Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
அதி⁴கரணபே⁴த³ங்
Adhikaraṇabhedaṃ
உக்கோடனபே⁴தா³தி³வண்ணனா
Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
340. அதி⁴கரணபே⁴தே³ ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி யோஜனா. த³ஸ்ஸேதுங் ஆஹாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. த்³வே ஸமதே²தி எத்த² த்³வின்னங் ஸமதா²னங் ஸரூபங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸம்முகா²வினயஞ்ச யேபு⁴ய்யஸிகஞ்சா’’தி. ‘‘படிஸேதே⁴தீ’’தி இமினா உக்கோடேதீதி எத்த² குடதா⁴துயா சே²த³னத்த²ங் அத்த²தோ த³ஸ்ஸேதி. சே²த³னங் நாம அத்த²தோ ஸமத²படிஸேத⁴னந்தி அத்தோ².
340. Adhikaraṇabhede evamattho veditabboti yojanā. Dassetuṃ āhāti sambandho. Dve samatheti ettha dvinnaṃ samathānaṃ sarūpaṃ dassento āha ‘‘sammukhāvinayañca yebhuyyasikañcā’’ti. ‘‘Paṭisedhetī’’ti iminā ukkoṭetīti ettha kuṭadhātuyā chedanatthaṃ atthato dasseti. Chedanaṃ nāma atthato samathapaṭisedhananti attho.
341. த்³வாத³ஸஸு உக்கோடேஸூதி நித்³தா⁴ரணே பு⁴ம்மங். அகதங் கம்மந்திஆத³யோதி எத்த² ஆதி³ஸத்³தே³ன ‘‘து³க்கடங் கம்மங், புன காதப்³ப³ங் கம்ம’’ந்தி த்³வே உக்கோடா ஸங்க³ஹேதப்³பா³. அனிஹதங் கம்மந்திஆத³யோதி எத்த² ஆதி³ஸத்³தே³ன ‘‘து³ன்னிஹதங், புன நிஹனிதப்³ப³’’ந்தி த்³வே உக்கோடா ஸங்க³ஹேதப்³பா³. அவினிச்சி²தந்திஆத³யோதி எத்த² ஆதி³ஸத்³தே³ன ‘‘து³வினிச்சி²தங், புன வினிச்சி²தப்³ப³’’ந்தி த்³வே உக்கோடா ஸங்க³ஹேதப்³பா³. அவூபஸந்தந்திஆத³யோதி எத்த² ஆதி³ஸத்³தே³ன ‘‘து³வூபஸந்தங், புன வூபஸமேதப்³ப³’’ந்தி த்³வே உக்கோடா ஸங்க³ஹேதப்³பா³. அபிசாதி ஸாமஞ்ஞதோ பன.
341. Dvādasasu ukkoṭesūti niddhāraṇe bhummaṃ. Akataṃ kammantiādayoti ettha ādisaddena ‘‘dukkaṭaṃ kammaṃ, puna kātabbaṃ kamma’’nti dve ukkoṭā saṅgahetabbā. Anihataṃ kammantiādayoti ettha ādisaddena ‘‘dunnihataṃ, puna nihanitabba’’nti dve ukkoṭā saṅgahetabbā. Avinicchitantiādayoti ettha ādisaddena ‘‘duvinicchitaṃ, puna vinicchitabba’’nti dve ukkoṭā saṅgahetabbā. Avūpasantantiādayoti ettha ādisaddena ‘‘duvūpasantaṃ, puna vūpasametabba’’nti dve ukkoṭā saṅgahetabbā. Apicāti sāmaññato pana.
தத்த² ஜாதகந்தி எத்த² தஸத்³த³ஸ்ஸ விஸயங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யஸ்மிங்விஹாரே’’தி. யஸ்மிங்விஹாரே உப்பன்னங் ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ அத்தேஸு, அத்தானங் வா படிபக்க²ங் அத்த²யந்தி இச்ச²ந்தீதி அத்தபச்சத்தி²கா. பாளிமுத்தகவினிச்ச²யேனேவாதி பாளியங் ஆக³தேஹி ஸமதே²ஹி முத்தகேன த⁴ம்மதே³ஸனாமத்தவினிச்ச²யேனேவ. இத³ந்தி அதி⁴கரணங். யேனாபி வினிச்ச²யேனாதி பாளிமுத்தகேன யேனாபி வினிச்ச²யேன.
Tattha jātakanti ettha tasaddassa visayaṃ dassento āha ‘‘yasmiṃvihāre’’ti. Yasmiṃvihāre uppannaṃ hotīti sambandho. Aññamaññassa attesu, attānaṃ vā paṭipakkhaṃ atthayanti icchantīti attapaccatthikā. Pāḷimuttakavinicchayenevāti pāḷiyaṃ āgatehi samathehi muttakena dhammadesanāmattavinicchayeneva. Idanti adhikaraṇaṃ. Yenāpi vinicchayenāti pāḷimuttakena yenāpi vinicchayena.
அஞ்ஞோதி நேவாஸிகேஹி அஞ்ஞோ வினயத⁴ரோ புச்ச²தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேஹி சாதி நேவாஸிகேஹி ச.
Aññoti nevāsikehi añño vinayadharo pucchatīti sambandho. Tehi cāti nevāsikehi ca.
ஏதஸ்ஸாதி வினயத⁴ரஸ்ஸ. அயந்தி வினயத⁴ரோ. தத்தா²தி தங் கா³மங். அஞ்ஞமஞ்ஞங் வா ஸஞ்ஞாபெந்தீதி அத்தபச்சத்தி²கா அஞ்ஞமஞ்ஞங் வா ஸஞ்ஞாபெந்தி. தே பி⁴க்கூ²தி தே அத்தபச்சத்தி²கா பி⁴க்கூ². நிஜ்ஜா²பெந்தீதி ஸஞ்ஞாபெந்தி. உக்கோடேதி யோதி யோ உக்கோடேதி. ஏதேதி அத்தபச்சத்தி²கே பி⁴க்கூ², தி³ஸ்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்தா²தி கா³மங். தத்தே²வாதி அந்தராமக்³கே³ ஏவ.
Etassāti vinayadharassa. Ayanti vinayadharo. Tatthāti taṃ gāmaṃ. Aññamaññaṃ vā saññāpentīti attapaccatthikā aññamaññaṃ vā saññāpenti. Te bhikkhūti te attapaccatthikā bhikkhū. Nijjhāpentīti saññāpenti. Ukkoṭeti yoti yo ukkoṭeti. Eteti attapaccatthike bhikkhū, disvāti sambandho. Tatthāti gāmaṃ. Tatthevāti antarāmagge eva.
தத்தே²வாதி கா³மமேவ. தத்தே²வாதி தஸ்மிங்யேவ டா²னே. தத்த² க³தந்தி தங் கா³மங் க³தங்.
Tatthevāti gāmameva. Tatthevāti tasmiṃyeva ṭhāne. Tattha gatanti taṃ gāmaṃ gataṃ.
‘‘ஏஸேவ நயோ’’தி இமினா பாசித்தியமேவ அதிதி³ஸதி.
‘‘Eseva nayo’’ti iminā pācittiyameva atidisati.
ஸங்கே⁴ன…பே॰… அதி⁴கரணே வத³ந்தோபீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யங் பனேதங் ஆபத்திவுட்டா²னங் நாம ஹோதீதி யோஜனா. ஏதந்தி ஆபத்திவுட்டா²னங். வத³ந்தோபீதி பிஸத்³தோ³ ந கேவலங் திணவத்தா²ரகங் உக்கோடெந்தோயேவ உக்கோடேதி நாம, அத² கோ² வத³ந்தோபீதி த³ஸ்ஸேதி.
Saṅghena…pe… adhikaraṇe vadantopīti sambandho. Yaṃ panetaṃ āpattivuṭṭhānaṃ nāma hotīti yojanā. Etanti āpattivuṭṭhānaṃ. Vadantopīti pisaddo na kevalaṃ tiṇavatthārakaṃ ukkoṭentoyeva ukkoṭeti nāma, atha kho vadantopīti dasseti.
ச²ந்தா³க³திங் க³ச்ச²ந்தோதிஆதீ³ஸு அக³திக³மனாகாரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘வினயத⁴ரோ ஹுத்வா’’திஆதி³. அத்தா²ய உக்கோடெந்தோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தஸ்ஸாதி அனத்த²ங் சரந்தஸ்ஸ. மந்தோ³ பன உக்கோடேதி நாமாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏகோ ப³லவனிஸ்ஸிதோ ச ஹோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. க³ஹனமிச்சா²தி³ட்டி²ந்தி க³ஹனஸதி³ஸங் மிச்சா²தி³ட்டி²ங் பவனஸதி³ஸங் மிச்சா²தி³ட்டி²ந்தி அத்தோ². ப³லவந்தே சாதி எத்த² சஸத்³தோ³ ஸப்³ப³கம்மேஸு யோஜேதப்³போ³. நிஸ்ஸிதத்தாதி ஏகஸ்ஸ நிஸ்ஸிதத்தா. ப³லவனிஸ்ஸிதோ சாதி எத்தா²பி ச ஸத்³தோ³ ஸப்³ப³கத்தூஸு யோஜேதப்³போ³. தஸ்ஸாதி விஸமாதி³னிஸ்ஸிதஸ்ஸ.
Chandāgatiṃ gacchantotiādīsu agatigamanākāraṃ dassento āha ‘‘vinayadharo hutvā’’tiādi. Atthāya ukkoṭentoti sambandho. Tassāti anatthaṃ carantassa. Mando pana ukkoṭeti nāmāti sambandho. Eko balavanissito ca hotīti sambandho. Gahanamicchādiṭṭhinti gahanasadisaṃ micchādiṭṭhiṃ pavanasadisaṃ micchādiṭṭhinti attho. Balavante cāti ettha casaddo sabbakammesu yojetabbo. Nissitattāti ekassa nissitattā. Balavanissito cāti etthāpi ca saddo sabbakattūsu yojetabbo. Tassāti visamādinissitassa.
ஸோதி ஸாமணேரோ. மங்குபூ⁴தாத்தா²தி மங்கூ ஹுத்வா பூ⁴தா, மங்குங் வா பத்தா அத்த² ப⁴வதா²தி அத்தோ². தேதி பராஜயபி⁴க்கூ². தஸ்ஸாதி ஸாமணேரஸ்ஸ. ஸோதி ஸாமணேரோ. தேதி பராஜயபி⁴க்கூ². தந்தி ஸாமணேரங். ஸோதி த³ஹரோ. ததோதி ஸன்னிபாதகாரணா. ஹிய்யோதி அனந்தராதீதாஹே. இதீதி ஏவங் வதே³தி. ஸோதி த³ஹரோ. இத³ங் ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தந்தி யோஜனா. க³ச்சா²தி க³ச்சா²ஹி. இதீதி ஏவங் வத்தப்³போ³தி யோஜனா.
Soti sāmaṇero. Maṅkubhūtātthāti maṅkū hutvā bhūtā, maṅkuṃ vā pattā attha bhavathāti attho. Teti parājayabhikkhū. Tassāti sāmaṇerassa. Soti sāmaṇero. Teti parājayabhikkhū. Tanti sāmaṇeraṃ. Soti daharo. Tatoti sannipātakāraṇā. Hiyyoti anantarātītāhe. Itīti evaṃ vadeti. Soti daharo. Idaṃ sikkhāpadaṃ paññattanti yojanā. Gacchāti gacchāhi. Itīti evaṃ vattabboti yojanā.
ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் அதி⁴கரணங் வினிச்சி²னித்வா பரிவேணக³தங் ஏகங் பி⁴க்கு²ந்தி யோஜனா. கிஸ்ஸாதி கேன காரணேன. ஏவங் இமினாகாரேன வினிச்சி²தப்³ப³ங் நனூதி யோஜனா. ஸோதி வினிச்ச²யகாரகோ பி⁴க்கு². ச²ந்த³தா³யகோ ஸுவிஞ்ஞெய்யோயேவ.
Saṅghena saddhiṃ adhikaraṇaṃ vinicchinitvā pariveṇagataṃ ekaṃ bhikkhunti yojanā. Kissāti kena kāraṇena. Evaṃ iminākārena vinicchitabbaṃ nanūti yojanā. Soti vinicchayakārako bhikkhu. Chandadāyako suviññeyyoyeva.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 1. உக்கோடனபே⁴தா³தி³ • 1. Ukkoṭanabhedādi
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / உக்கோடனபே⁴தா³தி³வண்ணனா • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அதி⁴கரணபே⁴த³வண்ணனா • Adhikaraṇabhedavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / உக்கோடனபே⁴தா³தி³வண்ணனா • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / உக்கோடனபே⁴தா³தி³கதா²வண்ணனா • Ukkoṭanabhedādikathāvaṇṇanā