Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [542] 5. உமங்க³ஜாதகவண்ணனா

    [542] 5. Umaṅgajātakavaṇṇanā

    பஞ்சாலோ ஸப்³ப³ஸேனாயாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்ஞாபாரமிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிஸின்னா ததா²க³தஸ்ஸ பஞ்ஞாபாரமிங் வண்ணயந்தா நிஸீதி³ங்ஸு ‘‘மஹாபஞ்ஞோ, ஆவுஸோ, ததா²க³தோ புது²பஞ்ஞோ க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞோ ஹாஸபஞ்ஞோ ஜவனபஞ்ஞோ திக்க²பஞ்ஞோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ பரப்பவாத³மத்³த³னோ, அத்தனோ பஞ்ஞானுபா⁴வேன கூடத³ந்தாத³யோ ப்³ராஹ்மணே, ஸபி⁴யாத³யோ பரிப்³பா³ஜகே, அங்கு³லிமாலாத³யோ சோரே, ஆளவகாத³யோ யக்கே², ஸக்காத³யோ தே³வே, ப³காத³யோ ப்³ரஹ்மானோ ச த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனே அகாஸி, ப³ஹுஜனகாயே பப்³ப³ஜ்ஜங் த³த்வா மக்³க³ப²லேஸு பதிட்டா²பேஸி, ஏவங் மஹாபஞ்ஞோ, ஆவுஸோ, ஸத்தா²’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ இதா³னேவ பஞ்ஞவா, அதீதேபி அபரிபக்கே ஞாணே போ³தி⁴ஞாணத்தா²ய சரியங் சரந்தோபி பஞ்ஞவாயேவா’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Pañcālosabbasenāyāti idaṃ satthā jetavane viharanto paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannisinnā tathāgatassa paññāpāramiṃ vaṇṇayantā nisīdiṃsu ‘‘mahāpañño, āvuso, tathāgato puthupañño gambhīrapañño hāsapañño javanapañño tikkhapañño nibbedhikapañño parappavādamaddano, attano paññānubhāvena kūṭadantādayo brāhmaṇe, sabhiyādayo paribbājake, aṅgulimālādayo core, āḷavakādayo yakkhe, sakkādayo deve, bakādayo brahmāno ca dametvā nibbisevane akāsi, bahujanakāye pabbajjaṃ datvā maggaphalesu patiṭṭhāpesi, evaṃ mahāpañño, āvuso, satthā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva paññavā, atītepi aparipakke ñāṇe bodhiñāṇatthāya cariyaṃ carantopi paññavāyevā’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே விதே³ஹரட்டே² மிதி²லாயங் வேதே³ஹோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகா சத்தாரோ பண்டி³தா அஹேஸுங் ஸேனகோ, புக்குஸோ, காமிந்தோ³, தே³விந்தோ³ சாதி. ததா³ ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதி³வஸே பச்சூஸகாலே ஏவரூபங் ஸுபினங் அத்³த³ஸ – ராஜங்க³ணே சதூஸு கோணேஸு சத்தாரோ அக்³கி³க்க²ந்தா⁴ மஹாபாகாரப்பமாணா உட்டா²ய பஜ்ஜலந்தி. தேஸங் மஜ்ஜே² க²ஜ்ஜோபனகப்பமாணோ அக்³கி³க்க²ந்தோ³ உட்ட²ஹித்வா தங்க²ணஞ்ஞேவ சத்தாரோ அக்³கி³க்க²ந்தே⁴ அதிக்கமித்வா யாவ ப்³ரஹ்மலோகா உட்டா²ய ஸகலசக்கவாளங் ஓபா⁴ஸெத்வா டி²தோ, பூ⁴மியங் பதிதோ ஸாஸபபீ³ஜமத்தம்பி பஞ்ஞாயதி. தங் ஸதே³வகா லோகா ஸமாரகா ஸப்³ரஹ்மகா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெந்தி, மஹாஜனோ ஜாலந்தரேனேவ சரதி, லோமகூபமத்தம்பி உண்ஹங் ந க³ண்ஹாதி. ராஜா இமங் ஸுபினங் தி³ஸ்வா பீ⁴ததஸிதோ உட்டா²ய ‘‘கிங் நு கோ² மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெந்தோ நிஸின்னகோவ அருணங் உட்டா²பேஸி.

    Atīte videharaṭṭhe mithilāyaṃ vedeho nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tassa atthadhammānusāsakā cattāro paṇḍitā ahesuṃ senako, pukkuso, kāmindo, devindo cāti. Tadā rājā bodhisattassa paṭisandhiggahaṇadivase paccūsakāle evarūpaṃ supinaṃ addasa – rājaṅgaṇe catūsu koṇesu cattāro aggikkhandhā mahāpākārappamāṇā uṭṭhāya pajjalanti. Tesaṃ majjhe khajjopanakappamāṇo aggikkhando uṭṭhahitvā taṅkhaṇaññeva cattāro aggikkhandhe atikkamitvā yāva brahmalokā uṭṭhāya sakalacakkavāḷaṃ obhāsetvā ṭhito, bhūmiyaṃ patito sāsapabījamattampi paññāyati. Taṃ sadevakā lokā samārakā sabrahmakā gandhamālādīhi pūjenti, mahājano jālantareneva carati, lomakūpamattampi uṇhaṃ na gaṇhāti. Rājā imaṃ supinaṃ disvā bhītatasito uṭṭhāya ‘‘kiṃ nu kho me bhavissatī’’ti cintento nisinnakova aruṇaṃ uṭṭhāpesi.

    சத்தாரோபி பண்டி³தா பாதோவாக³ந்த்வா ‘‘கச்சி, தே³வ, ஸுக²ங் ஸயித்தா²’’தி ஸுக²ஸெய்யங் புச்சி²ங்ஸு. ஸோ ‘‘குதோ மே ஸுக²ஸெய்யங் லத்³த⁴’’ந்தி வத்வா ‘‘ஏவரூபோ மே ஸுபினோ தி³ட்டோ²’’தி ஸப்³ப³ங் கதே²ஸி. அத² நங் ஸேனகபண்டி³தோ ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, மங்க³லஸுபினோ ஏஸ, வுத்³தி⁴ வோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா ‘‘கிங் காரணா ஆசரியா’’தி வுத்தே ‘‘மஹாராஜ, அம்ஹே சத்தாரோ பண்டி³தே அபி⁴ப⁴வித்வா அஞ்ஞோ வோ பஞ்சமோ பண்டி³தோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, மயஞ்ஹி சத்தாரோ பண்டி³தா சத்தாரோ அக்³கி³க்க²ந்தா⁴ விய, தேஸங் மஜ்ஜே² உப்பன்னோ அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ விய அஞ்ஞோ பஞ்சமோ பண்டி³தோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, ஸோ ஸதே³வகே லோகே அஸதி³ஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா ‘‘இதா³னி பனேஸ குஹி’’ந்தி வுத்தே ‘‘மஹாராஜ, அஜ்ஜ தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணேன வா மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மனேன வா ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி அத்தனோ ஸிப்பப³லேன தி³ப்³ப³சக்கு²னா தி³ட்டோ² விய ப்³யாகாஸி. ராஜாபி ததோ பட்டா²ய தங் வசனங் அனுஸ்ஸரி.

    Cattāropi paṇḍitā pātovāgantvā ‘‘kacci, deva, sukhaṃ sayitthā’’ti sukhaseyyaṃ pucchiṃsu. So ‘‘kuto me sukhaseyyaṃ laddha’’nti vatvā ‘‘evarūpo me supino diṭṭho’’ti sabbaṃ kathesi. Atha naṃ senakapaṇḍito ‘‘mā bhāyi, mahārāja, maṅgalasupino esa, vuddhi vo bhavissatī’’ti vatvā ‘‘kiṃ kāraṇā ācariyā’’ti vutte ‘‘mahārāja, amhe cattāro paṇḍite abhibhavitvā añño vo pañcamo paṇḍito uppajjissati, mayañhi cattāro paṇḍitā cattāro aggikkhandhā viya, tesaṃ majjhe uppanno aggikkhandho viya añño pañcamo paṇḍito uppajjissati, so sadevake loke asadiso bhavissatī’’ti vatvā ‘‘idāni panesa kuhi’’nti vutte ‘‘mahārāja, ajja tassa paṭisandhiggahaṇena vā mātukucchito nikkhamanena vā bhavitabba’’nti attano sippabalena dibbacakkhunā diṭṭho viya byākāsi. Rājāpi tato paṭṭhāya taṃ vacanaṃ anussari.

    மிதி²லாயங் பன சதூஸு த்³வாரேஸு பாசீனயவமஜ்ஜ²கோ, த³க்கி²ணயவமஜ்ஜ²கோ, பச்சி²மயவமஜ்ஜ²கோ, உத்தரயவமஜ்ஜ²கோதி சத்தாரோ கா³மா அஹேஸுங். தேஸு பாசீனயவமஜ்ஜ²கே ஸிரிவட்³ட⁴னோ நாம ஸெட்டி² படிவஸதி, ஸுமனதே³வீ நாமஸ்ஸ ப⁴ரியா அஹோஸி. மஹாஸத்தோ தங் தி³வஸங் ரஞ்ஞா ஸுபினஸ்ஸ தி³ட்ட²வேலாய தாவதிங்ஸப⁴வனதோ சவித்வா தஸ்ஸா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தஸ்மிங்யேவ காலே அபரேபி தே³வபுத்தஸஹஸ்ஸா தாவதிங்ஸப⁴வனதோ சவித்வா தஸ்மிங்யேவ கா³மே ஸெட்டா²னுஸெட்டீ²னங் குலேஸு படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹிங்ஸு. ஸுமனதே³வீபி த³ஸமாஸச்சயேன ஸுவண்ணவண்ணங் புத்தங் விஜாயி. தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கோ மனுஸ்ஸலோகங் ஓலோகெந்தோ மஹாஸத்தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மனபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இமங் பு³த்³த⁴ங்குரங் ஸதே³வகே லோகே பாகடங் காதுங் வட்டதீ’’தி மஹாஸத்தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²ந்தக்க²ணே அதி³ஸ்ஸமானகாயேன க³ந்த்வா தஸ்ஸ ஹத்தே² ஏகங் ஓஸத⁴க⁴டிகங் ட²பெத்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. மஹாஸத்தோ தங் முட்டி²ங் கத்வா க³ண்ஹி. தஸ்மிங் பன மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²ந்தே மாது அப்பமத்தகம்பி து³க்க²ங் நாஹோஸி, த⁴மகரணதோ உத³கமிவ ஸுகே²ன நிக்க²மி.

    Mithilāyaṃ pana catūsu dvāresu pācīnayavamajjhako, dakkhiṇayavamajjhako, pacchimayavamajjhako, uttarayavamajjhakoti cattāro gāmā ahesuṃ. Tesu pācīnayavamajjhake sirivaḍḍhano nāma seṭṭhi paṭivasati, sumanadevī nāmassa bhariyā ahosi. Mahāsatto taṃ divasaṃ raññā supinassa diṭṭhavelāya tāvatiṃsabhavanato cavitvā tassā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Tasmiṃyeva kāle aparepi devaputtasahassā tāvatiṃsabhavanato cavitvā tasmiṃyeva gāme seṭṭhānuseṭṭhīnaṃ kulesu paṭisandhiṃ gaṇhiṃsu. Sumanadevīpi dasamāsaccayena suvaṇṇavaṇṇaṃ puttaṃ vijāyi. Tasmiṃ khaṇe sakko manussalokaṃ olokento mahāsattassa mātukucchito nikkhamanabhāvaṃ ñatvā ‘‘imaṃ buddhaṅkuraṃ sadevake loke pākaṭaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti mahāsattassa mātukucchito nikkhantakkhaṇe adissamānakāyena gantvā tassa hatthe ekaṃ osadhaghaṭikaṃ ṭhapetvā sakaṭṭhānameva gato. Mahāsatto taṃ muṭṭhiṃ katvā gaṇhi. Tasmiṃ pana mātukucchito nikkhante mātu appamattakampi dukkhaṃ nāhosi, dhamakaraṇato udakamiva sukhena nikkhami.

    ஸா தஸ்ஸ ஹத்தே² ஓஸத⁴க⁴டிகங் தி³ஸ்வா ‘‘தாத, கிங் தே லத்³த⁴’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஓஸத⁴ங், அம்மா’’தி தி³ப்³போ³ஸத⁴ங் மாது ஹத்தே² ட²பேஸி. ட²பெத்வா ச பன ‘‘அம்ம, இத³ங் ஓஸத⁴ங் யேன கேனசி ஆபா³தே⁴ன ஆபா³தி⁴கானங் தே³தா²’’தி ஆஹ. ஸா துட்ட²பஹட்டா² ஸிரிவட்³ட⁴னஸெட்டி²னோ ஆரோசேஸி. தஸ்ஸ பன ஸத்தவஸ்ஸிகோ ஸீஸாபா³தோ⁴ அத்தி². ஸோ துட்ட²பஹட்டோ² ஹுத்வா ‘‘அயங் மாதுகுச்சி²தோ ஜாயமானோ ஓஸத⁴ங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ, ஜாதக்க²ணேயேவ மாதரா ஸத்³தி⁴ங் கதே²ஸி, ஏவரூபேன புஞ்ஞவதா தி³ன்னங் ஓஸத⁴ங் மஹானுபா⁴வங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா தங் ஓஸத⁴ங் க³ஹெத்வா நிஸதா³யங் க⁴ங்ஸித்வா தோ²கங் நலாடே மக்கே²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே தஸ்ஸ ஸத்தவஸ்ஸிகோ ஸீஸாபா³தோ⁴ பது³மபத்ததோ உத³கங் விய நிவத்தித்வா க³தோ. ஸோ ‘‘மஹானுபா⁴வங் ஓஸத⁴’’ந்தி ஸோமனஸ்ஸப்பத்தோ அஹோஸி. மஹாஸத்தஸ்ஸ ஓஸத⁴ங் க³ஹெத்வா ஆக³தபா⁴வோ ஸப்³ப³த்த² பாகடோ ஜாதோ. யே கேசி ஆபா³தி⁴கா, ஸப்³பே³ ஸெட்டி²ஸ்ஸ கே³ஹங் க³ந்த்வா ஓஸத⁴ங் யாசந்தி. ஸப்³பே³ஸங் நிஸதா³யங் க⁴ங்ஸித்வா தோ²கங் க³ஹெத்வா உத³கேன ஆளோலெத்வா தே³தி . தி³ப்³போ³ஸதே⁴ன ஸரீரே மக்கி²தமத்தேயேவ ஸப்³பா³பா³தா⁴ வூபஸம்மந்தி. ஸுகி²தா மனுஸ்ஸா ‘‘ஸிரிவட்³ட⁴னஸெட்டி²னோ கே³ஹே ஓஸத⁴ஸ்ஸ மஹந்தோ ஆனுபா⁴வோ’’தி வண்ணயந்தா பக்கமிங்ஸு. மஹாஸத்தஸ்ஸ பன நாமக்³க³ஹணதி³வஸே மஹாஸெட்டி² ‘‘மம புத்தஸ்ஸ அய்யகாதீ³னங் ந நாமேன அத்தோ² அத்தி², ஜாயமானஸ்ஸ ஓஸத⁴ங் க³ஹெத்வா ஆக³தத்தா ஓஸத⁴னாமகோவ ஹோதூ’’தி வத்வா ‘‘மஹோஸத⁴குமாரோ’’த்வேவஸ்ஸ நாமமகாஸி.

    Sā tassa hatthe osadhaghaṭikaṃ disvā ‘‘tāta, kiṃ te laddha’’nti āha. ‘‘Osadhaṃ, ammā’’ti dibbosadhaṃ mātu hatthe ṭhapesi. Ṭhapetvā ca pana ‘‘amma, idaṃ osadhaṃ yena kenaci ābādhena ābādhikānaṃ dethā’’ti āha. Sā tuṭṭhapahaṭṭhā sirivaḍḍhanaseṭṭhino ārocesi. Tassa pana sattavassiko sīsābādho atthi. So tuṭṭhapahaṭṭho hutvā ‘‘ayaṃ mātukucchito jāyamāno osadhaṃ gahetvā āgato, jātakkhaṇeyeva mātarā saddhiṃ kathesi, evarūpena puññavatā dinnaṃ osadhaṃ mahānubhāvaṃ bhavissatī’’ti cintetvā taṃ osadhaṃ gahetvā nisadāyaṃ ghaṃsitvā thokaṃ nalāṭe makkhesi. Tasmiṃ khaṇe tassa sattavassiko sīsābādho padumapattato udakaṃ viya nivattitvā gato. So ‘‘mahānubhāvaṃ osadha’’nti somanassappatto ahosi. Mahāsattassa osadhaṃ gahetvā āgatabhāvo sabbattha pākaṭo jāto. Ye keci ābādhikā, sabbe seṭṭhissa gehaṃ gantvā osadhaṃ yācanti. Sabbesaṃ nisadāyaṃ ghaṃsitvā thokaṃ gahetvā udakena āḷoletvā deti . Dibbosadhena sarīre makkhitamatteyeva sabbābādhā vūpasammanti. Sukhitā manussā ‘‘sirivaḍḍhanaseṭṭhino gehe osadhassa mahanto ānubhāvo’’ti vaṇṇayantā pakkamiṃsu. Mahāsattassa pana nāmaggahaṇadivase mahāseṭṭhi ‘‘mama puttassa ayyakādīnaṃ na nāmena attho atthi, jāyamānassa osadhaṃ gahetvā āgatattā osadhanāmakova hotū’’ti vatvā ‘‘mahosadhakumāro’’tvevassa nāmamakāsi.

    இத³ஞ்சஸ்ஸ அஹோஸி ‘‘மம புத்தோ மஹாபுஞ்ஞோ, ந ஏககோவ நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி, இமினா ஸத்³தி⁴ங் ஜாததா³ரகேஹி ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி. ஸோ ஓலோகாபெந்தோ தா³ரகஸஹஸ்ஸானங் நிப்³ப³த்தபா⁴வங் ஸுத்வா ஸப்³பே³ஸம்பி குமாரகானங் பிளந்த⁴னானி த³த்வா தா⁴தியோ தா³பேஸி ‘‘புத்தஸ்ஸ மே உபட்டா²கா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங்யேவ தேஸங் மங்க³லட்டா²னே மங்க³லங் காரேஸி. தா³ரகே அலங்கரித்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ உபட்டா²துங் ஆனெந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ தேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீளந்தோ வட்³டி⁴த்வா ஸத்தவஸ்ஸிககாலே ஸுவண்ணபடிமா விய அபி⁴ரூபோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ கா³மமஜ்ஜே² தேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீளந்தஸ்ஸ ஹத்தி²அஸ்ஸாதீ³ஸு ஆக³ச்ச²ந்தேஸு கீளாமண்ட³லங் பி⁴ஜ்ஜதி. வாதாதபபஹரணகாலே தா³ரகா கிலமந்தி. ஏகதி³வஸஞ்ச தேஸங் கீளந்தானங்யேவ அகாலமேகோ⁴ உட்ட²ஹி. தங் தி³ஸ்வா நாக³ப³லோ போ³தி⁴ஸத்தோ தா⁴வித்வா ஏகஸாலங் பாவிஸி. இதரே தா³ரகா பச்ச²தோ தா⁴வந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ பாதே³ஸு பஹரித்வா உபக்க²லித்வா பதிதா ஜண்ணுகபே⁴தா³தீ³னி பாபுணிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோபி ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே கீளாஸாலங் காதுங் வட்டதி, ஏவங் வாதே வா வஸ்ஸே வா ஆதபே வா ஆக³தே ந கிலமிஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா தே தா³ரகே ஆஹ – ‘‘ஸம்மா, இமஸ்மிங் டா²னே வாதே வா வஸ்ஸே வா ஆதபே வா ஆக³தே டா²னநிஸஜ்ஜஸயனக்க²மங் ஏகங் ஸாலங் காரெஸ்ஸாம, ஏகேகங் கஹாபணங் ஆஹரதா²’’தி. தே ததா² கரிங்ஸு.

    Idañcassa ahosi ‘‘mama putto mahāpuñño, na ekakova nibbattissati, iminā saddhiṃ jātadārakehi bhavitabba’’nti. So olokāpento dārakasahassānaṃ nibbattabhāvaṃ sutvā sabbesampi kumārakānaṃ piḷandhanāni datvā dhātiyo dāpesi ‘‘puttassa me upaṭṭhākā bhavissantī’’ti. Bodhisattena saddhiṃyeva tesaṃ maṅgalaṭṭhāne maṅgalaṃ kāresi. Dārake alaṅkaritvā mahāsattassa upaṭṭhātuṃ ānenti. Bodhisatto tehi saddhiṃ kīḷanto vaḍḍhitvā sattavassikakāle suvaṇṇapaṭimā viya abhirūpo ahosi. Athassa gāmamajjhe tehi saddhiṃ kīḷantassa hatthiassādīsu āgacchantesu kīḷāmaṇḍalaṃ bhijjati. Vātātapapaharaṇakāle dārakā kilamanti. Ekadivasañca tesaṃ kīḷantānaṃyeva akālamegho uṭṭhahi. Taṃ disvā nāgabalo bodhisatto dhāvitvā ekasālaṃ pāvisi. Itare dārakā pacchato dhāvantā aññamaññassa pādesu paharitvā upakkhalitvā patitā jaṇṇukabhedādīni pāpuṇiṃsu. Bodhisattopi ‘‘imasmiṃ ṭhāne kīḷāsālaṃ kātuṃ vaṭṭati, evaṃ vāte vā vasse vā ātape vā āgate na kilamissāmā’’ti cintetvā te dārake āha – ‘‘sammā, imasmiṃ ṭhāne vāte vā vasse vā ātape vā āgate ṭhānanisajjasayanakkhamaṃ ekaṃ sālaṃ kāressāma, ekekaṃ kahāpaṇaṃ āharathā’’ti. Te tathā kariṃsu.

    மஹாஸத்தோ மஹாவட்³ட⁴கிங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே ஸாலங் கரோஹீ’’தி ஸஹஸ்ஸங் அதா³ஸி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஸஹஸ்ஸங் க³ஹெத்வா கா²ணுகண்டகே கொட்டெத்வா பூ⁴மிங் ஸமங் காரெத்வா ஸுத்தங் பஸாரேஸி. மஹாஸத்தோ தஸ்ஸ ஸுத்தபஸாரணவிதா⁴னங் அனாராதெ⁴ந்தோ ‘‘ஆசரிய, ஏவங் அபஸாரெத்வா ஸாது⁴கங் பஸாரேஹீ’’தி ஆஹ. ஸாமி, அஹங் அத்தனோ ஸிப்பானுரூபேன பஸாரேஸிங், இதோ அஞ்ஞங் ந ஜானாமீதி. ‘எத்தகங் அஜானந்தோ த்வங் அம்ஹாகங் த⁴னங் க³ஹெத்வா ஸாலங் கத²ங் கரிஸ்ஸஸி, ஆஹர, ஸுத்தங் பஸாரெத்வா தே த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹராபெத்வா ஸயங் ஸுத்தங் பஸாரேஸி. தங் விஸ்ஸகம்மதே³வபுத்தஸ்ஸ பஸாரிதங் விய அஹோஸி. ததோ வட்³ட⁴கிங் ஆஹ ‘‘ஏவங் பஸாரேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘மம விசாரணாய பன காதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸீ’’தி. ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, ஸாமீ’’தி. மஹாஸத்தோ யதா² தஸ்ஸா ஸாலாய ஏகஸ்மிங் பதே³ஸே அனாதா²னங் வஸனட்டா²னங் ஹோதி, ஏகஸ்மிங் அனாதா²னங் இத்தீ²னங் விஜாயனட்டா²னங், ஏகஸ்மிங் ஆக³ந்துகஸமணப்³ராஹ்மணானங் வஸனட்டா²னங், ஏகஸ்மிங் ஆக³ந்துகமனுஸ்ஸானங் வஸனட்டா²னங், ஏகஸ்மிங் ஆக³ந்துகவாணிஜானங் ப⁴ண்ட³ட்ட²பனட்டா²னங் ஹோதி, ததா² ஸப்³பா³னி டா²னானி ப³ஹிமுகா²னி கத்வா ஸாலங் விசாரேஸி. தத்தே²வ கீளாமண்ட³லங், தத்தே²வ வினிச்ச²யங், தத்தே²வ த⁴ம்மஸப⁴ங் காரேஸி. கதிபாஹேனேவ நிட்டி²தாய ஸாலாய சித்தகாரே பக்கோஸாபெத்வா ஸயங் விசாரெத்வா ரமணீயங் சித்தகம்மங் காரேஸி. ஸாலா ஸுத⁴ம்மாதே³வஸபா⁴படிபா⁴கா³ அஹோஸி.

    Mahāsatto mahāvaḍḍhakiṃ pakkosāpetvā ‘‘imasmiṃ ṭhāne sālaṃ karohī’’ti sahassaṃ adāsi. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā sahassaṃ gahetvā khāṇukaṇṭake koṭṭetvā bhūmiṃ samaṃ kāretvā suttaṃ pasāresi. Mahāsatto tassa suttapasāraṇavidhānaṃ anārādhento ‘‘ācariya, evaṃ apasāretvā sādhukaṃ pasārehī’’ti āha. Sāmi, ahaṃ attano sippānurūpena pasāresiṃ, ito aññaṃ na jānāmīti. ‘Ettakaṃ ajānanto tvaṃ amhākaṃ dhanaṃ gahetvā sālaṃ kathaṃ karissasi, āhara, suttaṃ pasāretvā te dassāmī’’ti āharāpetvā sayaṃ suttaṃ pasāresi. Taṃ vissakammadevaputtassa pasāritaṃ viya ahosi. Tato vaḍḍhakiṃ āha ‘‘evaṃ pasāretuṃ sakkhissasī’’ti? ‘‘Na sakkhissāmī’’ti. ‘‘Mama vicāraṇāya pana kātuṃ sakkhissasī’’ti. ‘‘Sakkhissāmi, sāmī’’ti. Mahāsatto yathā tassā sālāya ekasmiṃ padese anāthānaṃ vasanaṭṭhānaṃ hoti, ekasmiṃ anāthānaṃ itthīnaṃ vijāyanaṭṭhānaṃ, ekasmiṃ āgantukasamaṇabrāhmaṇānaṃ vasanaṭṭhānaṃ, ekasmiṃ āgantukamanussānaṃ vasanaṭṭhānaṃ, ekasmiṃ āgantukavāṇijānaṃ bhaṇḍaṭṭhapanaṭṭhānaṃ hoti, tathā sabbāni ṭhānāni bahimukhāni katvā sālaṃ vicāresi. Tattheva kīḷāmaṇḍalaṃ, tattheva vinicchayaṃ, tattheva dhammasabhaṃ kāresi. Katipāheneva niṭṭhitāya sālāya cittakāre pakkosāpetvā sayaṃ vicāretvā ramaṇīyaṃ cittakammaṃ kāresi. Sālā sudhammādevasabhāpaṭibhāgā ahosi.

    ததோ ‘‘ந எத்தகேன ஸாலா ஸோப⁴தி, பொக்க²ரணிங் பன காரேதுங் வட்டதீ’’தி பொக்க²ரணிங் க²ணாபெத்வா இட்ட²கவட்³ட⁴கிங் பக்கோஸாபெத்வா ஸயங் விசாரெத்வா ஸஹஸ்ஸவங்கங் ஸததித்த²ங் பொக்க²ரணிங் காரேஸி. ஸா பஞ்சவித⁴பது³மஸஞ்ச²ன்னா நந்தா³பொக்க²ரணீ விய அஹோஸி. தஸ்ஸா தீரே புப்ப²ப²லத⁴ரே நானாருக்கே² ரோபாபெத்வா நந்த³னவனகப்பங் உய்யானங் காரேஸி. தமேவ ச ஸாலங் நிஸ்ஸாய த⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணானஞ்சேவ ஆக³ந்துகக³மிகாதீ³னஞ்ச தா³னவத்தங் பட்ட²பேஸி. தஸ்ஸ ஸா கிரியா ஸப்³ப³த்த² பாகடா அஹோஸி . ப³ஹூ மனுஸ்ஸா ஓஸரந்தி. மஹாஸத்தோ ஸாலாய நிஸீதி³த்வா ஸம்பத்தஸம்பத்தானங் காரணாகாரணங் யுத்தாயுத்தங் கதே²ஸி, வினிச்ச²யங் ட²பேஸி, பு³த்³து⁴ப்பாத³காலோ விய அஹோஸி.

    Tato ‘‘na ettakena sālā sobhati, pokkharaṇiṃ pana kāretuṃ vaṭṭatī’’ti pokkharaṇiṃ khaṇāpetvā iṭṭhakavaḍḍhakiṃ pakkosāpetvā sayaṃ vicāretvā sahassavaṅkaṃ satatitthaṃ pokkharaṇiṃ kāresi. Sā pañcavidhapadumasañchannā nandāpokkharaṇī viya ahosi. Tassā tīre pupphaphaladhare nānārukkhe ropāpetvā nandanavanakappaṃ uyyānaṃ kāresi. Tameva ca sālaṃ nissāya dhammikasamaṇabrāhmaṇānañceva āgantukagamikādīnañca dānavattaṃ paṭṭhapesi. Tassa sā kiriyā sabbattha pākaṭā ahosi . Bahū manussā osaranti. Mahāsatto sālāya nisīditvā sampattasampattānaṃ kāraṇākāraṇaṃ yuttāyuttaṃ kathesi, vinicchayaṃ ṭhapesi, buddhuppādakālo viya ahosi.

    வேதே³ஹராஜாபி ஸத்தவஸ்ஸச்சயேன ‘‘சத்தாரோ பண்டி³தா ‘அம்ஹே அபி⁴ப⁴வித்வா பஞ்சமோ பண்டி³தோ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’தி மே கத²யிங்ஸு, கத்த² ஸோ ஏதரஹீ’’தி ஸரித்வா ‘‘தஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் ஜானாதா²’’தி சதூஹி த்³வாரேஹி சத்தாரோ அமச்சே பேஸேஸி. ஸேஸத்³வாரேஹி நிக்க²ந்தா அமச்சா மஹாஸத்தங் ந பஸ்ஸிங்ஸு. பாசீனத்³வாரேன நிக்க²ந்தோ அமச்சோ பன ஸாலாதீ³னி தி³ஸ்வா ‘‘பண்டி³தேன நாம இமிஸ்ஸா ஸாலாய காரகேன வா காராபகேன வா ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி சிந்தெத்வா மனுஸ்ஸே புச்சி² ‘‘அயங் ஸாலா கதரவட்³ட⁴கினா கதா’’தி? மனுஸ்ஸா ‘‘நாயங் வட்³ட⁴கினா கதா, ஸிரிவட்³ட⁴னஸெட்டி²புத்தேன மஹோஸத⁴பண்டி³தேன அத்தனோ பஞ்ஞாப³லேன விசாரெத்வா கதா’’தி வதி³ங்ஸு. ‘‘கதிவஸ்ஸோ பன பண்டி³தோ’’தி? ‘‘பரிபுண்ணஸத்தவஸ்ஸோ’’தி. அமச்சோ ரஞ்ஞா தி³ட்ட²ஸுபினதி³வஸதோ பட்டா²ய வஸ்ஸங் க³ணெத்வா ‘‘ரஞ்ஞோ தி³ட்ட²ஸுபினேன ஸமேதி, அயமேவ ஸோ பண்டி³தோ’’தி ரஞ்ஞோ தூ³தங் பேஸேஸி ‘‘தே³வ, பாசீனயவமஜ்ஜ²ககா³மே ஸிரிவட்³ட⁴னஸெட்டி²புத்தோ மஹோஸத⁴பண்டி³தோ நாம ஸத்தவஸ்ஸிகோவ ஸமானோ ஏவரூபங் நாம ஸாலங் விசாரேஸி, பொக்க²ரணிங் உய்யானஞ்ச காரேஸி, இமங் பண்டி³தங் க³ஹெத்வா ஆனேமீ’’தி. ராஜா தங் கத²ங் ஸுத்வாவ துட்ட²சித்தோ ஹுத்வா ஸேனகங் பக்கோஸாபெத்வா தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ‘‘கிங், ஆசரிய, ஆனேம பண்டி³த’’ந்தி புச்சி². ஸோ லாப⁴ங் மச்ச²ராயந்தோ ‘‘மஹாராஜ, ஸாலாதீ³னங் காராபிதமத்தேன பண்டி³தோ நாம ந ஹோதி, யோ கோசி ஏதானி காரேதி, அப்பமத்தகங் ஏத’’ந்தி ஆஹ. ஸோ தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴விதப்³ப³மெத்த² காரணேனா’’தி துண்ஹீ ஹுத்வா ‘‘தத்தே²வ வஸந்தோ பண்டி³தங் வீமங்ஸதூ’’தி அமச்சஸ்ஸ தூ³தங் படிபேஸேஸி. தங் ஸுத்வா அமச்சோ தத்தே²வ வஸந்தோ பண்டி³தங் வீமங்ஸி.

    Vedeharājāpi sattavassaccayena ‘‘cattāro paṇḍitā ‘amhe abhibhavitvā pañcamo paṇḍito uppajjissatī’ti me kathayiṃsu, kattha so etarahī’’ti saritvā ‘‘tassa vasanaṭṭhānaṃ jānāthā’’ti catūhi dvārehi cattāro amacce pesesi. Sesadvārehi nikkhantā amaccā mahāsattaṃ na passiṃsu. Pācīnadvārena nikkhanto amacco pana sālādīni disvā ‘‘paṇḍitena nāma imissā sālāya kārakena vā kārāpakena vā bhavitabba’’nti cintetvā manusse pucchi ‘‘ayaṃ sālā kataravaḍḍhakinā katā’’ti? Manussā ‘‘nāyaṃ vaḍḍhakinā katā, sirivaḍḍhanaseṭṭhiputtena mahosadhapaṇḍitena attano paññābalena vicāretvā katā’’ti vadiṃsu. ‘‘Kativasso pana paṇḍito’’ti? ‘‘Paripuṇṇasattavasso’’ti. Amacco raññā diṭṭhasupinadivasato paṭṭhāya vassaṃ gaṇetvā ‘‘rañño diṭṭhasupinena sameti, ayameva so paṇḍito’’ti rañño dūtaṃ pesesi ‘‘deva, pācīnayavamajjhakagāme sirivaḍḍhanaseṭṭhiputto mahosadhapaṇḍito nāma sattavassikova samāno evarūpaṃ nāma sālaṃ vicāresi, pokkharaṇiṃ uyyānañca kāresi, imaṃ paṇḍitaṃ gahetvā ānemī’’ti. Rājā taṃ kathaṃ sutvāva tuṭṭhacitto hutvā senakaṃ pakkosāpetvā tamatthaṃ ārocetvā ‘‘kiṃ, ācariya, ānema paṇḍita’’nti pucchi. So lābhaṃ maccharāyanto ‘‘mahārāja, sālādīnaṃ kārāpitamattena paṇḍito nāma na hoti, yo koci etāni kāreti, appamattakaṃ eta’’nti āha. So tassa kathaṃ sutvā ‘‘bhavitabbamettha kāraṇenā’’ti tuṇhī hutvā ‘‘tattheva vasanto paṇḍitaṃ vīmaṃsatū’’ti amaccassa dūtaṃ paṭipesesi. Taṃ sutvā amacco tattheva vasanto paṇḍitaṃ vīmaṃsi.

    ஸத்ததா³ரகபஞ்ஹோ

    Sattadārakapañho

    தத்ரித³ங் வீமங்ஸனுத்³தா³னங் –

    Tatridaṃ vīmaṃsanuddānaṃ –

    ‘‘மங்ஸங் கோ³ணோ க³ந்தி² ஸுத்தங், புத்தோ கோ³தோ ரதே²ன ச;

    ‘‘Maṃsaṃ goṇo ganthi suttaṃ, putto goto rathena ca;

    த³ண்டோ³ ஸீஸங் அஹீ சேவ, குக்குடோ மணி விஜாயனங்;

    Daṇḍo sīsaṃ ahī ceva, kukkuṭo maṇi vijāyanaṃ;

    ஓத³னங் வாலுகஞ்சாபி, தளாகுய்யானங் க³த்³ரபோ⁴ மணீ’’தி.

    Odanaṃ vālukañcāpi, taḷākuyyānaṃ gadrabho maṇī’’ti.

    தத்த² மங்ஸந்தி ஏகதி³வஸங் போ³தி⁴ஸத்தே கீளாமண்ட³லங் க³ச்ச²ந்தே ஏகோ ஸேனோ ஸூனப²லகதோ மங்ஸபேஸிங் க³ஹெத்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. தங் தி³ஸ்வா தா³ரகா ‘‘மங்ஸபேஸிங் ச²ட்³டா³பெஸ்ஸாமா’’தி ஸேனங் அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. ஸேனோ இதோ சிதோ ச தா⁴வதி. தே உத்³த⁴ங் ஓலோகெத்வா தஸ்ஸ பச்ச²தோ பச்ச²தோ க³ச்ச²ந்தா பாஸாணாதீ³ஸு உபக்க²லித்வா கிலமந்தி. அத² நே பண்டி³தோ ஆஹ ‘‘ச²ட்³டா³பெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. ‘‘ச²ட்³டா³பேஹி ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி பஸ்ஸதா²’’தி ஸோ உத்³த⁴ங் அனோலோகெத்வாவ வாதவேகே³ன தா⁴வித்வா ஸேனஸ்ஸ சா²யங் அக்கமித்வா பாணிங் பஹரித்வா மஹாரவங் ரவி. தஸ்ஸ தேஜேன ஸோ ஸத்³தோ³ ஸேனஸ்ஸ குச்சி²யங் வினிவிஜ்ஜி²த்வா நிச்சா²ரிதோ விய அஹோஸி. ஸோ பீ⁴தோ மங்ஸங் ச²ட்³டே³ஸி. மஹாஸத்தோ ச²ட்³டி³தபா⁴வங் ஞத்வா சா²யங் ஓலோகெந்தோவ பூ⁴மியங் பதிதுங் அத³த்வா ஆகாஸேயேவ ஸம்படிச்சி². தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா மஹாஜனோ நத³ந்தோ வக்³க³ந்தோ அப்போ²டெந்தோ மஹாஸத்³த³ங் அகாஸி. அமச்சோ தங் பவத்திங் ஞத்வா ரஞ்ஞோ தூ³தங் பேஸேஸி ‘‘பண்டி³தோ இமினா உபாயேன மங்ஸபேஸிங் ச²ட்³டா³பேஸி, இத³ங் தே³வோ ஜானாதூ’’தி. தங் ஸுத்வா ராஜா ஸேனகங் புச்சி² ‘‘கிங், ஸேனக, ஆனேம பண்டி³த’’ந்தி? ஸோ சிந்தேஸி ‘‘தஸ்ஸ இதா⁴க³தகாலதோ பட்டா²ய மயங் நிப்பபா⁴ ப⁴விஸ்ஸாம, அத்தி²பா⁴வம்பி நோ ராஜா ந ஜானிஸ்ஸதி, ந தங் ஆனேதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ப³லவலாப⁴மச்ச²ரியதாய ‘‘மஹாராஜ, எத்தகேன பண்டி³தோ நாம ந ஹோதி, அப்பமத்தகங் கிஞ்சி ஏத’’ந்தி ஆஹ. ராஜா மஜ்ஜ²த்தோவ ஹுத்வா ‘‘தத்தே²வ நங் வீமங்ஸதூ’’தி புன பேஸேஸி.

    Tattha maṃsanti ekadivasaṃ bodhisatte kīḷāmaṇḍalaṃ gacchante eko seno sūnaphalakato maṃsapesiṃ gahetvā ākāsaṃ pakkhandi. Taṃ disvā dārakā ‘‘maṃsapesiṃ chaḍḍāpessāmā’’ti senaṃ anubandhiṃsu. Seno ito cito ca dhāvati. Te uddhaṃ oloketvā tassa pacchato pacchato gacchantā pāsāṇādīsu upakkhalitvā kilamanti. Atha ne paṇḍito āha ‘‘chaḍḍāpessāmi na’’nti. ‘‘Chaḍḍāpehi sāmī’’ti. ‘‘Tena hi passathā’’ti so uddhaṃ anoloketvāva vātavegena dhāvitvā senassa chāyaṃ akkamitvā pāṇiṃ paharitvā mahāravaṃ ravi. Tassa tejena so saddo senassa kucchiyaṃ vinivijjhitvā nicchārito viya ahosi. So bhīto maṃsaṃ chaḍḍesi. Mahāsatto chaḍḍitabhāvaṃ ñatvā chāyaṃ olokentova bhūmiyaṃ patituṃ adatvā ākāseyeva sampaṭicchi. Taṃ acchariyaṃ disvā mahājano nadanto vagganto apphoṭento mahāsaddaṃ akāsi. Amacco taṃ pavattiṃ ñatvā rañño dūtaṃ pesesi ‘‘paṇḍito iminā upāyena maṃsapesiṃ chaḍḍāpesi, idaṃ devo jānātū’’ti. Taṃ sutvā rājā senakaṃ pucchi ‘‘kiṃ, senaka, ānema paṇḍita’’nti? So cintesi ‘‘tassa idhāgatakālato paṭṭhāya mayaṃ nippabhā bhavissāma, atthibhāvampi no rājā na jānissati, na taṃ ānetuṃ vaṭṭatī’’ti. So balavalābhamacchariyatāya ‘‘mahārāja, ettakena paṇḍito nāma na hoti, appamattakaṃ kiñci eta’’nti āha. Rājā majjhattova hutvā ‘‘tattheva naṃ vīmaṃsatū’’ti puna pesesi.

    கோ³ணோதி ஏகோ பாசீனயவமஜ்ஜ²ககா³மவாஸீ புரிஸோ ‘‘வஸ்ஸே பதிதே கஸிஸ்ஸாமீ’’தி கா³மந்தரதோ கோ³ணே கிணித்வா ஆனெத்வா கே³ஹே வஸாபெத்வா புனதி³வஸே கோ³சரத்தா²ய திணபூ⁴மிங் ஆனெத்வா கோ³ணபிட்டே² நிஸின்னோ கிலந்தரூபோ ஓதரித்வா ருக்க²மூலே நிபன்னோவ நித்³த³ங் ஓக்கமி. தஸ்மிங் க²ணே ஏகோ சோரோ கோ³ணே க³ஹெத்வா பலாயி. ஸோ பபு³ஜ்ஜி²த்வா கோ³ணே அபஸ்ஸந்தோ இதோ சிதோ ச ஓலோகெத்வா கோ³ணே க³ஹெத்வா பலாயந்தங் சோரங் தி³ஸ்வா வேகே³ன பக்க²ந்தி³த்வா ‘‘குஹிங் மே கோ³ணே நேஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘மம கோ³ணே அத்தனோ இச்சி²தட்டா²னங் நேமீ’’தி. தேஸங் விவாத³ங் ஸுத்வா மஹாஜனோ ஸன்னிபதி. பண்டி³தோ தேஸங் ஸாலாத்³வாரேன க³ச்ச²ந்தானங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா உபோ⁴பி பக்கோஸாபெத்வா தேஸங் கிரியங் தி³ஸ்வாவ ‘‘அயங் சோரோ, அயங் கோ³ணஸாமிகோ’’தி ஜானாதி. ஜானந்தோபி ‘‘கஸ்மா விவத³தா²’’தி புச்சி². கோ³ணஸாமிகோ ஆஹ – ‘‘ஸாமி, இமே அஹங் அஸுககா³மதோ அஸுகஸ்ஸ நாம ஹத்த²தோ கிணித்வா ஆனெத்வா கே³ஹே வஸாபெத்வா கோ³சரத்தா²ய திணபூ⁴மிங் நேஸிங், தத்த² மம பமாத³ங் தி³ஸ்வா அயங் கோ³ணே க³ஹெத்வா பலாயி. ஸ்வாஹங் இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ இமங் தி³ஸ்வா அனுப³ந்தி⁴த்வா க³ண்ஹிங், அஸுககா³மவாஸினோ மயா ஏதேஸங் கிணித்வா க³ஹிதபா⁴வங் ஜானந்தீ’’தி. சோரோ பன ‘‘மமேதே க⁴ரஜாதிகா, அயங் முஸா ப⁴ணதீ’’தி ஆஹ.

    Goṇoti eko pācīnayavamajjhakagāmavāsī puriso ‘‘vasse patite kasissāmī’’ti gāmantarato goṇe kiṇitvā ānetvā gehe vasāpetvā punadivase gocaratthāya tiṇabhūmiṃ ānetvā goṇapiṭṭhe nisinno kilantarūpo otaritvā rukkhamūle nipannova niddaṃ okkami. Tasmiṃ khaṇe eko coro goṇe gahetvā palāyi. So pabujjhitvā goṇe apassanto ito cito ca oloketvā goṇe gahetvā palāyantaṃ coraṃ disvā vegena pakkhanditvā ‘‘kuhiṃ me goṇe nesī’’ti āha. ‘‘Mama goṇe attano icchitaṭṭhānaṃ nemī’’ti. Tesaṃ vivādaṃ sutvā mahājano sannipati. Paṇḍito tesaṃ sālādvārena gacchantānaṃ saddaṃ sutvā ubhopi pakkosāpetvā tesaṃ kiriyaṃ disvāva ‘‘ayaṃ coro, ayaṃ goṇasāmiko’’ti jānāti. Jānantopi ‘‘kasmā vivadathā’’ti pucchi. Goṇasāmiko āha – ‘‘sāmi, ime ahaṃ asukagāmato asukassa nāma hatthato kiṇitvā ānetvā gehe vasāpetvā gocaratthāya tiṇabhūmiṃ nesiṃ, tattha mama pamādaṃ disvā ayaṃ goṇe gahetvā palāyi. Svāhaṃ ito cito ca olokento imaṃ disvā anubandhitvā gaṇhiṃ, asukagāmavāsino mayā etesaṃ kiṇitvā gahitabhāvaṃ jānantī’’ti. Coro pana ‘‘mamete gharajātikā, ayaṃ musā bhaṇatī’’ti āha.

    அத² நே பண்டி³தோ ‘‘அஹங் வோ அட்³ட³ங் த⁴ம்மேன வினிச்சி²னிஸ்ஸாமி, ட²ஸ்ஸத² மே வினிச்ச²யே’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, ஸாமி, ட²ஸ்ஸாமா’’தி வுத்தே ‘‘மஹாஜனஸ்ஸ மனங் க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி பட²மங் சோரங் புச்சி² ‘‘தயா இமே கோ³ணா கிங் கா²தா³பிதா கிங் பாயிதா’’தி? ‘‘யாகு³ங் பாயிதா திலபிட்ட²ஞ்ச மாஸே ச கா²தா³பிதா’’தி. ததோ கோ³ணஸாமிகங் புச்சி². ஸோ ஆஹ – ‘‘ஸாமி, குதோ மே து³க்³க³தஸ்ஸ யாகு³ஆதீ³னி லத்³தா⁴னி, திணமேவ கா²தா³பிதா’’தி. பண்டி³தோ தேஸங் கத²ங் பரிஸங் கா³ஹாபெத்வா பியங்கு³பத்தானி ஆஹராபெத்வா கொட்டாபெத்வா உத³கேன மத்³தா³பெத்வா கோ³ணே பாயேஸி. கோ³ணா திணமேவ ச²ட்³ட³யிங்ஸு. பண்டி³தோ ‘‘பஸ்ஸதே²த’’ந்தி மஹாஜனஸ்ஸ த³ஸ்ஸெத்வா சோரங் புச்சி² ‘‘த்வங் சோரோஸி, ந சோரோஸீ’’தி? ஸோ ‘‘சோரொம்ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘தேன ஹி த்வங் இதோ பட்டா²ய மா ஏவரூபமகாஸீ’’தி ஓவதி³. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பரிஸா பன தங் ஹத்த²பாதே³ஹி கொட்டெத்வா து³ப்³ப³லமகாஸி. அத² நங் பண்டி³தோ ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மேயேவ தாவ இமங் து³க்க²ங் லப⁴ஸி, ஸம்பராயே பன நிரயாதீ³ஸு மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴விஸ்ஸஸி, ஸம்ம, த்வங் இதோ பட்டா²ய பஜஹேதங் கம்ம’’ந்தி வத்வா தஸ்ஸ பஞ்ச ஸீலானி அதா³ஸி. அமச்சோ தங் பவத்திங் யதா²பூ⁴தங் ரஞ்ஞோ ஆரோசாபேஸி. ராஜா ஸேனகங் புச்சி² ‘‘கிங், ஸேனக, ஆனேம பண்டி³த’’ந்தி. ‘‘கோ³ணஅட்³ட³ங் நாம, மஹாராஜ, யே கேசி வினிச்சி²னந்தி, ஆக³மேஹி தாவா’’தி வுத்தே ராஜா மஜ்ஜ²த்தோ ஹுத்வா புன ததே²வ ஸாஸனங் பேஸேஸி. ஸப்³ப³ட்டா²னேஸுபி ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங். இதோ பரங் பன உத்³தா³னமத்தமேவ விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸயிஸ்ஸாமாதி.

    Atha ne paṇḍito ‘‘ahaṃ vo aḍḍaṃ dhammena vinicchinissāmi, ṭhassatha me vinicchaye’’ti pucchitvā ‘‘āma, sāmi, ṭhassāmā’’ti vutte ‘‘mahājanassa manaṃ gaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti paṭhamaṃ coraṃ pucchi ‘‘tayā ime goṇā kiṃ khādāpitā kiṃ pāyitā’’ti? ‘‘Yāguṃ pāyitā tilapiṭṭhañca māse ca khādāpitā’’ti. Tato goṇasāmikaṃ pucchi. So āha – ‘‘sāmi, kuto me duggatassa yāguādīni laddhāni, tiṇameva khādāpitā’’ti. Paṇḍito tesaṃ kathaṃ parisaṃ gāhāpetvā piyaṅgupattāni āharāpetvā koṭṭāpetvā udakena maddāpetvā goṇe pāyesi. Goṇā tiṇameva chaḍḍayiṃsu. Paṇḍito ‘‘passatheta’’nti mahājanassa dassetvā coraṃ pucchi ‘‘tvaṃ corosi, na corosī’’ti? So ‘‘coromhī’’ti āha. ‘‘Tena hi tvaṃ ito paṭṭhāya mā evarūpamakāsī’’ti ovadi. Bodhisattassa parisā pana taṃ hatthapādehi koṭṭetvā dubbalamakāsi. Atha naṃ paṇḍito ‘‘diṭṭhadhammeyeva tāva imaṃ dukkhaṃ labhasi, samparāye pana nirayādīsu mahādukkhaṃ anubhavissasi, samma, tvaṃ ito paṭṭhāya pajahetaṃ kamma’’nti vatvā tassa pañca sīlāni adāsi. Amacco taṃ pavattiṃ yathābhūtaṃ rañño ārocāpesi. Rājā senakaṃ pucchi ‘‘kiṃ, senaka, ānema paṇḍita’’nti. ‘‘Goṇaaḍḍaṃ nāma, mahārāja, ye keci vinicchinanti, āgamehi tāvā’’ti vutte rājā majjhatto hutvā puna tatheva sāsanaṃ pesesi. Sabbaṭṭhānesupi evaṃ veditabbaṃ. Ito paraṃ pana uddānamattameva vibhajitvā dassayissāmāti.

    க³ந்தீ²தி ஏகா து³க்³க³தித்தீ² நானாவண்ணேஹி ஸுத்தேஹி க³ந்தி²கே ப³ந்தி⁴த்வா கதங் ஸுத்தக³ந்தி²தபிளந்த⁴னங் கீ³வதோ மோசெத்வா ஸாடகஸ்ஸ உபரி ட²பெத்வா ந்ஹாயிதுங் பண்டி³தேன காரிதபொக்க²ரணிங் ஓதரி. அபரா தருணித்தீ² தங் தி³ஸ்வா லோப⁴ங் உப்பாதெ³த்வா உக்கி²பித்வா ‘‘அம்ம, அதிவிய ஸோப⁴னங் இத³ங் கித்தகேன தே கதங், அஹம்பி அத்தனோ ஏவரூபங் கரிஸ்ஸாமி, கீ³வாய பிளந்தி⁴த்வா பமாணங் தாவஸ்ஸ உபதா⁴ரேமீ’’தி வத்வா தாய உஜுசித்ததாய ‘‘உபதா⁴ரேஹீ’’தி வுத்தே கீ³வாய பிளந்தி⁴த்வா பக்காமி. இதரா தங் தி³ஸ்வா ஸீக⁴ங் உத்தரித்வா ஸாடகங் நிவாஸெத்வா உபதா⁴வித்வா ‘‘கஹங் மே பிளந்த⁴னங் க³ஹெத்வா பலாயிஸ்ஸஸீ’’தி ஸாடகே க³ண்ஹி. இதரா ‘‘நாஹங் தவ ஸந்தகங் க³ண்ஹாமி, மம கீ³வாயமேவ பிளந்த⁴ன’’ந்தி ஆஹ. மஹாஜனோ தங் ஸுத்வா ஸன்னிபதி. பண்டி³தோ தா³ரகேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீளந்தோ தாஸங் கலஹங் கத்வா ஸாலாத்³வாரேன க³ச்ச²ந்தீனங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘கிங் ஸத்³தோ³ ஏஸோ’’தி புச்சி²த்வா உபி⁴ன்னங் கலஹகாரணங் ஸுத்வா பக்கோஸாபெத்வா ஆகாரேனேவ சோரிஞ்ச அசோரிஞ்ச ஞத்வாபி தமத்த²ங் புச்சி²த்வா ‘‘அஹங் வோ த⁴ம்மேன வினிச்சி²னிஸ்ஸாமி, மம வினிச்ச²யே ட²ஸ்ஸதா²’’தி வத்வா ‘‘ஆம, ட²ஸ்ஸாம, ஸாமீ’’தி வுத்தே பட²மங் சோரிங் புச்சி² ‘‘த்வங் இமங் பிளந்த⁴னங் பிளந்த⁴ந்தீ கதரக³ந்த⁴ங் விலிம்பஸீ’’தி? ‘‘அஹங் நிச்சங் ஸப்³ப³ஸங்ஹாரகங் விலிம்பாமீ’’தி. ஸப்³ப³ஸங்ஹாரகோ நாம ஸப்³ப³க³ந்தே⁴ஹி யோஜெத்வா கதக³ந்தோ⁴. ததோ இதரங் புச்சி². ஸா ஆஹ ‘‘குதோ, ஸாமி, லத்³தோ⁴ து³க்³க³தாய மய்ஹங் ஸப்³ப³ஸங்ஹாரகோ, அஹங் நிச்சங் பியங்கு³புப்ப²க³ந்த⁴மேவ விலிம்பாமீ’’தி. பண்டி³தோ உத³கபாதிங் ஆஹராபெத்வா தங் பிளந்த⁴னங் தத்த² பக்கி²பாபெத்வா க³ந்தி⁴கங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஏதங் க³ந்த⁴ங் உபஸிங்கி⁴த்வா அஸுகக³ந்த⁴பா⁴வங் ஜானாஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ உபஸிங்க⁴ந்தோ பியங்கு³புப்ப²பா⁴வங் ஞத்வா இமங் ஏககனிபாதே கா³த²மாஹ –

    Ganthīti ekā duggatitthī nānāvaṇṇehi suttehi ganthike bandhitvā kataṃ suttaganthitapiḷandhanaṃ gīvato mocetvā sāṭakassa upari ṭhapetvā nhāyituṃ paṇḍitena kāritapokkharaṇiṃ otari. Aparā taruṇitthī taṃ disvā lobhaṃ uppādetvā ukkhipitvā ‘‘amma, ativiya sobhanaṃ idaṃ kittakena te kataṃ, ahampi attano evarūpaṃ karissāmi, gīvāya piḷandhitvā pamāṇaṃ tāvassa upadhāremī’’ti vatvā tāya ujucittatāya ‘‘upadhārehī’’ti vutte gīvāya piḷandhitvā pakkāmi. Itarā taṃ disvā sīghaṃ uttaritvā sāṭakaṃ nivāsetvā upadhāvitvā ‘‘kahaṃ me piḷandhanaṃ gahetvā palāyissasī’’ti sāṭake gaṇhi. Itarā ‘‘nāhaṃ tava santakaṃ gaṇhāmi, mama gīvāyameva piḷandhana’’nti āha. Mahājano taṃ sutvā sannipati. Paṇḍito dārakehi saddhiṃ kīḷanto tāsaṃ kalahaṃ katvā sālādvārena gacchantīnaṃ saddaṃ sutvā ‘‘kiṃ saddo eso’’ti pucchitvā ubhinnaṃ kalahakāraṇaṃ sutvā pakkosāpetvā ākāreneva coriñca acoriñca ñatvāpi tamatthaṃ pucchitvā ‘‘ahaṃ vo dhammena vinicchinissāmi, mama vinicchaye ṭhassathā’’ti vatvā ‘‘āma, ṭhassāma, sāmī’’ti vutte paṭhamaṃ coriṃ pucchi ‘‘tvaṃ imaṃ piḷandhanaṃ piḷandhantī kataragandhaṃ vilimpasī’’ti? ‘‘Ahaṃ niccaṃ sabbasaṃhārakaṃ vilimpāmī’’ti. Sabbasaṃhārako nāma sabbagandhehi yojetvā katagandho. Tato itaraṃ pucchi. Sā āha ‘‘kuto, sāmi, laddho duggatāya mayhaṃ sabbasaṃhārako, ahaṃ niccaṃ piyaṅgupupphagandhameva vilimpāmī’’ti. Paṇḍito udakapātiṃ āharāpetvā taṃ piḷandhanaṃ tattha pakkhipāpetvā gandhikaṃ pakkosāpetvā ‘‘etaṃ gandhaṃ upasiṅghitvā asukagandhabhāvaṃ jānāhī’’ti āha. So upasiṅghanto piyaṅgupupphabhāvaṃ ñatvā imaṃ ekakanipāte gāthamāha –

    ‘‘ஸப்³ப³ஸங்ஹாரகோ நத்தி², ஸுத்³த⁴ங் கங்கு³ பவாயதி;

    ‘‘Sabbasaṃhārako natthi, suddhaṃ kaṅgu pavāyati;

    அலிகங் பா⁴ஸதியங் து⁴த்தீ, ஸச்சமாஹு மஹல்லிகா’’தி. (ஜா॰ 1.1.110);

    Alikaṃ bhāsatiyaṃ dhuttī, saccamāhu mahallikā’’ti. (jā. 1.1.110);

    தத்த² து⁴த்தீதி து⁴த்திகா. ஆஹூதி ஆஹ, அயமேவ வா பாடோ².

    Tattha dhuttīti dhuttikā. Āhūti āha, ayameva vā pāṭho.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ தங் காரணங் மஹாஜனங் ஜானாபெத்வா ‘‘த்வங் சோரீஸி, ந சோரீஸீ’’தி புச்சி²த்வா சோரிபா⁴வங் படிஜானாபேஸி. ததோ பட்டா²ய மஹாஸத்தஸ்ஸ பண்டி³தபா⁴வோ பாகடோ ஜாதோ.

    Evaṃ mahāsatto taṃ kāraṇaṃ mahājanaṃ jānāpetvā ‘‘tvaṃ corīsi, na corīsī’’ti pucchitvā coribhāvaṃ paṭijānāpesi. Tato paṭṭhāya mahāsattassa paṇḍitabhāvo pākaṭo jāto.
