Sănătate

    Un hormon permite bacteriilor intestinale să vorbească cu creierul

    Există dovezi care leagă funcţionarea creierului de bacteriile intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister.



    Escherichia coli, o bacterie prezentă în microbiomul uman. Foto: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH (DP)


    O echipă de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, a descoperit un canal de comunicare între bacteriile intestinului şi creier şi funcţionarea acestei căi ar putea contribui în cele din urmă la explicarea modului în care se dezvoltă autismul.

    Cortizolul, numit adesea "hormonul de stres", ar putea acţiona ca mesager al substanţelor chimice din cap. Aceste substanţe chimice, numite metaboliţi ai creierului sau neurometaboliţi, sunt esenţiale pentru a ajuta creierul să funcţioneze şi să crească.

    Schimbările în neurometaboliţi în timpul copilăriei pot avea efecte profunde asupra dezvoltării creierului şi este posibil ca microbiomul, sau colecţia de bacterii, ciuperci şi virusuri care trăiesc în intestin, să joace un rol în acest proces.

    Pentru a examina eventualele asociaţii între bacteriile intestinului şi compuşii din sânge şi creier, s-au studiat 24 de purcei de o lună care prezintă similitudini puternice cu sugarii umani în ceea ce priveşte intestinul şi dezvoltarea creierului.

    Analiza a dat naştere unor legături. Genurile Bacteroides şi Clostridium au prezis concentraţii mai mari ale unei substanţe chimice din creier numite myo-inozitol, în timp ce Butyricimonas a prezis concentraţia de n-acetillaspartat (NAA).

    Bacteroides a prezis, de asemenea, niveluri mai ridicate de creatină, dar o prezenţă abundentă de bacterii Ruminococcus a fost asociată cu concentraţii mai scăzute de NAA.

    Acest lucru este important, deoarece în timp ce aceşti compuşi sunt implicaţi într-o serie de procese chimice legate de metabolism, au fost identificaţi anterior ca un factor semnificativ în cercetarea autismului.

    Aceşti metaboliţi ai creierului au fost găsiţi în stări modificate la persoanele diagnosticate cu tulburări de spectru autism (ASD), dar nici un studiu anterior nu a identificat legături specifice între genele bacteriene şi aceşti metaboliţi.

    Examinarea legăturii dintre bacteria Ruminococcus şi molecula NAA în special, a dus la descoperirea că cortizolul influenţează indirect şi permite relaţia.

    Bacteria foloseşte hormonul pentru a comunica şi a face schimbări în creier, cel puţin în ceea ce priveşte metabolitul NAA.

    Acest tip de cale poate contribui în cele din urmă la explicarea modului în care bacteriile au fost asociate cu un număr de afecţiuni, inclusiv cu accidentele vasculare cerebrale, boala Parkinson, sindromul intestinului iritabil, sindromul oboselii cronice şi multe altele, inclusiv autismul, pe care cercetătorii l-au bănuit legat de bacterii.

    9 SEPTEMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii britanici consideră că proprietăţile antibacteriene ale extrasului din ceapa persană ar putea creşte efectele tratamentului antibiotic existent în cazurile de tuberculoză.
    Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.
    O dietă cu un conţinut foarte scăzut de calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, din Statele Unite.
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Leuven, Belgia, în colaborare cu echipa de la Universitatea Liberă din Bruxelles au descoperit originea celulară a melanomului, o formă mortală de cancer de piele.
    Cercetatori de la University College London au studiat si descris pentru prima data mecanismul prin care celulele se grupeaza si se deplaseaza prin corp, mecanism numit 'chase and run'. Studiul se concentreaza asupra procesului care apare atunci cand celulele canceroase interactioneaza cu celulele sanatoase, cu scopul de a migra in corp, la aparitia metastazei.
    Un studiu realizat la Institute of Neuroscience and Medicine in Julich, Germania, sugerează că un compus găsit în turmeric, componenta care dă culoarea galbenă cunoscutului condiment curry, ar putea încuraja dezvoltarea celulelor nervoase considerate a fi parte din kitul de reparare a creierului.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact