Știință

    Un liliac nu uita niciodata


    Liliecii se misca foarte rapid si sistemul lor de navigare nu le permite sa obtina date suficiente in timp util. Aceasta a dus la ipoteza ca ei folosesc harti memorate.



    Liliac "Eptesicus fuscus". Foto: National Park Service, Statele Unite.
    Pentru a verifica aceasta ipoteza, cercetatori de la Brown University, USA, au facut un studiu, ce a aparut online in The Journal of Experimental Biology.

    Pentru un liliac care trebuie sa zboare ca sa se hraneasca sau sa zboare "acasa" sa se culce, viata nu e asa simpla pe cat pare. Cei mai multi lilieci au vederea slaba si utilizeaza ecolocatia pentru a naviga; trimit apeluri si apoi interpreteaza ecourile ca imagini, aspecte posibile ale lumii inconjuratoare.

    Un liliac actualizeaza imaginea sa asupra lumii inconjuratoare de 5 pana la 20 de ori pe secunda in timpul zborului normal. Ecolocatia ii da posibilitatea sa vada pana la 5 m iar viteza lor de zbor este de 3 m/s. Aceasta inseamna ca obtine doar cateva imagini de la o regiune din spatiu, inainte de a o lasa in urma. Cum liliecii nu planeaza pentru a se orienta, este probabil ca ei sa aibe o harta interna deosebit de performanta ce le permite sa se deplaseze rapid si sa faca manevre.

    Cercetatorii au apelat la liliacul mare, maro, Eptesicus fuscus.

    Pe o perioada de sase zile, sase lilieci au fost eliberati din acelasi loc intr-o camera intunecata in care existau lanturi agatate de tavan in dezordine, in locatii diferite. Echipa de cercetatori a cartografiat deplasarea liliecilor cand au zburat in aceasta cursa cu obstacole, folosind microfoane foarte sensibile montate in pereti. Cu aceste microfoane ei au preluat apelurile de ecolocatie lansate de lilieci si au stabilit locul in care se afla fiecare.

    Dupa doua zile, cei mai multi lilieci au inceput sa adopte trasee stereotipe, dar unice, de zbor. Liliecii pareau ca au invatat cum sa zboare pe un traseu lin prin campul de obstacole, fara sa fie nevoie sa faca rotatii sau alte schimbari bruste de directie.

    Apoi liliecii au fost eliberati din alt punct din camera, dar au revenit destul de repede la traiectoriile lor stabilite anterior. Dupa o pauza de o luna, liliecii au fost adusi din nou in camera si ei au zburat dupa traiectoriile lor folosite si inainte, ca si cand nu trecuse nici un moment de cand zburasera pe acolo.

    Harta astfel memorata probabil ii ajuta sa acorde mai mult timp cautarii hranei, facand din navigatie un proces de fundal. Harta ii ajuta si atunci cand apar schimbari in mediu. Cand cercetatorii au schimbat pozitia lanturilor, liliecii au conceput un nou traiect de zbor, mult mai repede decat la inceputul experimentului.

    GH. MANOIU | 27 APRILIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Harta codului genetic al caracatiţei, realizată pentru prima dată de cercetători, a dezvăluit o creatură atât de ciudata că ar putea fi un "extraterestru".
    O descoperire uimitoare ar putea rescrie manualele, după ce paleontologii au găsit accidental sânge şi ţesuturi moi conservate în fosile de dinozaur. Dacă se dovedeşte a fi adevărat, ştiinţa aşteaptă răspunsul la vechi întrebări, inclusiv dacă putem învia dinozaurii.
    Cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie şi de la Universitatea Carlos III din Madrid, Spania, au constatat că pânzele construite de păienjeni transmit informaţii pe diferite frecvenţe.
    Un studiu realizat de psihologii de la Universitatea de Stat din New York stabileşte o corelaţie între durata căscatului şi numărul de neuroni.
    Oamenii de ştiinţă au confirmat existenţa unui "continent pierdut" sub insula Mauritius din Oceanul Indian, un rest din destrămarea supercontinentului Gondwana, proces care a început în urmă cu aproximativ 200 milioane de ani.
    Contrar părerilor de până acum se pare că, coţofenele nu sunt atrase de obiectele strălucitoare şi nu fură în mod obişnuit lucruri mici, cum ar fi bijuterii, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact