Sănătate |
Un hormon protejează creierul copiilor născuţi prematur
O echipă de la Spitalul Universitar din Geneva a descoperit că hormonul Eritropoietina (EPO) ar putea preveni leziunile cerebrale la copiii născuţi prematur.
Studiul s-a făcut pe aproape 500 de copii născuţi între 26 şi 31 săptămâni în Elveția.
Scanările cerebrale arată că EPO, utilizat în mod ilegal de către sportivi pentru a creşte performanţele, poate ajuta sugarii atunci când este administrat după naştere. Această eritropoetină este un hormon ce stimulează producţia de celule roşii din sânge.
EPO este utilizată deja pentru a trata boli, cum ar fi anemia, unde există mai puţine celule roşii în sânge decât de obicei. Acesta poate fi, de asemenea, administrat la prematuri pentru a reduce nevoia de transfuzii de sânge.
În cadrul studiului elveţian, s-a găsit că nou-născuţii prematur au avut un risc redus de leziuni cerebrale, atunci când le-au fost administrate trei doze de EPO la scurt timp după naştere.
Bebeluşii care au primit EPO au avut rate mai mici de leziune a creierului, atât în ceea ce priveşte materia albă (22%, comparativ cu 36% în grupul de control), cât şi în ceea ce priveşte materia cenuşie (7% versus 19%).
Totuşi, autorii studiului nu recomandă includerea imediată a acestui tratament în practica de rutină, considerând că este nevoie de studii mai ample ale hormonului, care este dat deja la unii copii pentru a trata anemia, pentru a vedea dacă acesta poate ajuta într-adevăr la protejarea mai bună a creierului la copiii prematuri, în săptămânile critice de după naştere.
Orice tratament care poate reduce problemele pe termen lung la copiii prematuri merită să fie verificat, chiar dacă majoritatea copiilor prematuri nu prezintă leziuni cerebrale semnificative.