதா அனேகபரியாயேன அக்கா²தோ விவடோ பகாஸிதோ – ‘இதிபாயங் காயோ அனத்தா’தி, ஸக்கா ஏவமேவ விஞ்ஞாணங் பித³ங் ஆசிக்கி²துங் தே³ஸேதுங் பஞ்ஞபேதுங் பட்ட²பேதுங் விவரிதுங் விப⁴ஜிதுங் உத்தானீகாதுங் – ‘இதிபித³ங் விஞ்ஞாணங் அனத்தா’’’தி.
‘‘Yatheva kho, āvuso udāyī, ayaṃ kāyo bhagavatā anekapariyāyena akkhāto vivaṭo pakāsito – ‘itipāyaṃ kāyo anattā’ti, sakkā evameva viññāṇaṃ pidaṃ ācikkhituṃ desetuṃ paññapetuṃ paṭṭhapetuṃ vivarituṃ vibhajituṃ uttānīkātuṃ – ‘itipidaṃ viññāṇaṃ anattā’’’ti.
‘‘சக்கு²ஞ்ச, ஆவுஸோ, படிச்ச ரூபே ச உப்பஜ்ஜதி சக்கு²விஞ்ஞாண’’ந்தி? ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி . ‘‘யோ சாவுஸோ, ஹேது, யோ ச பச்சயோ சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய, ஸோ ச ஹேது, ஸோ ச பச்சயோ ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அபரிஸேஸங் நிருஜ்ஜெ²ய்ய. அபி நு கோ² சக்கு²விஞ்ஞாணங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ஆவுஸோ’’. ‘‘இமினாபி கோ² ஏதங், ஆவுஸோ, பரியாயேன ப⁴க³வதா அக்கா²தங் விவடங் பகாஸிதங் – ‘இதிபித³ங் விஞ்ஞாணங் அனத்தா’’’தி…பே॰….
‘‘Cakkhuñca, āvuso, paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇa’’nti? ‘‘Evamāvuso’’ti . ‘‘Yo cāvuso, hetu, yo ca paccayo cakkhuviññāṇassa uppādāya, so ca hetu, so ca paccayo sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ aparisesaṃ nirujjheyya. Api nu kho cakkhuviññāṇaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, āvuso’’. ‘‘Imināpi kho etaṃ, āvuso, pariyāyena bhagavatā akkhātaṃ vivaṭaṃ pakāsitaṃ – ‘itipidaṃ viññāṇaṃ anattā’’’ti…pe….
‘‘ஜிவ்ஹஞ்சாவுஸோ, படிச்ச ரஸே ச உப்பஜ்ஜதி ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாண’’ந்தி? ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி. ‘‘யோ சாவுஸோ, ஹேது யோ ச பச்சயோ ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய, ஸோ ச ஹேது, ஸோ ச பச்சயோ ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அபரிஸேஸங் நிருஜ்ஜெ²ய்ய, அபி நு கோ² ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞாணங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ஆவுஸோ’’. ‘‘இமினாபி கோ² ஏதங், ஆவுஸோ, பரியாயேன ப⁴க³வதா அக்கா²தங் விவடங் பகாஸிதங் – ‘இதிபித³ங் விஞ்ஞாணங் அனத்தா’’’தி…பே॰….
‘‘Jivhañcāvuso, paṭicca rase ca uppajjati jivhāviññāṇa’’nti? ‘‘Evamāvuso’’ti. ‘‘Yo cāvuso, hetu yo ca paccayo jivhāviññāṇassa uppādāya, so ca hetu, so ca paccayo sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ aparisesaṃ nirujjheyya, api nu kho jivhāviññāṇaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, āvuso’’. ‘‘Imināpi kho etaṃ, āvuso, pariyāyena bhagavatā akkhātaṃ vivaṭaṃ pakāsitaṃ – ‘itipidaṃ viññāṇaṃ anattā’’’ti…pe….
‘‘மனஞ்சாவுஸோ, படிச்ச த⁴ம்மே ச உப்பஜ்ஜதி மனோவிஞ்ஞாண’’ந்தி? ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி. ‘‘யோ சாவுஸோ, ஹேது, யோ ச பச்சயோ மனோவிஞ்ஞாணஸ்ஸ உப்பாதா³ய, ஸோ ச ஹேது, ஸோ ச பச்சயோ ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அபரிஸேஸங் நிருஜ்ஜெ²ய்ய, அபி நு கோ² மனோவிஞ்ஞாணங் பஞ்ஞாயேதா²’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ஆவுஸோ’’. ‘‘இமினாபி கோ² ஏதங், ஆவுஸோ, பரியாயேன ப⁴க³வதா அக்கா²தங் விவடங் பகாஸிதங் – ‘இதிபித³ங் விஞ்ஞாணங் அனத்தா’’’தி.
‘‘Manañcāvuso, paṭicca dhamme ca uppajjati manoviññāṇa’’nti? ‘‘Evamāvuso’’ti. ‘‘Yo cāvuso, hetu, yo ca paccayo manoviññāṇassa uppādāya, so ca hetu, so ca paccayo sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ aparisesaṃ nirujjheyya, api nu kho manoviññāṇaṃ paññāyethā’’ti? ‘‘No hetaṃ, āvuso’’. ‘‘Imināpi kho etaṃ, āvuso, pariyāyena bhagavatā akkhātaṃ vivaṭaṃ pakāsitaṃ – ‘itipidaṃ viññāṇaṃ anattā’’’ti.
‘‘ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, புரிஸோ ஸாரத்தி²கோ ஸாரக³வேஸீ ஸாரபரியேஸனங் சரமானோ திண்ஹங் குடா²ரிங் ஆதா³ய வனங் பவிஸெய்ய. ஸோ தத்த² பஸ்ஸெய்ய மஹந்தங் கத³லிக்க²ந்த⁴ங் உஜுங் நவங் அகுக்குகஜாதங் 1. தமேனங் மூலே சி²ந்தெ³ய்ய ; மூலே செ²த்வா அக்³கே³ சி²ந்தெ³ய்ய; அக்³கே³ செ²த்வா பத்தவட்டிங் வினிப்³பு⁴ஜெய்ய 2. ஸோ தத்த² பெ²க்³கு³ம்பி நாதி⁴க³ச்செ²ய்ய, குதோ ஸாரங்! ஏவமேவ கோ², ஆவுஸோ, பி⁴க்கு² ச²ஸு ப²ஸ்ஸாயதனேஸு நேவத்தானங் ந அத்தனியங் ஸமனுபஸ்ஸதி. ஸோ ஏவங் அஸமனுபஸ்ஸந்தோ 3 ந கிஞ்சி லோகே உபாதி³யதி. அனுபாதி³யங் ந பரிதஸ்ஸதி. அபரிதஸ்ஸங் பச்சத்தஞ்ஞேவ பரினிப்³பா³யதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதீ’’தி. ஸத்தமங்.
‘‘Seyyathāpi, āvuso, puriso sāratthiko sāragavesī sārapariyesanaṃ caramāno tiṇhaṃ kuṭhāriṃ ādāya vanaṃ paviseyya. So tattha passeyya mahantaṃ kadalikkhandhaṃ ujuṃ navaṃ akukkukajātaṃ 4. Tamenaṃ mūle chindeyya ; mūle chetvā agge chindeyya; agge chetvā pattavaṭṭiṃ vinibbhujeyya 5. So tattha pheggumpi nādhigaccheyya, kuto sāraṃ! Evameva kho, āvuso, bhikkhu chasu phassāyatanesu nevattānaṃ na attaniyaṃ samanupassati. So evaṃ asamanupassanto 6 na kiñci loke upādiyati. Anupādiyaṃ na paritassati. Aparitassaṃ paccattaññeva parinibbāyati. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānātī’’ti. Sattamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. உதா³யீஸுத்தவண்ணனா • 7. Udāyīsuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. உதா³யீஸுத்தவண்ணனா • 7. Udāyīsuttavaṇṇanā