Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    2. உதா³யித்தே²ரகா³தா²

    2. Udāyittheragāthā

    689.

    689.

    1 ‘‘மனுஸ்ஸபூ⁴தங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், அத்தத³ந்தங் ஸமாஹிதங்;

    2 ‘‘Manussabhūtaṃ sambuddhaṃ, attadantaṃ samāhitaṃ;

    இரியமானங் ப்³ரஹ்மபதே², சித்தஸ்ஸூபஸமே ரதங்.

    Iriyamānaṃ brahmapathe, cittassūpasame rataṃ.

    690.

    690.

    ‘‘யங் மனுஸ்ஸா நமஸ்ஸந்தி, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகு³ங்;

    ‘‘Yaṃ manussā namassanti, sabbadhammāna pāraguṃ;

    தே³வாபி தங் நமஸ்ஸந்தி, இதி மே அரஹதோ ஸுதங்.

    Devāpi taṃ namassanti, iti me arahato sutaṃ.

    691.

    691.

    ‘‘ஸப்³ப³ஸங்யோஜனாதீதங் , வனா நிப்³ப³னமாக³தங்;

    ‘‘Sabbasaṃyojanātītaṃ , vanā nibbanamāgataṃ;

    காமேஹி நெக்க²ம்மரதங் 3, முத்தங் ஸேலாவ கஞ்சனங்.

    Kāmehi nekkhammarataṃ 4, muttaṃ selāva kañcanaṃ.

    692.

    692.

    ‘‘ஸ வே அச்சருசி நாகோ³, ஹிமவாவஞ்ஞே ஸிலுச்சயே;

    ‘‘Sa ve accaruci nāgo, himavāvaññe siluccaye;

    ஸப்³பே³ஸங் நாக³னாமானங், ஸச்சனாமோ அனுத்தரோ.

    Sabbesaṃ nāganāmānaṃ, saccanāmo anuttaro.

    693.

    693.

    ‘‘நாக³ங் வோ கித்தயிஸ்ஸாமி, ந ஹி ஆகு³ங் கரோதி ஸோ;

    ‘‘Nāgaṃ vo kittayissāmi, na hi āguṃ karoti so;

    ஸோரச்சங் அவிஹிங்ஸா ச, பாதா³ நாக³ஸ்ஸ தே து³வே.

    Soraccaṃ avihiṃsā ca, pādā nāgassa te duve.

    694.

    694.

    ‘‘ஸதி ச ஸம்பஜஞ்ஞஞ்ச, சரணா நாக³ஸ்ஸ தேபரே;

    ‘‘Sati ca sampajaññañca, caraṇā nāgassa tepare;

    ஸத்³தா⁴ஹத்தோ² மஹானாகோ³, உபெக்கா²ஸேதத³ந்தவா.

    Saddhāhattho mahānāgo, upekkhāsetadantavā.

    695.

    695.

    ‘‘ஸதி கீ³வா ஸிரோ பஞ்ஞா, வீமங்ஸா த⁴ம்மசிந்தனா;

    ‘‘Sati gīvā siro paññā, vīmaṃsā dhammacintanā;

    த⁴ம்மகுச்சி²ஸமாவாஸோ, விவேகோ தஸ்ஸ வாலதி⁴.

    Dhammakucchisamāvāso, viveko tassa vāladhi.

    696.

    696.

    ‘‘ஸோ ஜா²யீ அஸ்ஸாஸரதோ, அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதோ;

    ‘‘So jhāyī assāsarato, ajjhattaṃ susamāhito;

    க³ச்ச²ங் ஸமாஹிதோ நாகோ³, டி²தோ நாகோ³ ஸமாஹிதோ.

    Gacchaṃ samāhito nāgo, ṭhito nāgo samāhito.

    697.

    697.

    ‘‘ஸயங் ஸமாஹிதோ நாகோ³, நிஸின்னோபி ஸமாஹிதோ;

    ‘‘Sayaṃ samāhito nāgo, nisinnopi samāhito;

    ஸப்³ப³த்த² ஸங்வுதோ நாகோ³, ஏஸா நாக³ஸ்ஸ ஸம்பதா³.

