Sănătate |
Un nou tratament pentru cancerul avansat de vezică urinară
Oamenii de ştiinţă de la London's Barts Cancer Institute al Queen Mary University au făcut o descoperire inovatoare în dezvoltarea unui nou tratament pentru cancerul avansat al vezicii urinare, pentru tratamentul căruia nu au existat progrese în ultimii 30 de ani.
Studiul a analizat un anticorp care blochează o proteină ce ajută celulele canceroase să se sustragă sistemului imunitar. Într-o primă fază, 68 de pacienţi aflaţi într-o fază de cancer avansat, care nu au răspuns la tratamentele standard, cum ar fi chimioterapia, au primit acest anticorp.
După şase săptămâni de tratament, 43 la sută dintre pacienţi au prezentat o diminuare a tumorii. Procentul a crescut la 52 la sută după 12 săptămâni, iar la doi dintre pacienţi (reprezentînd 7 la sută dintre pacienţii aflaţi în studiu) imagistica radiologică nu a mai găsit cancer după aplicarea tratamentului.
Este nevoie acum de studii mai ample pentru a confirma rezultatele.
Cancerul vezicii urinare este depistat de obicei târziu, când este deja extins la alte părţi ale corpului, fapt ce îl face greu de tratat şi singura opţiune este chimioterapia. Media de supravieţuire după diagnostic este de 12-18 luni, chiar urmând un tratament, motiv pentru care mulţi pacienţi renuntă să urmeze chimioterapia extrem de toxică.