Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
2. உது³ம்ப³ரிகஸுத்தவண்ணனா
2. Udumbarikasuttavaṇṇanā
நிக்³ரோத⁴பரிப்³பா³ஜகவத்து²வண்ணனா
Nigrodhaparibbājakavatthuvaṇṇanā
49. ஏவங் மே ஸுதந்தி உது³ம்ப³ரிகஸுத்தங். தத்ராயமபுப்³ப³பத³வண்ணனா – பரிப்³பா³ஜகோதி ச²ன்னபரிப்³பா³ஜகோ. உது³ம்ப³ரிகாய பரிப்³பா³ஜகாராமேதி உது³ம்ப³ரிகாய தே³வியா ஸந்தகே பரிப்³பா³ஜகாராமே. ஸந்தா⁴னோதி தஸ்ஸ நாமங். அயங் பன மஹானுபா⁴வோ பரிவாரெத்வா விசரந்தானங் பஞ்சன்னங் உபாஸகஸதானங் அக்³க³புரிஸோ அனாகா³மீ ப⁴க³வதா மஹாபரிஸமஜ்ஜே² ஏவங் ஸங்வண்ணிதோ –
49.Evaṃme sutanti udumbarikasuttaṃ. Tatrāyamapubbapadavaṇṇanā – paribbājakoti channaparibbājako. Udumbarikāya paribbājakārāmeti udumbarikāya deviyā santake paribbājakārāme. Sandhānoti tassa nāmaṃ. Ayaṃ pana mahānubhāvo parivāretvā vicarantānaṃ pañcannaṃ upāsakasatānaṃ aggapuriso anāgāmī bhagavatā mahāparisamajjhe evaṃ saṃvaṇṇito –
‘‘ச²ஹி, பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ஸந்தா⁴னோ க³ஹபதி ததா²க³தே நிட்ட²ங்க³தோ ஸத்³த⁴ம்மே இரியதி. கதமேஹி ச²ஹி? பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸங்கே⁴ அவேச்சப்பஸாதே³ன அரியேன ஸீலேன அரியேன ஞாணேன அரியாய விமுத்தியா. இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, ச²ஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ஸந்தா⁴னோ க³ஹபதி ததா²க³தே நிட்ட²ங்க³தோ ஸத்³த⁴ம்மே இரியதீ’’தி (அ॰ நி॰ 6.120-139).
‘‘Chahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgato sandhāno gahapati tathāgate niṭṭhaṅgato saddhamme iriyati. Katamehi chahi? Buddhe aveccappasādena dhamme aveccappasādena saṅghe aveccappasādena ariyena sīlena ariyena ñāṇena ariyāya vimuttiyā. Imehi kho, bhikkhave, chahi aṅgehi samannāgato sandhāno gahapati tathāgate niṭṭhaṅgato saddhamme iriyatī’’ti (a. ni. 6.120-139).
ஸோ பாதோயேவ உபோஸத²ங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய புப்³ப³ண்ஹஸமயே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா பி⁴க்கூ²ஸு விஹாரங் க³தேஸு க⁴ரே கு²த்³த³கமஹல்லகானங் தா³ரகானங் ஸத்³தே³ன உப்³பா³ள்ஹோ ஸத்து² ஸந்திகே ‘‘த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமீ’’தி நிக்க²ந்தோ. தேன வுத்தங் தி³வா தி³வஸ்ஸ ராஜக³ஹா நிக்க²மீதி. தத்த² தி³வா தி³வஸ்ஸாதி தி³வஸஸ்ஸ தி³வா நாம மஜ்ஜ²ன்ஹாதிக்கமோ, தஸ்மிங் தி³வஸஸ்ஸாபி தி³வாபூ⁴தே அதிக்கந்தமத்தே மஜ்ஜ²ன்ஹிகே நிக்க²மீதி அத்தோ². படிஸல்லீனோதி ததோ ததோ ரூபாதி³கோ³சரதோ சித்தங் படிஸங்ஹரித்வா நிலீனோ ஜா²னரதிஸேவனாவஸேன ஏகீபா⁴வங் க³தோ. மனோபா⁴வனீயானந்தி மனவட்³ட⁴கானங். யே ச ஆவஜ்ஜதோ மனஸிகரோதோ சித்தங் வினீவரணங் ஹோதி உன்னமதி வட்³ட⁴தி.
So pātoyeva uposathaṅgāni adhiṭṭhāya pubbaṇhasamaye buddhappamukhassa saṅghassa dānaṃ datvā bhikkhūsu vihāraṃ gatesu ghare khuddakamahallakānaṃ dārakānaṃ saddena ubbāḷho satthu santike ‘‘dhammaṃ sossāmī’’ti nikkhanto. Tena vuttaṃ divā divassa rājagahā nikkhamīti. Tattha divā divassāti divasassa divā nāma majjhanhātikkamo, tasmiṃ divasassāpi divābhūte atikkantamatte majjhanhike nikkhamīti attho. Paṭisallīnoti tato tato rūpādigocarato cittaṃ paṭisaṃharitvā nilīno jhānaratisevanāvasena ekībhāvaṃ gato. Manobhāvanīyānanti manavaḍḍhakānaṃ. Ye ca āvajjato manasikaroto cittaṃ vinīvaraṇaṃ hoti unnamati vaḍḍhati.
50. உன்னாதி³னியாதிஆதீ³னி பொட்ட²பாத³ஸுத்தே வித்தா²ரிதனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி.
50.Unnādiniyātiādīni poṭṭhapādasutte vitthāritanayeneva veditabbāni.
51. யாவதாதி யத்தகா. அயங் தேஸங் அஞ்ஞதரோதி அயங் தேஸங் அப்³ப⁴ந்தரோ ஏகோ ஸாவகோ, ப⁴க³வதோ கிர ஸாவகா கி³ஹிஅனாகா³மினோயேவ பஞ்சஸதா ராஜக³ஹே படிவஸந்தி. யேஸங் ஏகேகஸ்ஸ பஞ்ச பஞ்ச உபாஸகஸதானி பரிவாரா, தே ஸந்தா⁴ய ‘‘அயங் தேஸங் அஞ்ஞதரோ’’தி ஆஹ. அப்பேவ நாமாதி தஸ்ஸ உபஸங்கமனங் பத்த²யமானோ ஆஹ. பத்த²னாகாரணங் பன பொட்ட²பாத³ஸுத்தே வுத்தமேவ.
51.Yāvatāti yattakā. Ayaṃ tesaṃ aññataroti ayaṃ tesaṃ abbhantaro eko sāvako, bhagavato kira sāvakā gihianāgāminoyeva pañcasatā rājagahe paṭivasanti. Yesaṃ ekekassa pañca pañca upāsakasatāni parivārā, te sandhāya ‘‘ayaṃ tesaṃ aññataro’’ti āha. Appeva nāmāti tassa upasaṅkamanaṃ patthayamāno āha. Patthanākāraṇaṃ pana poṭṭhapādasutte vuttameva.
52. ஏதத³வோசாதி ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³யேவ தேஸங் கதா²ய ஸுதத்தா ஏதங் அஞ்ஞதா² கோ² இமேதிஆதி³வசனங் அவோச. தத்த² அஞ்ஞதித்தி²யாதி த³ஸ்ஸனேனபி ஆகப்பேனபி குத்தேனபி ஆசாரேனபி விஹாரேனபி இரியாபதே²னபி அஞ்ஞே தித்தி²யாதி அஞ்ஞதித்தி²யா. ஸங்க³ம்ம ஸமாக³ம்மாதி ஸங்க³ந்த்வா ஸமாக³ந்த்வா ராஸி ஹுத்வா நிஸின்னட்டா²னே. அரஞ்ஞவனபத்தா²னீதி அரஞ்ஞவனபத்தா²னி கா³மூபசாரதோ முத்தானி தூ³ரஸேனாஸனானி. பந்தானீதி தூ³ரதரானி மனுஸ்ஸூபசாரவிரஹிதானி. அப்பஸத்³தா³னீதி விஹாரூபசாரேன க³ச்ச²தோ அத்³தி⁴கஜனஸ்ஸபி ஸத்³தே³ன மந்த³ஸத்³தா³னி. அப்பனிக்³கோ⁴ஸானீதி அவிபா⁴விதத்தே²ன நிக்³கோ⁴ஸேன மந்த³னிக்³கோ⁴ஸானி. விஜனவாதானீதி அந்தோஸஞ்சாரினோ ஜனஸ்ஸ வாதேன விக³தவாதானி. மனுஸ்ஸராஹஸ்ஸெய்யகானீதி மனுஸ்ஸானங் ரஹஸ்ஸகரணஸ்ஸ யுத்தானி அனுச்ச²விகானி. படிஸல்லானஸாருப்பானீதி ஏகீபா⁴வஸ்ஸ அனுரூபானி. இதி ஸந்தா⁴னோ க³ஹபதி ‘‘அஹோ மம ஸத்தா² யோ ஏவரூபானி ஸேனாஸனானி படிஸேவதீ’’தி அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ உத்தமங்கே³ ஸிரஸ்மிங் பதிட்ட²பெத்வா இமங் உதா³னங் உதா³னெந்தோ நிஸீதி³.
52.Etadavocāti āgacchanto antarāmaggeyeva tesaṃ kathāya sutattā etaṃ aññathā kho imetiādivacanaṃ avoca. Tattha aññatitthiyāti dassanenapi ākappenapi kuttenapi ācārenapi vihārenapi iriyāpathenapi aññe titthiyāti aññatitthiyā. Saṅgamma samāgammāti saṅgantvā samāgantvā rāsi hutvā nisinnaṭṭhāne. Araññavanapatthānīti araññavanapatthāni gāmūpacārato muttāni dūrasenāsanāni. Pantānīti dūratarāni manussūpacāravirahitāni. Appasaddānīti vihārūpacārena gacchato addhikajanassapi saddena mandasaddāni. Appanigghosānīti avibhāvitatthena nigghosena mandanigghosāni. Vijanavātānīti antosañcārino janassa vātena vigatavātāni. Manussarāhasseyyakānīti manussānaṃ rahassakaraṇassa yuttāni anucchavikāni. Paṭisallānasāruppānīti ekībhāvassa anurūpāni. Iti sandhāno gahapati ‘‘aho mama satthā yo evarūpāni senāsanāni paṭisevatī’’ti añjaliṃ paggayha uttamaṅge sirasmiṃ patiṭṭhapetvā imaṃ udānaṃ udānento nisīdi.
53. ஏவங் வுத்தேதி ஏவங் ஸந்தா⁴னேன க³ஹபதினா உதா³னங் உதா³னெந்தேன வுத்தே. நிக்³ரோதோ⁴ பரிப்³பா³ஜகோ அயங் க³ஹபதி மம ஸந்திகே நிஸின்னோபி அத்தனோ ஸத்தா²ரங்யேவ தோ²மேதி உக்கங்ஸதி, அம்ஹே பன அத்தீ²திபி ந மஞ்ஞதி, ஏதஸ்மிங் உப்பன்னகோபங் ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ உபரி பாதெஸ்ஸாமீதி ஸந்தா⁴னங் க³ஹபதிங் ஏதத³வோச.
53.Evaṃ vutteti evaṃ sandhānena gahapatinā udānaṃ udānentena vutte. Nigrodho paribbājako ayaṃ gahapati mama santike nisinnopi attano satthāraṃyeva thometi ukkaṃsati, amhe pana atthītipi na maññati, etasmiṃ uppannakopaṃ samaṇassa gotamassa upari pātessāmīti sandhānaṃ gahapatiṃ etadavoca.
யக்³கே⁴தி சோத³னத்தே² நிபாதோ. ஜானெய்யாஸீதி பு³ஜ்ஜெ²ய்யாஸி பஸ்ஸெய்யாஸி. கேன ஸமணோ கோ³தமோ ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபதீதி கேன காரணேன கேன புக்³க³லேன ஸத்³தி⁴ங் ஸமணோ கோ³தமோ ஸல்லபதி வத³தி பா⁴ஸதி. கிங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘யதி³ கிஞ்சி ஸல்லாபகாரணங் ப⁴வெய்ய, யதி³ வா கோசி ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸந்திகங் ஸல்லாபத்தி²கோ க³ச்செ²ய்ய, ஸல்லபெய்ய, ந பன காரணங் அத்தி², ந தஸ்ஸ ஸந்திகங் கோசி க³ச்ச²தி, ஸ்வாயங் கேன ஸமணோ கோ³தமோ ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபதி, அஸல்லபந்தோ கத²ங் உன்னாதீ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
Yaggheti codanatthe nipāto. Jāneyyāsīti bujjheyyāsi passeyyāsi. Kena samaṇo gotamo saddhiṃ sallapatīti kena kāraṇena kena puggalena saddhiṃ samaṇo gotamo sallapati vadati bhāsati. Kiṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yadi kiñci sallāpakāraṇaṃ bhaveyya, yadi vā koci samaṇassa gotamassa santikaṃ sallāpatthiko gaccheyya, sallapeyya, na pana kāraṇaṃ atthi, na tassa santikaṃ koci gacchati, svāyaṃ kena samaṇo gotamo saddhiṃ sallapati, asallapanto kathaṃ unnādī bhavissatī’’ti.
ஸாகச்ச²ந்தி ஸங்ஸந்த³னங். பஞ்ஞாவெய்யத்தியந்தி உத்தரபச்சுத்தரனயேன ஞாணப்³யத்தபா⁴வங். ஸுஞ்ஞாகா³ரஹதாதி ஸுஞ்ஞாகா³ரேஸு நட்டா², ஸமணேன ஹி கோ³தமேன போ³தி⁴மூலே அப்பமத்திகா பஞ்ஞா அதி⁴க³தா, ஸாபிஸ்ஸ ஸுஞ்ஞாகா³ரேஸு ஏககஸ்ஸ நிஸீத³தோ நட்டா². யதி³ பன மயங் விய க³ணஸங்க³ணிகங் கத்வா நிஸீதெ³ய்ய, நாஸ்ஸ பஞ்ஞா நஸ்ஸெய்யாதி த³ஸ்ஸேதி. அபரிஸாவசரோதி அவிஸாரத³த்தா பரிஸங் ஓதரிதுங் ந ஸக்கோதி. நாலங் ஸல்லாபாயாதி ந ஸமத்தோ² ஸல்லாபங் காதுங். அந்தமந்தானேவாதி கோசி மங் பஞ்ஹங் புச்செ²ய்யாதி பஞ்ஹாபீ⁴தோ அந்தமந்தானேவ பந்தஸேனாஸனானி ஸேவதி. கோ³காணாதி ஏகக்கி²ஹதா காணகா³வீ. ஸா கிர பரியந்தசாரினீ ஹோதி, அந்தமந்தானேவ ஸேவதி. ஸா கிர காணக்கி²பா⁴வேன வனந்தாபி⁴முகீ²பி ந ஸக்கோதி ப⁴விதுங். கஸ்மா? யஸ்மா பத்தேன வா ஸாகா²ய வா கண்டகேன வா பஹாரஸ்ஸ பா⁴யதி. கு³ன்னங் அபி⁴முகீ²பி ந ஸக்கோதி ப⁴விதுங். கஸ்மா? யஸ்மா ஸிங்கே³ன வா கண்ணேன வா வாலேன வா பஹாரஸ்ஸ பா⁴யதி. இங்கா⁴தி சோத³னத்தே² நிபாதோ. ஸங்ஸாதெ³ய்யாமாதி ஏகபஞ்ஹபுச்ச²னேனேவ ஸங்ஸாத³னங் விஸாத³மாபன்னங் கரெய்யாம. துச்ச²கும்பீ⁴வ நந்தி ரித்தக⁴டங் விய நங். ஓரோதெ⁴ய்யாமாதி வினந்தெ⁴ய்யாம. பூரிதக⁴டோ ஹி இதோ சிதோ ச பரிவத்தெத்வா ந ஸுவினந்த⁴னீயோ ஹோதி. ரித்தகோ யதா²ருசி பரிவத்தெத்வா ஸக்கா ஹோதி வினந்தி⁴துங், ஏவமேவ ஹதபஞ்ஞதாய ரித்தகும்பி⁴ஸதி³ஸங் ஸமணங் கோ³தமங் வாத³வினந்த⁴னேன ஸமந்தா வினந்தி⁴ஸ்ஸாமாதி வத³தி.
Sākacchanti saṃsandanaṃ. Paññāveyyattiyanti uttarapaccuttaranayena ñāṇabyattabhāvaṃ. Suññāgārahatāti suññāgāresu naṭṭhā, samaṇena hi gotamena bodhimūle appamattikā paññā adhigatā, sāpissa suññāgāresu ekakassa nisīdato naṭṭhā. Yadi pana mayaṃ viya gaṇasaṅgaṇikaṃ katvā nisīdeyya, nāssa paññā nasseyyāti dasseti. Aparisāvacaroti avisāradattā parisaṃ otarituṃ na sakkoti. Nālaṃ sallāpāyāti na samattho sallāpaṃ kātuṃ. Antamantānevāti koci maṃ pañhaṃ puccheyyāti pañhābhīto antamantāneva pantasenāsanāni sevati. Gokāṇāti ekakkhihatā kāṇagāvī. Sā kira pariyantacārinī hoti, antamantāneva sevati. Sā kira kāṇakkhibhāvena vanantābhimukhīpi na sakkoti bhavituṃ. Kasmā? Yasmā pattena vā sākhāya vā kaṇṭakena vā pahārassa bhāyati. Gunnaṃ abhimukhīpi na sakkoti bhavituṃ. Kasmā? Yasmā siṅgena vā kaṇṇena vā vālena vā pahārassa bhāyati. Iṅghāti codanatthe nipāto. Saṃsādeyyāmāti ekapañhapucchaneneva saṃsādanaṃ visādamāpannaṃ kareyyāma. Tucchakumbhīva nanti rittaghaṭaṃ viya naṃ. Orodheyyāmāti vinandheyyāma. Pūritaghaṭo hi ito cito ca parivattetvā na suvinandhanīyo hoti. Rittako yathāruci parivattetvā sakkā hoti vinandhituṃ, evameva hatapaññatāya rittakumbhisadisaṃ samaṇaṃ gotamaṃ vādavinandhanena samantā vinandhissāmāti vadati.
இதி பரிப்³பா³ஜகோ ஸத்து² ஸுவண்ணவண்ணங் நலாடமண்ட³லங் அபஸ்ஸந்தோ த³ஸப³லஸ்ஸ பரம்முகா² அத்தனோ ப³லங் தீ³பெந்தோ அஸம்பி⁴ன்னங் க²த்தியகுமாரங் ஜாதியா க⁴ட்டயந்தோ சண்டா³லபுத்தோ விய அஸம்பி⁴ன்னகேஸரஸீஹங் மிக³ராஜானங் தா²மேன க⁴ட்டெந்தோ ஜரஸிங்கா³லோ விய ச நானப்பகாரங் துச்ச²க³ஜ்ஜிதங் க³ஜ்ஜி. உபாஸகோபி சிந்தேஸி ‘‘அயங் பரிப்³பா³ஜகோ அதி விய க³ஜ்ஜதி, அவீசிபு²ஸனத்தா²ய பாத³ங், ப⁴வக்³க³க்³க³ஹணத்தா²ய ஹத்த²ங் பஸாரயந்தோ விய நிரத்த²கங் வாயமதி. ஸசே மே ஸத்தா² இமங் டா²னமாக³ச்செ²ய்ய, இமஸ்ஸ பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ யாவ ப⁴வக்³கா³ உஸ்ஸிதங் மானத்³த⁴ஜங் டா²னஸோவ ஓபாதெய்யா’’தி.
Iti paribbājako satthu suvaṇṇavaṇṇaṃ nalāṭamaṇḍalaṃ apassanto dasabalassa parammukhā attano balaṃ dīpento asambhinnaṃ khattiyakumāraṃ jātiyā ghaṭṭayanto caṇḍālaputto viya asambhinnakesarasīhaṃ migarājānaṃ thāmena ghaṭṭento jarasiṅgālo viya ca nānappakāraṃ tucchagajjitaṃ gajji. Upāsakopi cintesi ‘‘ayaṃ paribbājako ati viya gajjati, avīciphusanatthāya pādaṃ, bhavaggaggahaṇatthāya hatthaṃ pasārayanto viya niratthakaṃ vāyamati. Sace me satthā imaṃ ṭhānamāgaccheyya, imassa paribbājakassa yāva bhavaggā ussitaṃ mānaddhajaṃ ṭhānasova opāteyyā’’ti.
54. ப⁴க³வாபி தேஸங் தங் கதா²ஸல்லாபங் அஸ்ஸோஸியேவ. தேன வுத்தங் ‘‘அஸ்ஸோஸி கோ² இமங் கதா²ஸல்லாப’’ந்தி.
54. Bhagavāpi tesaṃ taṃ kathāsallāpaṃ assosiyeva. Tena vuttaṃ ‘‘assosi kho imaṃ kathāsallāpa’’nti.
ஸுமாக³தா⁴யாதி ஸுமாக³தா⁴ நாம பொக்க²ரணீ, யஸ்ஸா தீரே நிஸின்னோ அஞ்ஞதரோ புரிஸோ பது³மனாளந்தரேஹி அஸுரப⁴வனங் பவிஸந்தங் அஸுரஸேனங் அத்³த³ஸ. மோரனிவாபோதி நிவாபோ வுச்சதி ப⁴த்தங், யத்த² மோரானங் அப⁴யேன ஸத்³தி⁴ங் நிவாபோ தி³ன்னோ, தங் டா²னந்தி அத்தோ². அப்³போ⁴காஸேதி அங்க³ணட்டா²னே. அஸ்ஸாஸபத்தாதி துட்டி²பத்தா ஸோமனஸ்ஸபத்தா. அஜ்ஜா²ஸயந்தி உத்தமனிஸ்ஸயபூ⁴தங். ஆதி³ப்³ரஹ்மசரியந்தி புராணப்³ரஹ்மசரியஸங்கா²தங் அரியமக்³க³ங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘கோ நாம ஸோ, ப⁴ந்தே, த⁴ம்மோ யேன ப⁴க³வதா ஸாவகா வினீதா அஜ்ஜா²ஸயாதி³ப்³ரஹ்மசரியபூ⁴தங் அரியமக்³க³ங் பூரெத்வா அரஹத்தாதி⁴க³மவஸேன அஸ்ஸாஸபத்தா படிஜானந்தீ’’தி.
Sumāgadhāyāti sumāgadhā nāma pokkharaṇī, yassā tīre nisinno aññataro puriso padumanāḷantarehi asurabhavanaṃ pavisantaṃ asurasenaṃ addasa. Moranivāpoti nivāpo vuccati bhattaṃ, yattha morānaṃ abhayena saddhiṃ nivāpo dinno, taṃ ṭhānanti attho. Abbhokāseti aṅgaṇaṭṭhāne. Assāsapattāti tuṭṭhipattā somanassapattā. Ajjhāsayanti uttamanissayabhūtaṃ. Ādibrahmacariyanti purāṇabrahmacariyasaṅkhātaṃ ariyamaggaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘ko nāma so, bhante, dhammo yena bhagavatā sāvakā vinītā ajjhāsayādibrahmacariyabhūtaṃ ariyamaggaṃ pūretvā arahattādhigamavasena assāsapattā paṭijānantī’’ti.
தபோஜிகு³ச்சா²வாத³வண்ணனா
Tapojigucchāvādavaṇṇanā
55. விப்பகதாதி மமாக³மனபச்சயா அனிட்டி²தா, வ ஹுத்வா டி²தா, கதே²ஹி, அஹமேதங் நிட்ட²பெத்வா மத்த²கங் பாபெத்வா த³ஸ்ஸேமீதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபவாரணங் பவாரேஸி.
55.Vippakatāti mamāgamanapaccayā aniṭṭhitā, va hutvā ṭhitā, kathehi, ahametaṃ niṭṭhapetvā matthakaṃ pāpetvā dassemīti sabbaññupavāraṇaṃ pavāresi.
56. து³ஜ்ஜானங் கோ²தி ப⁴க³வா பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘அயங் பரிப்³பா³ஜகோ மயா ஸாவகானங் தே³ஸேதப்³ப³ங் த⁴ம்மங் தேஹி பூரேதப்³ப³ங் படிபத்திங் புச்ச²தி, ஸசஸ்ஸாஹங் ஆதி³தோவ தங் கதெ²ஸ்ஸாமி, கதி²தம்பி நங் ந ஜானிஸ்ஸதி, அயங் பன வீரியேன பாபஜிகு³ச்ச²னவாதோ³, ஹந்தா³ஹங் ஏதஸ்ஸேவ விஸயே பஞ்ஹங் புச்சா²பெத்வா புது²ஸமணப்³ராஹ்மணானங் லத்³தி⁴யா நிரத்த²கபா⁴வங் த³ஸ்ஸேமி. அத² பச்சா² இமங் பஞ்ஹங் ப்³யாகரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா து³ஜ்ஜானங் கோ² ஏதந்திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸகே ஆசரியகேதி அத்தனோ ஆசரியவாதே³. அதி⁴ஜேகு³ச்சே²தி வீரியேன பாபஜிகு³ச்ச²னபா⁴வே. கத²ங் ஸந்தாதி கத²ங் பூ⁴தா. தபோஜிகு³ச்சா²தி வீரியேன பாபஜிகு³ச்சா² பாபவிவஜ்ஜனா. பரிபுண்ணாதி பரிஸுத்³தா⁴. கத²ங் அபரிபுண்ணாதி கத²ங் அபரிஸுத்³தா⁴ ஹோதீதி ஏவங் புச்சா²தி. யத்ர ஹி நாமாதி யோ நாம.
56.Dujjānaṃ khoti bhagavā paribbājakassa vacanaṃ sutvā ‘‘ayaṃ paribbājako mayā sāvakānaṃ desetabbaṃ dhammaṃ tehi pūretabbaṃ paṭipattiṃ pucchati, sacassāhaṃ āditova taṃ kathessāmi, kathitampi naṃ na jānissati, ayaṃ pana vīriyena pāpajigucchanavādo, handāhaṃ etasseva visaye pañhaṃ pucchāpetvā puthusamaṇabrāhmaṇānaṃ laddhiyā niratthakabhāvaṃ dassemi. Atha pacchā imaṃ pañhaṃ byākarissāmī’’ti cintetvā dujjānaṃ kho etantiādimāha. Tattha sake ācariyaketi attano ācariyavāde. Adhijeguccheti vīriyena pāpajigucchanabhāve. Kathaṃ santāti kathaṃ bhūtā. Tapojigucchāti vīriyena pāpajigucchā pāpavivajjanā. Paripuṇṇāti parisuddhā. Kathaṃaparipuṇṇāti kathaṃ aparisuddhā hotīti evaṃ pucchāti. Yatra hi nāmāti yo nāma.
57. அப்பஸத்³தே³ கத்வாதி நிரவே அப்பஸத்³தே³ கத்வா. ஸோ கிர சிந்தேஸி – ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ ஏகங் பஞ்ஹம்பி ந கதே²தி, ஸல்லாபகதா²பிஸ்ஸ அதிப³ஹுகா நத்தி², இமே பன ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸமணங் கோ³தமங் அனுவத்தந்தி சேவ பஸங்ஸந்தி ச, ஹந்தா³ஹங் இமே நிஸ்ஸத்³தே³ கத்வா ஸயங் கதே²மீ’’தி. ஸோ ததா² அகாஸி. தேன வுத்தங் ‘‘அப்பஸத்³தே³ கத்வா’’தி. ‘‘தபோஜிகு³ச்ச²வாதா³’’திஆதீ³ஸு தபோஜிகு³ச்ச²ங் வதா³ம, மனஸாபி தமேவ ஸாரதோ க³ஹெத்வா விசராம, காயேனபிம்ஹா தமேவ அல்லீனா, நானப்பகாரகங் அத்தகிலமதா²னுயோக³மனுயுத்தா விஹராமாதி அத்தோ².
57.Appasaddekatvāti nirave appasadde katvā. So kira cintesi – ‘‘samaṇo gotamo ekaṃ pañhampi na katheti, sallāpakathāpissa atibahukā natthi, ime pana ādito paṭṭhāya samaṇaṃ gotamaṃ anuvattanti ceva pasaṃsanti ca, handāhaṃ ime nissadde katvā sayaṃ kathemī’’ti. So tathā akāsi. Tena vuttaṃ ‘‘appasadde katvā’’ti. ‘‘Tapojigucchavādā’’tiādīsu tapojigucchaṃ vadāma, manasāpi tameva sārato gahetvā vicarāma, kāyenapimhā tameva allīnā, nānappakārakaṃ attakilamathānuyogamanuyuttā viharāmāti attho.