    Sabbattha saṃvuto nāgo, esā nāgassa sampadā.

    698.

    698.

    ‘‘பு⁴ஞ்ஜதி அனவஜ்ஜானி, ஸாவஜ்ஜானி ந பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Bhuñjati anavajjāni, sāvajjāni na bhuñjati;

    கா⁴ஸமச்சா²த³னங் லத்³தா⁴, ஸன்னிதி⁴ங் பரிவஜ்ஜயங்.

    Ghāsamacchādanaṃ laddhā, sannidhiṃ parivajjayaṃ.

    699.

    699.

    ‘‘ஸங்யோஜனங் அணுங் தூ²லங், ஸப்³ப³ங் செ²த்வான ப³ந்த⁴னங்;

    ‘‘Saṃyojanaṃ aṇuṃ thūlaṃ, sabbaṃ chetvāna bandhanaṃ;

    யேன யேனேவ க³ச்ச²தி, அனபக்கோ²வ க³ச்ச²தி.

    Yena yeneva gacchati, anapakkhova gacchati.

    700.

    700.

    ‘‘யதா²பி உத³கே ஜாதங், புண்ட³ரீகங் பவட்³ட⁴தி;

    ‘‘Yathāpi udake jātaṃ, puṇḍarīkaṃ pavaḍḍhati;

    நோபலிப்பதி தோயேன, ஸுசிக³ந்த⁴ங் மனோரமங்.

    Nopalippati toyena, sucigandhaṃ manoramaṃ.

    701.

    701.

    ‘‘ததே²வ ச லோகே ஜாதோ, பு³த்³தோ⁴ லோகே விஹரதி;

    ‘‘Tatheva ca loke jāto, buddho loke viharati;

    நோபலிப்பதி லோகேன, தோயேன பது³மங் யதா².

    Nopalippati lokena, toyena padumaṃ yathā.

    702.

    702.

    ‘‘மஹாகி³னி பஜ்ஜலிதோ, அனாஹாரோபஸம்மதி;

    ‘‘Mahāgini pajjalito, anāhāropasammati;

    அங்கா³ரேஸு ச ஸந்தேஸு, நிப்³பு³தோதி பவுச்சதி.

    Aṅgāresu ca santesu, nibbutoti pavuccati.

    703.

    703.

    ‘‘அத்த²ஸ்ஸாயங் விஞ்ஞாபனீ, உபமா விஞ்ஞூஹி தே³ஸிதா;

    ‘‘Atthassāyaṃ viññāpanī, upamā viññūhi desitā;

    விஞ்ஞிஸ்ஸந்தி மஹானாகா³, நாக³ங் நாகே³ன தே³ஸிதங்.

    Viññissanti mahānāgā, nāgaṃ nāgena desitaṃ.

    704.

    704.

    ‘‘வீதராகோ³ வீததோ³ஸோ, வீதமோஹோ அனாஸவோ;

    ‘‘Vītarāgo vītadoso, vītamoho anāsavo;

    ஸரீரங் விஜஹங் நாகோ³, பரினிப்³பி³ஸ்ஸத்யனாஸவோ’’தி.

    Sarīraṃ vijahaṃ nāgo, parinibbissatyanāsavo’’ti.

    … உதா³யீ தே²ரோ….

    … Udāyī thero….

    ஸோளஸகனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Soḷasakanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    கொண்ட³ஞ்ஞோ ச உதா³யீ ச, தே²ரா த்³வே தே மஹித்³தி⁴கா;

    Koṇḍañño ca udāyī ca, therā dve te mahiddhikā;

    ஸோளஸம்ஹி நிபாதம்ஹி, கா³தா²யோ த்³வே ச திங்ஸ சாதி.

    Soḷasamhi nipātamhi, gāthāyo dve ca tiṃsa cāti.







    Footnotes:
    1. அ॰ நி॰ 6.43
    2. a. ni. 6.43
    3. நிக்க²ம்மரதங் (க॰)
    4. nikkhammarataṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 2. உதா³யித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 2. Udāyittheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact