Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    5. ஊனவீஸதிவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā

    402. பஞ்சமஸிக்கா²பதே³ – அங்கு³லியோ து³க்கா² ப⁴விஸ்ஸந்தீதி அக்க²ரானி லிக²ந்தஸ்ஸ அங்கு³லியோ து³க்கா² ப⁴விஸ்ஸந்தீதி சிந்தேஸுங். உரஸ்ஸ து³க்கோ²தி க³ணனங் ஸிக்க²ந்தேன ப³ஹுங் சிந்தேதப்³ப³ங் ஹோதி, தேனஸ்ஸ உரோ து³க்கோ² ப⁴விஸ்ஸதீதி மஞ்ஞிங்ஸு. அக்கீ²னி து³க்கா² ப⁴விஸ்ஸந்தீதி ரூபஸுத்தங் ஸிக்க²ந்தேன கஹாபணா பரிவத்தெத்வா பரிவத்தெத்வா பஸ்ஸிதப்³பா³ ஹொந்தி, தேனஸ்ஸ அக்கீ²னி து³க்கா²னி ப⁴விஸ்ஸந்தீதி மஞ்ஞிங்ஸு. ட³ங்ஸாதீ³ஸு ட³ங்ஸாதி பிங்க³லமக்கி²காயோ. து³க்கா²னந்தி து³க்க²மானங். திப்³பா³னந்தி ப³ஹலானங். க²ரானந்தி திகி²ணானங். கடுகானந்தி ப²ருஸானங்; அமனாபதாய வா கடுகரஸஸதி³ஸானங். அஸாதானந்தி அமது⁴ரானங். பாணஹரானந்தி ஜீவிதஹரானங்.

    402. Pañcamasikkhāpade – aṅguliyo dukkhā bhavissantīti akkharāni likhantassa aṅguliyo dukkhā bhavissantīti cintesuṃ. Urassa dukkhoti gaṇanaṃ sikkhantena bahuṃ cintetabbaṃ hoti, tenassa uro dukkho bhavissatīti maññiṃsu. Akkhīni dukkhā bhavissantīti rūpasuttaṃ sikkhantena kahāpaṇā parivattetvā parivattetvā passitabbā honti, tenassa akkhīni dukkhāni bhavissantīti maññiṃsu. Ḍaṃsādīsu ḍaṃsāti piṅgalamakkhikāyo. Dukkhānanti dukkhamānaṃ. Tibbānanti bahalānaṃ. Kharānanti tikhiṇānaṃ. Kaṭukānanti pharusānaṃ; amanāpatāya vā kaṭukarasasadisānaṃ. Asātānanti amadhurānaṃ. Pāṇaharānanti jīvitaharānaṃ.

    404. ஸீமங் ஸம்மன்னதீதி நவங் ஸீமங் ப³ந்த⁴தி. குருந்தி³யங் பன உத³குக்கே²பபரிச்சி²ந்த³னேபி து³க்கடங் வுத்தங். பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸோதி படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதோ பட்டா²ய பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸோ; க³ப்³ப⁴வீஸோபி ஹி பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸொத்வேவ ஸங்க்²யே க³ச்ச²தி. யதா²ஹ –

    404.Sīmaṃ sammannatīti navaṃ sīmaṃ bandhati. Kurundiyaṃ pana udakukkhepaparicchindanepi dukkaṭaṃ vuttaṃ. Paripuṇṇavīsativassoti paṭisandhiggahaṇato paṭṭhāya paripuṇṇavīsativasso; gabbhavīsopi hi paripuṇṇavīsativassotveva saṅkhye gacchati. Yathāha –

    ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா குமாரகஸ்ஸபோ க³ப்³ப⁴வீஸோ உபஸம்பன்னோ ஹோதி. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ குமாரகஸ்ஸபஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங், ந ஊனவீஸதிவஸ்ஸோ புக்³க³லோ உபஸம்பாதே³தப்³போ³தி. அஹஞ்சம்ஹி க³ப்³ப⁴வீஸோ உபஸம்பன்னோ. உபஸம்பன்னோ நுகொ²ம்ஹி, நனு கோ² உபஸம்பன்னோ’தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். யங் பி⁴க்க²வே மாதுகுச்சி²ம்ஹி பட²மங் சித்தங் உப்பன்னங், பட²மங் விஞ்ஞாணங் பாதுபூ⁴தங் தது³பாதா³ய ஸாவஸ்ஸ ஜாதி. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, க³ப்³ப⁴வீஸங் உபஸம்பாதே³து’’ந்தி (மஹாவ॰ 124).

    ‘‘Tena kho pana samayena āyasmā kumārakassapo gabbhavīso upasampanno hoti. Atha kho āyasmato kumārakassapassa etadahosi – ‘bhagavatā paññattaṃ, na ūnavīsativasso puggalo upasampādetabboti. Ahañcamhi gabbhavīso upasampanno. Upasampanno nukhomhi, nanu kho upasampanno’ti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Yaṃ bhikkhave mātukucchimhi paṭhamaṃ cittaṃ uppannaṃ, paṭhamaṃ viññāṇaṃ pātubhūtaṃ tadupādāya sāvassa jāti. Anujānāmi, bhikkhave, gabbhavīsaṃ upasampādetu’’nti (mahāva. 124).

    தத்த² யோ த்³வாத³ஸமாஸே மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் வஸித்வா மஹாபவாரணாய ஜாதோ, ஸோ ததோ பட்டா²ய யாவ ஏகூனவீஸதிமே வஸ்ஸே மஹாபவாரணா, தங் அதிக்கமித்வா பாடிபதே³ உபஸம்பாதே³தப்³போ³. ஏதேனுபாயேன ஹாயனவட்³ட⁴னங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Tattha yo dvādasamāse mātukucchismiṃ vasitvā mahāpavāraṇāya jāto, so tato paṭṭhāya yāva ekūnavīsatime vasse mahāpavāraṇā, taṃ atikkamitvā pāṭipade upasampādetabbo. Etenupāyena hāyanavaḍḍhanaṃ veditabbaṃ.

    போராணகத்தே²ரா பன ஏகூனவீஸதிவஸ்ஸங் ஸாமணேரங் நிக்க²மனீயபுண்ணமாஸிங் அதிக்கம்ம பாடிபத³தி³வஸே உபஸம்பாதெ³ந்தி, தங் கஸ்மாதி? வுச்சதே – ஏகஸ்மிங் வஸ்ஸே ச² சாதுத்³த³ஸிகஉபோஸதா² ஹொந்தி. இதி வீஸதியா வஸ்ஸேஸு சத்தாரோ மாஸா பரிஹாயந்தி. ராஜானோ ததியே ததியே வஸ்ஸே வஸ்ஸங் உக்கட்³ட⁴ந்தி. இதி அட்டா²ரஸஸு வஸ்ஸேஸு ச² மாஸா வட்³ட⁴ந்தி, ததோ உபோஸத²வஸேன பரிஹீனே சத்தாரோ மாஸே அபனெத்வா த்³வே மாஸா அவஸேஸா ஹொந்தி, தே த்³வே மாஸே க³ஹெத்வா வீஸதிவஸ்ஸானி பரிபுண்ணானி ஹொந்தீதி நிக்கங்கா² ஹுத்வா நிக்க²மனீயபுண்ணமாஸிங் அதிக்கம்ம பாடிபதே³ உபஸம்பாதெ³ந்தி. எத்த² பன யோ பவாரெத்வா வீஸதிவஸ்ஸோ ப⁴விஸ்ஸதி, தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஏகூனவீஸதிவஸ்ஸ’’ந்தி வுத்தங். தஸ்மா யோ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் த்³வாத³ஸமாஸே வஸி, ஸோ ஏகவீஸதிவஸ்ஸோ ஹோதி. யோ ஸத்தமாஸே வஸி, ஸோ ஸத்தமாஸாதி⁴கவீஸதிவஸ்ஸோ. ச²மாஸஜாதோ பன ந ஜீவதி.

    Porāṇakattherā pana ekūnavīsativassaṃ sāmaṇeraṃ nikkhamanīyapuṇṇamāsiṃ atikkamma pāṭipadadivase upasampādenti, taṃ kasmāti? Vuccate – ekasmiṃ vasse cha cātuddasikauposathā honti. Iti vīsatiyā vassesu cattāro māsā parihāyanti. Rājāno tatiye tatiye vasse vassaṃ ukkaḍḍhanti. Iti aṭṭhārasasu vassesu cha māsā vaḍḍhanti, tato uposathavasena parihīne cattāro māse apanetvā dve māsā avasesā honti, te dve māse gahetvā vīsativassāni paripuṇṇāni hontīti nikkaṅkhā hutvā nikkhamanīyapuṇṇamāsiṃ atikkamma pāṭipade upasampādenti. Ettha pana yo pavāretvā vīsativasso bhavissati, taṃ sandhāya ‘‘ekūnavīsativassa’’nti vuttaṃ. Tasmā yo mātukucchismiṃ dvādasamāse vasi, so ekavīsativasso hoti. Yo sattamāse vasi, so sattamāsādhikavīsativasso. Chamāsajāto pana na jīvati.

    406. அனாபத்தி ஊனவீஸதிவஸ்ஸங் பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸஸஞ்ஞீதி எத்த² கிஞ்சாபி உபஸம்பாதெ³ந்தஸ்ஸ அனாபத்தி, புக்³க³லோ பன அனுபஸம்பன்னோவ ஹோதி. ஸசே பன ஸோ த³ஸவஸ்ஸச்சயேன அஞ்ஞங் உபஸம்பாதே³தி, தஞ்சே முஞ்சித்வா க³ணோ பூரதி, ஸூபஸம்பன்னோ. ஸோபி ச யாவ ந ஜானாதி, தாவஸ்ஸ நேவ ஸக்³க³ந்தராயோ ந மொக்க²ந்தராயோ, ஞத்வா பன புன உபஸம்பஜ்ஜிதப்³ப³ங். ஸேஸங் உத்தானமேவ.

    406.Anāpatti ūnavīsativassaṃ paripuṇṇavīsativassasaññīti ettha kiñcāpi upasampādentassa anāpatti, puggalo pana anupasampannova hoti. Sace pana so dasavassaccayena aññaṃ upasampādeti, tañce muñcitvā gaṇo pūrati, sūpasampanno. Sopi ca yāva na jānāti, tāvassa neva saggantarāyo na mokkhantarāyo, ñatvā pana puna upasampajjitabbaṃ. Sesaṃ uttānameva.

    திஸமுட்டா²னங் – கிரியங், ஸஞ்ஞாவிமொக்க²ங், ஸசித்தகங், பண்ணத்திவஜ்ஜங், காயகம்மங்,

    Tisamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, saññāvimokkhaṃ, sacittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ,

    வசீகம்மங், திசித்தங், திவேத³னந்தி.

    Vacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    ஊனவீஸதிவஸ்ஸஸிக்கா²பத³ங் பஞ்சமங்.

    Ūnavīsativassasikkhāpadaṃ pañcamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 7. ஸப்பாணகவக்³கோ³ • 7. Sappāṇakavaggo

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 5. ஊனவீஸதிவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 5. ஊனவீஸதிவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 5. ஊனவீஸதிவஸ்ஸஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 5. Ūnavīsativassasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 5. ஊனவீஸதிவஸ்ஸஸிக்கா²பத³ங் • 5. Ūnavīsativassasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact