Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    2. உதா³யித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    2. Udāyittheragāthāvaṇṇanā

    மனுஸ்ஸபூ⁴தந்திஆதி³கா ஆயஸ்மதோ உதா³யித்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் புஞ்ஞங் உபசினித்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கபிலவத்து²ஸ்மிங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா உதா³யீதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ ஸத்து² ஞாதிஸமாக³மே பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தி³ஸ்வா, படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தயோ ஹி இமே உதா³யித்தே²ரா அமச்சபுத்தோ புப்³பே³ ஆக³தோ காளுதா³யீ, கோவரியபுத்தோ லாலுதா³யீ, அயங் ப்³ராஹ்மணபுத்தோ மஹாஉதா³யீதி. ஸ்வாயங் ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரா ஸேதவாரணங் ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தங் மஹாஜனேன பஸங்ஸியமானங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா நாகோ³பமஸுத்தந்தே (அ॰ நி॰ 6.43) தே³ஸிதே தே³ஸனாபரியோஸானே அத்தனோ ஞாணப³லானுரூபங் ஸத்து² கு³ணே அனுஸ்ஸரித்வா, பு³த்³தா⁴ரம்மணாய பீதியா ஸமுஸ்ஸாஹிதமானஸோ ‘‘அயங் மஹாஜனோ இமங் திரச்சா²னக³தங் நாக³ங் பஸங்ஸதி, ந பு³த்³த⁴மஹானாக³ங். ஹந்தா³ஹங் பு³த்³த⁴மஹாக³ந்த⁴ஹத்தி²னோ கு³ணே பாகடே கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்தா²ரங் தோ²மெந்தோ –

    Manussabhūtantiādikā āyasmato udāyittherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinitvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kapilavatthusmiṃ brāhmaṇakule nibbattitvā udāyīti laddhanāmo vayappatto satthu ñātisamāgame buddhānubhāvaṃ disvā, paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karonto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tayo hi ime udāyittherā amaccaputto pubbe āgato kāḷudāyī, kovariyaputto lāludāyī, ayaṃ brāhmaṇaputto mahāudāyīti. Svāyaṃ ekadivasaṃ satthārā setavāraṇaṃ sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitaṃ mahājanena pasaṃsiyamānaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā nāgopamasuttante (a. ni. 6.43) desite desanāpariyosāne attano ñāṇabalānurūpaṃ satthu guṇe anussaritvā, buddhārammaṇāya pītiyā samussāhitamānaso ‘‘ayaṃ mahājano imaṃ tiracchānagataṃ nāgaṃ pasaṃsati, na buddhamahānāgaṃ. Handāhaṃ buddhamahāgandhahatthino guṇe pākaṭe karissāmī’’ti satthāraṃ thomento –

    689.

    689.

    ‘‘மனுஸ்ஸபூ⁴தங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், அத்தத³ந்தங் ஸமாஹிதங்;

    ‘‘Manussabhūtaṃ sambuddhaṃ, attadantaṃ samāhitaṃ;

    இரியமானங் ப்³ரஹ்மபதே², சித்தஸ்ஸூபஸமே ரதங்.

    Iriyamānaṃ brahmapathe, cittassūpasame rataṃ.

    690.

    690.

    ‘‘யங் மனுஸ்ஸா நமஸ்ஸந்தி, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகு³ங்;

    ‘‘Yaṃ manussā namassanti, sabbadhammāna pāraguṃ;

    தே³வாபி தங் நமஸ்ஸந்தி, இதி மே அரஹதோ ஸுதங்.

    Devāpi taṃ namassanti, iti me arahato sutaṃ.

    691.

    691.

    ‘‘ஸப்³ப³ஸங்யோஜனாதீதங் , வனா நிப்³ப³னமாக³தங்;

    ‘‘Sabbasaṃyojanātītaṃ , vanā nibbanamāgataṃ;

    காமேஹி நெக்க²ம்மரதங், முத்தங் ஸேலாவ கஞ்சனங்.

    Kāmehi nekkhammarataṃ, muttaṃ selāva kañcanaṃ.

    692.

    692.

    ‘‘ஸ வே அச்சருசி நாகோ³, ஹிமவாவஞ்ஞே ஸிலுச்சயே;

    ‘‘Sa ve accaruci nāgo, himavāvaññe siluccaye;

    ஸப்³பே³ஸங் நாக³னாமானங், ஸச்சனாமோ அனுத்தரோ.

    Sabbesaṃ nāganāmānaṃ, saccanāmo anuttaro.

    693.

    693.

    ‘‘நாக³ங் வோ கித்தயிஸ்ஸாமி, ந ஹி ஆகு³ங் கரோதி ஸோ;

    ‘‘Nāgaṃ vo kittayissāmi, na hi āguṃ karoti so;

    ஸோரச்சங் அவிஹிங்ஸா ச, பாதா³ நாக³ஸ்ஸ தே து³வே.

    Soraccaṃ avihiṃsā ca, pādā nāgassa te duve.

    694.

    694.

    ‘‘ஸதி ச ஸம்பஜஞ்ஞஞ்ச, சரணா நாக³ஸ்ஸ தேபரே;

    ‘‘Sati ca sampajaññañca, caraṇā nāgassa tepare;

    ஸத்³தா⁴ஹத்தோ² மஹானாகோ³, உபெக்கா²ஸேதத³ந்தவா.

    Saddhāhattho mahānāgo, upekkhāsetadantavā.

    695.

    695.

    ‘‘ஸதி கீ³வா ஸிரோ பஞ்ஞா, வீமங்ஸா த⁴ம்மசிந்தனா;

    ‘‘Sati gīvā siro paññā, vīmaṃsā dhammacintanā;

    த⁴ம்மகுச்சி²ஸமாவாஸோ, விவேகோ தஸ்ஸ வாலதி⁴.

    Dhammakucchisamāvāso, viveko tassa vāladhi.

    696.

    696.

    ‘‘ஸோ ஜா²யீ அஸ்ஸாஸரதோ, அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதோ;

    ‘‘So jhāyī assāsarato, ajjhattaṃ susamāhito;

    க³ச்ச²ங் ஸமாஹிதோ நாகோ³, டி²தோ நாகோ³ ஸமாஹிதோ.

    Gacchaṃ samāhito nāgo, ṭhito nāgo samāhito.

    697.

    697.

    ‘‘ஸயங் ஸமாஹிதோ நாகோ³, நிஸின்னோபி ஸமாஹிதோ;

    ‘‘Sayaṃ samāhito nāgo, nisinnopi samāhito;

    ஸப்³ப³த்த² ஸங்வுதோ நாகோ³, ஏஸா நாக³ஸ்ஸ ஸம்பதா³.

    Sabbattha saṃvuto nāgo, esā nāgassa sampadā.

    698.

    698.

    ‘‘பு⁴ஞ்ஜதி அனவஜ்ஜானி, ஸாவஜ்ஜானி ந பு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Bhuñjati anavajjāni, sāvajjāni na bhuñjati;

    கா⁴ஸமச்சா²த³னங் லத்³தா⁴, ஸன்னிதி⁴ங் பரிவஜ்ஜயங்.

    Ghāsamacchādanaṃ laddhā, sannidhiṃ parivajjayaṃ.

    699.

    699.

    ‘‘ஸங்யோஜனங் அணுங் தூ²லங், ஸப்³ப³ங் செ²த்வான ப³ந்த⁴னங்;

    ‘‘Saṃyojanaṃ aṇuṃ thūlaṃ, sabbaṃ chetvāna bandhanaṃ;

    யேன யேனேவ க³ச்ச²தி, அனபெக்கோ²வ க³ச்ச²தி.

    Yena yeneva gacchati, anapekkhova gacchati.

    700.

    700.

    ‘‘யதா²பி உத³கே ஜாதங், புண்ட³ரீகங் பவட்³ட⁴தி;

    ‘‘Yathāpi udake jātaṃ, puṇḍarīkaṃ pavaḍḍhati;

    நோபலிப்பதி தோயேன, ஸுசிக³ந்த⁴ங் மனோரமங்.

    Nopalippati toyena, sucigandhaṃ manoramaṃ.

    701.

    701.

    ‘‘ததே²வ ச லோகே ஜாதோ, பு³த்³தோ⁴ லோகே விஹரதி;

    ‘‘Tatheva ca loke jāto, buddho loke viharati;

    நோபலிப்பதி லோகேன, தோயேன பது³மங் யதா².

    Nopalippati lokena, toyena padumaṃ yathā.

    702.

    702.

    ‘‘மஹாகி³னி பஜ்ஜலிதோ, அனாஹாரோபஸம்மதி;

    ‘‘Mahāgini pajjalito, anāhāropasammati;

    அங்கா³ரேஸு ச ஸந்தேஸு, நிப்³பு³தோதி பவுச்சதி.

    Aṅgāresu ca santesu, nibbutoti pavuccati.

    703.

    703.

    ‘‘அத்த²ஸ்ஸாயங் விஞ்ஞாபனீ, உபமா விஞ்ஞூஹி தே³ஸிதா;

    ‘‘Atthassāyaṃ viññāpanī, upamā viññūhi desitā;

    விஞ்ஞிஸ்ஸந்தி மஹானாகா³, நாக³ங் நாகே³ன தே³ஸிதங்.

    Viññissanti mahānāgā, nāgaṃ nāgena desitaṃ.

    704.

    704.

    ‘‘வீதராகோ³ வீததோ³ஸோ, வீதமோஹோ அனாஸவோ;

    ‘‘Vītarāgo vītadoso, vītamoho anāsavo;

    ஸரீரங் விஜஹங் நாகோ³, பரினிப்³பி³ஸ்ஸத்யனாஸவோ’’தி. – இமா கா³தா² அபா⁴ஸி;

    Sarīraṃ vijahaṃ nāgo, parinibbissatyanāsavo’’ti. – imā gāthā abhāsi;

    தத்த² மனுஸ்ஸபூ⁴தந்தி மனுஸ்ஸேஸு பூ⁴தங், நிப்³ப³த்தங்; மனுஸ்ஸத்தபா⁴வங் வா பத்தங். ஸத்தா² ஹி ஆஸவக்க²யஞாணாதி⁴க³மேன ஸப்³ப³க³திவிமுத்தோபி சரிமத்தபா⁴வே க³ஹிதபடிஸந்தி⁴வஸேன ‘‘மனுஸ்ஸோ’’த்வேவ வோஹரீயதீதி. கு³ணவஸேன பன தே³வானங் அதிதே³வோ, ப்³ரஹ்மானங் அதிப்³ரஹ்மா. ஸம்பு³த்³த⁴ந்தி ஸயமேவ பு³ஜ்ஜி²தப்³ப³பு³த்³த⁴வந்தங். அத்தத³ந்தந்தி அத்தனாயேவ த³ந்தங். ப⁴க³வா ஹி அத்தனாயேவ உப்பாதி³தேன அரியமக்³கே³ன சக்கு²தோபி…பே॰… மனதோபி உத்தமேன த³மதே²ன த³ந்தோ. ஸமாஹிதந்தி அட்ட²விதே⁴ன ஸமாதி⁴னா மக்³க³ப²லஸமாதி⁴னா ச ஸமாஹிதங். இரியமானங் ப்³ரஹ்மபதே²தி சதுப்³பி³தே⁴பி ப்³ரஹ்மவிஹாரபதே², ப்³ரஹ்மே வா ஸெட்டே² ப²லஸமாபத்திபதே² ஸமாபஜ்ஜனவஸேன பவத்தமானங். கிஞ்சாபி ப⁴க³வா ந ஸப்³ப³காலங் யதா²வுத்தே ப்³ரஹ்மபதே² இரியதி, தத்த² இரியஸாமத்தி²யங் பன தன்னின்னதஞ்ச உபாதா³ய ‘‘இரியமான’’ந்தி வுத்தங். சித்தஸ்ஸூபஸமே ரதந்தி சித்தஸ்ஸ உபஸமஹேதுபூ⁴தே ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதே², நிப்³பா³னே, அபி⁴ரதங். யங் மனுஸ்ஸா நமஸ்ஸந்தி, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகு³ந்தி யங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் ஸப்³பே³ஸங் க²ந்தா⁴யதனாதி³த⁴ம்மானங் அபி⁴ஞ்ஞாபாரகூ³, பரிஞ்ஞாபாரகூ³, பஹானபாரகூ³, பா⁴வனாபாரகூ³, ஸச்சி²கிரியபாரகூ³, ஸமாபத்திபாரகூ³தி ச²தா⁴ பாரகு³ங் பரமுக்கங்ஸக³தஸம்பத்திங் க²த்தியபண்டி³தாத³யோ மனுஸ்ஸா நமஸ்ஸந்தி. த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத்தியா பூஜெந்தா காயேன வாசாய மனஸா ச தன்னின்னா தப்போணா தப்பப்³பா⁴ரா ஹொந்தி. தே³வாபி தங் நமஸ்ஸந்தீதி ந கேவலங் மனுஸ்ஸா ஏவ, அத² கோ² அபரிமாணாஸு லோகதா⁴தூஸு தே³வாபி தங் நமஸ்ஸந்தி. இதி மே அரஹதோ ஸுதந்தி ஏவங் மயா ஆரகத்தாதீ³ஹி காரணேஹி அரஹதோ, ப⁴க³வதோ, த⁴ம்மஸேனாபதிஆதீ³னஞ்ச ‘‘ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸான’’ந்திஆதி³கங் வத³ந்தானங் ஸந்திகே ஏவங் ஸுதந்தி த³ஸ்ஸேதி.

    Tattha manussabhūtanti manussesu bhūtaṃ, nibbattaṃ; manussattabhāvaṃ vā pattaṃ. Satthā hi āsavakkhayañāṇādhigamena sabbagativimuttopi carimattabhāve gahitapaṭisandhivasena ‘‘manusso’’tveva voharīyatīti. Guṇavasena pana devānaṃ atidevo, brahmānaṃ atibrahmā. Sambuddhanti sayameva bujjhitabbabuddhavantaṃ. Attadantanti attanāyeva dantaṃ. Bhagavā hi attanāyeva uppāditena ariyamaggena cakkhutopi…pe… manatopi uttamena damathena danto. Samāhitanti aṭṭhavidhena samādhinā maggaphalasamādhinā ca samāhitaṃ. Iriyamānaṃ brahmapatheti catubbidhepi brahmavihārapathe, brahme vā seṭṭhe phalasamāpattipathe samāpajjanavasena pavattamānaṃ. Kiñcāpi bhagavā na sabbakālaṃ yathāvutte brahmapathe iriyati, tattha iriyasāmatthiyaṃ pana tanninnatañca upādāya ‘‘iriyamāna’’nti vuttaṃ. Cittassūpasame ratanti cittassa upasamahetubhūte sabbasaṅkhārasamathe, nibbāne, abhirataṃ. Yaṃ manussā namassanti, sabbadhammāna pāragunti yaṃ sammāsambuddhaṃ sabbesaṃ khandhāyatanādidhammānaṃ abhiññāpāragū, pariññāpāragū, pahānapāragū, bhāvanāpāragū, sacchikiriyapāragū, samāpattipāragūti chadhā pāraguṃ paramukkaṃsagatasampattiṃ khattiyapaṇḍitādayo manussā namassanti. Dhammānudhammapaṭipattiyā pūjentā kāyena vācāya manasā ca tanninnā tappoṇā tappabbhārā honti. Devāpi taṃ namassantīti na kevalaṃ manussā eva, atha kho aparimāṇāsu lokadhātūsu devāpi taṃ namassanti. Iti me arahato sutanti evaṃ mayā ārakattādīhi kāraṇehi arahato, bhagavato, dhammasenāpatiādīnañca ‘‘satthā devamanussāna’’ntiādikaṃ vadantānaṃ santike evaṃ sutanti dasseti.

    ஸப்³ப³ஸங்யோஜனாதீதந்தி ஸப்³பா³னி த³ஸபி ஸங்யோஜனானி யதா²ரஹங் சதூஹி மக்³கே³ஹி ஸஹ வாஸனாய அதிக்கந்தங். வனா நிப்³ப³னமாக³தந்தி கிலேஸவனதோ தப்³பி³ரஹிதங் நிப்³ப³னங் உபக³தங். காமேஹி நெக்க²ம்மரதந்தி ஸப்³ப³ஸோ காமேஹி நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜ்ஜாஜா²னவிபஸ்ஸனாதி³பே⁴தே³ நெக்க²ம்மே அபி⁴ரதங். முத்தங் ஸேலாவ கஞ்சனந்தி அஸாரதோ நிஸ்ஸடஸாரஸபா⁴வத்தா ஸேலதோ நிஸ்ஸடகஞ்சனஸதி³ஸங் தே³வாபி தங் நமஸ்ஸந்தீதி யோஜனா.

    Sabbasaṃyojanātītanti sabbāni dasapi saṃyojanāni yathārahaṃ catūhi maggehi saha vāsanāya atikkantaṃ. Vanā nibbanamāgatanti kilesavanato tabbirahitaṃ nibbanaṃ upagataṃ. Kāmehi nekkhammaratanti sabbaso kāmehi nikkhamitvā pabbajjājhānavipassanādibhede nekkhamme abhirataṃ. Muttaṃ selāva kañcananti asārato nissaṭasārasabhāvattā selato nissaṭakañcanasadisaṃ devāpi taṃ namassantīti yojanā.

    வே அச்சருசி நாகோ³தி ஸோ ஏகங்ஸதோ ஆகு³ங் ந கரோதி, புனப்³ப⁴வங் ந க³ச்ச²தி; நாகோ³ விய ப³லவாதி. ‘‘நாகோ³’’தி லத்³த⁴னாமோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, அச்சருசீதி அத்தனோ காயருசியா ஞாணருசியா ச ஸதே³வகங் லோகங் அதிக்கமித்வா ருசி, ஸோபி⁴. யதா² கிங்? ஹிமவாவஞ்ஞே ஸிலுச்சயே, யதா² ஹி ஹிமவா பப்³ப³தராஜா அத்தனோ தி²ரக³ருமஹாஸாரபா⁴வாதீ³ஹி கு³ணேஹி அஞ்ஞே பப்³ப³தே அதிரோசதி, ஏவங் அதிரோசதீதி அத்தோ². ஸப்³பே³ஸங் நாக³னாமானந்தி அஹினாக³ஹத்தி²னாக³புரிஸனாகா³னங் , ஸேகா²ஸேக²பச்சேகபு³த்³த⁴னாகா³னங் வா. ஸச்சனாமோதி ஸச்சேனேவ நாக³னாமோ. தங் பன ஸச்சனாமதங் ‘‘ந ஹி ஆகு³ங் கரோதீ’’திஆதி³னா ஸயமேவ வக்க²தி.

    Save accaruci nāgoti so ekaṃsato āguṃ na karoti, punabbhavaṃ na gacchati; nāgo viya balavāti. ‘‘Nāgo’’ti laddhanāmo sammāsambuddho, accarucīti attano kāyaruciyā ñāṇaruciyā ca sadevakaṃ lokaṃ atikkamitvā ruci, sobhi. Yathā kiṃ? Himavāvaññe siluccaye, yathā hi himavā pabbatarājā attano thiragarumahāsārabhāvādīhi guṇehi aññe pabbate atirocati, evaṃ atirocatīti attho. Sabbesaṃ nāganāmānanti ahināgahatthināgapurisanāgānaṃ , sekhāsekhapaccekabuddhanāgānaṃ vā. Saccanāmoti sacceneva nāganāmo. Taṃ pana saccanāmataṃ ‘‘na hi āguṃ karotī’’tiādinā sayameva vakkhati.

    இதா³னி பு³த்³த⁴னாக³ங் அவயவதோ ச த³ஸ்ஸெந்தோ நாமதோ தாவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ந ஹி ஆகு³ங் கரோதி ஸோ’’தி ஆஹ. யஸ்மா ஆகு³ங், பாபங், ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ந கரோதி, தஸ்மா நாகோ³தி அத்தோ². ஸோரச்சந்தி ஸீலங். அவிஹிங்ஸாதி கருணா. தது³ப⁴யங் ஸப்³ப³ஸ்ஸபி கு³ணராஸிஸ்ஸ புப்³ப³ங்க³மந்தி, கத்வா பு³த்³த⁴னாக³ஸ்ஸ புரிமபாத³பா⁴வோ தஸ்ஸ யுத்தோதி ஆஹ ‘‘பாதா³ நாக³ஸ்ஸ தே து³வே’’தி.

    Idāni buddhanāgaṃ avayavato ca dassento nāmato tāva dassetuṃ ‘‘na hi āguṃ karoti so’’ti āha. Yasmā āguṃ, pāpaṃ, sabbena sabbaṃ na karoti, tasmā nāgoti attho. Soraccanti sīlaṃ. Avihiṃsāti karuṇā. Tadubhayaṃ sabbassapi guṇarāsissa pubbaṅgamanti, katvā buddhanāgassa purimapādabhāvo tassa yuttoti āha ‘‘pādā nāgassa te duve’’ti.

    அபரபாத³பா⁴வேன வத³ந்தோ ‘‘ஸதி ச ஸம்பஜஞ்ஞஞ்ச, சரணா நாக³ஸ்ஸ தேபரே’’தி ஆஹ. ‘‘த்யாபரே’’தி வா பாடோ². தே அபரெத்வேவ பத³விபா⁴கோ³. அனவஜ்ஜத⁴ம்மானங் ஆதா³னே ஸத்³தா⁴ ஹத்தோ² ஏதஸ்ஸாதி, ஸத்³தா⁴ஹத்தோ². ஸுபரிஸுத்³த⁴வேத³னா ஞாணப்பபே⁴தா³ உபெக்கா² ஸேதத³ந்தா தே ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி, உபெக்கா²ஸேதத³ந்தவா.

    Aparapādabhāvena vadanto ‘‘sati ca sampajaññañca, caraṇā nāgassa tepare’’ti āha. ‘‘Tyāpare’’ti vā pāṭho. Te aparetveva padavibhāgo. Anavajjadhammānaṃ ādāne saddhā hattho etassāti, saddhāhattho. Suparisuddhavedanā ñāṇappabhedā upekkhā setadantā te etassa atthīti, upekkhāsetadantavā.

    உத்தமங்க³ங் பஞ்ஞா, தஸ்ஸா அதி⁴ட்டா²னங் ஸதீதி ஆஹ ‘‘ஸதி கீ³வா ஸிரோ பஞ்ஞா’’தி. வீமங்ஸா த⁴ம்மசிந்தனாதி யதா² கா²தி³தப்³பா³கா²தி³தப்³ப³ஸ்ஸ ஸொண்டா³ய பராமஸனங் கா⁴யனஞ்ச ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ வீமங்ஸா நாம ஹோதி, ஏவங் பு³த்³த⁴னாக³ஸ்ஸ குஸலாதி³த⁴ம்மசிந்தனா வீமங்ஸா. ஸமா வஸந்தி எத்தா²தி, ஸமாவாஸோ, பா⁴ஜனங் குச்சி² ஏவ ஸமாவாஸோ, அபி⁴ஞ்ஞாஸமதா²னங் ஆதா⁴னபா⁴வதோ ஸமத²விபஸ்ஸனாஸங்கா²தோ த⁴ம்மோ குச்சி²ஸமாவாஸோ ஏதஸ்ஸாதி த⁴ம்மகுச்சி²ஸமாவாஸோ. விவேகோதி உபதி⁴விவேகோ. தஸ்ஸாதி பு³த்³த⁴னாக³ஸ்ஸ. வாலதி⁴, பரியோஸானங்க³பா⁴வதோ.

    Uttamaṅgaṃ paññā, tassā adhiṭṭhānaṃ satīti āha ‘‘sati gīvā siro paññā’’ti. Vīmaṃsā dhammacintanāti yathā khāditabbākhāditabbassa soṇḍāya parāmasanaṃ ghāyanañca hatthināgassa vīmaṃsā nāma hoti, evaṃ buddhanāgassa kusalādidhammacintanā vīmaṃsā. Samā vasanti etthāti, samāvāso, bhājanaṃ kucchi eva samāvāso, abhiññāsamathānaṃ ādhānabhāvato samathavipassanāsaṅkhāto dhammo kucchisamāvāso etassāti dhammakucchisamāvāso. Vivekoti upadhiviveko. Tassāti buddhanāgassa. Vāladhi, pariyosānaṅgabhāvato.

    ஜா²யீதி ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னேன ச ஜா²யனஸீலோ. அஸ்ஸாஸரதோதி பரமஸ்ஸாஸபூ⁴தே நிப்³பா³னே ரதோ. அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதோதி விஸயஜ்ஜ²த்தே ப²லஸமாபத்தியங் ஸுட்டு² ஸமாஹிதோ ததி³த³ங் ஸமாதா⁴னங் ஸுட்டு² ஸப்³ப³காலிகந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘க³ச்ச²ங் ஸமாஹிதோ நாகோ³’’திஆதி³ வுத்தங். ப⁴க³வா ஹி ஸவாஸனஸ்ஸ உத்³த⁴ச்சஸ்ஸ பஹீனத்தா விக்கே²பாபா⁴வதோ நிச்சங் ஸமாஹிதோவ. தஸ்மா யங் யங் இரியாபத²ங் கப்பேதி, தங் தங் ஸமாஹிதோவ கப்பேஸீதி.

    Jhāyīti ārammaṇūpanijjhānena ca jhāyanasīlo. Assāsaratoti paramassāsabhūte nibbāne rato. Ajjhattaṃ susamāhitoti visayajjhatte phalasamāpattiyaṃ suṭṭhu samāhito tadidaṃ samādhānaṃ suṭṭhu sabbakālikanti dassetuṃ ‘‘gacchaṃ samāhito nāgo’’tiādi vuttaṃ. Bhagavā hi savāsanassa uddhaccassa pahīnattā vikkhepābhāvato niccaṃ samāhitova. Tasmā yaṃ yaṃ iriyāpathaṃ kappeti, taṃ taṃ samāhitova kappesīti.

    ஸப்³ப³த்தா²தி, ஸப்³ப³ஸ்மிங் கோ³சரே, ஸப்³ப³ஸ்மிஞ்ச த்³வாரே ஸப்³ப³ஸோ பிஹிதவுத்தி. தேனாஹ – ‘‘ஸப்³ப³ங் காயகம்மங் ஞாணபுப்³ப³ங்க³மங் ஞாணானுபரிவத்த’’ந்திஆதி³ (நெத்தி॰ 15). ஏஸா நாக³ஸ்ஸ ஸம்பதா³தி ஏஸா ‘‘ந ஹி ஆகு³ங் கரோதி ஸோ’’திஆதி³னா ‘‘ஸம்பு³த்³த⁴’’ந்திஆதி³னா ஏவ வா யதா²வுத்தா வக்க²மானா ச பு³த்³த⁴க³ந்த⁴ஹத்தி²னோ ஸம்பத்தி கு³ணபரிபுண்ணா.

    Sabbatthāti, sabbasmiṃ gocare, sabbasmiñca dvāre sabbaso pihitavutti. Tenāha – ‘‘sabbaṃ kāyakammaṃ ñāṇapubbaṅgamaṃ ñāṇānuparivatta’’ntiādi (netti. 15). Esā nāgassa sampadāti esā ‘‘na hi āguṃ karoti so’’tiādinā ‘‘sambuddha’’ntiādinā eva vā yathāvuttā vakkhamānā ca buddhagandhahatthino sampatti guṇaparipuṇṇā.

    பு⁴ஞ்ஜதி அனவஜ்ஜானீதி ஸம்மாஜீவஸ்ஸ உக்கங்ஸபாரமிப்பத்தியா பு⁴ஞ்ஜதி அக³ரஹிதப்³பா³னி, மிச்சா²ஜீவஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸோ ஸவாஸனானஞ்ச பஹீனத்தா ஸாவஜ்ஜானி க³ரஹிதப்³பா³னி ந பு⁴ஞ்ஜதி அனவஜ்ஜானி பு⁴ஞ்ஜந்தோ ச ஸன்னிதி⁴ங் பரிவஜ்ஜயங் பு⁴ஞ்ஜதீதி யோஜனா.

    Bhuñjatianavajjānīti sammājīvassa ukkaṃsapāramippattiyā bhuñjati agarahitabbāni, micchājīvassa sabbaso savāsanānañca pahīnattā sāvajjāni garahitabbāni na bhuñjati anavajjāni bhuñjanto ca sannidhiṃ parivajjayaṃ bhuñjatīti yojanā.

    ஸங்யோஜனந்தி வட்டது³க்கே²ன ஸத்³தி⁴ங் ஸந்தானங் ஸங்யோஜனதோ வட்டே ஓஸீதா³பனஸமத்த²ங் த³ஸவித⁴ம்பி ஸங்யோஜனங். அணுங் தூ²லந்தி கு²த்³த³கஞ்சேவ மஹந்தஞ்ச. ஸப்³ப³ங் செ²த்வான ப³ந்த⁴னந்தி மக்³க³ஞாணேன அனவஸேஸங் கிலேஸப³ந்த⁴னங் சி²ந்தி³த்வா. யேன யேனாதி யேன யேன தி³ஸாபா⁴கே³ன.

    Saṃyojananti vaṭṭadukkhena saddhiṃ santānaṃ saṃyojanato vaṭṭe osīdāpanasamatthaṃ dasavidhampi saṃyojanaṃ. Aṇuṃ thūlanti khuddakañceva mahantañca. Sabbaṃ chetvāna bandhananti maggañāṇena anavasesaṃ kilesabandhanaṃ chinditvā. Yena yenāti yena yena disābhāgena.

    யதா² ஹி உத³கே ஜாதங் புண்ட³ரீகங் உத³கே பவட்³ட⁴தி நோபலிப்பதி தோயேன, அனுபலேபஸபா⁴வத்தா, ததே²வ லோகே ஜாதோ பு³த்³தோ⁴ லோகே விஹரதி, நோபலிப்பதி லோகேன தண்ஹாதி³ட்டி²மானலேபாபா⁴வதோதி யோஜனா.

    Yathā hi udake jātaṃ puṇḍarīkaṃ udake pavaḍḍhati nopalippati toyena, anupalepasabhāvattā, tatheva loke jāto buddho loke viharati, nopalippati lokena taṇhādiṭṭhimānalepābhāvatoti yojanā.

    கி³னீதி அக்³கி³. அனாஹாரோதி அனிந்த⁴னோ.

    Ginīti aggi. Anāhāroti anindhano.

    அத்த²ஸ்ஸாயங் விஞ்ஞாபனீதி ஸத்து² கு³ணஸங்கா²தஸ்ஸ உபமெய்யத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனீ, பகாஸனீ அயங் நாகூ³பமா. விஞ்ஞூஹீதி ஸத்து² படிவித்³த⁴சதுஸச்சத⁴ம்மங் பரிஜானந்தேஹி அத்தானங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. விஞ்ஞிஸ்ஸந்தீதிஆதி³ காரணவசனங், யஸ்மா நாகே³ன மயா தே³ஸிதங் நாக³ங் ததா²க³தக³ந்த⁴ஹத்தி²ங் மஹானாகா³ கீ²ணாஸவா அத்தனோ விஸயே ட²த்வா விஜானிஸ்ஸந்தி, தஸ்மா அஞ்ஞேஸங் புது²ஜ்ஜனானங் ஞாபனத்த²ங் அயங் உபமா அம்ஹேஹி பா⁴ஸிதாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Atthassāyaṃ viññāpanīti satthu guṇasaṅkhātassa upameyyatthassa viññāpanī, pakāsanī ayaṃ nāgūpamā. Viññūhīti satthu paṭividdhacatusaccadhammaṃ parijānantehi attānaṃ sandhāya vadati. Viññissantītiādi kāraṇavacanaṃ, yasmā nāgena mayā desitaṃ nāgaṃ tathāgatagandhahatthiṃ mahānāgā khīṇāsavā attano visaye ṭhatvā vijānissanti, tasmā aññesaṃ puthujjanānaṃ ñāpanatthaṃ ayaṃ upamā amhehi bhāsitāti adhippāyo.

    ஸரீரங் விஜஹங் நாகோ³, பரினிப்³பி³ஸ்ஸத்யனாஸவோதி போ³தி⁴மூலே ஸஉபாதி³ஸேஸபரினிப்³பா³னேன அனாஸவோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴னாகோ³, இதா³னி ஸரீரங் அத்தபா⁴வங் விஜஹந்தோ க²ந்த⁴பரினிப்³பா³னேன பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதீதி.

    Sarīraṃvijahaṃ nāgo, parinibbissatyanāsavoti bodhimūle saupādisesaparinibbānena anāsavo sammāsambuddhanāgo, idāni sarīraṃ attabhāvaṃ vijahanto khandhaparinibbānena parinibbāyissatīti.

    ஏவங் சுத்³த³ஸஹி உபமாஹி மண்டெ³த்வா, ஸோளஸஹி கா³தா²ஹி, சதுஸட்டி²யா பாதே³ஹி ஸத்து² கு³ணே வண்ணெந்தோ அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி.

    Evaṃ cuddasahi upamāhi maṇḍetvā, soḷasahi gāthāhi, catusaṭṭhiyā pādehi satthu guṇe vaṇṇento anupādisesāya nibbānadhātuyā desanaṃ niṭṭhāpesi.

    உதா³யித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Udāyittheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸோளஸகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Soḷasakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. உதா³யித்தே²ரகா³தா² • 2. Udāyittheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact