Mapamond

    Un mare cataclism cosmic a lăsat urme în Suedia

    Una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din istoria sistemului nostru solar a lăsat urme în Suedia. Craterele studiate în centrul Suediei arată că doi asteroizi gemeni au lovit Pământul în urmă cu 458 milioane ani.



    Asteroid (concepţie artistică).


    Impactul neobişnuit a avut loc acum aproximativ 458 milioane ani, ca urmare a unei coliziuni puternice în centura de asteroizi, produsă cu aproximativ 12 milioane de ani mai devreme.

    Un asteroid cu un diametru de 200 kilometri s-a spart în centura de asteroizi, ca urmare a unui impact şi a împrăştiat în spaţiu bucăţi de rocă. Evenimentul a fost unul dintre cele mai mari dezastre cosmice din sistemul solar. O ploaie de astfel de bucăţi au traversat mai târziu orbita Pământului şi două dintre ele s-au prăbuşit in marea ce acoperea ceea ce este acum Scandinavia.

    Odată cu ridicarea scoarţei Pământului, semne ale acestui eveniment au ajuns în centrul Suediei, generând craterul Lockne cu un diametru de 7,5 km situat la 20 km sud de oraşul Oestersund şi un crater cu diametrul de 700 metri din apropierea localităţii Malingen. Ele sunt situate la doar 16 km unul de celălalt, ceea ce arată că au fost făcute de un dublet. NASA a declarat că aproape 15 la sută din totalul asteroizilor călătoresc câte doi.

    Cercetătorii de la Centre for Astrobiology din Madrid, Spania, au cartografiat un inel de resturi aruncate de impact, care au aterizat la zeci de kilometri distanţă de craterul interior. Impactul Lockne a fost creat de un obiect cu un diametru de 600 metri, în timp ce Malingen, de unul de aproximativ 150 metri.

    Dublul impact a făcut parte dintr-un "duş" de meteoriţi ce au lovit atunci Pământul, cu consecinţe dramatice pentru climă şi ecosisteme, provocând, probabil, evenimentul numit Marea Biodiversificare din Ordovician.

    2 NOIEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Institutul Niels Bohr a realizat un nou studiu concluzionând că există riscul ca mările din jurul Scandinaviei, Angliei, Olandei şi nordului Germaniei să crească cu 1,6 metri în acest secol, mult mai mult decât media globală.
    Antarctica a fost acoperită cu întinse păduri în Triasic, distruse probabil de inundaţii catastrofale.
    Posibilităţile "plauzibile" ale existenţei tigrului tasmanian in nordul provinciei australiene Queensland au determinat oamenii de ştiinţă să înceapă o căutare a speciei despre care se credea că a dispărut cu mai mult de 80 de ani în urmă.
    O pădure veche de mii de ani a fost descoperită de scufundătorii de la Sea Search sub apele mării, în largul coastelor din Norfolk, Marea Britanie.
    Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology şi de la China Earthquake Administration au descoperit un canion vechi, adânc îngropat sub râul Yarlung, în partea de sud a Tibetului.
    Numărul tigrilor aflaţi în libertate (specie protejată) scade de la an la an. Numai India a pierdut 63 de tigri în cursul anului 2013. Primul tigru pierdut în 2013 a fost în ianuarie în pădurile din Brahmapuri şi a fost un caz de braconaj, iar ultimul caz a fost raportat în decembrie şi este în curs de investigare.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact