Mapamond |
Cele mai vechi unelte folosite pe teritoriul Japoniei, descoperite în Okinawa
Muzeul Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară.
Aproximativ 40 de fragmente de cochilii de la diverse tipuri de scoici ce par să fi fost folosite de oamenii din Paleolitic ca instrumente, au fost găsite alături de un dinte uman şi un os de la picior. Datarea cu carbon a urmelor de cărbune din aceeaşi formaţiune geologică indică o vechime a rămăşiţelor de 20000 până la 23000 de ani.
De asemenea, s-au descoperit fragmente de cochilii ce par să fi fost folosite ca mărgele. Acestea sunt cele mai vechi unelte descoperite pe teritoriul Japoniei.
Omul Minatogawa, singurul schelet găsit întreg, a fost descoperit la doar 1,5 km sud de peştera Sakitari-do şi are aceeaşi vechime cu artefactele de aici.
Solul calcaros din Okinawa a permis păstrarea oaselor mult mai bine decât solul acid din restul Japoniei.
Antropologii şi arheologii au fost mult timp nedumeriţi de faptul că în Okinawa lipsesc artefactele care însoţesc de obicei oasele umane din Paleolitic. Ei se aşteptau să găsească obiecte făcute din piatră, aşa cum sunt cele descoperite în restul Japoniei.
GH. MANOIU | 25 FEBRUARIE 2014