உபக்கிலேஸவண்ணனா
Upakkilesavaṇṇanā
58. தபஸ்ஸீதி தபனிஸ்ஸிதகோ. ‘‘அசேலகோ’’திஆதீ³னி ஸீஹனாதே³ (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.393) வித்தா²ரிதனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி. தபங் ஸமாதி³யதீதி அசேலகபா⁴வாதி³கங் தபங் ஸம்மா ஆதி³யதி, த³ள்ஹங் க³ண்ஹாதி. அத்தமனோ ஹோதீதி கோ அஞ்ஞோ மயா ஸதி³ஸோ இமஸ்மிங் தபே அத்தீ²தி துட்ட²மனோ ஹோதி. பரிபுண்ணஸங்கப்போதி அலமெத்தாவதாதி ஏவங் பரியோஸிதஸங்கப்போ, இத³ஞ்ச தித்தி²யானங் வஸேன ஆக³தங். ஸாஸனாவசரேனாபி பன தீ³பேதப்³ப³ங். ஏகச்சோ ஹி து⁴தங்க³ங் ஸமாதி³யதி, ஸோ தேனேவ து⁴தங்கே³ன கோ அஞ்ஞோ மயா ஸதி³ஸோ து⁴தங்க³த⁴ரோதி அத்தமனோ ஹோதி பரிபுண்ணஸங்கப்போ. தபஸ்ஸினோ உபக்கிலேஸோ ஹோதீதி து³வித⁴ஸ்ஸாபேதஸ்ஸ தபஸ்ஸினோ அயங் உபக்கிலேஸோ ஹோதி. எத்தாவதாயங் தபோ உபக்கிலேஸோ ஹோதீதி வதா³மி.
58.Tapassīti tapanissitako. ‘‘Acelako’’tiādīni sīhanāde (dī. ni. aṭṭha. 1.393) vitthāritanayeneva veditabbāni. Tapaṃ samādiyatīti acelakabhāvādikaṃ tapaṃ sammā ādiyati, daḷhaṃ gaṇhāti. Attamano hotīti ko añño mayā sadiso imasmiṃ tape atthīti tuṭṭhamano hoti. Paripuṇṇasaṅkappoti alamettāvatāti evaṃ pariyositasaṅkappo, idañca titthiyānaṃ vasena āgataṃ. Sāsanāvacarenāpi pana dīpetabbaṃ. Ekacco hi dhutaṅgaṃ samādiyati, so teneva dhutaṅgena ko añño mayā sadiso dhutaṅgadharoti attamano hoti paripuṇṇasaṅkappo. Tapassino upakkileso hotīti duvidhassāpetassa tapassino ayaṃ upakkileso hoti. Ettāvatāyaṃ tapo upakkileso hotīti vadāmi.
அத்தானுக்கங்ஸேதீதி ‘‘கோ மயா ஸதி³ஸோ அத்தீ²’’தி அத்தானங் உக்கங்ஸதி உக்கி²பதி. பரங் வம்பே⁴தீதி ‘‘அயங் ந மாதி³ஸோ’’தி பரங் ஸங்ஹாரேதி அவக்கி²பதி.
Attānukkaṃsetīti ‘‘ko mayā sadiso atthī’’ti attānaṃ ukkaṃsati ukkhipati. Paraṃ vambhetīti ‘‘ayaṃ na mādiso’’ti paraṃ saṃhāreti avakkhipati.
மஜ்ஜதீதி மானமத³கரணேன மஜ்ஜதி. முச்ச²தீதி முச்சி²தோ ஹோதி க³தி⁴தோ அஜ்ஜா²பன்னோ. பமாத³மாபஜ்ஜதீதி ஏததே³வ ஸாரந்தி பமாத³மாபஜ்ஜதி. ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோபி து⁴தங்க³ஸுத்³தி⁴கோ ஹோதி, ந கம்மட்டா²னஸுத்³தி⁴கோ. து⁴தங்க³மேவ அரஹத்தங் விய ஸாரதோ பச்சேதி.
Majjatīti mānamadakaraṇena majjati. Mucchatīti mucchito hoti gadhito ajjhāpanno. Pamādamāpajjatīti etadeva sāranti pamādamāpajjati. Sāsane pabbajitopi dhutaṅgasuddhiko hoti, na kammaṭṭhānasuddhiko. Dhutaṅgameva arahattaṃ viya sārato pacceti.
59. லாப⁴ஸக்காரஸிலோகந்தி எத்த² சத்தாரோ பச்சயா லப்³ப⁴ந்தீதி லாபா⁴, தேயேவ ஸுட்டு² கத்வா படிஸங்க²ரித்வா லத்³தா⁴ ஸக்காரோ, வண்ணப⁴ணனங் ஸிலோகோ. அபி⁴னிப்³ப³த்தேதீதி அசேலகாதி³பா⁴வங் தேரஸது⁴தங்க³ஸமாதா³னங் வா நிஸ்ஸாய மஹாலாபோ⁴ உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மா ‘‘அபி⁴னிப்³ப³த்தேதீ’’தி வுத்தோ. ஸேஸமெத்த² புரிமவாரனயேனேவ து³வித⁴ஸ்ஸாபி தபஸ்ஸினோ வஸேன வேதி³தப்³ப³ங்.
59.Lābhasakkārasilokanti ettha cattāro paccayā labbhantīti lābhā, teyeva suṭṭhu katvā paṭisaṅkharitvā laddhā sakkāro, vaṇṇabhaṇanaṃ siloko. Abhinibbattetīti acelakādibhāvaṃ terasadhutaṅgasamādānaṃ vā nissāya mahālābho uppajjati, tasmā ‘‘abhinibbattetī’’ti vutto. Sesamettha purimavāranayeneva duvidhassāpi tapassino vasena veditabbaṃ.
60. வோதா³ஸங் ஆபஜ்ஜதீதி த்³வேபா⁴க³ங் ஆபஜ்ஜதி, த்³வே பா⁴கே³ கரோதி. க²மதீதி ருச்சதி. நக்க²மதீதி ந ருச்சதி. ஸாபெக்கோ² பஜஹதீதி ஸதண்ஹோ பஜஹதி. கத²ங்? பாதோவ கீ²ரப⁴த்தங் பு⁴த்தோ ஹோதி. அத²ஸ்ஸ மங்ஸபோ⁴ஜனங் உபனேதி. தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி ‘‘இதா³னி ஏவரூபங் கதா³ லபி⁴ஸ்ஸாம, ஸசே ஜானெய்யாம, பாதோவ கீ²ரப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜெய்யாம, கிங் மயா ஸக்கா காதுங், க³ச்ச² போ⁴, த்வமேவ பு⁴ஞ்ஜா’’தி ஜீவிதங் பரிச்சஜந்தோ விய ஸாபெக்கோ² பஜஹதி. க³தி⁴தோதி கே³த⁴ஜாதோ. முச்சி²தோதி ப³லவதண்ஹாய முச்சி²தோ ஸங்முட்ட²ஸ்ஸதீ ஹுத்வா. அஜ்ஜா²பன்னோதி ஆமிஸே அதிலக்³கோ³, ‘‘பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸத², ஆவுஸோ’’தி த⁴ம்மனிமந்தனமத்தம்பி அகத்வா மஹந்தே மஹந்தே கப³ளே கரோதி. அனாதீ³னவத³ஸ்ஸாவீதிஆதீ³னவமத்தம்பி ந பஸ்ஸதி. அனிஸ்ஸரணபஞ்ஞோதி இத⁴ மத்தஞ்ஞுதானிஸ்ஸரணபச்சவெக்க²ணபரிபோ⁴க³மத்தம்பி ந கரோதி. லாப⁴ஸக்காரஸிலோகனிகந்திஹேதூதி லாபா⁴தீ³ஸு தண்ஹாஹேது.
60.Vodāsaṃ āpajjatīti dvebhāgaṃ āpajjati, dve bhāge karoti. Khamatīti ruccati. Nakkhamatīti na ruccati. Sāpekkho pajahatīti sataṇho pajahati. Kathaṃ? Pātova khīrabhattaṃ bhutto hoti. Athassa maṃsabhojanaṃ upaneti. Tassa evaṃ hoti ‘‘idāni evarūpaṃ kadā labhissāma, sace jāneyyāma, pātova khīrabhattaṃ na bhuñjeyyāma, kiṃ mayā sakkā kātuṃ, gaccha bho, tvameva bhuñjā’’ti jīvitaṃ pariccajanto viya sāpekkho pajahati. Gadhitoti gedhajāto. Mucchitoti balavataṇhāya mucchito saṃmuṭṭhassatī hutvā. Ajjhāpannoti āmise atilaggo, ‘‘bhuñjissatha, āvuso’’ti dhammanimantanamattampi akatvā mahante mahante kabaḷe karoti. Anādīnavadassāvītiādīnavamattampi na passati. Anissaraṇapaññoti idha mattaññutānissaraṇapaccavekkhaṇaparibhogamattampi na karoti. Lābhasakkārasilokanikantihetūti lābhādīsu taṇhāhetu.
61. ஸங்ப⁴க்கே²தீதி ஸங்கா²த³தி. அஸனிவிசக்கந்தி விசக்கஸண்டா²னா அஸனியேவ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி ‘‘அஸனிவிசக்கங் இமஸ்ஸ த³ந்தகூடங் மூலபீ³ஜாதீ³ஸு ந கிஞ்சி ந ஸங்பு⁴ஞ்ஜதி. அத² ச பன நங் ஸமணப்பவாதே³ன ஸமணோதி ஸஞ்ஜானந்தீ’’தி. ஏவங் அபஸாதே³தி அவக்கி²பதி. இத³ங் தித்தி²யவஸேன ஆக³தங். பி⁴க்கு²வஸேன பனெத்த² அயங் யோஜனா, அத்தனா து⁴தங்க³த⁴ரோ ஹோதி, ஸோ அஞ்ஞங் ஏவங் அபஸாதே³தி ‘‘கிங் ஸமணா நாம இமே ஸமணம்ஹாதி வத³ந்தி, து⁴தங்க³மத்தம்பி நத்தி², உத்³தே³ஸப⁴த்தாதீ³னி பரியேஸந்தா பச்சயபா³ஹுல்லிகா விசரந்தீ’’தி. லூகா²ஜீவிந்தி அசேலகாதி³வஸேன வா து⁴தங்க³வஸேன வா லூகா²ஜீவிங். இஸ்ஸாமச்ச²ரியந்தி பரஸ்ஸ ஸக்காராதி³ஸம்பத்திகீ²யனலக்க²ணங் இஸ்ஸங், ஸக்காராதி³கரணஅக்க²மனலக்க²ணங் மச்ச²ரியஞ்ச.
61.Saṃbhakkhetīti saṃkhādati. Asanivicakkanti vicakkasaṇṭhānā asaniyeva. Idaṃ vuttaṃ hoti ‘‘asanivicakkaṃ imassa dantakūṭaṃ mūlabījādīsu na kiñci na saṃbhuñjati. Atha ca pana naṃ samaṇappavādena samaṇoti sañjānantī’’ti. Evaṃ apasādeti avakkhipati. Idaṃ titthiyavasena āgataṃ. Bhikkhuvasena panettha ayaṃ yojanā, attanā dhutaṅgadharo hoti, so aññaṃ evaṃ apasādeti ‘‘kiṃ samaṇā nāma ime samaṇamhāti vadanti, dhutaṅgamattampi natthi, uddesabhattādīni pariyesantā paccayabāhullikā vicarantī’’ti. Lūkhājīvinti acelakādivasena vā dhutaṅgavasena vā lūkhājīviṃ. Issāmacchariyanti parassa sakkārādisampattikhīyanalakkhaṇaṃ issaṃ, sakkārādikaraṇaakkhamanalakkhaṇaṃ macchariyañca.
62. ஆபாத²கனிஸாதீ³ ஹோதீதி மனுஸ்ஸானங் ஆபாதே² த³ஸ்ஸனட்டா²னே நிஸீத³தி. யத்த² தே பஸ்ஸந்தி, தத்த² டி²தோ வக்³கு³லிவதங் சரதி, பஞ்சாதபங் தப்பதி, ஏகபாதே³ன திட்ட²தி, ஸூரியங் நமஸ்ஸதி. ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோபி ஸமாதி³ன்னது⁴தங்கோ³ ஸப்³ப³ரத்திங் ஸயித்வா மனுஸ்ஸானங் சக்கு²பதே² தபங் கரோதி, மஹாஸாயன்ஹேயேவ சீவரகுடிங் கரோதி, ஸூரியே உக்³க³தே படிஸங்ஹரதி, மனுஸ்ஸானங் ஆக³தபா⁴வங் ஞத்வா க⁴ண்டி³ங் பஹரித்வா சீவரங் மத்த²கே ட²பெத்வா சங்கமங் ஓதரதி, ஸம்முஞ்ஜனிங் க³ஹெத்வா விஹாரங்க³ணங் ஸம்மஜ்ஜதி.
62.Āpāthakanisādīhotīti manussānaṃ āpāthe dassanaṭṭhāne nisīdati. Yattha te passanti, tattha ṭhito vaggulivataṃ carati, pañcātapaṃ tappati, ekapādena tiṭṭhati, sūriyaṃ namassati. Sāsane pabbajitopi samādinnadhutaṅgo sabbarattiṃ sayitvā manussānaṃ cakkhupathe tapaṃ karoti, mahāsāyanheyeva cīvarakuṭiṃ karoti, sūriye uggate paṭisaṃharati, manussānaṃ āgatabhāvaṃ ñatvā ghaṇḍiṃ paharitvā cīvaraṃ matthake ṭhapetvā caṅkamaṃ otarati, sammuñjaniṃ gahetvā vihāraṅgaṇaṃ sammajjati.
அத்தானந்தி அத்தனோ கு³ணங் அத³ஸ்ஸயமானோதி எத்த² அ-காரோ நிபாதமத்தங், த³ஸ்ஸயமானோதி அத்தோ². இத³ம்பி மே தபஸ்மிந்தி இத³ம்பி கம்மங் மமேவ தபஸ்மிங், பச்சத்தே வா பு⁴ம்மங், இத³ம்பி மம தபோதி அத்தோ². ஸோ ஹி அஸுகஸ்மிங் டா²னே அசேலகோ அத்தி² முத்தாசாரோதிஆதீ³னி ஸுத்வா அம்ஹாகங் ஏஸ தபோ, அம்ஹாகங் ஸோ அந்தேவாஸிகோதிஆதீ³னி ப⁴ணதி. அஸுகஸ்மிங் வா பன டா²னே பங்ஸுகூலிகோ பி⁴க்கு² அத்தீ²திஆதீ³னி ஸுத்வா அம்ஹாகங் ஏஸ தபோ, அம்ஹாகங் ஸோ அந்தேவாஸிகோதிஆதீ³னி ப⁴ணதி.
Attānanti attano guṇaṃ adassayamānoti ettha a-kāro nipātamattaṃ, dassayamānoti attho. Idampi me tapasminti idampi kammaṃ mameva tapasmiṃ, paccatte vā bhummaṃ, idampi mama tapoti attho. So hi asukasmiṃ ṭhāne acelako atthi muttācārotiādīni sutvā amhākaṃ esa tapo, amhākaṃ so antevāsikotiādīni bhaṇati. Asukasmiṃ vā pana ṭhāne paṃsukūliko bhikkhu atthītiādīni sutvā amhākaṃ esa tapo, amhākaṃ so antevāsikotiādīni bhaṇati.
கிஞ்சிதே³வாதி கிஞ்சி வஜ்ஜங் தி³ட்டி²க³தங் வா. படிச்ச²ன்னங் ஸேவதீதி யதா² அஞ்ஞே ந ஜானந்தி, ஏவங் ஸேவதி. அக்க²மமானங் ஆஹ க²மதீதி அருச்சமானங்யேவ ருச்சதி மேதி வத³தி. அத்தனா கதங் அதிமஹந்தம்பி வஜ்ஜங் அப்பமத்தகங் கத்வா பஞ்ஞபேதி, பரேன கதங் து³க்கடமத்தங் வீதிக்கமம்பி பாராஜிகஸதி³ஸங் கத்வா த³ஸ்ஸேதி. அனுஞ்ஞெய்யந்தி அனுஜானிதப்³ப³ங் அனுமோதி³தப்³ப³ங்.
Kiñcidevāti kiñci vajjaṃ diṭṭhigataṃ vā. Paṭicchannaṃ sevatīti yathā aññe na jānanti, evaṃ sevati. Akkhamamānaṃ āha khamatīti aruccamānaṃyeva ruccati meti vadati. Attanā kataṃ atimahantampi vajjaṃ appamattakaṃ katvā paññapeti, parena kataṃ dukkaṭamattaṃ vītikkamampi pārājikasadisaṃ katvā dasseti. Anuññeyyanti anujānitabbaṃ anumoditabbaṃ.
63. கோத⁴னோ ஹோதி உபனாஹீதி குஜ்ஜ²னலக்க²ணேன கோதே⁴ன, வேரஅப்படினிஸ்ஸக்³க³லக்க²ணேன உபனாஹேன ச ஸமன்னாக³தோ. மக்கீ² ஹோதி பளாஸீதி பரகு³ணமக்க²னலக்க²ணேன மக்கே²ன, யுக³க்³கா³ஹலக்க²ணேன பளாஸேன ச ஸமன்னாக³தோ.
63.Kodhanohoti upanāhīti kujjhanalakkhaṇena kodhena, veraappaṭinissaggalakkhaṇena upanāhena ca samannāgato. Makkhī hoti paḷāsīti paraguṇamakkhanalakkhaṇena makkhena, yugaggāhalakkhaṇena paḷāsena ca samannāgato.
இஸ்ஸுகீ ஹோதி மச்ச²ரீதி பரஸக்காராதீ³ஸு உஸூயனலக்க²ணாய இஸ்ஸாய, ஆவாஸகுலலாப⁴வண்ணத⁴ம்மேஸு மச்ச²ராயனலக்க²ணேன பஞ்சவித⁴மச்சே²ரேன ச ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. ஸடோ² ஹோதி மாயாவீதி கேராடிகலக்க²ணேன ஸாடெ²ய்யேன, கதப்படிச்சா²த³னலக்க²ணாய மாயாய ச ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. த²த்³தோ⁴ ஹோதி அதிமானீதி நிஸ்ஸினேஹனிக்கருணத²த்³த⁴லக்க²ணேன த²ம்பே⁴ன, அதிக்கமித்வா மஞ்ஞனலக்க²ணேன அதிமானேன ச ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. பாபிச்சோ² ஹோதீதி அஸந்தஸம்பா⁴வனபத்த²னலக்க²ணாய பாபிச்ச²தாய ஸமன்னாக³தோ ஹோதி. பாபிகானந்தி தாஸங்யேவ லாமகானங் இச்சா²னங் வஸங் க³தோ. மிச்சா²தி³ட்டி²கோதி நத்தி² தி³ன்னந்திஆதி³னயப்பவத்தாய அயாதா²வதி³ட்டி²யா உபேதோ. அந்தக்³கா³ஹிகாயாதி ஸாயேவ தி³ட்டி² உச்சே²த³ந்தஸ்ஸ க³ஹிதத்தா ‘‘அந்தக்³கா³ஹிகா’’தி வுச்சதி, தாய ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². ஸந்தி³ட்டி²பராமாஸீதிஆதீ³ஸு ஸயங் தி³ட்டி² ஸந்தி³ட்டி², ஸந்தி³ட்டி²மேவ பராமஸதி க³ஹெத்வா வத³தீதி ஸந்தி³ட்டி²பராமாஸீ. ஆதா⁴னங் வுச்சதி த³ள்ஹங் ஸுட்டு² ட²பிதங், ததா² கத்வா க³ண்ஹாதீதி ஆதா⁴னக்³கா³ஹீ. அரிட்டோ² விய ந ஸக்கா ஹோதி படினிஸ்ஸஜ்ஜாபேதுந்தி து³ப்படினிஸ்ஸக்³கீ³. யதி³மேதி யதி³ இமே.
Issukī hoti maccharīti parasakkārādīsu usūyanalakkhaṇāya issāya, āvāsakulalābhavaṇṇadhammesu maccharāyanalakkhaṇena pañcavidhamaccherena ca samannāgato hoti. Saṭho hoti māyāvīti kerāṭikalakkhaṇena sāṭheyyena, katappaṭicchādanalakkhaṇāya māyāya ca samannāgato hoti. Thaddhohoti atimānīti nissinehanikkaruṇathaddhalakkhaṇena thambhena, atikkamitvā maññanalakkhaṇena atimānena ca samannāgato hoti. Pāpiccho hotīti asantasambhāvanapatthanalakkhaṇāya pāpicchatāya samannāgato hoti. Pāpikānanti tāsaṃyeva lāmakānaṃ icchānaṃ vasaṃ gato. Micchādiṭṭhikoti natthi dinnantiādinayappavattāya ayāthāvadiṭṭhiyā upeto. Antaggāhikāyāti sāyeva diṭṭhi ucchedantassa gahitattā ‘‘antaggāhikā’’ti vuccati, tāya samannāgatoti attho. Sandiṭṭhiparāmāsītiādīsu sayaṃ diṭṭhi sandiṭṭhi, sandiṭṭhimeva parāmasati gahetvā vadatīti sandiṭṭhiparāmāsī. Ādhānaṃ vuccati daḷhaṃ suṭṭhu ṭhapitaṃ, tathā katvā gaṇhātīti ādhānaggāhī. Ariṭṭho viya na sakkā hoti paṭinissajjāpetunti duppaṭinissaggī. Yadimeti yadi ime.
பரிஸுத்³த⁴பபடிகப்பத்தகதா²வண்ணனா
Parisuddhapapaṭikappattakathāvaṇṇanā
64. இத⁴, நிக்³ரோத⁴, தபஸ்ஸீதி ஏவங் ப⁴க³வா அஞ்ஞதித்தி²யேஹி க³ஹிதலத்³தி⁴ங் தேஸங் ரக்கி²தங் தபங் ஸப்³ப³மேவ ஸங்கிலிட்ட²ந்தி உபக்கிலேஸபாளிங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பரிஸுத்³த⁴பாளித³ஸ்ஸனத்த²ங் தே³ஸனமாரப⁴ந்தோ இத⁴, நிக்³ரோதா⁴திஆதி³மாஹ. தத்த² ‘‘ந அத்தமனோ’’திஆதீ³னி வுத்தவிபக்க²வஸேனேவ வேதி³தப்³பா³னி. ஸப்³ப³வாரேஸு ச லூக²தபஸ்ஸினோ சேவ து⁴தங்க³த⁴ரஸ்ஸ ச வஸேன யோஜனா வேதி³தப்³பா³. ஏவங் ஸோ தஸ்மிங் டா²னே பரிஸுத்³தோ⁴ ஹோதீதி ஏவங் ஸோ தேன ந அத்தமனதா ந பரிபுண்ணஸங்கப்பபா⁴வஸங்கா²தேன காரணேன பரிஸுத்³தோ⁴ நிருபக்கிலேஸோ ஹோதி, உத்தரி வாயமமானோ கம்மட்டா²னஸுத்³தி⁴கோ ஹுத்வா அரஹத்தங் பாபுணாதி. இமினா நயேன ஸப்³ப³வாரேஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
64.Idha, nigrodha, tapassīti evaṃ bhagavā aññatitthiyehi gahitaladdhiṃ tesaṃ rakkhitaṃ tapaṃ sabbameva saṃkiliṭṭhanti upakkilesapāḷiṃ dassetvā idāni parisuddhapāḷidassanatthaṃ desanamārabhanto idha, nigrodhātiādimāha. Tattha ‘‘na attamano’’tiādīni vuttavipakkhavaseneva veditabbāni. Sabbavāresu ca lūkhatapassino ceva dhutaṅgadharassa ca vasena yojanā veditabbā. Evaṃ so tasmiṃ ṭhāne parisuddho hotīti evaṃ so tena na attamanatā na paripuṇṇasaṅkappabhāvasaṅkhātena kāraṇena parisuddho nirupakkileso hoti, uttari vāyamamāno kammaṭṭhānasuddhiko hutvā arahattaṃ pāpuṇāti. Iminā nayena sabbavāresu attho veditabbo.
69. அத்³தா⁴ கோ², ப⁴ந்தேதி ப⁴ந்தே ஏவங் ஸந்தே ஏகங்ஸேனேவ வீரியேன பாபஜிகு³ச்ச²னவாதோ³ பரிஸுத்³தோ⁴ ஹோதீதி அனுஜானாதி. இதோ பரஞ்ச அக்³க³பா⁴வங் வா ஸாரபா⁴வங் வா அஜானந்தோ அக்³க³ப்பத்தா ஸாரப்பத்தா சாதி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ஸாரப்பத்தபா⁴வங் படிஸேதெ⁴ந்தோ ந கோ² நிக்³ரோதா⁴திஆதி³மாஹ . பபடிகப்பத்தா ஹோதீதி ஸாரவதோ ருக்க²ஸ்ஸ ஸாரங் பெ²க்³கு³ங் தசஞ்ச அதிக்கம்ம ப³ஹிபபடிகஸதி³ஸா ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி.
69.Addhā kho, bhanteti bhante evaṃ sante ekaṃseneva vīriyena pāpajigucchanavādo parisuddho hotīti anujānāti. Ito parañca aggabhāvaṃ vā sārabhāvaṃ vā ajānanto aggappattā sārappattā cāti āha. Athassa bhagavā sārappattabhāvaṃ paṭisedhento na kho nigrodhātiādimāha . Papaṭikappattā hotīti sāravato rukkhassa sāraṃ phegguṃ tacañca atikkamma bahipapaṭikasadisā hotīti dasseti.
பரிஸுத்³த⁴தசப்பத்தாதி³கதா²வண்ணனா
Parisuddhatacappattādikathāvaṇṇanā
70. அக்³க³ங் பாபேதூதி தே³ஸனாவஸேன அக்³க³ங் பாபெத்வா தே³ஸேது, ஸாரங் பாபெத்வா தே³ஸேதூதி த³ஸப³லங் யாசதி. சாதுயாமஸங்வரஸங்வுதோதி சதுப்³பி³தே⁴ன ஸங்வரேன பிஹிதோ. ந பாணங் அதிபாதேதீதி பாணங் ந ஹனதி. ந பா⁴விதமாஸீஸதீதி பா⁴விதங் நாம தேஸங் ஸஞ்ஞாய பஞ்ச காமகு³ணா, தே ந ஆஸீஸதி ந ஸேவதீதி அத்தோ².
70.Aggaṃpāpetūti desanāvasena aggaṃ pāpetvā desetu, sāraṃ pāpetvā desetūti dasabalaṃ yācati. Cātuyāmasaṃvarasaṃvutoti catubbidhena saṃvarena pihito. Na pāṇaṃ atipātetīti pāṇaṃ na hanati. Na bhāvitamāsīsatīti bhāvitaṃ nāma tesaṃ saññāya pañca kāmaguṇā, te na āsīsati na sevatīti attho.
அது³ங் சஸ்ஸ ஹோதீதி ஏதஞ்சஸ்ஸ இதா³னி வுச்சமானங் ‘‘ஸோ அபி⁴ஹரதீ’’திஆதி³லக்க²ணங். தபஸ்ஸிதாயாதி தபஸ்ஸிபா⁴வேன ஹோதி. தத்த² ஸோ அபி⁴ஹரதீதி ஸோ தங் ஸீலங் அபி⁴ஹரதி, உபரூபரி வட்³டே⁴தி. ஸீலங் மே பரிபுண்ணங், தபோ ஆரத்³தோ⁴, அலமெத்தாவதாதி ந வீரியங் விஸ்ஸஜ்ஜேதி. நோ ஹீனாயாவத்ததீதி ஹீனாய கி³ஹிபா⁴வத்தா²ய ந ஆவத்ததி. ஸீலதோ உத்தரி விஸேஸாதி⁴க³மத்தா²ய வீரியங் கரோதியேவ, ஏவங் கரொந்தோ ஸோ விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜதி. ‘‘அரஞ்ஞ’’ந்திஆதீ³னி ஸாமஞ்ஞப²லே (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.216) வித்தா²ரிதானேவ. ‘‘மெத்தாஸஹக³தேனா’’திஆதீ³னி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ வண்ணிதானி. தசப்பத்தாதி பபடிகதோ அப்³ப⁴ந்தரங் தசங் பத்தா. பெ²க்³கு³ப்பத்தாதி தசதோ அப்³ப⁴ந்தரங் பெ²க்³கு³ங் பத்தா, பெ²க்³கு³ஸதி³ஸா ஹோதீதி அத்தோ².
Aduṃ cassa hotīti etañcassa idāni vuccamānaṃ ‘‘so abhiharatī’’tiādilakkhaṇaṃ. Tapassitāyāti tapassibhāvena hoti. Tattha so abhiharatīti so taṃ sīlaṃ abhiharati, uparūpari vaḍḍheti. Sīlaṃ me paripuṇṇaṃ, tapo āraddho, alamettāvatāti na vīriyaṃ vissajjeti. No hīnāyāvattatīti hīnāya gihibhāvatthāya na āvattati. Sīlato uttari visesādhigamatthāya vīriyaṃ karotiyeva, evaṃ karonto so vivittaṃ senāsanaṃ bhajati. ‘‘Arañña’’ntiādīni sāmaññaphale (dī. ni. aṭṭha. 1.216) vitthāritāneva. ‘‘Mettāsahagatenā’’tiādīni visuddhimagge vaṇṇitāni. Tacappattāti papaṭikato abbhantaraṃ tacaṃ pattā. Phegguppattāti tacato abbhantaraṃ phegguṃ pattā, pheggusadisā hotīti attho.