Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
2. ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
2. Ūnapañcabandhanasikkhāpadavaṇṇanā
609. தேன ஸமயேனாதி ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னஸிக்கா²பத³ங். தத்த² ந யாபேதீதி ஸோ கிர யதி³ அரியஸாவகோ நாப⁴விஸ்ஸா, அஞ்ஞத²த்தம்பி அக³மிஸ்ஸா, ஏவங் தேஹி உப்³பா³ள்ஹோ, ஸோதாபன்னத்தா பன கேவலங் ஸரீரேனேவ ந யாபேதி, தேன வுத்தங் – ‘‘அத்தனாபி ந யாபேதி, புத்ததா³ராபிஸ்ஸ கிலமந்தீ’’தி.
609.Tena samayenāti ūnapañcabandhanasikkhāpadaṃ. Tattha na yāpetīti so kira yadi ariyasāvako nābhavissā, aññathattampi agamissā, evaṃ tehi ubbāḷho, sotāpannattā pana kevalaṃ sarīreneva na yāpeti, tena vuttaṃ – ‘‘attanāpi na yāpeti, puttadārāpissa kilamantī’’ti.
612-3. ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னேனாதி எத்த² ஊனானி பஞ்ச ப³ந்த⁴னானி அஸ்ஸாதி ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னோ, நாஸ்ஸ பஞ்ச ப³ந்த⁴னானி பூரெந்தீதி அத்தோ², தேன ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னேன. இத்த²ம்பூ⁴தஸ்ஸ லக்க²ணே கரணவசனங். தத்த² யஸ்மா அப³ந்த⁴னஸ்ஸாபி பஞ்ச ப³ந்த⁴னானி ந பூரெந்தி, ஸப்³ப³ஸோ நத்தி²தாய, தஸ்மா பத³பா⁴ஜனே ‘‘அப³ந்த⁴னோ வா’’திஆதி³ வுத்தங் . ‘‘ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னேனா’’தி ச வுத்தத்தா யஸ்ஸ பஞ்சப³ந்த⁴னோ பத்தோ ஹோதி, தஸ்ஸ ஸோ அபத்தோ, தஸ்மா அஞ்ஞங் விஞ்ஞாபேதுங் வட்டதி. ப³ந்த⁴னஞ்ச நாமேதங் யஸ்மா ப³ந்த⁴னோகாஸே ஸதி ஹோதி, அஸதி ந ஹோதி, தஸ்மா தஸ்ஸ லக்க²ணங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அப³ந்த⁴னோகாஸோ நாமா’’திஆதி³ வுத்தங்.
612-3.Ūnapañcabandhanenāti ettha ūnāni pañca bandhanāni assāti ūnapañcabandhano, nāssa pañca bandhanāni pūrentīti attho, tena ūnapañcabandhanena. Itthambhūtassa lakkhaṇe karaṇavacanaṃ. Tattha yasmā abandhanassāpi pañca bandhanāni na pūrenti, sabbaso natthitāya, tasmā padabhājane ‘‘abandhano vā’’tiādi vuttaṃ . ‘‘Ūnapañcabandhanenā’’ti ca vuttattā yassa pañcabandhano patto hoti, tassa so apatto, tasmā aññaṃ viññāpetuṃ vaṭṭati. Bandhanañca nāmetaṃ yasmā bandhanokāse sati hoti, asati na hoti, tasmā tassa lakkhaṇaṃ dassetuṃ ‘‘abandhanokāso nāmā’’tiādi vuttaṃ.
த்³வங்கு³லா ராஜி ந ஹோதீதி முக²வட்டிதோ ஹெட்டா² த்³வங்கு³லப்பமாணா ஏகாபி ராஜி ந ஹோதி. யஸ்ஸ த்³வங்கு³லா ராஜி ஹோதீதி யஸ்ஸ பன தாதி³ஸா ஏகா ராஜி ஹோதி, ஸோ தஸ்ஸா ராஜியா ஹெட்டி²மபரியந்தே பத்தவேத⁴கேன விஜ்ஜி²த்வா பசித்வா ஸுத்தரஜ்ஜுக-மகசிரஜ்ஜுகாதீ³ஹி வா திபுஸுத்தகேன வா ப³ந்தி⁴தப்³போ³, தங் ப³ந்த⁴னங் ஆமிஸஸ்ஸ அலக்³க³னத்த²ங் திபுபட்டகேன வா கேனசி ப³த்³த⁴ஸிலேஸேன வா படிச்சா²தே³தப்³ப³ங். ஸோ ச பத்தோ அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³, ஸுகு²மங் வா சி²த்³த³ங் கத்வா ப³ந்தி⁴தப்³போ³. ஸுத்³தே⁴ஹி பன மது⁴ஸித்த²கலாகா²ஸஜ்ஜுலஸாதீ³ஹி ப³ந்தி⁴துங் ந வட்டதி. பா²ணிதங் ஜா²பெத்வா பாஸாணசுண்ணேன ப³ந்தி⁴துங் வட்டதி. முக²வட்டிஸமீபே பன பத்தவேத⁴கேன விஜ்ஜி²யமானோ கபாலஸ்ஸ ப³ஹலத்தா பி⁴ஜ்ஜதி, தஸ்மா ஹெட்டா² விஜ்ஜி²தப்³போ³. யஸ்ஸ பன த்³வே ராஜியோ ஏகாயேவ வா சதுரங்கு³லா, தஸ்ஸ த்³வே ப³ந்த⁴னானி தா³தப்³பா³னி. யஸ்ஸ திஸ்ஸோ ஏகாயேவ வா ச²ளங்கு³லா, தஸ்ஸ தீணி. யஸ்ஸ சதஸ்ஸோ ஏகாயேவ வா அட்ட²ங்கு³லா, தஸ்ஸ சத்தாரி. யஸ்ஸ பஞ்ச ஏகாயேவ வா த³ஸங்கு³லா, ஸோ ப³த்³தோ⁴பி அப³த்³தோ⁴பி அபத்தோயேவ, அஞ்ஞோ விஞ்ஞாபேதப்³போ³. ஏஸ தாவ மத்திகாபத்தே வினிச்ச²யோ.
Dvaṅgulā rāji na hotīti mukhavaṭṭito heṭṭhā dvaṅgulappamāṇā ekāpi rāji na hoti. Yassa dvaṅgulā rāji hotīti yassa pana tādisā ekā rāji hoti, so tassā rājiyā heṭṭhimapariyante pattavedhakena vijjhitvā pacitvā suttarajjuka-makacirajjukādīhi vā tipusuttakena vā bandhitabbo, taṃ bandhanaṃ āmisassa alagganatthaṃ tipupaṭṭakena vā kenaci baddhasilesena vā paṭicchādetabbaṃ. So ca patto adhiṭṭhahitvā paribhuñjitabbo, sukhumaṃ vā chiddaṃ katvā bandhitabbo. Suddhehi pana madhusitthakalākhāsajjulasādīhi bandhituṃ na vaṭṭati. Phāṇitaṃ jhāpetvā pāsāṇacuṇṇena bandhituṃ vaṭṭati. Mukhavaṭṭisamīpe pana pattavedhakena vijjhiyamāno kapālassa bahalattā bhijjati, tasmā heṭṭhā vijjhitabbo. Yassa pana dve rājiyo ekāyeva vā caturaṅgulā, tassa dve bandhanāni dātabbāni. Yassa tisso ekāyeva vā chaḷaṅgulā, tassa tīṇi. Yassa catasso ekāyeva vā aṭṭhaṅgulā, tassa cattāri. Yassa pañca ekāyeva vā dasaṅgulā, so baddhopi abaddhopi apattoyeva, añño viññāpetabbo. Esa tāva mattikāpatte vinicchayo.
அயோபத்தே பன ஸசேபி பஞ்ச வா அதிரேகானி வா சி²த்³தா³னி ஹொந்தி, தானி சே அயசுண்ணேன வா ஆணியா வா லோஹமண்ட³லகேன வா ப³த்³தா⁴னி மட்டா²னி ஹொந்தி, ஸ்வேவ பத்தோ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³, ந அஞ்ஞோ விஞ்ஞாபேதப்³போ³. அத² பன ஏகம்பி சி²த்³த³ங் மஹந்தங் ஹோதி, லோஹமண்ட³லகேன ப³த்³த⁴ம்பி மட்ட²ங் ந ஹோதி, பத்தே ஆமிஸங் லக்³க³தி, அகப்பியோ ஹோதி, அயங் அபத்தோ. அஞ்ஞோ விஞ்ஞாபேதப்³போ³.
Ayopatte pana sacepi pañca vā atirekāni vā chiddāni honti, tāni ce ayacuṇṇena vā āṇiyā vā lohamaṇḍalakena vā baddhāni maṭṭhāni honti, sveva patto paribhuñjitabbo, na añño viññāpetabbo. Atha pana ekampi chiddaṃ mahantaṃ hoti, lohamaṇḍalakena baddhampi maṭṭhaṃ na hoti, patte āmisaṃ laggati, akappiyo hoti, ayaṃ apatto. Añño viññāpetabbo.
615. தே²ரோ வத்தப்³போ³தி பத்தே ஆனிஸங்ஸங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, பத்தோ பமாணயுத்தோ ஸுந்த³ரோ தே²ரானுரூபோ, தங் க³ண்ஹதா²’’தி வத்தப்³போ³. யோ ந க³ண்ஹெய்யாதி அனுகம்பாய ந க³ண்ஹந்தஸ்ஸ து³க்கடங். யோ பன ஸந்துட்டி²யா ‘‘கிங் மே அஞ்ஞேன பத்தேனா’’தி ந க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ அனாபத்தி. பத்தபரியந்தோதி ஏவங் பரிவத்தெத்வா பரியந்தே டி²தபத்தோ.
615.Thero vattabboti patte ānisaṃsaṃ dassetvā ‘‘ayaṃ, bhante, patto pamāṇayutto sundaro therānurūpo, taṃ gaṇhathā’’ti vattabbo. Yo na gaṇheyyāti anukampāya na gaṇhantassa dukkaṭaṃ. Yo pana santuṭṭhiyā ‘‘kiṃ me aññena pattenā’’ti na gaṇhāti, tassa anāpatti. Pattapariyantoti evaṃ parivattetvā pariyante ṭhitapatto.
ந அதே³ஸேதி மஞ்சபீட²ச²த்தனாக³த³ந்தகாதி³கே அதே³ஸே, ந நிக்கி²பிதப்³போ³. யத்த² புரிமங் ஸுந்த³ரங் பத்தங் ட²பேதி, தத்தே²வ ட²பேதப்³போ³. பத்தஸ்ஸ ஹி நிக்கி²பனதே³ஸோ ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ஆதா⁴ரக’’ந்திஆதி³னா நயேன க²ந்த⁴கே வுத்தோயேவ.
Na adeseti mañcapīṭhachattanāgadantakādike adese, na nikkhipitabbo. Yattha purimaṃ sundaraṃ pattaṃ ṭhapeti, tattheva ṭhapetabbo. Pattassa hi nikkhipanadeso ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ādhāraka’’ntiādinā nayena khandhake vuttoyeva.
ந அபோ⁴கே³னாதி யாகு³ரந்த⁴னரஜனபசனாதி³னா அபரிபோ⁴கே³ன ந பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³போ³. அந்தராமக்³கே³ பன ப்³யாதி⁴ம்ஹி உப்பன்னே அஞ்ஞஸ்மிங் பா⁴ஜனே அஸதி மத்திகாய லிம்பெத்வா யாகு³ங் வா பசிதுங் உத³கங் வா தாபேதுங் வட்டதி.
Naabhogenāti yāgurandhanarajanapacanādinā aparibhogena na paribhuñjitabbo. Antarāmagge pana byādhimhi uppanne aññasmiṃ bhājane asati mattikāya limpetvā yāguṃ vā pacituṃ udakaṃ vā tāpetuṃ vaṭṭati.
ந விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³போ³தி அஞ்ஞஸ்ஸ ந தா³தப்³போ³. ஸசே பன ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ வா அந்தேவாஸிகோ வா அஞ்ஞங் வரபத்தங் ட²பெத்வா ‘‘அயங் மய்ஹங் ஸாருப்போ, அயங் தே²ரஸ்ஸா’’தி க³ண்ஹாதி, வட்டதி. அஞ்ஞோ வா தங் க³ஹெத்வா அத்தனோ பத்தங் தே³தி, வட்டதி. ‘‘மய்ஹமேவ பத்தங் ஆஹரா’’தி வத்தப்³ப³கிச்சங் நத்தி².
Na vissajjetabboti aññassa na dātabbo. Sace pana saddhivihāriko vā antevāsiko vā aññaṃ varapattaṃ ṭhapetvā ‘‘ayaṃ mayhaṃ sāruppo, ayaṃ therassā’’ti gaṇhāti, vaṭṭati. Añño vā taṃ gahetvā attano pattaṃ deti, vaṭṭati. ‘‘Mayhameva pattaṃ āharā’’ti vattabbakiccaṃ natthi.
617. பவாரிதானந்தி எத்த² ஸங்க⁴வஸேன பவாரிதட்டா²னே பஞ்சப³ந்த⁴னேனேவ வட்டதி. புக்³க³லவஸேன பவாரிதட்டா²னே ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னேனாபி வட்டதீதி குருந்தி³யங் வுத்தங். ஸேஸமெத்த² உத்தானத்த²மேவ.
617.Pavāritānanti ettha saṅghavasena pavāritaṭṭhāne pañcabandhaneneva vaṭṭati. Puggalavasena pavāritaṭṭhāne ūnapañcabandhanenāpi vaṭṭatīti kurundiyaṃ vuttaṃ. Sesamettha uttānatthameva.
ச²ஸமுட்டா²னங் , கிரியங், நோஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், அசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மவசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.
Chasamuṭṭhānaṃ , kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammavacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.
ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Ūnapañcabandhanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னஸிக்கா²பத³ங் • 2. Ūnapañcabandhanasikkhāpadaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 2. ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Ūnapañcabandhanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 2. ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Ūnapañcabandhanasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 2. ஊனபஞ்சப³ந்த⁴னஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Ūnapañcabandhanasikkhāpadavaṇṇanā