Mapamond

    Un super-vulcan a erupt acum 100 milioane de ani în estul Australiei

    Oamenii de ştiinţă australieni de la Curtin University School of Mine cred că un super-vulcan activ acum peste 100 milioane ani, a erupt atât de puternic, încât a aruncat cristale mici peste tot continentul australian.



    Nullarbor Plain.


    Cercetătorii au examinat geologia Câmpiei Nullarbor din sud-vestul Australiei, pentru a studia modul în care partea de sud a ţării a evoluat după separarea de Antarctica.

    Pentru aceasta ei au examinat sedimente şi fosile şi au descoperit cristale de zirconiu, care nu se potriveau cu nimic din ceea ce se ştia că există în Australia de Vest.

    Cu ajutorul amprentei geochimice a cristalelor individuale şi a analizei în profunzime a sedimentelor şi fosilelor, oamenii de ştiinţă au putut să determine că aceste cristale au fost produsul căderii de aer vulcanic, în ciuda faptului că se aflau la 2300 kilometri de sursa lor originală, aflată pe cealaltă parte a ţării.

    Conform cercetătorilor, astfel de super-erupţii care au avut loc în estul Australiei în urmă cu aproximativ 106 milioane de ani, în timpul dezmembrării super-continentului Gondwana, ar fi fost de zeci sau sute de ori mai puternice decât orice astfel de eveniment din istoria documentată a omenirii.

    Aceste erupţii masive nu au fost suficiente pentru a provoca extincţii în masă sau ceva de genul acesta, dar animalele ar fi putut murit masiv ca rezultat al evenimentului.

    24 SEPTEMBRIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Au trecut 75 de ani de când soarecele Jerry si pisica Tom se războiesc pe ecranele din întreaga lume, spre deliciul generaţiilor de copii de toate vârstele.
    Un pensionar brazilian a găsit un pinguin sud-american acoperit cu petrol pe o insulă în largul coastei din Rio de Janeiro.
    Este pentru prima dată în peste 80 de ani de observaţii când monstrul din Loch Ness nu îşi face apariţia. Nessie, aşa cum a fost denumit, se pare că a plecat, sau a murit, după cum declară Gary Campbell însărcinat cu ţinerea registrului de apariţii.
    Insula Niijima, apărută din ocean în noiembrie anul trecut la o mie de kilometri sud de Tokyo, continuă să crească. Aceasta, care era în primele zile într-o formă aproximativ ovală, a ajuns să se unească cu insula nelocuită Nishinoshima, situata la 500 metri.
    O echipă interdisciplinară de cercetători spanioli, utilizând camere cu infraroşu, scanere 3D şi radare ce penetrează prin sol, a verificat cinci zone ale bisericii din Convento de las Monjas Trinitarias Descalzas din Madrid în căutarea rămăşiţelor celebrului scriitor Cervantes.
    Cercetătorii care lucrează pentru a descoperi rămăşiţele lui Miguel de Cervantes cred că au găsit în cele din urmă scheletul lui.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact