Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[527] 2. உம்மாத³ந்தீஜாதகவண்ணனா
[527] 2. Ummādantījātakavaṇṇanā
நிவேஸனங் கஸ்ஸனுத³ங் ஸுனந்தா³தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிரேகதி³வஸங் ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரந்தோ ஏகங் அலங்கதபடியத்தங் உத்தமரூபத⁴ரங் இத்தி²ங் ஓலோகெத்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா சித்தங் நிவத்தேதுங் அஸக்கொந்தோ விஹாரமேவ ஆக³ந்த்வா ததோ பட்டா²ய ஸல்லவித்³தோ⁴ விய ராகா³துரோ ப⁴ந்தமிக³படிபா⁴கோ³ கிஸோ த⁴மனீஸந்த²தக³த்தோ உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோ அனபி⁴ரதோ ஏகிரியாபதே²பி சித்தஸ்ஸாத³ங் அலப⁴ந்தோ ஆசரியவத்தாதீ³னி பஹாய உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²கம்மட்டா²னானுயோக³ரஹிதோ விஹாஸி. ஸோ ஸஹாயபி⁴க்கூ²ஹி ‘‘புப்³பே³ த்வங், ஆவுஸோ, ஸந்திந்த்³ரியோ விப்பஸன்னமுக²வண்ணோ, இதா³னி நோ ததா², கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி புட்டோ², ‘‘ஆவுஸோ, அனபி⁴ரதொம்ஹீ’’தி ஆஹ. அத² நங் தே ‘‘அபி⁴ரமாவுஸோ, ஸாஸனே, பு³த்³து⁴ப்பாதோ³ நாம து³ல்லபோ⁴, ததா² ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனங் மனுஸ்ஸபடிலாபோ⁴ ச, ஸோ த்வங் மனுஸ்ஸபடிலாப⁴ங் படிலபி⁴த்வா து³க்க²ஸ்ஸந்தகிரியங் பத்த²யமானோ அஸ்ஸுமுக²ங் ஞாதிஜனங் பஹாய ஸத்³தா⁴ய பப்³ப³ஜித்வா கிங்காரணா கிலேஸவஸங் யாஸி, கிலேஸா நாமேதே க³ண்டு³ப்பாத³கபாணகங் உபாதா³ய ஸப்³ப³பா³லஜனஸாதா⁴ரணா, யே தேஸங் வத்து²பூ⁴தா, தேபி அப்பஸ்ஸாதா³ காமா ப³ஹுது³க்கா² ப³ஹுபாயாஸா, ஆதீ³னவோ எத்த² பி⁴ய்யோ. அட்டி²கங்கலூபமா காமா, மங்ஸபேஸூபமா காமா, திணுக்கூபமா காமா, அங்கா³ரகாஸூபமா காமா, ஸுபினகூபமா காமா, யாசிதகூபமா காமா, ருக்க²ப²லூபமா காமா, அஸிஸூனூபமா காமா, ஸத்திஸூலூபமா காமா, ஸப்பஸிரூபமா காமா, அக்³கி³க்க²ந்தூ⁴பமா காமா, த்வங் நாம ஏவரூபே பு³த்³த⁴ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா ஏவங் அனத்த²காரகானங் கிலேஸானங் வஸங் க³தோஸீ’’தி ஓவதி³த்வா அத்தனோ கத²ங் கா³ஹாபேதுங் அஸக்கொந்தா ஸத்து² ஸந்திகங் த⁴ம்மஸப⁴ங் நெத்வா ‘‘கிங், பி⁴க்க²வே, அனிச்ச²மானகங் பி⁴க்கு²ங் ஆனயித்தா²’’தி வுத்தே, ‘‘ப⁴ந்தே, அயங் கிர பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிரா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² போராணகபண்டி³தா ரஜ்ஜங் அனுஸாஸந்தாபி கிலேஸே உப்பன்னே தஸ்ஸ வஸங் அக³ந்த்வா சித்தங் நிவாரெத்வா ந அயுத்தகங் கரிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Nivesanaṃ kassanudaṃ sunandāti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kirekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ uttamarūpadharaṃ itthiṃ oloketvā paṭibaddhacitto hutvā cittaṃ nivattetuṃ asakkonto vihārameva āgantvā tato paṭṭhāya sallaviddho viya rāgāturo bhantamigapaṭibhāgo kiso dhamanīsanthatagatto uppaṇḍuppaṇḍukajāto anabhirato ekiriyāpathepi cittassādaṃ alabhanto ācariyavattādīni pahāya uddesaparipucchākammaṭṭhānānuyogarahito vihāsi. So sahāyabhikkhūhi ‘‘pubbe tvaṃ, āvuso, santindriyo vippasannamukhavaṇṇo, idāni no tathā, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti puṭṭho, ‘‘āvuso, anabhiratomhī’’ti āha. Atha naṃ te ‘‘abhiramāvuso, sāsane, buddhuppādo nāma dullabho, tathā saddhammassavanaṃ manussapaṭilābho ca, so tvaṃ manussapaṭilābhaṃ paṭilabhitvā dukkhassantakiriyaṃ patthayamāno assumukhaṃ ñātijanaṃ pahāya saddhāya pabbajitvā kiṃkāraṇā kilesavasaṃ yāsi, kilesā nāmete gaṇḍuppādakapāṇakaṃ upādāya sabbabālajanasādhāraṇā, ye tesaṃ vatthubhūtā, tepi appassādā kāmā bahudukkhā bahupāyāsā, ādīnavo ettha bhiyyo. Aṭṭhikaṅkalūpamā kāmā, maṃsapesūpamā kāmā, tiṇukkūpamā kāmā, aṅgārakāsūpamā kāmā, supinakūpamā kāmā, yācitakūpamā kāmā, rukkhaphalūpamā kāmā, asisūnūpamā kāmā, sattisūlūpamā kāmā, sappasirūpamā kāmā, aggikkhandhūpamā kāmā, tvaṃ nāma evarūpe buddhasāsane pabbajitvā evaṃ anatthakārakānaṃ kilesānaṃ vasaṃ gatosī’’ti ovaditvā attano kathaṃ gāhāpetuṃ asakkontā satthu santikaṃ dhammasabhaṃ netvā ‘‘kiṃ, bhikkhave, anicchamānakaṃ bhikkhuṃ ānayitthā’’ti vutte, ‘‘bhante, ayaṃ kira bhikkhu ukkaṇṭhito’’ti āhaṃsu. Satthā ‘‘saccaṃ kirā’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu porāṇakapaṇḍitā rajjaṃ anusāsantāpi kilese uppanne tassa vasaṃ agantvā cittaṃ nivāretvā na ayuttakaṃ kariṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே ஸிவிரட்டே² அரிட்ட²புரனக³ரே ஸிவி நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தி, ‘‘ஸிவிகுமாரோ’’த்வேவஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. ஸேனாபதிஸ்ஸபி புத்தோ ஜாயி, ‘‘அபி⁴பாரகோ’’திஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. தே உபோ⁴பி ஸஹாயா ஹுத்வா அபி⁴வட்³ட⁴ந்தா ஸோளஸவஸ்ஸிகா ஹுத்வா தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹித்வா ஆக³மிங்ஸு. ராஜா புத்தஸ்ஸ ரஜ்ஜங் அதா³ஸி. ஸோபி அபி⁴பாரகங் ஸேனாபதிட்டா²னே ட²பெத்வா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்மிங்யேவ நக³ரே திரிடிவச்ச²ஸ்ஸ நாம அஸீதிகோடிவிப⁴வஸ்ஸ ஸெட்டி²னோ தீ⁴தா நிப்³ப³த்தி உத்தமரூபத⁴ரா ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா ஸுப⁴லக்க²ணேன ஸமன்னாக³தா, தஸ்ஸா நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘உம்மாத³ந்தீ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. ஸா ஸோளஸவஸ்ஸிககாலே அதிக்கந்தமானுஸவண்ணா தே³வச்ச²ரா விய அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தா அஹோஸி. யே யே புது²ஜ்ஜனா தங் பஸ்ஸந்தி, தே தே ஸகபா⁴வேன ஸண்டா²துங் அஸக்கொந்தா ஸுராபானமத³மத்தா விய கிலேஸமதே³ன மத்தா ஹுத்வா ஸதிங் பச்சுபட்டா²பேதுங் ஸமத்தா² நாம நாஹேஸுங்.
Atīte siviraṭṭhe ariṭṭhapuranagare sivi nāma rājā rajjaṃ kāresi. Bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchismiṃ nibbatti, ‘‘sivikumāro’’tvevassa nāmaṃ kariṃsu. Senāpatissapi putto jāyi, ‘‘abhipārako’’tissa nāmaṃ kariṃsu. Te ubhopi sahāyā hutvā abhivaḍḍhantā soḷasavassikā hutvā takkasilaṃ gantvā sippaṃ uggaṇhitvā āgamiṃsu. Rājā puttassa rajjaṃ adāsi. Sopi abhipārakaṃ senāpatiṭṭhāne ṭhapetvā dhammena rajjaṃ kāresi. Tasmiṃyeva nagare tiriṭivacchassa nāma asītikoṭivibhavassa seṭṭhino dhītā nibbatti uttamarūpadharā sobhaggappattā subhalakkhaṇena samannāgatā, tassā nāmaggahaṇadivase ‘‘ummādantī’’ti nāmaṃ kariṃsu. Sā soḷasavassikakāle atikkantamānusavaṇṇā devaccharā viya abhirūpā dassanīyā pāsādikā paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgatā ahosi. Ye ye puthujjanā taṃ passanti, te te sakabhāvena saṇṭhātuṃ asakkontā surāpānamadamattā viya kilesamadena mattā hutvā satiṃ paccupaṭṭhāpetuṃ samatthā nāma nāhesuṃ.
அத²ஸ்ஸா பிதா திரிடிவச்சோ² ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, மம கே³ஹே இத்தி²ரதனங் உப்பன்னங், ரஞ்ஞோவ அனுச்ச²விகங், லக்க²ணபாட²கே ப்³ராஹ்மணே பேஸெத்வா தங் வீமங்ஸாபெத்வா யதா²ருசி கரோஹீ’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா ப்³ராஹ்மணே பேஸேஸி. தே ஸெட்டி²கே³ஹங் க³ந்த்வா கதஸக்காரஸம்மானா பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே உம்மாத³ந்தீ ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தா தேஸங் ஸந்திகங் அக³மாஸி. தே தங் தி³ஸ்வா ஸதிங் பச்சுபட்டா²பேதுங் அஸக்கொந்தா கிலேஸமத³மத்தா ஹுத்வா அத்தனோ விப்பகதபோ⁴ஜனபா⁴வங் ந ஜானிங்ஸு. ஏகச்சே ஆலோபங் க³ஹெத்வா ‘‘பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமா’’தி ஸஞ்ஞாய ஸீஸே ட²பேஸுங், ஏகச்சே உபகச்ச²ந்தரே கி²பிங்ஸு, ஏகச்சே பி⁴த்திங் பஹரிங்ஸு, ஸப்³பே³வ உம்மத்தகா அஹேஸுங். ஸா தே தி³ஸ்வா ‘‘இமே கிர மம லக்க²ணங் வீமங்ஸிஸ்ஸந்தி, கீ³வாயங் நே க³ஹெத்வா நீஹரதா²’’தி நீஹராபேஸி. தே மங்குபூ⁴தா ராஜனிவேஸனங் க³ந்த்வா உம்மாத³ந்தியா குத்³தா⁴ ‘‘தே³வ, ஸா இத்தீ² காளகண்ணீ, ந தும்ஹாகங் அனுச்ச²விகா’’தி வதி³ங்ஸு. ராஜா ‘‘காளகண்ணீ கிரா’’தி ந தங் ஆணாபேஸி. ஸா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘அஹங் கிர காளகண்ணீதி ரஞ்ஞா ந க³ஹிதா, காளகண்ணியோ நாம ந ஏவரூபா ஹொந்தீ’’தி வத்வா ‘‘ஹோது, ஸசே பன தங் ராஜானங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமி, ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்மிங் ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴. அத² நங் பிதா அபி⁴பாரகஸ்ஸ அதா³ஸி, ஸா தஸ்ஸ பியா அஹோஸி மனாபா.
Athassā pitā tiriṭivaccho rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, mama gehe itthiratanaṃ uppannaṃ, raññova anucchavikaṃ, lakkhaṇapāṭhake brāhmaṇe pesetvā taṃ vīmaṃsāpetvā yathāruci karohī’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti vatvā brāhmaṇe pesesi. Te seṭṭhigehaṃ gantvā katasakkārasammānā pāyāsaṃ paribhuñjiṃsu. Tasmiṃ khaṇe ummādantī sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā tesaṃ santikaṃ agamāsi. Te taṃ disvā satiṃ paccupaṭṭhāpetuṃ asakkontā kilesamadamattā hutvā attano vippakatabhojanabhāvaṃ na jāniṃsu. Ekacce ālopaṃ gahetvā ‘‘bhuñjissāmā’’ti saññāya sīse ṭhapesuṃ, ekacce upakacchantare khipiṃsu, ekacce bhittiṃ pahariṃsu, sabbeva ummattakā ahesuṃ. Sā te disvā ‘‘ime kira mama lakkhaṇaṃ vīmaṃsissanti, gīvāyaṃ ne gahetvā nīharathā’’ti nīharāpesi. Te maṅkubhūtā rājanivesanaṃ gantvā ummādantiyā kuddhā ‘‘deva, sā itthī kāḷakaṇṇī, na tumhākaṃ anucchavikā’’ti vadiṃsu. Rājā ‘‘kāḷakaṇṇī kirā’’ti na taṃ āṇāpesi. Sā taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘ahaṃ kira kāḷakaṇṇīti raññā na gahitā, kāḷakaṇṇiyo nāma na evarūpā hontī’’ti vatvā ‘‘hotu, sace pana taṃ rājānaṃ passissāmi, jānissāmī’’ti tasmiṃ āghātaṃ bandhi. Atha naṃ pitā abhipārakassa adāsi, sā tassa piyā ahosi manāpā.
கஸ்ஸ பன கம்மஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன ஸா ஏவங் அபி⁴ரூபா அஹோஸீதி? ரத்தவத்த²தா³னஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³னாதி. ஸா கிர அதீதே பா³ராணஸியங் த³லித்³த³குலே நிப்³ப³த்தித்வா உஸ்ஸவதி³வஸே புஞ்ஞஸம்பன்னா இத்தி²யோ குஸும்ப⁴ரத்தவத்த²ங் நிவாஸெத்வா அலங்கதா கீளந்தியோ தி³ஸ்வா தாதி³ஸங் வத்த²ங் நிவாஸெத்வா கீளிதுகாமா ஹுத்வா மாதாபிதூனங் ஆரோசெத்வா தேஹி, ‘‘அம்ம, மயங் த³லித்³தா³, குதோ நோ ஏவரூபங் வத்த²’’ந்தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி மங் ஏகஸ்மிங் அட்³ட⁴குலே ப⁴திங் காதுங் அனுஜானாத² , தே மம கு³ணங் ஞத்வா த³ஸ்ஸந்தீ’’தி வத்வா தேஹி அனுஞ்ஞாதா ஏகங் குலங் உபஸங்கமித்வா ‘‘குஸும்ப⁴ரத்தவத்தே²ன ப⁴திங் கரோமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் தே ‘‘தீணி ஸங்வச்ச²ரானி கம்மே கதே தவ கு³ணங் ஞத்வா த³ஸ்ஸாமா’’தி வதி³ங்ஸு. ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி படிஸ்ஸுணித்வா கம்மங் படிபஜ்ஜி. தே தஸ்ஸா கு³ணங் ஞத்வா அபரிபுண்ணேஸுயேவ தீஸு ஸங்வச்ச²ரேஸு தஸ்ஸா க⁴னகுஸும்ப⁴ரத்தவத்தே²ன ஸத்³தி⁴ங் அஞ்ஞம்பி வத்த²ங் த³த்வா ‘‘தவ ஸஹாயிகாஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா ந்ஹத்வா நிவாஸேஹீ’’தி தங் பேஸயிங்ஸு. ஸா ஸஹாயிகா ஆதா³ய க³ந்த்வா ரத்தவத்த²ங் நதீ³தீரே ட²பெத்வா ந்ஹாயி.
Kassa pana kammassa nissandena sā evaṃ abhirūpā ahosīti? Rattavatthadānassa nissandenāti. Sā kira atīte bārāṇasiyaṃ daliddakule nibbattitvā ussavadivase puññasampannā itthiyo kusumbharattavatthaṃ nivāsetvā alaṅkatā kīḷantiyo disvā tādisaṃ vatthaṃ nivāsetvā kīḷitukāmā hutvā mātāpitūnaṃ ārocetvā tehi, ‘‘amma, mayaṃ daliddā, kuto no evarūpaṃ vattha’’nti vutte ‘‘tena hi maṃ ekasmiṃ aḍḍhakule bhatiṃ kātuṃ anujānātha , te mama guṇaṃ ñatvā dassantī’’ti vatvā tehi anuññātā ekaṃ kulaṃ upasaṅkamitvā ‘‘kusumbharattavatthena bhatiṃ karomī’’ti āha. Atha naṃ te ‘‘tīṇi saṃvaccharāni kamme kate tava guṇaṃ ñatvā dassāmā’’ti vadiṃsu. Sā ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā kammaṃ paṭipajji. Te tassā guṇaṃ ñatvā aparipuṇṇesuyeva tīsu saṃvaccharesu tassā ghanakusumbharattavatthena saddhiṃ aññampi vatthaṃ datvā ‘‘tava sahāyikāhi saddhiṃ gantvā nhatvā nivāsehī’’ti taṃ pesayiṃsu. Sā sahāyikā ādāya gantvā rattavatthaṃ nadītīre ṭhapetvā nhāyi.
தஸ்மிங் க²ணே ஏகோ கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ ஸாவகோ அச்சி²ன்னசீவரோ ஸாகா²ப⁴ங்க³ங் நிவாஸெத்வா ச பாருபித்வா ச தங் பதே³ஸங் பாபுணி. ஸா தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ப⁴த³ந்தோ அச்சி²ன்னசீவரோ ப⁴விஸ்ஸதி, புப்³பே³பி அதி³ன்னபா⁴வேன மே நிவாஸனங் து³ல்லப⁴ங் ஜாத’’ந்தி தங் வத்த²ங் த்³விதா⁴ பா²லெத்வா ‘‘ஏகங் கொட்டா²ஸங் அய்யஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா உத்தரித்வா அத்தனோ நிவாஸனங் நிவாஸெத்வா ‘‘திட்ட²த², ப⁴ந்தே’’தி வத்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா ரத்தவத்த²ங் மஜ்ஜே² பா²லெத்வா தஸ்ஸேகங் கொட்டா²ஸங் அதா³ஸி. ஸோ ஏகமந்தே படிச்ச²ன்னே ட²த்வா ஸாகா²ப⁴ங்க³ங் ச²ட்³டெ³த்வா தஸ்ஸேகங் கண்ணங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா நிக்க²மி. அத²ஸ்ஸ வத்தோ²பா⁴ஸேன ஸகலஸரீரங் தருணஸூரியோ விய ஏகோபா⁴ஸங் அஹோஸி. ஸா தங் தி³ஸ்வா ‘‘மய்ஹங் அய்யோ பட²மங் ந ஸோப⁴தி, இதா³னி தருணஸூரியோ விய விரோசதி, இத³ம்பி ஏதஸ்ஸேவ த³ஸ்ஸாமீ’’தி து³தியம்பி கொட்டா²ஸங் த³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் ப⁴வே ப⁴வே விசரந்தீ உத்தமரூபத⁴ரா ப⁴வெய்யங், மங் தி³ஸ்வா கோசி புரிஸோ ஸகபா⁴வேன ஸண்டா²துங் மா அஸக்கி², மயா அபி⁴ரூபதரா நாம அஞ்ஞா மா ஹோதூ’’தி பத்த²னங் பட்ட²பேஸி. தே²ரோபி அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி.
Tasmiṃ khaṇe eko kassapadasabalassa sāvako acchinnacīvaro sākhābhaṅgaṃ nivāsetvā ca pārupitvā ca taṃ padesaṃ pāpuṇi. Sā taṃ disvā ‘‘ayaṃ bhadanto acchinnacīvaro bhavissati, pubbepi adinnabhāvena me nivāsanaṃ dullabhaṃ jāta’’nti taṃ vatthaṃ dvidhā phāletvā ‘‘ekaṃ koṭṭhāsaṃ ayyassa dassāmī’’ti cintetvā uttaritvā attano nivāsanaṃ nivāsetvā ‘‘tiṭṭhatha, bhante’’ti vatvā theraṃ vanditvā rattavatthaṃ majjhe phāletvā tassekaṃ koṭṭhāsaṃ adāsi. So ekamante paṭicchanne ṭhatvā sākhābhaṅgaṃ chaḍḍetvā tassekaṃ kaṇṇaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā nikkhami. Athassa vatthobhāsena sakalasarīraṃ taruṇasūriyo viya ekobhāsaṃ ahosi. Sā taṃ disvā ‘‘mayhaṃ ayyo paṭhamaṃ na sobhati, idāni taruṇasūriyo viya virocati, idampi etasseva dassāmī’’ti dutiyampi koṭṭhāsaṃ datvā ‘‘bhante, ahaṃ bhave bhave vicarantī uttamarūpadharā bhaveyyaṃ, maṃ disvā koci puriso sakabhāvena saṇṭhātuṃ mā asakkhi, mayā abhirūpatarā nāma aññā mā hotū’’ti patthanaṃ paṭṭhapesi. Theropi anumodanaṃ katvā pakkāmi.
ஸா தே³வலோகே ஸங்ஸரந்தீ தஸ்மிங் காலே அரிட்ட²புரே நிப்³ப³த்தித்வா ததா² அபி⁴ரூபா அஹோஸி. அத² தஸ்மிங் நக³ரே கத்திகச²ணங் கோ⁴ஸயிங்ஸு, கத்திகபுண்ணமாயங் நக³ரங் ஸஜ்ஜயிங்ஸு. அபி⁴பாரகோ அத்தனோ ஆரக்க²ட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, உம்மாத³ந்தி அஜ்ஜ கத்திகரத்திவாரோ ச²ணோ, ராஜா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரொந்தோ பட²மங் இமங் கே³ஹத்³வாரங் ஆக³மிஸ்ஸதி, மா கோ² தஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி, ஸோபி தங் தி³ஸ்வா ஸதிங் உபட்டா²பேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ஸா ‘‘க³ச்ச² த்வங், ஸாமி, அஹங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தஸ்மிங் க³தே தா³ஸிங் ஆணாபேஸி ‘‘ரஞ்ஞோ இமங் கே³ஹத்³வாரங் ஆக³தகாலே மய்ஹங் ஆரோசெய்யாஸீ’’தி. அத² ஸூரியே அத்த²ங்க³தே உக்³க³ஹே புண்ணசந்தே³ தே³வனக³ரே விய நக³ரே அலங்கதே ஸப்³ப³தி³ஸாஸு தீ³பேஸு ஜலிதேஸு ராஜா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ ஆஜஞ்ஞரத²வரக³தோ அமச்சக³ணபரிவுதோ மஹந்தேன யஸேன நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரொந்தோ பட²மமேவ அபி⁴பாரகஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரங் அக³மாஸி. தங் பன கே³ஹங் மனோஸிலாவண்ணபாகாரபரிக்கி²த்தங் அலங்கதத்³வாரட்டாலகங் ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தங் பாஸாதி³கங். தஸ்மிங் க²ணே தா³ஸீ உம்மாத³ந்தியா ஆரோசேஸி. ஸா புப்ப²ஸமுக்³க³ங் கா³ஹாபெத்வா கின்னரிலீளாய வாதபானங் நிஸ்ஸாய டி²தா ரஞ்ஞோ புப்பா²னி கி²பி. ஸோ தங் உல்லோகெத்வா கிலேஸமத³மத்தோ ஸதிங் உபட்டா²பேதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘அபி⁴பாரகஸ்ஸேதங் கே³ஹ’’ந்தி ஸஞ்ஜானிதும்பி நாஸக்கி², அத² ஸாரதி²ங் ஆமந்தெத்வா புச்ச²ந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Sā devaloke saṃsarantī tasmiṃ kāle ariṭṭhapure nibbattitvā tathā abhirūpā ahosi. Atha tasmiṃ nagare kattikachaṇaṃ ghosayiṃsu, kattikapuṇṇamāyaṃ nagaraṃ sajjayiṃsu. Abhipārako attano ārakkhaṭṭhānaṃ gacchanto taṃ āmantetvā ‘‘bhadde, ummādanti ajja kattikarattivāro chaṇo, rājā nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto paṭhamaṃ imaṃ gehadvāraṃ āgamissati, mā kho tassa attānaṃ dassesi, sopi taṃ disvā satiṃ upaṭṭhāpetuṃ na sakkhissatī’’ti āha. Sā ‘‘gaccha tvaṃ, sāmi, ahaṃ jānissāmī’’ti sampaṭicchitvā tasmiṃ gate dāsiṃ āṇāpesi ‘‘rañño imaṃ gehadvāraṃ āgatakāle mayhaṃ āroceyyāsī’’ti. Atha sūriye atthaṅgate uggahe puṇṇacande devanagare viya nagare alaṅkate sabbadisāsu dīpesu jalitesu rājā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito ājaññarathavaragato amaccagaṇaparivuto mahantena yasena nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto paṭhamameva abhipārakassa gehadvāraṃ agamāsi. Taṃ pana gehaṃ manosilāvaṇṇapākāraparikkhittaṃ alaṅkatadvāraṭṭālakaṃ sobhaggappattaṃ pāsādikaṃ. Tasmiṃ khaṇe dāsī ummādantiyā ārocesi. Sā pupphasamuggaṃ gāhāpetvā kinnarilīḷāya vātapānaṃ nissāya ṭhitā rañño pupphāni khipi. So taṃ ulloketvā kilesamadamatto satiṃ upaṭṭhāpetuṃ asakkonto ‘‘abhipārakassetaṃ geha’’nti sañjānitumpi nāsakkhi, atha sārathiṃ āmantetvā pucchanto dve gāthā abhāsi –
57.
57.
‘‘நிவேஸனங் கஸ்ஸ நுத³ங் ஸுனந்த³, பாகாரேன பண்டு³மயேன கு³த்தங்;
‘‘Nivesanaṃ kassa nudaṃ sunanda, pākārena paṇḍumayena guttaṃ;
கா தி³ஸ்ஸதி அக்³கி³ஸிகா²வ தூ³ரே, வேஹாயஸங் பப்³ப³தக்³கே³வ அச்சி.
Kā dissati aggisikhāva dūre, vehāyasaṃ pabbataggeva acci.
58.
58.
‘‘தீ⁴தா ந்வயங் கஸ்ஸ ஸுனந்த³ ஹோதி, ஸுணிஸா ந்வயங் கஸ்ஸ அதோ²பி ப⁴ரியா;
‘‘Dhītā nvayaṃ kassa sunanda hoti, suṇisā nvayaṃ kassa athopi bhariyā;
அக்கா²ஹி மே கி²ப்பமிதே⁴வ புட்டோ², அவாவடா யதி³ வா அத்தி² ப⁴த்தா’’தி.
Akkhāhi me khippamidheva puṭṭho, avāvaṭā yadi vā atthi bhattā’’ti.
தத்த² கஸ்ஸ நுத³ந்தி கஸ்ஸ நு இத³ங். பண்டு³மயேனாதி ரத்திட்ட²கமயேன. தி³ஸ்ஸதீதி வாதபானே டி²தா பஞ்ஞாயதி. அச்சீதி அனலஜாலக்க²ந்தோ⁴. தீ⁴தா ந்வயந்தி தீ⁴தா நு அயங். அவாவடாதி அபேதாவரணா அபரிக்³க³ஹா. ப⁴த்தாதி யதி³ வா அஸ்ஸா ஸாமிகோ அத்தி², ஏதங் மே அக்கா²ஹீதி.
Tattha kassa nudanti kassa nu idaṃ. Paṇḍumayenāti rattiṭṭhakamayena. Dissatīti vātapāne ṭhitā paññāyati. Accīti analajālakkhandho. Dhītānvayanti dhītā nu ayaṃ. Avāvaṭāti apetāvaraṇā apariggahā. Bhattāti yadi vā assā sāmiko atthi, etaṃ me akkhāhīti.
அத²ஸ்ஸ ஸோ ஆசிக்க²ந்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Athassa so ācikkhanto dve gāthā abhāsi –
59.
59.
‘‘அஹஞ்ஹி ஜானாமி ஜனிந்த³ ஏதங், மத்யா ச பெத்யா ச அதோ²பி அஸ்ஸா;
‘‘Ahañhi jānāmi janinda etaṃ, matyā ca petyā ca athopi assā;
தவேவ ஸோ புரிஸோ பூ⁴மிபால, ரத்திந்தி³வங் அப்பமத்தோ தவத்தே².
Taveva so puriso bhūmipāla, rattindivaṃ appamatto tavatthe.
60.
60.
‘‘இத்³தோ⁴ ச பீ²தோ ச ஸுவட்³டி⁴தோ ச, அமச்சோ ச தே அஞ்ஞதரோ ஜனிந்த³;
‘‘Iddho ca phīto ca suvaḍḍhito ca, amacco ca te aññataro janinda;
தஸ்ஸேஸா ப⁴ரியாபி⁴பாரகஸ்ஸ, உம்மாத³ந்தீ நாமதெ⁴ய்யேன ராஜா’’தி.
Tassesā bhariyābhipārakassa, ummādantī nāmadheyyena rājā’’ti.
தத்த² மத்யா ச பெத்யா சாதி மாதிதோ ச பிதிதோ சேதங் ஜானாமி. அதோ²பி அஸ்ஸாதி அத² ஸாமிகம்பி அஸ்ஸா ஜானாமீதி வத³தி. இத்³தோ⁴தி ஸமித்³தோ⁴. பீ²தோதி வத்தா²லங்காரேஹி ஸுபுப்பி²தோ. ஸுவட்³டி⁴தோதி ஸுட்டு² வுத்³தோ⁴. நாமதெ⁴ய்யேனாதி நாமேன. அயஞ்ஹி யோ நங் பஸ்ஸதி, தங் உம்மாதே³தி, ஸதிமஸ்ஸ பச்சுபட்டா²பேதுங் ந தே³தி, தஸ்மா உம்மாத³ந்தீதி வுச்சதி.
Tattha matyā ca petyā cāti mātito ca pitito cetaṃ jānāmi. Athopi assāti atha sāmikampi assā jānāmīti vadati. Iddhoti samiddho. Phītoti vatthālaṅkārehi supupphito. Suvaḍḍhitoti suṭṭhu vuddho. Nāmadheyyenāti nāmena. Ayañhi yo naṃ passati, taṃ ummādeti, satimassa paccupaṭṭhāpetuṃ na deti, tasmā ummādantīti vuccati.
தங் ஸுத்வா ராஜா நாமமஸ்ஸா தோ²மெந்தோ அனந்தரங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā rājā nāmamassā thomento anantaraṃ gāthamāha –
61.
61.
‘‘அம்போ⁴ அம்போ⁴ நாமமித³ங் இமிஸ்ஸா, மத்யா ச பெத்யா ச கதங் ஸுஸாது⁴;
‘‘Ambho ambho nāmamidaṃ imissā, matyā ca petyā ca kataṃ susādhu;
ததா³ ஹி மய்ஹங் அவலோகயந்தீ, உம்மத்தகங் உம்மத³ந்தீ அகாஸீ’’தி.
Tadā hi mayhaṃ avalokayantī, ummattakaṃ ummadantī akāsī’’ti.
தத்த² மத்யா ச பெத்யா சாதி மாதரா ச பிதரா ச. மய்ஹந்தி உபயோக³த்தே² ஸம்பதா³னவசனங். அவலோகயந்தீதி மயா அவலோகிதா ஸயம்பி மங் அவலோகயந்தீ மங் உம்மத்தகங் அகாஸீதி அத்தோ².
Tattha matyā ca petyā cāti mātarā ca pitarā ca. Mayhanti upayogatthe sampadānavacanaṃ. Avalokayantīti mayā avalokitā sayampi maṃ avalokayantī maṃ ummattakaṃ akāsīti attho.
ஸா தஸ்ஸ கம்பிதபா⁴வங் ஞத்வா வாதபானங் த²கெத்வா ஸிரிக³ப்³ப⁴மேவ அக³மாஸி. ரஞ்ஞோபி தஸ்ஸா தி³ட்ட²காலதோ பட்டா²ய நக³ரங் பத³க்கி²ணகரணே சித்தமேவ நாஹோஸி. ஸோ ஸாரதி²ங் ஆமந்தெத்வா, ‘‘ஸம்ம ஸுனந்த³, ரத²ங் நிவத்தேஹி, அயங் ச²ணோ அம்ஹாகங் நானுச்ச²விகோ, அபி⁴பாரகஸ்ஸ ஸேனாபதிஸ்ஸேவானுச்ச²விகோ, ரஜ்ஜம்பி தஸ்ஸேவானுச்ச²விக’’ந்தி ரத²ங் நிவத்தாபெத்வா பாஸாத³ங் அபி⁴ருய்ஹ ஸிரிஸயனே நிபஜ்ஜித்வா விப்பலபந்தோ ஆஹ –
Sā tassa kampitabhāvaṃ ñatvā vātapānaṃ thaketvā sirigabbhameva agamāsi. Raññopi tassā diṭṭhakālato paṭṭhāya nagaraṃ padakkhiṇakaraṇe cittameva nāhosi. So sārathiṃ āmantetvā, ‘‘samma sunanda, rathaṃ nivattehi, ayaṃ chaṇo amhākaṃ nānucchaviko, abhipārakassa senāpatissevānucchaviko, rajjampi tassevānucchavika’’nti rathaṃ nivattāpetvā pāsādaṃ abhiruyha sirisayane nipajjitvā vippalapanto āha –
62.
62.
‘‘யா புண்ணமாஸே மிக³மந்த³லோசனா, உபாவிஸி புண்ட³ரீகத்தசங்கீ³;
‘‘Yā puṇṇamāse migamandalocanā, upāvisi puṇḍarīkattacaṅgī;
த்³வே புண்ணமாயோ தத³ஹூ அமஞ்ஞஹங், தி³ஸ்வான பாராவதரத்தவாஸினிங்.
Dve puṇṇamāyo tadahū amaññahaṃ, disvāna pārāvatarattavāsiniṃ.
63.
63.
‘‘அளாரபம்ஹேஹி ஸுபே⁴ஹி வக்³கு³பி⁴, பலோப⁴யந்தீ மங் யதா³ உதி³க்க²தி;
‘‘Aḷārapamhehi subhehi vaggubhi, palobhayantī maṃ yadā udikkhati;
விஜம்ப⁴மானா ஹரதேவ மே மனோ, ஜாதா வனே கிம்புரிஸீவ பப்³ப³தே.
Vijambhamānā harateva me mano, jātā vane kimpurisīva pabbate.
64.
64.
‘‘ததா³ ஹி ப்³ரஹதீ ஸாமா, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா;
‘‘Tadā hi brahatī sāmā, āmuttamaṇikuṇḍalā;
ஏகச்சவஸனா நாரீ, மிகீ³ ப⁴ந்தாவுதி³க்க²தி.
Ekaccavasanā nārī, migī bhantāvudikkhati.
65.
65.
‘‘கதா³ஸ்ஸு மங் தம்ப³னகா² ஸுலோமா, பா³ஹா முதூ³ சந்த³னஸாரலித்தா;
‘‘Kadāssu maṃ tambanakhā sulomā, bāhā mudū candanasāralittā;
வட்டங்கு³லீ ஸன்னததீ⁴ரகுத்தியா, நாரீ உபஞ்ஞிஸ்ஸதி ஸீஸதோ ஸுபா⁴.
Vaṭṭaṅgulī sannatadhīrakuttiyā, nārī upaññissati sīsato subhā.
66.
66.
‘‘கதா³ஸ்ஸு மங் கஞ்சனஜாலுரச்ச²தா³, தீ⁴தா திரீடிஸ்ஸ விலக்³க³மஜ்ஜா²;
‘‘Kadāssu maṃ kañcanajāluracchadā, dhītā tirīṭissa vilaggamajjhā;
முதூ³ஹி பா³ஹாஹி பலிஸ்ஸஜிஸ்ஸதி, ப்³ரஹாவனே ஜாதது³மங்வ மாலுவா.
Mudūhi bāhāhi palissajissati, brahāvane jātadumaṃva māluvā.
67.
67.
‘‘கதா³ஸ்ஸு லாகா²ரஸரத்தஸுச்ச²வீ, பி³ந்து³த்த²னீ புண்ட³ரீகத்தசங்கீ³;
‘‘Kadāssu lākhārasarattasucchavī, bindutthanī puṇḍarīkattacaṅgī;
முக²ங் முகே²ன உபனாமயிஸ்ஸதி, ஸொண்டோ³வ ஸொண்ட³ஸ்ஸ ஸுராய தா²லங்.
Mukhaṃ mukhena upanāmayissati, soṇḍova soṇḍassa surāya thālaṃ.
68.
68.
‘‘யதா³த்³த³ஸங் தங் திட்ட²ந்திங், ஸப்³ப³ப⁴த்³த³ங் மனோரமங்;
‘‘Yadāddasaṃ taṃ tiṭṭhantiṃ, sabbabhaddaṃ manoramaṃ;
ததோ ஸகஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ, நாவபோ³தா⁴மி கஞ்சினங்.
Tato sakassa cittassa, nāvabodhāmi kañcinaṃ.
69.
69.
‘‘உம்மாத³ந்திமஹங் த³ட்டா², ஆமுத்தமணிகுண்ட³லங்;
‘‘Ummādantimahaṃ daṭṭhā, āmuttamaṇikuṇḍalaṃ;
ந ஸுபாமி தி³வாரத்திங், ஸஹஸ்ஸங்வ பராஜிதோ.
Na supāmi divārattiṃ, sahassaṃva parājito.
70.
70.
‘‘ஸக்கோ சே மே வரங் த³ஜ்ஜா, ஸோ ச லப்³பே⁴த² மே வரோ;
‘‘Sakko ce me varaṃ dajjā, so ca labbhetha me varo;
ஏகரத்தங் தி³ரத்தங் வா, ப⁴வெய்யங் அபி⁴பாரகோ;
Ekarattaṃ dirattaṃ vā, bhaveyyaṃ abhipārako;
உம்மாத³ந்த்யா ரமித்வான, ஸிவிராஜா ததோ ஸிய’’ந்தி.
Ummādantyā ramitvāna, sivirājā tato siya’’nti.
தத்த² புண்ணமாஸேதி புண்ணசந்தா³ய ரத்தியா. மிக³மந்த³லோசனாதி கண்ட³ஸந்தாஸேன பலாயித்வா வனந்தரே ட²த்வா லுத்³த³ங் ஓலோகெந்தியா மிகி³யா விய மந்தா³னி லோசனானி அஸ்ஸாதி மிக³மந்த³லோசனா. உபாவிஸீதி பது³மவண்ணேன கரதலேன புப்பா²னி கி²பித்வா மங் ஓலோகெந்தீ வாதபானே நிஸீதி³. புண்ட³ரீகத்தசங்கீ³தி ரத்தபது³மவண்ணஸரீரா. த்³வே புண்ணமாயோதி அஹங் தத³ஹு தஸ்மிங் ச²ணதி³வஸே தங் பாராவதபாத³ஸமானவண்ணரத்தவத்த²னிவத்த²ங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸா முக²ஸோப⁴ங் ஓலோகெந்தோ ஏகஸ்ஸ பாசீனலோகதா⁴துதோ ஏகஸ்ஸ அபி⁴பாரகஸ்ஸ ஸேனாபதினோ நிவேஸனேதி த்³வின்னங் புண்ணசந்தா³னங் உக்³க³தத்தா த்³வே புண்ணமாயோ அமஞ்ஞிங். அளாரபம்ஹேஹீதி விஸாலபகு²மேஹி. ஸுபே⁴ஹீதி பரிஸுத்³தே⁴ஹி. வக்³கு³பீ⁴தி மது⁴ராகாரேஹி. உதி³க்க²தீதி ஏவரூபேஹி நெத்தேஹி யஸ்மிங் க²ணே ஓலோகேதி. பப்³ப³தேதி யதா² ஹிமவந்தபப்³ப³தே ஸுபுப்பி²தவனே வீணங் ஆதா³ய தந்திஸ்ஸரேன அத்தனோ ஸரங் ஸங்ஸந்த³ந்தீ கிம்புரிஸீ கிம்புரிஸஸ்ஸ மனங் ஹரதி, ஏவங் ஹரதேவ மே மனோதி விப்பலபதி.
Tattha puṇṇamāseti puṇṇacandāya rattiyā. Migamandalocanāti kaṇḍasantāsena palāyitvā vanantare ṭhatvā luddaṃ olokentiyā migiyā viya mandāni locanāni assāti migamandalocanā. Upāvisīti padumavaṇṇena karatalena pupphāni khipitvā maṃ olokentī vātapāne nisīdi. Puṇḍarīkattacaṅgīti rattapadumavaṇṇasarīrā. Dve puṇṇamāyoti ahaṃ tadahu tasmiṃ chaṇadivase taṃ pārāvatapādasamānavaṇṇarattavatthanivatthaṃ disvā tassā mukhasobhaṃ olokento ekassa pācīnalokadhātuto ekassa abhipārakassa senāpatino nivesaneti dvinnaṃ puṇṇacandānaṃ uggatattā dve puṇṇamāyo amaññiṃ. Aḷārapamhehīti visālapakhumehi. Subhehīti parisuddhehi. Vaggubhīti madhurākārehi. Udikkhatīti evarūpehi nettehi yasmiṃ khaṇe oloketi. Pabbateti yathā himavantapabbate supupphitavane vīṇaṃ ādāya tantissarena attano saraṃ saṃsandantī kimpurisī kimpurisassa manaṃ harati, evaṃ harateva me manoti vippalapati.
ப்³ரஹதீதி உளாரா. ஸாமாதி ஸுவண்ணவண்ணஸாமா. ஏகச்சவஸனாதி ஏகச்சிகவஸனா, ஏகவத்த²னிவத்தா²தி அத்தோ². ப⁴ந்தாவுதி³க்க²தீதி ஸண்ஹகேஸா புது²னலாடா ஆயதப⁴மூ விஸாலக்கீ² துங்க³னாஸா ரத்தொட்டா² ஸேதத³ந்தா திகி²ணதா³டா² ஸுவட்டிதகீ³வா ஸுதனுபா³ஹு ஸுஸண்டி²தபயோத⁴ரா கரமிதமஜ்ஜா² விஸாலஸோணீ ஸுவண்ணகத³லிஸமானோரு ஸா உத்தமித்தீ² தஸ்மிங் க²ணே மங் உதி³க்க²ந்தீ ப⁴யேன வனங் பவிஸித்வா புன நிவத்தித்வா லுத்³த³ங் உதி³க்க²ந்தீ ப⁴ந்தா மிகீ³வ மங் உதி³க்க²தீதி வத³தி. பா³ஹாமுதூ³தி முது³பா³ஹா. ஸன்னததீ⁴ரகுத்தியாதி ஸுபு²ஸிதசே²ககரணா. உபஞ்ஞிஸ்ஸதி மந்தி ஸா ஸுபா⁴ நாரீ கதா³ நு மங் தேஹி தம்ப³னகே²ஹி ஸீஸதோ பட்டா²ய ஸன்னதேன தீ⁴ரேன கரணேன பரிதோஸெஸ்ஸதீதி பத்தெ²ந்தோ விலபதி.
Brahatīti uḷārā. Sāmāti suvaṇṇavaṇṇasāmā. Ekaccavasanāti ekaccikavasanā, ekavatthanivatthāti attho. Bhantāvudikkhatīti saṇhakesā puthunalāṭā āyatabhamū visālakkhī tuṅganāsā rattoṭṭhā setadantā tikhiṇadāṭhā suvaṭṭitagīvā sutanubāhu susaṇṭhitapayodharā karamitamajjhā visālasoṇī suvaṇṇakadalisamānoru sā uttamitthī tasmiṃ khaṇe maṃ udikkhantī bhayena vanaṃ pavisitvā puna nivattitvā luddaṃ udikkhantī bhantā migīva maṃ udikkhatīti vadati. Bāhāmudūti mudubāhā. Sannatadhīrakuttiyāti suphusitachekakaraṇā. Upaññissatimanti sā subhā nārī kadā nu maṃ tehi tambanakhehi sīsato paṭṭhāya sannatena dhīrena karaṇena paritosessatīti patthento vilapati.
கஞ்சனஜாலுரச்ச²தா³தி கஞ்சனமயஉரச்ச²தா³லங்காரா. விலக்³க³மஜ்ஜா²தி விலக்³க³ஸரீரா தனுமஜ்ஜி²மா. ப்³ரஹாவனேதி மஹாவனே. லாகா²ரஸரத்தஸுச்ச²வீதி ஹத்த²பாத³தலஅக்³க³னக²ஒட்ட²மங்ஸேஸு லாகா²ரஸரத்தமணிபவாலவண்ணா. பி³ந்து³த்த²னீதி உத³கபுப்பு²ளபரிமண்ட³லத்த²னீ. ததோதி யதா³ தங் திட்ட²ந்திங் அத்³த³ஸங், ததோ பட்டா²ய. ஸகஸ்ஸ சித்தஸ்ஸாதி அத்தனோ சித்தஸ்ஸ அனிஸ்ஸரோ ஜாதொம்ஹீதி அதி⁴ப்பாயோ. கஞ்சினந்தி கஞ்சி ‘‘அயங் அஸுகோ நாமா’’தி ந ஜானாமி, உம்மத்தகோ ஜாதொம்ஹீதி வத³தி. த³ட்டா²தி தி³ஸ்வா. ந ஸுபாமீதி நேவ ரத்திங், ந தி³வா நித்³த³ங் லபா⁴மி. ஸோ ச லப்³பே⁴தா²தி யங் மே ஸக்கோ வரங் த³தெ³ய்ய, ஸோ ச மே வரோ லப்³பே⁴த², லபெ⁴ய்யாஹங் தங் வரந்தி அத்தோ².
Kañcanajāluracchadāti kañcanamayauracchadālaṅkārā. Vilaggamajjhāti vilaggasarīrā tanumajjhimā. Brahāvaneti mahāvane. Lākhārasarattasucchavīti hatthapādatalaagganakhaoṭṭhamaṃsesu lākhārasarattamaṇipavālavaṇṇā. Bindutthanīti udakapupphuḷaparimaṇḍalatthanī. Tatoti yadā taṃ tiṭṭhantiṃ addasaṃ, tato paṭṭhāya. Sakassa cittassāti attano cittassa anissaro jātomhīti adhippāyo. Kañcinanti kañci ‘‘ayaṃ asuko nāmā’’ti na jānāmi, ummattako jātomhīti vadati. Daṭṭhāti disvā. Na supāmīti neva rattiṃ, na divā niddaṃ labhāmi. So ca labbhethāti yaṃ me sakko varaṃ dadeyya, so ca me varo labbhetha, labheyyāhaṃ taṃ varanti attho.
அத² தே அமச்சா அபி⁴பாரகஸ்ஸபி ஆரோசயிங்ஸு – ‘‘ஸாமி ராஜா, நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரொந்தோ தும்ஹாகங் க⁴ரத்³வாரங் பத்வா நிவத்தித்வா பாஸாத³ங் அபி⁴ருஹீ’’தி. ஸோ அத்தனோ கே³ஹங் க³ந்த்வா உம்மாத³ந்திங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, கச்சி ரஞ்ஞோ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஸாமி, ஏகோ மஹோத³ரோ மஹாதா³டி²கோ ரதே² ட²த்வா ஆக³தோ புரிஸோ அத்தி², அஹங் தங் ராஜா வா அராஜா வாதி ந ஜானாமி, ஏகோ இஸ்ஸரோதி பன வுத்தே வாதபானே ட²த்வா புப்பா²னி கி²பிங், ஸோ தாவதே³வ நிவத்தித்வா க³தோ’’தி. ஸோ தங் ஸுத்வா ‘‘நாஸிதொம்ஹி தயா’’தி புனதி³வஸே பாதோவ ராஜனிவேஸனங் ஆருய்ஹ ஸிரிக³ப்³ப⁴த்³வாரே ட²த்வா ரஞ்ஞோ உம்மாத³ந்திங் நிஸ்ஸாய விப்பலாபங் ஸுத்வா ‘‘அயங் உம்மாத³ந்தியா படிப³த்³த⁴சித்தோ ஜாதோ, தங் அலப⁴ந்தோ மரிஸ்ஸதி, ரஞ்ஞோ ச மம ச அகு³ணங் மோசெத்வா இமஸ்ஸ மயா ஜீவிதங் தா³துங் வட்டதீ’’தி அத்தனோ நிவேஸனங் க³ந்த்வா ஏகங் த³ள்ஹமந்தங் உபட்டா²கங் பக்கோஸாபெத்வா, ‘‘தாத, அஸுகட்டா²னே ஸுஸிரசேதியருக்கோ² அத்தி², த்வங் கஞ்சி அஜானாபெத்வா அத்த²ங்க³தே ஸூரியே தத்த² க³ந்த்வா அந்தோருக்கே² நிஸீத³, அஹங் தத்த² ப³லிகம்மங் கரொந்தோ தங் டா²னங் பத்வா தே³வதா நமஸ்ஸந்தோ, ‘ஸாமி தே³வராஜ, அம்ஹாகங் ராஜா நக³ரம்ஹி ச²ணே வத்தமானே அகீளித்வா ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா விப்பலபந்தோவ நிபன்னோ, மயங் தத்த² காரணங் ந ஜானாம, ராஜா தே³வதானங் ப³ஹூபகாரோ, அனுஸங்வச்ச²ரங் ஸஹஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ப³லிகம்மங் கரோதி, இத³ங் நாம நிஸ்ஸாய ராஜா விப்பலபதீதி ஆசிக்க²த², ரஞ்ஞோ நோ ஜீவிததா³னங் தே³தா²’தி யாசிஸ்ஸாமி, த்வங் தஸ்மிங் க²ணே ஸத்³த³ங் பரிவத்தித்வா, ‘ஸேனாபதி, தும்ஹாகங் ரஞ்ஞோ ப்³யாதி⁴ நாம நத்தி², ஸோ பன தவ ப⁴ரியாய உம்மாத³ந்தியா படிப³த்³த⁴சித்தோ. ஸசே நங் லபி⁴ஸ்ஸதி, ஜீவிஸ்ஸதி, நோ சே, மரிஸ்ஸதி. ஸசே தஸ்ஸ ஜீவிதங் இச்ச²ஸி, உம்மாத³ந்திமஸ்ஸ தே³ஹீ’தி வதெ³ய்யாஸீ’’தி ஏவங் தங் உக்³க³ண்ஹாபெத்வா உய்யோஜேஸி.
Atha te amaccā abhipārakassapi ārocayiṃsu – ‘‘sāmi rājā, nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto tumhākaṃ gharadvāraṃ patvā nivattitvā pāsādaṃ abhiruhī’’ti. So attano gehaṃ gantvā ummādantiṃ āmantetvā ‘‘bhadde, kacci rañño attānaṃ dassesī’’ti pucchi. ‘‘Sāmi, eko mahodaro mahādāṭhiko rathe ṭhatvā āgato puriso atthi, ahaṃ taṃ rājā vā arājā vāti na jānāmi, eko issaroti pana vutte vātapāne ṭhatvā pupphāni khipiṃ, so tāvadeva nivattitvā gato’’ti. So taṃ sutvā ‘‘nāsitomhi tayā’’ti punadivase pātova rājanivesanaṃ āruyha sirigabbhadvāre ṭhatvā rañño ummādantiṃ nissāya vippalāpaṃ sutvā ‘‘ayaṃ ummādantiyā paṭibaddhacitto jāto, taṃ alabhanto marissati, rañño ca mama ca aguṇaṃ mocetvā imassa mayā jīvitaṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti attano nivesanaṃ gantvā ekaṃ daḷhamantaṃ upaṭṭhākaṃ pakkosāpetvā, ‘‘tāta, asukaṭṭhāne susiracetiyarukkho atthi, tvaṃ kañci ajānāpetvā atthaṅgate sūriye tattha gantvā antorukkhe nisīda, ahaṃ tattha balikammaṃ karonto taṃ ṭhānaṃ patvā devatā namassanto, ‘sāmi devarāja, amhākaṃ rājā nagaramhi chaṇe vattamāne akīḷitvā sirigabbhaṃ pavisitvā vippalapantova nipanno, mayaṃ tattha kāraṇaṃ na jānāma, rājā devatānaṃ bahūpakāro, anusaṃvaccharaṃ sahassaṃ vissajjetvā balikammaṃ karoti, idaṃ nāma nissāya rājā vippalapatīti ācikkhatha, rañño no jīvitadānaṃ dethā’ti yācissāmi, tvaṃ tasmiṃ khaṇe saddaṃ parivattitvā, ‘senāpati, tumhākaṃ rañño byādhi nāma natthi, so pana tava bhariyāya ummādantiyā paṭibaddhacitto. Sace naṃ labhissati, jīvissati, no ce, marissati. Sace tassa jīvitaṃ icchasi, ummādantimassa dehī’ti vadeyyāsī’’ti evaṃ taṃ uggaṇhāpetvā uyyojesi.
ஸோ க³ந்த்வா தஸ்மிங் ருக்கே² நிஸீதி³த்வா புனதி³வஸே ஸேனாபதினா அமச்சக³ணபரிவுதேன தங் டா²னங் க³ந்த்வா யாசிதோ ததா² அபா⁴ஸி. ஸேனாபதி ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா தே³வதங் வந்தி³த்வா அமச்சே ஜானாபெத்வா நக³ரங் பவிஸித்வா ராஜனிவேஸனங் ஆருய்ஹ ஸிரிக³ப்³ப⁴த்³வாரங் ஆகோடேஸி. ராஜா ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா ‘‘கோ ஏஸோ’’தி புச்சி². அஹங், தே³வ, அபி⁴பாரகோதி. அத²ஸ்ஸ ராஜா த்³வாரங் விவரி. ஸோ பவிஸித்வா ராஜானங் வந்தி³த்வா கா³த²மாஹ –
So gantvā tasmiṃ rukkhe nisīditvā punadivase senāpatinā amaccagaṇaparivutena taṃ ṭhānaṃ gantvā yācito tathā abhāsi. Senāpati ‘‘sādhū’’ti vatvā devataṃ vanditvā amacce jānāpetvā nagaraṃ pavisitvā rājanivesanaṃ āruyha sirigabbhadvāraṃ ākoṭesi. Rājā satiṃ upaṭṭhapetvā ‘‘ko eso’’ti pucchi. Ahaṃ, deva, abhipārakoti. Athassa rājā dvāraṃ vivari. So pavisitvā rājānaṃ vanditvā gāthamāha –
71.
71.
‘‘பூ⁴தானி மே பூ⁴தபதீ நமஸ்ஸதோ, ஆக³ம்ம யக்கோ² இத³மேதத³ப்³ரவி;
‘‘Bhūtāni me bhūtapatī namassato, āgamma yakkho idametadabravi;
ரஞ்ஞோ மனோ உம்மத³ந்த்யா நிவிட்டோ², த³தா³மி தே தங் பரிசாரயஸ்ஸூ’’தி.
Rañño mano ummadantyā niviṭṭho, dadāmi te taṃ paricārayassū’’ti.
தத்த² நமஸ்ஸதோதி தும்ஹாகங் விப்பலாபகாரணஜானநத்த²ங் ப³லிகம்மங் கத்வா நமஸ்ஸந்தஸ்ஸ. தந்தி அஹங் தங் உம்மாத³ந்திங் தும்ஹாகங் பரிசாரிகங் கத்வா த³தா³மீதி.
Tattha namassatoti tumhākaṃ vippalāpakāraṇajānanatthaṃ balikammaṃ katvā namassantassa. Tanti ahaṃ taṃ ummādantiṃ tumhākaṃ paricārikaṃ katvā dadāmīti.
அத² நங் ராஜா, ‘‘ஸம்ம அபி⁴பாரக, மம உம்மாத³ந்தியா படிப³த்³த⁴சித்ததாய விப்பலபிதபா⁴வங் யக்கா²பி ஜானந்தீ’’தி புச்சி². ஆம, தே³வாதி. ஸோ ‘‘ஸப்³ப³லோகேன கிர மே லாமகபா⁴வோ ஞாதோ’’தி லஜ்ஜித⁴ம்மே பதிட்டா²ய அனந்தரங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ rājā, ‘‘samma abhipāraka, mama ummādantiyā paṭibaddhacittatāya vippalapitabhāvaṃ yakkhāpi jānantī’’ti pucchi. Āma, devāti. So ‘‘sabbalokena kira me lāmakabhāvo ñāto’’ti lajjidhamme patiṭṭhāya anantaraṃ gāthamāha –
72.
72.
‘‘புஞ்ஞா ச த⁴ங்ஸே அமரோ ந சம்ஹி, ஜனோ ச மே பாபமித³ஞ்ச ஜஞ்ஞா;
‘‘Puññā ca dhaṃse amaro na camhi, jano ca me pāpamidañca jaññā;
பு⁴ஸோ ச த்யஸ்ஸ மனஸோ விகா⁴தோ, த³த்வா பியங் உம்மத³ந்திங் அத³ட்டா²’’தி.
Bhuso ca tyassa manaso vighāto, datvā piyaṃ ummadantiṃ adaṭṭhā’’ti.
தத்த² த⁴ங்ஸேதி, ஸம்ம அபி⁴பாரக, அஹங் தாய ஸத்³தி⁴ங் கிலேஸவஸேன பரிசாரெந்தோ புஞ்ஞதோ ச த⁴ங்ஸெய்யங், தாய ஸத்³தி⁴ங் பரிசாரிதமத்தேன அமரோ ச ந ஹோமி, மஹாஜனோ ச மே இமங் லாமகபா⁴வங் ஜானெய்ய, ததோ ‘‘அயுத்தங் ரஞ்ஞா கத’’ந்தி க³ரஹெய்ய, தஞ்ச மம த³த்வா பச்சா² பியப⁴ரியங் அத³ட்டா² தவ மனஸோ விகா⁴தோ சஸ்ஸாதி அத்தோ².
Tattha dhaṃseti, samma abhipāraka, ahaṃ tāya saddhiṃ kilesavasena paricārento puññato ca dhaṃseyyaṃ, tāya saddhiṃ paricāritamattena amaro ca na homi, mahājano ca me imaṃ lāmakabhāvaṃ jāneyya, tato ‘‘ayuttaṃ raññā kata’’nti garaheyya, tañca mama datvā pacchā piyabhariyaṃ adaṭṭhā tava manaso vighāto cassāti attho.
ஸேஸா உபி⁴ன்னம்பி வசனபடிவசனகா³தா² ஹொந்தி –
Sesā ubhinnampi vacanapaṭivacanagāthā honti –
73.
73.
‘‘ஜனிந்த³ நாஞ்ஞத்ர தயா மயா வா, ஸப்³பா³பி கம்மஸ்ஸ கதஸ்ஸ ஜஞ்ஞா;
‘‘Janinda nāññatra tayā mayā vā, sabbāpi kammassa katassa jaññā;