Știință |
Un scorpion este cel mai vechi animal terestru care a trăit pe continentul Gondwana
Un scorpion fosil vechi de 360 milioane de ani, descoperit în rocile din perioada Devonian, în apropiere de Grahamstown, Africa de Sud, este o specie nouă şi este cel mai vechi animal ce a trăit pe pământul vechiului continent Gondwana.
Robert Gess de la Evolutionary Studies Institute, University of the Witwatersrand, Johannesburg este cercetătorul ce a facut această descoperire şi care i-a dat numele de Gondwanascorpio emzantsiensis.
Până acum, cele mai vechi animale terestre din sudul Africii erau considersate insectele de la începutul perioadei Permian.
Viaţa timpurie s-a limitat la ocean, iar procesul de cucerire a uscatului a început în perioada Silurian, acum 420 milioane de ani. Primul val de viaţă care s-a mutat pe uscat a constat din plante, care au crescut treptat în marime şi complexitate pe toată perioada Devonian.
Această colonizare iniţială a fost urmată de animale nevertebrate care se hrăneau cu plante şi resturi de plante. La sfârşitul Silurianului, acum 416 milioane de ani, nevertebratele de pradă, scorpionii şi păienjenii s-au instalat şi ei pe uscat.
În Carbonifer, acum 360 milioane de ani, vertebratele timpurii au părăsit apa şi se hrăneau cu nevertebratele de pe uscat.
În Silurianul târziu şi Devonian, supercontinentul Laurasia din nord a fost separat de Gondwana, care era la Sud, printr-un ocean adânc. Dovezile de colonizare a uscatului s-au găsit până acum numai pe Laurasia şi nu au existat dovezi că şi Gondwana a fost locuită de nevertebrate.
Această descoperire confirmă faptul că şi Gondwana a avut un ecosistem terestru complex în Devonian, ecosistem care avea toate elementele pentru a susţine viaţa vertebratelor care începuseră să apară.
GH. MANOIU | 9 SEPTEMBRIE 2013