Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. உதே³னத்தே²ரஅபதா³னங்

    10. Udenattheraapadānaṃ

    330.

    330.

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , பது³மோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , padumo nāma pabbato;

    அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    331.

    331.

    ‘‘நதி³யோ ஸந்த³ரே தத்த², ஸுபதித்தா² மனோரமா;

    ‘‘Nadiyo sandare tattha, supatitthā manoramā;

    அச்சோ²த³கா ஸீதஜலா, ஸந்த³ரே நதி³யோ ஸதா³.

    Acchodakā sītajalā, sandare nadiyo sadā.

    332.

    332.

    ‘‘பாடீ²னா பாவுஸா மச்சா², ப³லஜா முஞ்ஜரோஹிதா;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā muñjarohitā;

    ஸோபெ⁴ந்தா நதி³யோ ஏதே, வஸந்தி நதி³யா ஸதா³.

    Sobhentā nadiyo ete, vasanti nadiyā sadā.

    333.

    333.

    ‘‘அம்ப³ஜம்பூ³ஹி ஸஞ்ச²ன்னா, கரேரிதிலகா ததா²;

    ‘‘Ambajambūhi sañchannā, kareritilakā tathā;

    உத்³தா³லகா பாடலியோ, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Uddālakā pāṭaliyo, sobhenti mama assamaṃ.

    334.

    334.

    ‘‘அங்கோலகா பி³ம்பி³ஜாலா, மாயாகாரீ ச புப்பி²தா;

    ‘‘Aṅkolakā bimbijālā, māyākārī ca pupphitā;

    க³ந்தே⁴ன உபவாயந்தா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Gandhena upavāyantā, sobhenti mama assamaṃ.

    335.

    335.

    ‘‘அதிமுத்தா ஸத்தலிகா, நாகா³ ஸாலா ச புப்பி²தா;

    ‘‘Atimuttā sattalikā, nāgā sālā ca pupphitā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhenti mama assamaṃ.

    336.

    336.

    ‘‘கோஸம்பா³ ஸளலா நீபா, அட்ட²ங்கா³பி ச புப்பி²தா 1;

    ‘‘Kosambā saḷalā nīpā, aṭṭhaṅgāpi ca pupphitā 2;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhenti mama assamaṃ.

    337.

    337.

    ‘‘ஹரீதகா ஆமலகா, அம்ப³ஜம்பு³விபீ⁴தகா;

    ‘‘Harītakā āmalakā, ambajambuvibhītakā;

    கோலா ப⁴ல்லாதகா பி³ல்லா, ப²லானி ப³ஹு அஸ்ஸமே.

    Kolā bhallātakā billā, phalāni bahu assame.

    338.

    338.

    ‘‘கலம்பா³ கந்த³லீ தத்த², புப்ப²ந்தி மம அஸ்ஸமே;

    ‘‘Kalambā kandalī tattha, pupphanti mama assame;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் 3 ஸம்பவந்தா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ 4 sampavantā, sobhenti mama assamaṃ.

    339.

    339.

    ‘‘அஸோகபிண்டி³வாரீ ச 5, நிம்ப³ருக்கா² ச புப்பி²தா;

    ‘‘Asokapiṇḍivārī ca 6, nimbarukkhā ca pupphitā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhenti mama assamaṃ.

    340.

    340.

    ‘‘புன்னாகா³ கி³ரிபுன்னாகா³, திமிரா தத்த² புப்பி²தா;

    ‘‘Punnāgā giripunnāgā, timirā tattha pupphitā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhenti mama assamaṃ.

    341.

    341.

    ‘‘நிக்³கு³ண்டீ³ ஸிரினிக்³கு³ண்டீ³, சம்பருக்கெ²த்த² புப்பி²தா;

    ‘‘Nigguṇḍī sirinigguṇḍī, camparukkhettha pupphitā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhenti mama assamaṃ.

    342.

    342.

    ‘‘அவிதூ³ரே பொக்க²ரணீ, சக்கவாகூபகூஜிதா;

    ‘‘Avidūre pokkharaṇī, cakkavākūpakūjitā;

    மந்தா³லகேஹி ஸஞ்ச²ன்னா, பது³முப்பலகேஹி ச.

    Mandālakehi sañchannā, padumuppalakehi ca.

    343.

    343.

    ‘‘அச்சோ²த³கா ஸீதஜலா, ஸுபதித்தா² மனோரமா;

    ‘‘Acchodakā sītajalā, supatitthā manoramā;

    அச்சா² ப²லிகஸமானா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Acchā phalikasamānā, sobhenti mama assamaṃ.

    344.

    344.

    ‘‘பது³மா புப்ப²ரே தத்த², புண்ட³ரீகா ச உப்பலா;

    ‘‘Padumā pupphare tattha, puṇḍarīkā ca uppalā;

    மந்தா³லகேஹி ஸஞ்ச²ன்னா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Mandālakehi sañchannā, sobhenti mama assamaṃ.

    345.

    345.

    ‘‘பாடீ²னா பாவுஸா மச்சா², ப³லஜா முஞ்ஜரோஹிதா;

    ‘‘Pāṭhīnā pāvusā macchā, balajā muñjarohitā;

    விசரந்தாவ தே தத்த², ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Vicarantāva te tattha, sobhenti mama assamaṃ.

    346.

    346.

    ‘‘கும்பீ⁴லா ஸுஸுமாரா ச, கச்ச²பா ச க³ஹா ப³ஹூ;

    ‘‘Kumbhīlā susumārā ca, kacchapā ca gahā bahū;

    ஓக³ஹா அஜக³ரா ச, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Ogahā ajagarā ca, sobhenti mama assamaṃ.

    347.

    347.

    ‘‘பாரேவதா ரவிஹங்ஸா, சக்கவாகா நதீ³சரா;

    ‘‘Pārevatā ravihaṃsā, cakkavākā nadīcarā;

    தி³ந்தி³பா⁴ ஸாளிகா செத்த², ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Dindibhā sāḷikā cettha, sobhenti mama assamaṃ.

    348.

    348.

    ‘‘நயிதா அம்ப³க³ந்தீ⁴ ச, கேதகா தத்த² புப்பி²தா;

    ‘‘Nayitā ambagandhī ca, ketakā tattha pupphitā;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தா, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantā, sobhenti mama assamaṃ.

    349.

    349.

    ‘‘ஸீஹா ப்³யக்³கா⁴ ச தீ³பீ ச, அச்ச²கோகதரச்ச²கா;

    ‘‘Sīhā byagghā ca dīpī ca, acchakokataracchakā;

    அனுஸஞ்சரந்தா பவனே, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Anusañcarantā pavane, sobhenti mama assamaṃ.

    350.

    350.

    ‘‘ஜடாபா⁴ரேன ப⁴ரிதா, அஜினுத்தரவாஸனா;

    ‘‘Jaṭābhārena bharitā, ajinuttaravāsanā;

    அனுஸஞ்சரந்தா பவனே, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Anusañcarantā pavane, sobhenti mama assamaṃ.

    351.

    351.

    ‘‘அஜினானித⁴ரா ஏதே, நிபகா ஸந்தவுத்தினோ;

    ‘‘Ajinānidharā ete, nipakā santavuttino;

    அப்பாஹாராவ தே ஸப்³பே³, ஸோபெ⁴ந்தி மம அஸ்ஸமங்.

    Appāhārāva te sabbe, sobhenti mama assamaṃ.

    352.

    352.

    ‘‘கா²ரிபா⁴ரங் க³ஹெத்வான, அஜ்ஜோ²க³ய்ஹ வனங் ததா³;

    ‘‘Khāribhāraṃ gahetvāna, ajjhogayha vanaṃ tadā;

    மூலப²லானி பு⁴ஞ்ஜந்தா, வஸந்தி அஸ்ஸமே ததா³.

    Mūlaphalāni bhuñjantā, vasanti assame tadā.

    353.

    353.

    ‘‘ந தே தா³ருங் ஆஹரந்தி, உத³கங் பாத³தோ⁴வனங்;

    ‘‘Na te dāruṃ āharanti, udakaṃ pādadhovanaṃ;

    ஸப்³பே³ஸங் ஆனுபா⁴வேன, ஸயமேவாஹரீயதி.

    Sabbesaṃ ānubhāvena, sayamevāharīyati.

    354.

    354.

    ‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி, இஸயெத்த² ஸமாக³தா;

    ‘‘Cullāsītisahassāni, isayettha samāgatā;

    ஸப்³பே³வ ஜா²யினோ ஏதே, உத்தமத்த²க³வேஸகா.

    Sabbeva jhāyino ete, uttamatthagavesakā.

    355.

    355.

    ‘‘தபஸ்ஸினோ ப்³ரஹ்மசாரீ, சோதெ³ந்தா அப்பனாவ தே;

    ‘‘Tapassino brahmacārī, codentā appanāva te;

    அம்ப³ராவசரா ஸப்³பே³, வஸந்தி அஸ்ஸமே ததா³.

    Ambarāvacarā sabbe, vasanti assame tadā.

    356.

    356.

    ‘‘பஞ்சாஹங் ஸன்னிபதந்தி, ஏகக்³கா³ ஸந்தவுத்தினோ;

    ‘‘Pañcāhaṃ sannipatanti, ekaggā santavuttino;

    அஞ்ஞோஞ்ஞங் அபி⁴வாதெ³த்வா, பக்கமந்தி தி³ஸாமுகா².

    Aññoññaṃ abhivādetvā, pakkamanti disāmukhā.

    357.

    357.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    தமந்த⁴காரங் வித⁴மங், உப்பஜ்ஜி தாவதே³ ஜினோ.

    Tamandhakāraṃ vidhamaṃ, uppajji tāvade jino.

    358.

    358.

    ‘‘மம அஸ்ஸமஸாமந்தா, யக்கோ² ஆஸி மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Mama assamasāmantā, yakkho āsi mahiddhiko;

    ஸோ மே ஸங்ஸித்த² ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஜலஜுத்தமனாயகங்.

    So me saṃsittha sambuddhaṃ, jalajuttamanāyakaṃ.

    359.

    359.

    ‘‘ஏஸ பு³த்³தோ⁴ ஸமுப்பன்னோ, பது³முத்தரோ மஹாமுனி;

    ‘‘Esa buddho samuppanno, padumuttaro mahāmuni;

    கி²ப்பங் க³ந்த்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், பயிரூபாஸ மாரிஸ.

    Khippaṃ gantvāna sambuddhaṃ, payirūpāsa mārisa.

    360.

    360.

    ‘‘யக்க²ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, விப்பஸன்னேன சேதஸா;

    ‘‘Yakkhassa vacanaṃ sutvā, vippasannena cetasā;

    அஸ்ஸமங் ஸங்ஸாமெத்வான, நிக்க²மிங் விபினா ததா³.

    Assamaṃ saṃsāmetvāna, nikkhamiṃ vipinā tadā.

    361.

    361.

    ‘‘சேளேவ ட³ய்ஹமானம்ஹி, நிக்க²மித்வான அஸ்ஸமா;

    ‘‘Ceḷeva ḍayhamānamhi, nikkhamitvāna assamā;

    ஏகரத்திங் நிவாஸெத்வா 7, உபக³ச்சி²ங் வினாயகங்.

    Ekarattiṃ nivāsetvā 8, upagacchiṃ vināyakaṃ.

    362.

    362.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    சதுஸச்சங் பகாஸெந்தோ, தே³ஸேஸி அமதங் பத³ங்.

    Catusaccaṃ pakāsento, desesi amataṃ padaṃ.

    363.

    363.

    ‘‘ஸுபு²ல்லங் பது³மங் க³ய்ஹ, உபக³ந்த்வா மஹேஸினோ;

    ‘‘Suphullaṃ padumaṃ gayha, upagantvā mahesino;

    பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அபி⁴ரோபயிங்.

    Pasannacitto sumano, buddhassa abhiropayiṃ.

    364.

    364.

    ‘‘பூஜயித்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஜலஜுத்தமனாயகங்;

    ‘‘Pūjayitvāna sambuddhaṃ, jalajuttamanāyakaṃ;

    ஏகங்ஸங் அஜினங் கத்வா, ஸந்த²விங் லோகனாயகங்.

    Ekaṃsaṃ ajinaṃ katvā, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    365.

    365.

    ‘‘யேன ஞாணேன ஸம்பு³த்³தோ⁴, வஸதீஹ அனாஸவோ;

    ‘‘Yena ñāṇena sambuddho, vasatīha anāsavo;

    தங் ஞாணங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Taṃ ñāṇaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    366.

    366.

    ‘‘‘ஸங்ஸாரஸோதங் சி²ந்தி³த்வா, தாரேஸி ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘‘Saṃsārasotaṃ chinditvā, tāresi sabbapāṇinaṃ;

    தவ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, தண்ஹாஸோதங் தரந்தி தே.

    Tava dhammaṃ suṇitvāna, taṇhāsotaṃ taranti te.

    367.

    367.

    ‘‘‘துவங் ஸத்தா² ச கேது ச, த⁴ஜோ யூபோ ச பாணினங்;

    ‘‘‘Tuvaṃ satthā ca ketu ca, dhajo yūpo ca pāṇinaṃ;

    பராயணோ பதிட்டா² ச, தீ³போ ச த்³விபது³த்தம 9.

    Parāyaṇo patiṭṭhā ca, dīpo ca dvipaduttama 10.

    368.

    368.

    ‘‘‘யாவதா க³ணினோ லோகே, ஸத்த²வாஹா பவுச்சரே;

    ‘‘‘Yāvatā gaṇino loke, satthavāhā pavuccare;

    துவங் அக்³கோ³ஸி ஸப்³ப³ஞ்ஞு, தவ அந்தோக³தா⁴வ தே.

    Tuvaṃ aggosi sabbaññu, tava antogadhāva te.

    369.

    369.

    ‘‘‘தவ ஞாணேன ஸப்³ப³ஞ்ஞு, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்;

    ‘‘‘Tava ñāṇena sabbaññu, tāresi janataṃ bahuṃ;

    தவ த³ஸ்ஸனமாக³ம்ம, து³க்க²ஸ்ஸந்தங் கரிஸ்ஸரே.

    Tava dassanamāgamma, dukkhassantaṃ karissare.

    370.

    370.

    ‘‘‘யே கேசிமே க³ந்த⁴ஜாதா, லோகே வாயந்தி சக்கு²ம;

    ‘‘‘Ye kecime gandhajātā, loke vāyanti cakkhuma;

    தவ க³ந்த⁴ஸமோ நத்தி², புஞ்ஞக்கெ²த்தே மஹாமுனே’.

    Tava gandhasamo natthi, puññakkhette mahāmune’.

    371.

    371.

    ‘‘‘திரச்சா²னயோனிங் நிரயங், பரிமோசேஸி 11 சக்கு²ம;

    ‘‘‘Tiracchānayoniṃ nirayaṃ, parimocesi 12 cakkhuma;

    அஸங்க²தங் பத³ங் ஸந்தங், தே³ஸேஸி 13 த்வங் மஹாமுனே’.

    Asaṅkhataṃ padaṃ santaṃ, desesi 14 tvaṃ mahāmune’.

    372.

    372.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    373.

    373.

    ‘‘‘யோ மே ஞாணங் அபூஜேஸி, பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴;

    ‘‘‘Yo me ñāṇaṃ apūjesi, pasanno sehi pāṇibhi;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    374.

    374.

    ‘‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissati;

    ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி’.

    Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī bhavissati’.

    375.

    375.

    ‘‘ஸுலத்³த⁴லாப⁴ங் லத்³தொ⁴ம்ஹி, தோஸயித்வான ஸுப்³ப³தங்;

    ‘‘Suladdhalābhaṃ laddhomhi, tosayitvāna subbataṃ;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    376.

    376.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    377.

    377.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    378.

    378.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா உதே³னோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā udeno thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    உதே³னத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் த³ஸமங்.

    Udenattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    மெத்தெய்யவக்³கோ³ ஏகசத்தாலீஸமோ.

    Metteyyavaggo ekacattālīsamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    மெத்தெய்யோ புண்ணகோ தே²ரோ, மெத்தகூ³ தோ⁴தகோபி ச;

    Metteyyo puṇṇako thero, mettagū dhotakopi ca;

    உபஸிவோ ச நந்தோ³ ச, ஹேமகோ ஸத்தமோ தஹிங்.

    Upasivo ca nando ca, hemako sattamo tahiṃ.

    தோதெ³ய்யோ ஜதுகண்ணீ ச, உதே³னோ ச மஹாயஸோ;

    Todeyyo jatukaṇṇī ca, udeno ca mahāyaso;

    தீணி கா³தா²ஸதானெத்த², அஸீதி தீணி சுத்தரிங்.

    Tīṇi gāthāsatānettha, asīti tīṇi cuttariṃ.







    Footnotes:
    1. அட்ட²ங்கா³ ச ஸுபுப்பி²தா (ஸீ॰), கட்ட²ங்கா³ ச ஸுபுப்பி²தா (பீ॰)
    2. aṭṭhaṅgā ca supupphitā (sī.), kaṭṭhaṅgā ca supupphitā (pī.)
    3. தி³ப்³ப³க³ந்தா⁴ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰) ஏவங் பரத்த²பி
    4. dibbagandhā (sī. syā. pī.) evaṃ paratthapi
    5. அஸோகபிண்டீ³ ச வரீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰), அஸோகபிண்டீ³ ச வாரீ (பீ॰)
    6. asokapiṇḍī ca varī (sī. syā.), asokapiṇḍī ca vārī (pī.)
    7. நிவஸித்வா (ஸீ॰), நிவாஸேன (?)
    8. nivasitvā (sī.), nivāsena (?)
    9. தி³பது³த்தம (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. dipaduttama (sī. syā. pī.)
    11. பரிமோசேஹி (ஸ்யா॰ க॰)
    12. parimocehi (syā. ka.)
    13. தே³ஸேஹி (ஸ்யா॰ க॰)
    14. desehi (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. புண்ணகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Puṇṇakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact