Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    3. பாரிச்ச²த்தகவக்³கோ³

    3. Pāricchattakavaggo

    1. உளாரவிமானவத்து²

    1. Uḷāravimānavatthu

    286.

    286.

    ‘‘உளாரோ தே யஸோ வண்ணோ, ஸப்³பா³ ஓபா⁴ஸதே தி³ஸா;

    ‘‘Uḷāro te yaso vaṇṇo, sabbā obhāsate disā;

    நாரியோ நச்சந்தி கா³யந்தி, தே³வபுத்தா அலங்கதா.

    Nāriyo naccanti gāyanti, devaputtā alaṅkatā.

    287.

    287.

    ‘‘மோதெ³ந்தி பரிவாரெந்தி, தவ பூஜாய தே³வதே;

    ‘‘Modenti parivārenti, tava pūjāya devate;

    ஸோவண்ணானி விமானானி, தவிமானி ஸுத³ஸ்ஸனே.

    Sovaṇṇāni vimānāni, tavimāni sudassane.

    288.

    288.

    ‘‘துவங்ஸி இஸ்ஸரா தேஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ;

    ‘‘Tuvaṃsi issarā tesaṃ, sabbakāmasamiddhinī;

    அபி⁴ஜாதா மஹந்தாஸி, தே³வகாயே பமோத³ஸி;

    Abhijātā mahantāsi, devakāye pamodasi;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    289.

    289.

    ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸேஸு மனுஸ்ஸபூ⁴தா, புரிமாய ஜாதியா மனுஸ்ஸலோகே;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;

    து³ஸ்ஸீலகுலே ஸுணிஸா அஹோஸிங், அஸ்ஸத்³தே⁴ஸு கத³ரியேஸு அஹங்.

    Dussīlakule suṇisā ahosiṃ, assaddhesu kadariyesu ahaṃ.

    290.

    290.

    ‘‘ஸத்³தா⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னா, ஸங்விபா⁴க³ரதா ஸதா³;

    ‘‘Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā;

    பிண்டா³ய சரமானஸ்ஸ, அபூவங் தே அதா³ஸஹங்.

    Piṇḍāya caramānassa, apūvaṃ te adāsahaṃ.

    291.

    291.

    ‘‘ததா³ஹங் ஸஸ்ஸுயாசிக்கி²ங், ஸமணோ ஆக³தோ இத⁴;

    ‘‘Tadāhaṃ sassuyācikkhiṃ, samaṇo āgato idha;

    தஸ்ஸ அதா³ஸஹங் பூவங், பஸன்னா ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Tassa adāsahaṃ pūvaṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    292.

    292.

    ‘‘இதிஸ்ஸா ஸஸ்ஸு பரிபா⁴ஸி, அவினீதாஸி த்வங் 1 வது⁴;

    ‘‘Itissā sassu paribhāsi, avinītāsi tvaṃ 2 vadhu;

    ந மங் ஸம்புச்சி²துங் இச்சி², ஸமணஸ்ஸ த³தா³மஹங்.

    Na maṃ sampucchituṃ icchi, samaṇassa dadāmahaṃ.

    293.

    293.

    ‘‘ததோ மே ஸஸ்ஸு குபிதா, பஹாஸி முஸலேன மங்;

    ‘‘Tato me sassu kupitā, pahāsi musalena maṃ;

    கூடங்க³ச்சி² அவதி⁴ மங், நாஸக்கி²ங் ஜீவிதுங் சிரங்.

    Kūṭaṅgacchi avadhi maṃ, nāsakkhiṃ jīvituṃ ciraṃ.

    294.

    294.

    ‘‘ஸா அஹங் காயஸ்ஸ பே⁴தா³, விப்பமுத்தா ததோ சுதா;

    ‘‘Sā ahaṃ kāyassa bhedā, vippamuttā tato cutā;

    தே³வானங் தாவதிங்ஸானங், உபபன்னா ஸஹப்³யதங்.

    Devānaṃ tāvatiṃsānaṃ, upapannā sahabyataṃ.

    295.

    295.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    உளாரவிமானங் பட²மங்.

    Uḷāravimānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. அவினீதா துவங் (ஸீ॰)
    2. avinītā tuvaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 1. உளாரவிமானவண்ணனா • 1. Uḷāravimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact