News / Mapamond |
Un continent pierdut a fost găsit ascuns sub Mauritius
Oamenii de ştiinţă au confirmat existenţa unui "continent pierdut" sub insula Mauritius din Oceanul Indian, un rest din destrămarea supercontinentului Gondwana, proces care a început în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani.
Bucata de crustă, care a fost acoperită ulterior de lavă în timpul erupţiilor vulcanice de pe insulă, pare a fi o bucată mică de continent vechi, care s-a rupt din insula Madagascar atunci când Africa, India, Australia şi Antarctica s-au separat şi au format Oceanul Indian.
Prin studierea zirconiului găsit în roci aruncate în timpul erupţiilor vulcanice, prof. dr. Ashwal şi colegii săi de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud au descoperit că rămăşițele acestui mineral erau mult prea vechi ca să aparţină insulei Mauritius.
"Pământul este format din două părţi - continente, care sunt vechi, şi oceane, care sunt tinere. Pe continente sunt roci vechi de peste patru miliarde de ani, dar nu se găseşte nimic de genul acesta în oceane. Aici se formează roci noi", a spus prof. Ashwal.
Mauritius este o insulă şi nu există pe ea nici o piatră mai veche de nouă milioane de ani. Cu toate acestea, prin studierea rocilor de pe insulă, s-a găsit zirconiu, care are trei miliarde de ani.
Zirconiul este un mineral care se găseşte, în principal, în granitul de pe continente. Conţine urme de uraniu, toriu şi plumb şi poate supravieţui procesului geologic foarte bine. Păstrează astfel o bogată înregistrare de procese geologice şi poate fi datat foarte precis.
Faptul că s-a găsit zirconiu de această vârstă dovedeşte că există materiale din crusta terestră mult mai vechi sub Mauritius, care nu ar putea avea originea decât dintr-un continent.
Cercetătorii sugerează că există mai multe bucăţi de diferite dimensiuni ale "continentului nedescoperit", numite colectiv "Mauritia", răspândite în Oceanul Indian, rămase de la destrămarea Gondwanei.
Această separare nu a implicat o simplă divizare a vechiului super-continent Gondwana, ci mai degrabă o fragmentare complexă, care a lăsat bucăţi de crustă continentală de dimensiuni variabile în voia valurilor din Oceanul Indian în formare.