Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi

    2. உத்³தே³ஸவாரோ

    2. Uddesavāro

    1. தத்த² கதமே ஸோளஸ ஹாரா? தே³ஸனா விசயோ யுத்தி பத³ட்டா²னோ லக்க²ணோ சதுப்³யூஹோ ஆவட்டோ விப⁴த்தி பரிவத்தனோ வேவசனோ பஞ்ஞத்தி ஓதரணோ ஸோத⁴னோ அதி⁴ட்டா²னோ பரிக்கா²ரோ ஸமாரோபனோ இதி.

    1. Tattha katame soḷasa hārā? Desanā vicayo yutti padaṭṭhāno lakkhaṇo catubyūho āvaṭṭo vibhatti parivattano vevacano paññatti otaraṇo sodhano adhiṭṭhāno parikkhāro samāropano iti.

    தஸ்ஸானுகீ³தி

    Tassānugīti

    தே³ஸனா விசயோ யுத்தி, பத³ட்டா²னோ ச லக்க²ணோ;

    Desanā vicayo yutti, padaṭṭhāno ca lakkhaṇo;

    சதுப்³யூஹோ ச ஆவட்டோ, விப⁴த்தி பரிவத்தனோ.

    Catubyūho ca āvaṭṭo, vibhatti parivattano.

    வேவசனோ ச பஞ்ஞத்தி, ஓதரணோ ச ஸோத⁴னோ;

    Vevacano ca paññatti, otaraṇo ca sodhano;

    அதி⁴ட்டா²னோ பரிக்கா²ரோ, ஸமாரோபனோ ஸோளஸோ 1.

    Adhiṭṭhāno parikkhāro, samāropano soḷaso 2.

    ஏதே ஸோளஸ ஹாரா, பகித்திதா அத்த²தோ அஸங்கிண்ணா;

    Ete soḷasa hārā, pakittitā atthato asaṃkiṇṇā;

    ஏதேஸஞ்சேவ ப⁴வதி, வித்தா²ரதயா நயவிப⁴த்தீதி.

    Etesañceva bhavati, vitthāratayā nayavibhattīti.

    2. தத்த² கதமே பஞ்ச நயா? நந்தி³யாவட்டோ திபுக்க²லோ ஸீஹவிக்கீளிதோ தி³ஸாலோசனோ அங்குஸோ இதி.

    2. Tattha katame pañca nayā? Nandiyāvaṭṭo tipukkhalo sīhavikkīḷito disālocano aṅkuso iti.

    தஸ்ஸானுகீ³தி

    Tassānugīti

    பட²மோ நந்தி³யாவட்டோ, து³தியோ ச திபுக்க²லோ;

    Paṭhamo nandiyāvaṭṭo, dutiyo ca tipukkhalo;

    ஸீஹவிக்கீளிதோ நாம, ததியோ நயலஞ்ஜகோ 3.

    Sīhavikkīḷito nāma, tatiyo nayalañjako 4.

    தி³ஸாலோசனமாஹங்ஸு , சதுத்த²ங் நயமுத்தமங்;

    Disālocanamāhaṃsu , catutthaṃ nayamuttamaṃ;

    பஞ்சமோ அங்குஸோ நாம, ஸப்³பே³ பஞ்ச நயா க³தாதி.

    Pañcamo aṅkuso nāma, sabbe pañca nayā gatāti.

    3. தத்த² கதமானி அட்டா²ரஸ மூலபதா³னி? நவ பதா³னி குஸலானி நவ பதா³னி அகுஸலானி. தத்த² கதமானி நவ பதா³னி அகுஸலானி, தண்ஹா அவிஜ்ஜா லோபோ⁴ தோ³ஸோ மோஹோ ஸுப⁴ஸஞ்ஞா ஸுக²ஸஞ்ஞா நிச்சஸஞ்ஞா அத்தஸஞ்ஞாதி, இமானி நவ பதா³னி அகுஸலானி, யத்த² ஸப்³போ³ அகுஸலபக்கோ² ஸங்க³ஹங் ஸமோஸரணங் க³ச்ச²தி.

    3. Tattha katamāni aṭṭhārasa mūlapadāni? Nava padāni kusalāni nava padāni akusalāni. Tattha katamāni nava padāni akusalāni, taṇhā avijjā lobho doso moho subhasaññā sukhasaññā niccasaññā attasaññāti, imāni nava padāni akusalāni, yattha sabbo akusalapakkho saṅgahaṃ samosaraṇaṃ gacchati.

    தத்த² கதமானி நவ பதா³னி குஸலானி? ஸமதோ² விபஸ்ஸனா அலோபோ⁴ அதோ³ஸோ அமோஹோ அஸுப⁴ஸஞ்ஞா து³க்க²ஸஞ்ஞா அனிச்சஸஞ்ஞா அனத்தஸஞ்ஞாதி, இமானி நவ பதா³னி குஸலானி, யத்த² ஸப்³போ³ குஸலபக்கோ² ஸங்க³ஹங் ஸமோஸரணங் க³ச்ச²தி.

    Tattha katamāni nava padāni kusalāni? Samatho vipassanā alobho adoso amoho asubhasaññā dukkhasaññā aniccasaññā anattasaññāti, imāni nava padāni kusalāni, yattha sabbo kusalapakkho saṅgahaṃ samosaraṇaṃ gacchati.

    தத்ரித³ங் உத்³தா³னங்

    Tatridaṃ uddānaṃ

    தண்ஹா ச அவிஜ்ஜாபி ச, லோபோ⁴ தோ³ஸோ ததே²வ மோஹோ ச;

    Taṇhā ca avijjāpi ca, lobho doso tatheva moho ca;

    சதுரோ ச விபல்லாஸா, கிலேஸபூ⁴மீ நவ பதா³னி.

    Caturo ca vipallāsā, kilesabhūmī nava padāni.

    ஸமதோ² ச விபஸ்ஸனா ச, குஸலானி ச யானி தீணி மூலானி;

    Samatho ca vipassanā ca, kusalāni ca yāni tīṇi mūlāni;

    சதுரோ ஸதிபட்டா²னா, இந்த்³ரியபூ⁴மீ நவ பதா³னி.

    Caturo satipaṭṭhānā, indriyabhūmī nava padāni.

    நவஹி ச பதே³ஹி குஸலா, நவஹி ச யுஜ்ஜந்தி அகுஸலபக்கா²;

    Navahi ca padehi kusalā, navahi ca yujjanti akusalapakkhā;

    ஏதே கோ² மூலபதா³, ப⁴வந்தி அட்டா²ரஸ பதா³னீதி.

    Ete kho mūlapadā, bhavanti aṭṭhārasa padānīti.

    உத்³தே³ஸவாரோ.

    Uddesavāro.







    Footnotes:
    1. ஸோளஸ (ஸீ॰)
    2. soḷasa (sī.)
    3. நயலஞ்ச²கோ (ஸீ॰)
    4. nayalañchako (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 2. உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா • 2. Uddesavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 2. உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா • 2. Uddesavāravaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 2. உத்³தே³ஸவாரஅத்த²விபா⁴வனா • 2. Uddesavāraatthavibhāvanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact