News / Sănătate |
Unii emulgatori din produsele alimentare ambalate pot declanşa boli inflamatorii
Ingredientele care dau o consistenţă stabilă pentru îngheţată, ciocolată, snacks-uri şi alte produse ambalate, ar putea să promoveze unele boli cronice inflamatorii.
Un nou studiu realizat la Georgia State University din Atlanta a revelat faptul că doi emulgatori comuni, utilizaţi în produsele alimentare procesate, au dus la creşterea semnificativă a bolilor metabolice şi a inflamaţiilor intestinale la animale.
Ingredientele studiate provoacă daune prin perturbarea barierei între sistemul imunitar şi microbiom, colecţia de microbi ce locuiesc în trupurile noastre.
Microbii din intestine ne ajută în lupta impotriva infecţiilor şi ne dau rezistenţă la alergii, dar ei nu trebuie să ajungă la peretele intestinal. În mod normal, un strat de mucus separă celulele intestinale de bacteriile intestinale. Dacă bacteriile ajung la celule, ele pot stimula sistemul imunitar şi cauzează inflamaţie.
Această inflamaţie a tractului digestiv este semnul distinctiv al bolii inflamatorii intestinale, care provoacă diaree, oboseală şi dureri abdominale. Inflamaţia cronică a fost asociată cu sindromul metabolic, un grup de condiţii ce includ obezitatea şi hipertensiunea arteriala, care cresc riscul unei persoane de a face boli de inimă şi diabet.
În ce mod emulgatorii studiaţi, carboximetilceluloza şi polisorbatul 80, induc aceste schimbări este încă neclar. Ori emulgatorii deteriorează stratul de mucus direct, lăsându-l vulnerabil la bacterii, ori ei schimbă compoziţia microbiotei, favorizând microbii care penetrează mucusul.