Nutriție |
Unele alimente scad riscul de Alzheimer
Conform unor noi cercetări, un anumit tip de dieta ar putea să înjumătăţească riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Dieta studiată la Rush University Medical Centre din Chicago, este un hibrid între dieta mediteraneană şi dieta pentru hipertensiune şi include cel puţin trei porţii zilnice de cereale integrale şi salată, cu un plus de legume şi un pahar de vin.
Aceste alimente pentru un creier sănătos, au redus riscul de Alzheimer cu 53 la sută la cei care au urmat dieta în mod riguros. Pentru cei care au urmat dieta într-un mod moderat, aceasta a redus riscul cu aproximativ 35 la sută.
Dieta, numită MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), are 15 componente, dintre care 10 sunt grupe de alimente pentru un creier sănătos: legume cu frunze verzi, alte legume, nuci, fructe de pădure, leguminoase, cereale integrale, peşte, păsări de curte, ulei de măsline şi vin.
De asemenea, are cinci grupe de alimente nesănătoase: carne roşie, unt şi margarină, brânză, produse de patiserie şi dulciuri, alimente prăjite şi fast-food.
Dieta MIND include cel puţin trei porţii de cereale integrale, o salată şi alte legume în fiecare zi, împreună cu un pahar de vin. De asemenea, gustări formate din nuci, consumul de leguminoase o dată la două zile, păsări de curte şi fructe de pădure cel puţin de două ori pe săptămână şi peşte cel puţin o dată pe săptămână.
Fructe de pădure sunt singurele fructe incluse în mod special în dieta MIND. Afinele sunt unul dintre alimentele cele mai puternice din punct de vedere al protejării creierului şi căpşunile, au, de asemenea, efecte pozitive asupra funcţiei cognitive.
Cei care ţin dieta trebuie să limiteze consumul de alimente nesănătoase, să mănânce mai puţin de o lingură de unt pe zi şi să mănânce brânză, alimente prăjite sau fast-food mai puţin de o dată pe săptămână. Limitarea acestor alimente este esenţială pentru o şansă reală de a evita efectele bolii Alzheimer.