Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Un continent pierdut a fost găsit ascuns sub Mauritius

    Oamenii de ştiinţă au confirmat existenţa unui "continent pierdut" sub insula Mauritius din Oceanul Indian, un rest din destrămarea supercontinentului Gondwana, proces care a început în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani.



    Continentele Laurasia şi Gondwana, Triasic, acum 200 milioane de ani.


    Bucata de crustă, care a fost acoperită ulterior de lavă în timpul erupţiilor vulcanice de pe insulă, pare a fi o bucată mică de continent vechi, care s-a rupt din insula Madagascar atunci când Africa, India, Australia şi Antarctica s-au separat şi au format Oceanul Indian.

    Prin studierea zirconiului găsit în roci aruncate în timpul erupţiilor vulcanice, prof. dr. Ashwal şi colegii săi de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud au descoperit că rămăşițele acestui mineral erau mult prea vechi ca să aparţină insulei Mauritius.

    "Pământul este format din două părţi - continente, care sunt vechi, şi oceane, care sunt tinere. Pe continente sunt roci vechi de peste patru miliarde de ani, dar nu se găseşte nimic de genul acesta în oceane. Aici se formează roci noi", a spus prof. Ashwal.

    Mauritius este o insulă şi nu există pe ea nici o piatră mai veche de nouă milioane de ani. Cu toate acestea, prin studierea rocilor de pe insulă, s-a găsit zirconiu, care are trei miliarde de ani.

    Zirconiul este un mineral care se găseşte, în principal, în granitul de pe continente. Conţine urme de uraniu, toriu şi plumb şi poate supravieţui procesului geologic foarte bine. Păstrează astfel o bogată înregistrare de procese geologice şi poate fi datat foarte precis.

    Faptul că s-a găsit zirconiu de această vârstă dovedeşte că există materiale din crusta terestră mult mai vechi sub Mauritius, care nu ar putea avea originea decât dintr-un continent.

    Cercetătorii sugerează că există mai multe bucăţi de diferite dimensiuni ale "continentului nedescoperit", numite colectiv "Mauritia", răspândite în Oceanul Indian, rămase de la destrămarea Gondwanei.

    Această separare nu a implicat o simplă divizare a vechiului super-continent Gondwana, ci mai degrabă o fragmentare complexă, care a lăsat bucăţi de crustă continentală de dimensiuni variabile în voia valurilor din Oceanul Indian în formare.

    7 FEBRUARIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din istoria sistemului nostru solar a lăsat urme în Suedia. Craterele studiate în centrul Suediei arată că doi asteroizi gemeni au lovit Pământul în urmă cu 458 milioane ani.
    Institutul Niels Bohr a realizat un nou studiu concluzionând că există riscul ca mările din jurul Scandinaviei, Angliei, Olandei şi nordului Germaniei să crească cu 1,6 metri în acest secol, mult mai mult decât media globală.
    Antarctica a fost acoperită cu întinse păduri în Triasic, distruse probabil de inundaţii catastrofale.
    Posibilităţile "plauzibile" ale existenţei tigrului tasmanian in nordul provinciei australiene Queensland au determinat oamenii de ştiinţă să înceapă o căutare a speciei despre care se credea că a dispărut cu mai mult de 80 de ani în urmă.
    O pădure veche de mii de ani a fost descoperită de scufundătorii de la Sea Search sub apele mării, în largul coastelor din Norfolk, Marea Britanie.
    Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology şi de la China Earthquake Administration au descoperit un canion vechi, adânc îngropat sub râul Yarlung, în partea de sud a Tibetului.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact