Sănătate

    Un test de urină ar putea detecta cancerul pancreatic

    Un simplu test de urină, care ar putea detecta cancerul pancreatic mult mai devreme decât în ​​prezent, a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă.


    Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie şi Spania au descoperit în urină semnatura unor proteine prezente doar la persoanele cu boala neoplazică. Această descoperire este o speranţă pentru diagnosticarea pacienţilor mult mai devreme.

    Cancerul pancreatic este de multe ori într-o formă foarte avansată în momentul în care este diagnosticat şi doar 3% dintre pacienţi mai au o speranţă de viaţă de cinci ani după diagnosticare.

    Mai mult de 80% dintre persoanele ce manifestă boala sunt diagnosticate atunci când cancerul s-a răspândit deja, astfel încât acestea nu mai pot înlătura tumoarea printr-o intervenţie chirurgicală.

    Risc mai mare au persoanele cu un istoric familial de cancer, fumătorii, persoanele obeze şi cei peste 50 de ani care sunt nou diagnosticaţi cu diabet zaharat.

    Din 1500 de proteine ​​găsite în probele de urină, trei - LYVE1, REG1A şi TFF1 - au fost observate că sunt la niveluri mult mai mari la pacienţii cu cancer pancreatic, oferind o "semnătură de proteine", care ar putea identifica cea mai comună formă a bolii. Semnătura s-a dovedit a fi, în 90% dintre cazuri, corectă.

    Pacienţii cu pancreatită cronică s-au dovedit a avea niveluri mai mici din aceleaşi trei proteine.

    6 AUGUST 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Specialiştii de la Royal Society for Public Health din Marea Britanie consideră că sfaturile de a mânca mai multe grăsimi sunt iresponsabile şi potenţial mortale.
    Trei decenii de cercetare în Seychelles au arătat că elemente nutritive găsite în peşte, au proprietăţi de a proteja creierul de potenţialele efecte toxice ale produselor chimice.
    Cercetătorii de la Ohio State University au ajuns la concluzia că apigenina, un flavonoid ce se găseşte pătrunjel, ţelină şi ceaiul de muşetel, dar şi în mere, portocale, mentă şi oregano, blochează abilitatea celulelor canceroase de a se feri de moarte.
    O proteină recent descoperită, de cercetătorii de la Universitatea din Rochester, New York, la şobolanii fără blană, ar putea explica capacitatea lor unică de a îndepărta cancerul.
    Cofeina poate întârzia perioada normală de somn cu mai mult de 40 de minute, dacă este consumată cu trei ore înainte de ora de culcare. Ea este mai dăunătoare decât lumina puternică în întreruperea ritmului circadian şi, prin urmare, a somnului.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact