Ediţia în limba română
    News / Tehnologie

    Un nou dispozitiv de stocare scrie informaţiile atom cu atom

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, au dezvoltat o memorie reinscriptibilă care stochează informaţii în poziţiile individuale ale atomilor de clor pe suprafaţă de cupru. Densitatea de stocare a informaţiei este de două până la trei ori mai mare decât la hard disk-urile curente sau la tehnologia flash.



    Schema unui microscop de scanare cu efect tunel.


    Echipa de cercetători a ajuns la o densitate de 500 terabiţi pe 6,5 cm pătraţi. Teoretic, această densitate de stocare ar permite tuturor cărţilor create vreodată de om să fie scrise pe un singur timbru poştal. Sau, întregul conţinut al Bibliotecii Congresului SUA ar putea fi stocat într-un cub de 0,1mm lăţime.

    Cercetătorii au folosit un microscop de scanare cu efect tunel (STM), care le-a permis să poziţioneze atomii pe suprafaţă unul câte unul. Fiecare bit a constat din două poziţii pe suprafaţa de atomi de cupru, şi un atom de clor care putea aluneca înainte şi înapoi, între cele două poziţii.

    Totuşi, în ciuda viitorului promiţător, abordarea nu este încă pregătită pentru lumea reală. Stabilitatea stocării informaţiilor a putut fi demonstrată numai la o temperatură de -196°C, iar viteza procesului de scriere şi citire este lentă, la nivel de minute.

    14 AUGUST 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Hiroshima lucrează la un mini-calculator care poate fi ţinut pe ureche, ca o cască şi care poate fi controlat prin mişcările musculaturii feţei, un clipit al ochilor sau o mişcare a limbii. Ei speră să ajungă la comercializarea dispozitivului la sfârşitul lui 2015.
    Un colectiv de cercetători de la ETH Zurich, Elveţia, au creat un nou tip de material, numit aerogel, asemănător unei spume de aur, dar de o mie de ori mai uşor decât aurul masiv.
    Ouăle crude și produsele din ouă pot transporta Salmonella și pot provoca boli și focare de origine alimentară și chiar deces, în anumite circumstanțe. O soluție simplă la agenții patogeni de origine alimentară din ouă ar fi pasteurizarea tuturor ouălor crude înainte de a fi consumate.
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact