Știință

    Un vulcan ar putea produce un mega-tsunami


    Cercetătorii de la Universitatea din Briston, Marea Britanie, au descoperit că acum 73000 de ani, prăbuşirea vulcanului Fogo din Capul Verde a provocat un mega-tsunami cu o înălţime de 170 metri. Acest tip de tsunami se întâmplă foarte rar, dar ar putea fi catastrofal pentru omenire.



    Vulcanul Fogo.


    Părţile laterale ale unor vulcani oceanici se prăbuşesc uneori. Rocile alunecă şi cad în mare, provocând tsunami. Acum 100000 de ani, un tsunami a inundat insula Hawaii cu valuri de 300 metri înălţime.

    Acest tip de evenimente apocaliptice s-ar putea întâmpla din nou, chiar dacă este imposibil de prezis când şi unde, deoarece există încă mecanisme necunoscute în spatele acestor masive alunecări de teren, cum ar fi comportamentul valurilor generate de alunecarea de roci.

    Fogo este un vulcan cu înălţimea de 2829 metri, care dă în mod regulat semne de activitate şi chiar a erupt la începutul anului 2015.

    6 OCTOMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New Hampshire, din Marea Britanie, au studiat o extincţie a albinelor ce a avut loc acum 65 milioane de ani, concomitent cu dispariţia dinozaurilor şi a multor plante cu flori. Ei au modelat o extincţie în masa în grupul albinelor Xylocopinae sau albine tâmplar, la sfârşitul Cretacicului şi începutul epocii Paleogen, cunoscută ca limita K-T.
    Cercetările Departamentului de Biologie Cognitivă de la Universitatea din Viena arată că, corbii pot rezolva sarcini care necesită atât coordonare cât şi cooperare, abilităţi despre care se credea că le au doar oamenii, cimpanzeii şi elefanţii.
    Oamenii de ştiinţă spanioli au cerut interzicerea medicamentului diclofenac în medicina veterinară, având în vedere efectul său mortal asupra păsărilor necrofage. Diclofenacul este un medicament antiinflamator autorizat în martie 2013 pentru uz veterinar.
    Kiwi, emblema Noii Zeelande, pasărea nocturnă care nu poate zbura, nu este urmaşul pitic al unui strămoş indepărtat, ci al unei păsări ce a migrat din Australia, spun cercetătorii de la Flinders University.
    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    O expediţie internaţională care fora în planşeul Oceanului Indian, pentru a ajunge sub scoarţa Pământului, s-a încheiat fără să-şi atingă ţelul.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact