Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    5. உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞிஸுத்தவண்ணனா

    5. Ujjhānasaññisuttavaṇṇanā

    35. பஞ்சமே உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞிகாதி உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞீ தே³வலோகோ நாம பாடியேக்கோ நத்தி², இமா பன தே³வதா ததா²க³தஸ்ஸ சதுபச்சயபரிபோ⁴க³ங் நிஸ்ஸாய உஜ்ஜா²யமானா ஆக³தா. தாஸங் கிர ஏவங் அஹோஸி – ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ பி⁴க்கூ²னங் பங்ஸுகூலசீவர-பிண்டி³யாலோப-ருக்க²மூலஸேனாஸனபூதிமுத்தபே⁴ஸஜ்ஜேஹி ஸந்தோஸஸ்ஸேவ பரியந்தகாரிதங் வண்ணேதி, ஸயங் பன பத்துண்ணது³கூல கோ²மாதீ³னி பணீதசீவரானி தா⁴ரேதி, ராஜாரஹங் உத்தமங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜதி, தே³வவிமானகப்பாய க³ந்த⁴குடியா வரஸயனே ஸயதி, ஸப்பினவனீதாதீ³னி பே⁴ஸஜ்ஜானி படிஸேவதி, தி³வஸங் மஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, வசனமஸ்ஸ அஞ்ஞதோ க³ச்ச²தி, கிரியா அஞ்ஞதோ’’தி உஜ்ஜா²யமானா ஆக³மிங்ஸு. தேன தாஸங் த⁴ம்மஸங்கா³ஹகத்தே²ரேஹி ‘‘உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞிகா’’தி நாமங் க³ஹிதங்.

    35. Pañcame ujjhānasaññikāti ujjhānasaññī devaloko nāma pāṭiyekko natthi, imā pana devatā tathāgatassa catupaccayaparibhogaṃ nissāya ujjhāyamānā āgatā. Tāsaṃ kira evaṃ ahosi – ‘‘samaṇo gotamo bhikkhūnaṃ paṃsukūlacīvara-piṇḍiyālopa-rukkhamūlasenāsanapūtimuttabhesajjehi santosasseva pariyantakāritaṃ vaṇṇeti, sayaṃ pana pattuṇṇadukūla khomādīni paṇītacīvarāni dhāreti, rājārahaṃ uttamaṃ bhojanaṃ bhuñjati, devavimānakappāya gandhakuṭiyā varasayane sayati, sappinavanītādīni bhesajjāni paṭisevati, divasaṃ mahājanassa dhammaṃ deseti, vacanamassa aññato gacchati, kiriyā aññato’’ti ujjhāyamānā āgamiṃsu. Tena tāsaṃ dhammasaṅgāhakattherehi ‘‘ujjhānasaññikā’’ti nāmaṃ gahitaṃ.

    அஞ்ஞதா² ஸந்தந்தி அஞ்ஞேனாகாரேன பூ⁴தங். நிகச்சாதி நிகதியா வஞ்சனாய, வஞ்செத்வாதி அத்தோ². கிதவஸ்ஸேவாதி கிதவோ வுச்சதி ஸாகுணிகோ. ஸோ ஹி அகு³ம்போ³வ ஸமானோ ஸாக²பண்ணாதி³படிச்சா²த³னேன கு³ம்ப³வண்ணங் த³ஸ்ஸெத்வா உபக³தே மோரதித்திராத³யோ ஸகுணே மாரெத்வா தா³ரப⁴ரணங் கரோதி. இதி தஸ்ஸ கிதவஸ்ஸ இமாய வஞ்சனாய ஏவங் வஞ்செத்வா ஸகுணமங்ஸபோ⁴ஜனங் விய குஹகஸ்ஸாபி பங்ஸுகூலேன அத்தானங் படிச்சா²தெ³த்வா கதா²சே²கதாய மஹாஜனங் வஞ்செத்வா கா²த³மானஸ்ஸ விசரதோ. பு⁴த்தங் தெ²ய்யேன தஸ்ஸ தந்தி ஸப்³போ³பி தஸ்ஸ சதுபச்சயபரிபோ⁴கோ³ தெ²ய்யேன பரிபு⁴த்தோ நாம ஹோதீதி தே³வதா ப⁴க³வந்தங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. பரிஜானந்தி பண்டி³தாதி அயங் காரகோ வா அகாரகோ வாதி பண்டி³தா ஜானந்தி. இதி தா தே³வதா ‘‘ததா²க³தாபி மயமேவ பண்டி³தா’’தி மஞ்ஞமானா ஏவமாஹங்ஸு.

    Aññathā santanti aññenākārena bhūtaṃ. Nikaccāti nikatiyā vañcanāya, vañcetvāti attho. Kitavassevāti kitavo vuccati sākuṇiko. So hi agumbova samāno sākhapaṇṇādipaṭicchādanena gumbavaṇṇaṃ dassetvā upagate moratittirādayo sakuṇe māretvā dārabharaṇaṃ karoti. Iti tassa kitavassa imāya vañcanāya evaṃ vañcetvā sakuṇamaṃsabhojanaṃ viya kuhakassāpi paṃsukūlena attānaṃ paṭicchādetvā kathāchekatāya mahājanaṃ vañcetvā khādamānassa vicarato. Bhuttaṃ theyyena tassa tanti sabbopi tassa catupaccayaparibhogo theyyena paribhutto nāma hotīti devatā bhagavantaṃ sandhāya vadati. Parijānanti paṇḍitāti ayaṃ kārako vā akārako vāti paṇḍitā jānanti. Iti tā devatā ‘‘tathāgatāpi mayameva paṇḍitā’’ti maññamānā evamāhaṃsu.

    அத² ப⁴க³வா நயித³ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² யாயங் படிபதா³ த³ள்ஹாதி அயங் த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபதா³ த³ள்ஹா தி²ரா. யாய படிபதா³ய தீ⁴ரா பண்டி³தா ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னேன லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னேன சாதி த்³வீஹி ஜா²னேஹி ஜா²யினோ மாரப³ந்த⁴னா பமுச்சந்தி, தங் படிபத³ங் பா⁴ஸிதமத்தேன வா ஸவனமத்தேன வா ஓக்கமிதுங் படிபஜ்ஜிதுங் ந ஸக்காதி அத்தோ². ந வே தீ⁴ரா பகுப்³ப³ந்தீதி தீ⁴ரா பண்டி³தா விதி³த்வா லோகபரியாயங் ஸங்கா²ரலோகஸ்ஸ உத³யப்³ப³யங் ஞத்வா சதுஸச்சத⁴ம்மஞ்ச அஞ்ஞாய கிலேஸனிப்³பா³னேன நிப்³பு³தா லோகே விஸத்திகங் திண்ணா ஏவங் ந குப்³ப³ந்தி, மயங் ஏவரூபானி ந கதே²மாதி அத்தோ².

    Atha bhagavā nayidantiādimāha. Tattha yāyaṃ paṭipadā daḷhāti ayaṃ dhammānudhammapaṭipadā daḷhā thirā. Yāya paṭipadāya dhīrā paṇḍitā ārammaṇūpanijjhānena lakkhaṇūpanijjhānena cāti dvīhi jhānehi jhāyino mārabandhanā pamuccanti, taṃ paṭipadaṃ bhāsitamattena vā savanamattena vā okkamituṃ paṭipajjituṃ na sakkāti attho. Na ve dhīrā pakubbantīti dhīrā paṇḍitā viditvā lokapariyāyaṃ saṅkhāralokassa udayabbayaṃ ñatvā catusaccadhammañca aññāya kilesanibbānena nibbutā loke visattikaṃ tiṇṇā evaṃ na kubbanti, mayaṃ evarūpāni na kathemāti attho.

    பத²வியங் பதிட்ட²ஹித்வாதி ‘‘அயுத்தங் அம்ஹேஹி கதங், அகாரகமேவ மயங் காரகவாதே³ன ஸமுதா³சரிம்ஹா’’தி லஜ்ஜமானா மஹாப்³ரஹ்மனி விய ப⁴க³வதி கா³ரவங் பச்சுபட்ட²பெத்வா அக்³கி³க்க²ந்த⁴ங் விய ப⁴க³வந்தங் து³ராஸத³ங் கத்வா பஸ்ஸமானா ஆகாஸதோ ஓதரித்வா பூ⁴மியங் ட²த்வாதி அத்தோ². அச்சயோதி அபராதோ⁴. நோ, ப⁴ந்தே, அச்சாக³மாதி அம்ஹே அதிக்கம்ம அபி⁴ப⁴வித்வா பவத்தோ. ஆஸாதே³தப்³ப³ந்தி க⁴ட்டயிதப்³ப³ங். தா கிர தே³வதா ப⁴க³வந்தங் காயேன வாசாயாதி த்³வீஹிபி க⁴ட்டயிங்ஸு. ததா²க³தங் அவந்தி³த்வா ஆகாஸே பதிட்ட²மானா காயேன க⁴ட்டயிங்ஸு, கிதவோபமங் ஆஹரித்வா நானப்பகாரகங் அஸப்³பி⁴வாத³ங் வத³மானா வாசாய க⁴ட்டயிங்ஸு. தஸ்மா ஆஸாதே³தப்³ப³ங் அமஞ்ஞிம்ஹாதி ஆஹங்ஸு. படிக்³க³ண்ஹாதூதி க²மது. ஆயதிங் ஸங்வராயாதி அனாக³தே ஸங்வரணத்தா²ய, புன ஏவரூபஸ்ஸ அபராத⁴ஸ்ஸ தோ³ஸஸ்ஸ அகரணத்தா²ய.

    Pathaviyaṃ patiṭṭhahitvāti ‘‘ayuttaṃ amhehi kataṃ, akārakameva mayaṃ kārakavādena samudācarimhā’’ti lajjamānā mahābrahmani viya bhagavati gāravaṃ paccupaṭṭhapetvā aggikkhandhaṃ viya bhagavantaṃ durāsadaṃ katvā passamānā ākāsato otaritvā bhūmiyaṃ ṭhatvāti attho. Accayoti aparādho. No, bhante, accāgamāti amhe atikkamma abhibhavitvā pavatto. Āsādetabbanti ghaṭṭayitabbaṃ. Tā kira devatā bhagavantaṃ kāyena vācāyāti dvīhipi ghaṭṭayiṃsu. Tathāgataṃ avanditvā ākāse patiṭṭhamānā kāyena ghaṭṭayiṃsu, kitavopamaṃ āharitvā nānappakārakaṃ asabbhivādaṃ vadamānā vācāya ghaṭṭayiṃsu. Tasmā āsādetabbaṃ amaññimhāti āhaṃsu. Paṭiggaṇhātūti khamatu. Āyatiṃ saṃvarāyāti anāgate saṃvaraṇatthāya, puna evarūpassa aparādhassa dosassa akaraṇatthāya.

    ஸிதங் பாத்வாகாஸீதி அக்³க³த³ந்தே த³ஸ்ஸெந்தோ பஹட்டா²காரங் த³ஸ்ஸேஸி. கஸ்மா? தா கிர தே³வதா ந ஸபா⁴வேன க²மாபெந்தி, லோகியமஹாஜனஞ்ச ஸதே³வகே லோகே அக்³க³புக்³க³லங் ததா²க³தஞ்ச ஏகஸதி³ஸங் கரொந்தி. அத² ப⁴க³வா ‘‘பரதோ கதா²ய உப்பன்னாய பு³த்³த⁴ப³லங் தீ³பெத்வா பச்சா² க²மிஸ்ஸாமீ’’தி ஸிதங் பாத்வாகாஸி. பி⁴ய்யோஸோ மத்தாயாதி அதிரேகப்பமாணேன. இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸீதி குபிதோ ஏஸ அம்ஹாகந்தி மஞ்ஞமானா அபா⁴ஸி.

    Sitaṃpātvākāsīti aggadante dassento pahaṭṭhākāraṃ dassesi. Kasmā? Tā kira devatā na sabhāvena khamāpenti, lokiyamahājanañca sadevake loke aggapuggalaṃ tathāgatañca ekasadisaṃ karonti. Atha bhagavā ‘‘parato kathāya uppannāya buddhabalaṃ dīpetvā pacchā khamissāmī’’ti sitaṃ pātvākāsi. Bhiyyoso mattāyāti atirekappamāṇena. Imaṃ gāthaṃ abhāsīti kupito esa amhākanti maññamānā abhāsi.

    ந படிக³ண்ஹதீதி ந க²மதி நாதி⁴வாஸேதி. கோபந்தரோதி அப்³ப⁴ந்தரே உப்பன்னகோபோ. தோ³ஸக³ரூதி தோ³ஸங் க³ருங் கத்வா ஆதா³ய விஹரந்தோ. ஸ வேரங் படிமுஞ்சதீதி ஸோ ஏவரூபோ க³ண்டி²கங் படிமுஞ்சந்தோ விய தங் வேரங் அத்தனி படிமுஞ்சதி ட²பேதி, ந படினிஸ்ஸஜ்ஜதீதி அத்தோ². அச்சயோ சே ந விஜ்ஜேதா²தி ஸசே அச்சாயிககம்மங் ந ப⁴வெய்ய. நோ சிதா⁴பக³தங் ஸியாதி யதி³ அபராதோ⁴ நாம ந பா⁴வெய்ய. கேனீத⁴ குஸலோ ஸியாதி யதி³ வேரானி ந ஸம்மெய்யுங், கேன காரணேன குஸலோ ப⁴வெய்ய.

    Na paṭigaṇhatīti na khamati nādhivāseti. Kopantaroti abbhantare uppannakopo. Dosagarūti dosaṃ garuṃ katvā ādāya viharanto. Sa veraṃ paṭimuñcatīti so evarūpo gaṇṭhikaṃ paṭimuñcanto viya taṃ veraṃ attani paṭimuñcati ṭhapeti, na paṭinissajjatīti attho. Accayo ce na vijjethāti sace accāyikakammaṃ na bhaveyya. No cidhāpagataṃ siyāti yadi aparādho nāma na bhāveyya. Kenīdha kusalo siyāti yadi verāni na sammeyyuṃ, kena kāraṇena kusalo bhaveyya.

    கஸ்ஸச்சயாதி கா³தா²ய கஸ்ஸ அதிக்கமோ நத்தி²? கஸ்ஸ அபராதோ⁴ நத்தி²? கோ ஸம்மோஹங் நாபஜ்ஜதி? கோ நிச்சமேவ பண்டி³தோ நாமாதி அத்தோ²? இமங் கிர கா³த²ங் ப⁴ணாபனத்த²ங் ப⁴க³வதோ ஸிதபாதுகம்மங். தஸ்மா இதா³னி தே³வதானங் பு³த்³த⁴ப³லங் தீ³பெத்வா க²மிஸ்ஸாமீதி ததா²க³தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதிஆதி³மாஹ. தத்த² ததா²க³தஸ்ஸாதி ததா² ஆக³தோதி ஏவமாதீ³ஹி காரணேஹி ததா²க³தஸ்ஸ. பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி சதுன்னங் ஸச்சானங் பு³த்³த⁴த்தாதீ³ஹி காரணேஹி விமொக்க²ந்திகபண்ணத்திவஸேன ஏவங் லத்³த⁴னாமஸ்ஸ. அச்சயங் தே³ஸயந்தீனந்தி யங் வுத்தங் தும்ஹேஹி ‘‘அச்சயங் தே³ஸயந்தீனங்…பே॰… ஸ வேரங் படிமுஞ்சதீ’’தி, தங் ஸாது⁴ வுத்தங், அஹங் பன தங் வேரங் நாபி⁴னந்தா³மி ந பத்த²யாமீதி அத்தோ². படிக்³க³ண்ஹாமி வோச்சயந்தி தும்ஹாகங் அபராத⁴ங் க²மாமீதி. பஞ்சமங்.

    Kassaccayāti gāthāya kassa atikkamo natthi? Kassa aparādho natthi? Ko sammohaṃ nāpajjati? Ko niccameva paṇḍito nāmāti attho? Imaṃ kira gāthaṃ bhaṇāpanatthaṃ bhagavato sitapātukammaṃ. Tasmā idāni devatānaṃ buddhabalaṃ dīpetvā khamissāmīti tathāgatassa buddhassātiādimāha. Tattha tathāgatassāti tathā āgatoti evamādīhi kāraṇehi tathāgatassa. Buddhassāti catunnaṃ saccānaṃ buddhattādīhi kāraṇehi vimokkhantikapaṇṇattivasena evaṃ laddhanāmassa. Accayaṃ desayantīnanti yaṃ vuttaṃ tumhehi ‘‘accayaṃ desayantīnaṃ…pe… sa veraṃ paṭimuñcatī’’ti, taṃ sādhu vuttaṃ, ahaṃ pana taṃ veraṃ nābhinandāmi na patthayāmīti attho. Paṭiggaṇhāmi voccayanti tumhākaṃ aparādhaṃ khamāmīti. Pañcamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 5. உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞிஸுத்தங் • 5. Ujjhānasaññisuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 5. உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞிஸுத்தவண்ணனா • 5. Ujjhānasaññisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact