Știință

    Ultima populaţie de mamuţi lânoşi a murit de sete

    Ultima populaţie de mamuţi lânoşi a dispărut în urmă cu aproximativ 5600 ani din cauza lipsei de apă potabilă, atunci când insula St. Paul din Alaska, pe care trăiau, a fost izolată de continent.



    Mamut lânos.


    Ei au rezistat mai mult decât rudele lor de pe continent cu aproximativ 5000 de ani, dar au fost prinşi pe insulă când podul de pământ din Marea Bering, care lega Siberia de America de Nord, a fost acoperit de apă în urma creşterii nivelului mării.

    Cercetătorii au studiat oasele şi dinţii mamuţilor şi rămăşiţele fosilizate ale insectelor acvatice antice din sedimentele unui lac, şi au reuşit să construiască o imagine a ceea ce s-a întâmplat cu animalele.

    Ei au ajuns la concluzia că, după ce mamuţii au curăţat vegetaţia din jurul lacului, apa proaspătă a devenit din ce în ce mai rară. În plus, creşterea nivelului mării a dus la reducerea terenului disponibil unde mamuţii ar fi putut călători în căutarea unor noi surse de apă.

    10 AUGUST 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un scorpion fosil vechi de 360 milioane de ani descoperit în rocile din perioada Devonian, în apropiere de Grahamstown, Africa de Sud este o specie nouă şi este cel mai vechi animal ce a trăit pe pământul vechiului continent Gondwana.
    Un nou studiu susţine că asteroidul care a lovit Pământul în urmă cu 66 milioane ani, cunoscut pentru faptul că ar fi dus la extincţia dinozaurilor, a lovit un întins câmp de petrol, care s-a aprins şi a umplut atmosfera planetei cu funingine.
    Biologi din Cehia, Statele Unite şi Peru, care lucrează in jungla centrală a statului peruan, au descoperit o nouă specie de broască care traieşte pe pantele estice ale Anzilor, în provincia Junin de Peru, în văi calde, adăugând astfel încă un membru familiei Bufonidae.
    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.
    Se ştie că una dintre teoriile care explică dispariţia dinozaurilor, acum 66 milioane de ani, se bazează pe căderea unui meteorit în sudul Mexicului. Dar apar dovezi că cea mai mare extincţie din toate timpurile, care a avut loc acum 252,3 milioane de ani, la sfârşitul perioadei Permian, a fost declanşată de un impact care a schimbat clima.
    Domesticirea cainilor din lupi este general acceptata. Dar momentul, locul si imprejurarile sunt inca in dezbatere. Din acest motiv, cercetatori rusi de la Institute of Molecular and Cellular Biology au analizat oase unui presupus caine, vechi de 33000 de ani, gasite intr-o pestera din Muntii Altai din Asia Centrala, si au aflat ca genetic, acesta este mai apropiat de cainii moderni decat de lupii contemporani.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact