O lume a cunoașterii
    Sănătate / Vitamine și minerale

    Un nivel scăzut de vitamina D creşte riscul de demenţă


    Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Exeter Medical School sugerează că persoanele mai in vârstă care au un deficit sever de vitamina D au un risc crescut de a dezvolta demenţă.


    Echipa de cercetători a urmărit 1658 adulţi cu vârsta de 65 ani şi peste, timp de şase ani. Nici unul dintre subiecţi nu prezenta la începutul studiului semne de demenţă, boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral.

    La sfârşitul studiului, 1169 dintre subiecţi aveau un nivel bun de vitamina D şi au avut o rată de unu la 10 de a dezvolta demenţă. Şaptezeci au prezentat deficiente grave de vitamina D şi au avut o rată de de unul din cinci risc de demenţă. 171 de participanţi au dezvoltat demenţa şi 102 au avut boala Alzheimer. Această legătură rezultată între vitamina D şi riscul de demenţă este de două ori mai mare decât cel anticipat de cercetători.

    Studiul a constatat că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D au avut cu 53 la sută mai mare riscul de a dezvolta demenţa şi cei care au avut un deficit major au avut un risc crescut cu 125 la sută, comparativ cu participanţii cu niveluri normale de vitamina D.

    Rezultate similare au fost înregistrate pentru boala Alzheimer. Cei care au prezentat un deficit moderat au avut cu 69 la sută mai multe şanse de a dezvolta acest tip de demenţă, iar riscul a crescut la 122 la sută pentru cei cu deficit major.

    Rezultatele au rămas aceleaşi după ce cercetătorii au ajustat calculele tinând seama de alţi factori care ar putea afecta riscul de demenţă, cum ar fi educaţia, fumatul şi consumul de alcool.

    Vitamina D provine din alimente, cum ar fi uleiul de peşte, din suplimente şi prin expunerea pielii la lumina Soarelui.

    Cu toate acestea, pielea persoanelor în vârstă poate fi mai puţin eficientă la conversia luminii solare în vitamina D, ceea ce le face mai susceptibile de a fi deficitare şi ar cere să se sprijine şi pe alte surse.

    Există o posibilitate ca un alt factor necunoscut să determine pe cineva să aiba atât demenţă cât şi un nivel scăzut de vitamina D. Dacă acesta ar fi cazul, utilizarea suplimentelor sau expunerea la soare pentru a ridica nivelul de vitamina D ar putea să nu aibe nici un efect asupra dezvoltării de demenţă sau boală Alzheimer.

    Experţii spun că este încă prea devreme pentru a recomanda persoanelor în vârstă vitamina D ca tratament preventiv. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a stabili dacă consumul de vitamina D, alimente bogate, cum ar fi uleiul de peşte, sau administrarea de suplimente de vitamina D, ar putea întârzia sau chiar împiedica debutul bolii Alzheimer şi demenţei.

    GH. MĂNOIU | 8 AUGUST 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu genetic important realizat la Universitatea McGill, Canada, a confirmat o legătură între nivelul scăzut de vitamina D şi un risc mai mare de scleroză multiplă, o constatare care ar putea conduce la un tratament mai bun şi la o terapie de prevenire.
    Vitamina D nu poate fi metabolizată fără suficiente niveluri de magneziu, ceea ce înseamnă că vitamina D rămâne stocată şi inactivă, potrivit unui nou studiu efectuat la Lake Erie College of Osteopathic Medicine, Statele Unite.
    Un recent studiu realizat la Albert Einstein College of Medicine din New York, Statele Unite, a constatat că medicamentele anti-tuberculoză distrug mai multe bacterii dacă se adaugă şi un supliment de vitamina C.
    Suplimentele antioxidante cu vitamina E și seleniu, luate în monoterapie sau în asociere, nu au împiedicat demenţa la unii bărbaţi mai în vârstă, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite.
    Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Leeds Teaching Hospitals din Marea Britanie, sugerează că suplimentele de vitamina D pot ajuta persoanele cu probleme cardiace.
    Persoanele care au luat o singură pastilă de vitamină de două ori pe zi, au redus riscul celor mai frecvente două forme de cancer de piele cu aproape un sfert, afirmă cercetătorii de la Dermatology University of Sydney.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact