Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. உக்கி²த்தபது³மியத்தே²ரஅபதா³னங்

    10. Ukkhittapadumiyattheraapadānaṃ

    129.

    129.

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, அஹோஸிங் மாலிகோ ததா³;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ māliko tadā;

    ஓகா³ஹெத்வா பது³மஸரங், ஸதபத்தங் ஓசினாமஹங்.

    Ogāhetvā padumasaraṃ, satapattaṃ ocināmahaṃ.

    130.

    130.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ஸஹ ஸதஸஹஸ்ஸேஹி 1, ஸந்தசித்தேஹி தாதி³பி⁴.

    Saha satasahassehi 2, santacittehi tādibhi.

    131.

    131.

    ‘‘கீ²ணாஸவேஹி ஸுத்³தே⁴ஹி, ச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹி ஜா²யிபி⁴ 3;

    ‘‘Khīṇāsavehi suddhehi, chaḷabhiññehi jhāyibhi 4;

    மம வுத்³தி⁴ங் ஸமன்வேஸங், ஆக³ச்சி² மம ஸந்திகங் 5.

    Mama vuddhiṃ samanvesaṃ, āgacchi mama santikaṃ 6.

    132.

    132.

    ‘‘தி³ஸ்வானஹங் தே³வதே³வங், ஸயம்பு⁴ங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Disvānahaṃ devadevaṃ, sayambhuṃ lokanāyakaṃ;

    வண்டே செ²த்வா ஸதபத்தங், உக்கி²பிமம்ப³ரே ததா³.

    Vaṇṭe chetvā satapattaṃ, ukkhipimambare tadā.

    133.

    133.

    ‘‘யதி³ பு³த்³தோ⁴ துவங் வீர, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Yadi buddho tuvaṃ vīra, lokajeṭṭho narāsabho;

    ஸயங் க³ந்த்வா ஸதபத்தா, மத்த²கே தா⁴ரயந்து தே.

    Sayaṃ gantvā satapattā, matthake dhārayantu te.

    134.

    134.

    ‘‘அதி⁴ட்ட²ஹி மஹாவீரோ, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Adhiṭṭhahi mahāvīro, lokajeṭṭho narāsabho;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன, மத்த²கே தா⁴ரயிங்ஸு தே.

    Buddhassa ānubhāvena, matthake dhārayiṃsu te.

    135.

    135.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    136.

    136.

    ‘‘தத்த² மே ஸுகதங் ப்³யம்ஹங், ஸதபத்தந்தி வுச்சதி;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, satapattanti vuccati;

    ஸட்டி²யோஜனமுப்³பி³த்³த⁴ங், திங்ஸயோஜனவித்த²தங்.

    Saṭṭhiyojanamubbiddhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.

    137.

    137.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Sahassakkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ;

    பஞ்சஸத்ததிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.

    Pañcasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    138.

    138.

    ‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    அனுபோ⁴மி ஸகங் கம்மங், புப்³பே³ ஸுகதமத்தனோ.

    Anubhomi sakaṃ kammaṃ, pubbe sukatamattano.

    139.

    139.

    ‘‘தேனேவேகபது³மேன, அனுபொ⁴த்வான ஸம்பதா³;

    ‘‘Tenevekapadumena, anubhotvāna sampadā;

    கோ³தமஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, த⁴ம்மங் ஸச்சி²கரிங் அஹங்.

    Gotamassa bhagavato, dhammaṃ sacchikariṃ ahaṃ.

    140.

    140.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    141.

    141.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஏகபது³மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, ekapadumassidaṃ phalaṃ.

    142.

    142.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா உக்கி²த்தபது³மியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā ukkhittapadumiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    உக்கி²த்தபது³மியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் த³ஸமங்.

    Ukkhittapadumiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    க³ந்தோ⁴த³கவக்³கோ³ சதுதிங்ஸதிமோ.

    Gandhodakavaggo catutiṃsatimo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    க³ந்த⁴தூ⁴போ உத³கஞ்ச, புன்னாக³ ஏகது³ஸ்ஸகா;

    Gandhadhūpo udakañca, punnāga ekadussakā;

    பு²ஸிதோ ச பப⁴ங்கரோ, குடிதோ³ உத்தரீயகோ.

    Phusito ca pabhaṅkaro, kuṭido uttarīyako.

    ஸவனீ ஏகபது³மீ, கா³தா²யோ ஸப்³ப³பிண்டி³தா;

    Savanī ekapadumī, gāthāyo sabbapiṇḍitā;

    ஏகங் கா³தா²ஸதஞ்சேவ, சதுதாலீஸமேவ ச.

    Ekaṃ gāthāsatañceva, catutālīsameva ca.







    Footnotes:
    1. ஸதஸஹஸ்ஸஸிஸ்ஸேஹி (க॰)
    2. satasahassasissehi (ka.)
    3. ஸோ ததா³ (ஸீ॰), ஸோ ஸஹ (க॰)
    4. so tadā (sī.), so saha (ka.)
    5. மம ஸந்திகே (ஸீ॰), புரிஸுத்தமோ (ஸ்யா॰ க॰)
    6. mama santike (sī.), purisuttamo (syā. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact