Mapamond |
Un super-vulcan a erupt acum 100 milioane de ani în estul Australiei
Oamenii de ştiinţă australieni de la Curtin University School of Mine cred că un super-vulcan activ acum peste 100 milioane ani, a erupt atât de puternic, încât a aruncat cristale mici peste tot continentul australian.
Cercetătorii au examinat geologia Câmpiei Nullarbor din sud-vestul Australiei, pentru a studia modul în care partea de sud a ţării a evoluat după separarea de Antarctica.
Pentru aceasta ei au examinat sedimente şi fosile şi au descoperit cristale de zirconiu, care nu se potriveau cu nimic din ceea ce se ştia că există în Australia de Vest.
Cu ajutorul amprentei geochimice a cristalelor individuale şi a analizei în profunzime a sedimentelor şi fosilelor, oamenii de ştiinţă au putut să determine că aceste cristale au fost produsul căderii de aer vulcanic, în ciuda faptului că se aflau la 2300 kilometri de sursa lor originală, aflată pe cealaltă parte a ţării.
Conform cercetătorilor, astfel de super-erupţii care au avut loc în estul Australiei în urmă cu aproximativ 106 milioane de ani, în timpul dezmembrării super-continentului Gondwana, ar fi fost de zeci sau sute de ori mai puternice decât orice astfel de eveniment din istoria documentată a omenirii.
Aceste erupţii masive nu au fost suficiente pentru a provoca extincţii în masă sau ceva de genul acesta, dar animalele ar fi putut murit masiv ca rezultat al evenimentului.